Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища

https://www.24chasa.bg/novini/article/8089696 Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища www.24chasa.bg

Само 15% от семействата имат централно парно

Внушителен е броят на българите, които се отопляват на ток - 28,6%

Независимо от мерките за чистотата на въздуха, 53,9% от жилищата в България продължават да се отопляват с дърва и въглища.

Делът на топлофицираните с централно топлоснабдяване е повече от скромен – едва 15,1%, а тези, които се отопляват на ток – най-често климатик, е 28,6%. Газифицираните са пренебрежимо малко – само 2% или не повече от 50 хиляди жилища.

Това описва доклад за изпълнението на действащата до м.г. жилищна стратегия, който регионалното министерство публикува тези дни. Стратегията е била приета през 2004 г. със срок на действие до 2019 г. и в момента ведомството подготвя нова.

На дърва и въглища се греят през зимата 1 милион и 437 хиляди български жилища, като най-малък е този дял в столицата – само 11,7%. Но във всички останали областни градове надхвърля 35%, а в Смолян е дори 90%. Има и един съвсем незначителен дял от жилищата - само 0,5%, които се отопляват с локални парни инсталации на нафта или термопомпи.

Отопляването с дърва и въглища според доклада е без алтернатива за социално слабите домакинства и на практика у нас

70% от бедните

се отопляват по

този начин

Освен в Смолян делът на този вид гориво е доста голям и в области като Видин, Монтана, Ловеч, Силистра и др.

След столицата делът на парното е най-голям в Перник, Плевен и Русе.

Във Варна и Бургас, където също има големи топлофикации, най-предпочитаното за отопление средство през зимата е токът.

Освен от замърсяващото въздуха гориво за отопление българските жилища страдат и от доста

ниска енергийна

ефективност

Съвременна топлоизолация имат само 603 хиляди жилища, което представлява 15,5% от всичките. При това те са разпределени доста неравномерно: от 36,1% в Бургас през 31,9% в столицата до символичните 4,6% във Видин и Монтана. Програмите за саниране на жилищни блокове и новото строителство са добавили в последните години съвсем малък процент към дела на жилищата, чиято изолация отговаря на съвременните стандарти - едва 1,3%.

Значително по-добро е положението със съвременната PVC дограма - близо една трета от жилищата, или 29%, имат такава.

В Бургас и в

София почти

половината са с

нова дограма

и дори във Видин малко над 10% от жилищата имат този вид топлоизолация.

В доклада се цитират данните на Евростат, според които една трета от населението у нас има трудности да отоплява дома си през зимата, а около 25% от бедните домакинства имат разходи за ток, които надхвърлят 20% от разполагаемия им доход и стигат до една трета от него.

В допълнение са правени и собствени проучвания за този доклад, от които излиза, че 28,2% от анкетираните живеят в жилища с влажни стени.

Проблемите с водоснабдяването и канализацията на жилищата в България също не са за пренебрегване. Течаща вода имат средно 97% от българските жилища, като, естествено, процентът е почти 100 в градовете и по-нисък в селата.

Обществената

канализация

обаче обхваща

само 72,5% от

жилищата

У нас има например 660 хиляди жилища, които са на попивни, септични или изгребни ями.

Има и 76 хиляди жилища направо без никакво средство за изхвърляне на отпадната вода и там тя се зауства направо в повърхностно течащи води и така се замърсява природата. Разбивката по области не е в състояние да даде ясна картина къде е така, тъй като подобни жилища има най-вече в селата.

Ако има нещо положително в жилищния фонд в България, то това е неговата възраст.

Средната възраст

на българските

жилища е

около 50 години

и по този показател страната ни далеч не е на последно място в ЕС. Дължи се най-вече на това, че най-масовото строителство у нас е в периода 1971-1990 г. Тогава са изградени 39,6% от съществуващите в момента жилища, общо 1,5 милиона.

От периода 1946-1970 г. у нас в момента са останали 1,3 млн. жилища, което ги прави вторите по дял домове - 33,6%. Строените преди 1945 г. жилища са едва десетина процента, а тези след 1990 г. - 16,5%.

Естествено, разликите между селата и градовете са несравними. В периода 1946-1970 г. строителството в селата и в градовете е почти еднакво, но в селата се строят предимно паянтови жилища.

След това строителството на жилища в селата спада за сметка на градовете. Равносметката днес е, че

9% от жилищата

в България са

негодни за

обитаване

и те се намират предимно в малки градчета и села.

У нас има и доста голям дял необитаеми жилища. По принцип броят на жилищата в България е с около 1 милион по-голям от броя на домакинствата. Почти една трета от жилищата - 31%, са необитаеми. Според анализа причината не е само демографска, а може да се обясни по-скоро с трудовата миграция. С най-голям дял на необитавани жилища например са Софийска и Пернишка област. Там те са съответно 48,2% и 44,9% от всички жилища и причината е очевидна – столицата е “изсмукала” активното население от тези селища и хората са си намерили нов дом в София.

Третата област по висок дял на необитаеми жилища е Бургас – 43,7%. За него обяснението е, че има твърде голям дял ваканционни жилища, чийто статут е за временно ползване по време на лятната почивка.

Феноменът “необитаеми домове” е сравнително нов за България. През 1975 г. например необитаеми в градовете са били едва 3,8% от жилищата. 10 години по-късно са вече 5,6%, а в началото на прехода са стигнали 9%. Следва шоково нарастване, докато се стигне до сегашните стойности. В селата този тренд е бил много по-плавен, тъй като те се обезлюдяват от доста по-отдавна – още от времето на колективизацията и създаването на ТКЗС-тата.

Обитаваме средно по 31 кв. метра

Жилищната площ в България на пръв поглед е напълно достатъчна - имаме средно по 550 жилища на 1000 човека. Така на един българин се падат средно по 31 квадратни метра жилищна площ. В едно нашенско жилище живеят средно по 1,8 човека - в градовете са по двама, а в селата - по 1,5 човека.

В действителност обаче има голяма неравномерност. Обитателите на 327 хиляди жилища, а това са 1,3 милиона българи, живеят по двама и повече от двама в една стая. Близо 85 хиляди от тези домове се обитават от трима и повече от трима души в една стая. Често се среща жилищната площ да е и по-голяма, но хората да не могат например да отопляват всички стаи и да ползват само ограничена квадратура. В доклада пише, че ако в България имаше правна дефиниция като в другите европейски държави, тези хора щяха да попаднат в категорията “бездомни”.

Според анализа около 80 хиляди българи попадат в категорията на хора с остри жилищни нужди, тъй като нямат средства да си купят дом от свободния пазар. Тук обаче е другият феномен - броят на общинските апартаменти, които би трябвало да са за крайно нуждаещи се, през последните години се е стопил до 92 500 жилища, или едва 2,4% от всичките. Почти всички те се намират в градовете, и то в по-големите. Освен това над половината от тях вече са ведомствени и няма как да послужат за нуждаещи се.

Според данни на Националното сдружение на общините в България, цитирани в доклада, 33% от общините у нас вече нямат нито едно общинско жилище, а друга една трета от тях имат резервен фонд, достатъчен за настаняване в кризисни ситуации само до 10 човека.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Очаква се 1,5 млн. лв. бюджетен излишък за февруари СНИМКА: Pixabay

Очаква се 1,5 млрд. лв. бюджетен излишък за февруари

По предварителни данни към февруари 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма да бъде в размер на 1 495,7 млн. лв., което е 1,2 % от прогнозния БВП, съобщава министерството на финансите.  Приходите, помощите и даренията се очаква да бъдат в размер на 7,497,4 млрд. лв. (16 % от годишния разчет)

3 г. след сделката за аеропорта в Горна
Оряховица - вложени над 5,4 млн. от общо 32 млн. лв. по договор

3 г. след сделката за аеропорта в Горна Оряховица - вложени над 5,4 млн. от общо 32 млн. лв. по договор

Концесионерът е планирал удължаване на пистата през тази година, за да кацат по-големи самолети Три години след сделката, при която петото международно летище у нас - това в Горна Оряховица, бе дадено на концесия, в него все още се правят инвестиции. При предвидени инвестиции от 32,1 млн. лв. общо, от които 22,4 млн. през първите 4 г

СНИМКА: Pixabay

Уолстрийт с брутални разпродажби на акции заради коронавируса

Борсите на Уолстрийт стартираха и петъчната търговия с брутални разпродажби на акции, тъй като инвеститорите продължават да бъдат силно обезпокоени дали оформящата се пандемия от коронавирус няма да доведе глобалната икономика на ръба на рецесия, предаде БНР. Индексът на сините чипове DJIA отвори днешната сесия със спад от нови над 1000 пункта

Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март

Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица ще бъдат достъпни в портала за е-услуги на Националната агенция за приходите на 10 март 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. Всеки ползвател на персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис ще получи достъп до вече въведените данни за

Албин Курти СНИМКА: Ройтерс

ЕС приветства плановете на Косово да отмени частично митата за сръбски стоки

Решението на Косово да отмени частично 100-процентовите мита за сръбски стоки бе приветствано днес от Европейския съюз, но не бе подкрепено от САЩ, които искат митата да бъдат отменени напълно, предаде Асошиейтед прес. Косовският премиер Албин Курти обяви вчера, че частичната отмяна ще влезе в сила от 15 март и ще се прилага само за вноса на

СНИМКА: Pixabay

Само "Енерго-Про" обяви конкретно намерение за цена на тока - 1,83% увеличение

Другите две енергодружества - ЧЕЗ и ЕВН, съобщават от какво ще зависи предложението им  Трите компании, които разпределят и снабдяват с ток битовите потребители и малкия бизнес - "Енерго-Про", ЧЕЗ и ЕВН, обявиха днес намеренията си за цени от 1 юли. Законът ги задължава да направят това един месец преди да внесат в КЕВР предложенията си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Работодатели и синдикати с общо отворено писмо до Борисов заради отхвърлен законопроект, ето го

Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката адресираха отворено писмо до премиера Бойко Борисов относно отхвърлянето на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия. Вижте какво пише в него: УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ, На 26 февруари 2020 г

Владислав Горанов Снимка: Архив

Горанов: Няма абсолютно никаква заплаха за спестяванията на българите

Преминаването от лев към евро е безспорно икономическо предимство с много позитивни ефекти, каза още финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Павел Шопов относно влизане на страната ни в еврозоната. Няма абсолютно никаква заплаха за спестяванията на българските граждани

СНИМКА: Ройтерс

"Фолксваген" има споразумение с потребителската федерация по "Дизелгейт"

“Потребителската федерация и „Фолксваген“ са постигнали цялостно споразумение”, в първо по рода си колективно дело, заведено от около 400 000 шофьори на дизелови автомобили, съобщи висшият държавен съд в Брауншвайг, само седмици след като преговорите между двете страни се прекъснаха. Потребителската федерация VZBV заяви

СНИМКА: Архив

Фандъкова: 10 млн.лв. инвестира Столична община за реновиране на първата линия на метрото

Столичната община е инвестирала 10 млн.лв. за реновиране на първата линия на метрото, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на метродепото в кв."Обеля", където видя първите два модернизирани влака. Със средства на Столичната община в срок от две години се модернизират и 12 от общо 52 влака, които се движат в столичното метро

СНИМКИ: БНБ

БНБ пуска в обращение нова емисия банкноти от 20 лева

Българската народна банка пуска в обращение третата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 20 лева и емисия 2020 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 20 март 2020 г. като законно платежно средство, съобщиха от БНБ. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо

Скок на производствените цени в България в началото на годината до 4,3%

Скок на производствените цени в България в началото на годината до 4,3%

През януари 2020 година производствените цени в България нарастват спрямо предходния месец и се ускоряват на годишна база до 9-месечен връх, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в страната в близките месеци. Общият индекс на цените на производител в България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber