Фирма без дейност е получател на 25-те тона боклук от Италия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8085263 Фирма без дейност е получател на 25-те тона боклук от Италия (Обзор) Фирма без дейност е получател на 25-те тона боклук от Италия (Обзор) www.24chasa.bg
Фирма без дейност е получател на 25-те тона боклук от Италия (Обзор)

Прокуратурата влезе в ТЕЦ “Бобов дол”, намериха опасни отпадъци и до Луковит

Акцията, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев за отпадъците в цялата страна, даде резултат в петък. Само за ден разследващите хванаха 25 контейнера с боклук от Италия на пристанище “Варна-Запад”, влязоха в ТЕЦ “Бобов дол” по разследване на престъпления против общественото здраве, заловиха още 9 тона опасни вещества до Луковит, превозвани с камион. Проверките за опасни отпадъци с неясен произход продължават в цялата страна.

Още от четвъртък прокурори, полицаи, агенти на ДАНС и Регионалната инспекция по околна среда в Перник разследват сигнал за опасни боклуци на територията на ТЕЦ “Бобов дол”, съобщиха от държавното обвинение. Три мобилни лаборатории бяха в теца и в петък. Иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели, сред които и работещи в предприятието, изискани са документи. Засега разследването е на районната прокуратура в Дупница по член от наказателния кодекс, който преследва замърсяване на околната среда и създаване на опасност за здравето на хора, животински и растителни видове. В последните месеци няколко неправителствени организации сигнализираха, че в ТЕЦ “Бобов дол” са складирани тонове бали с боклук, които се изгарят в пещите и се замърсява въздухът.

Късно вечерта новият екоминистър

Емил Димитров

също влезе

на проверка

в ТЕЦ-“Бобов дол”, след като беше в Перник заради водната криза. 

“Прави се рутинно замерване на изпускащите инсталации, т. нар. сероочистки. Имаме спорове с екоинспекцията и очакваме да пристигнат зам.-министър на МОСВ и шефът на Изпълнителната агенция по околна среда, за да решим спор с РИОСВ”, коментира директорът на теца Емил Христов. Допълни, че в централата работи само едната мощност, за която има комплексно разрешително. За втората тецът е в процедура по закупуване на пречистваща инсталация и тя не работи. Въпреки това обаче екоинспекцията твърдяла, че тецът е в нарушение. Христов каза, че са посетени от представители на Икономическа полиция и РИОСВ в Перник.

В петък от прокуратурата във Варна разказаха и за случай с 25 контейнера боклук на пристанище Варна-запад, които стояли там непотърсени цели 3 месеца. Те са внесени от Италия.

“Стоката е дошла по море от Салерно. Изпращач е италианската фирма “Дентиче Пантелоне” със седалище в Авелино, а получател е била столична фирма “Блацион” ООД, която е с предмет на дейност съхранение, преработка и търговия с битови отпадъци. Проверява се дали тя има лиценз и дали той се отнася за този тип отпадъци”, каза наблюдаващия прокурор Невена Илиева. Управител на фирмата “Блацион” ООД е македонският гражданин Блаже Игнатовски. Той има и най-голям дял от капитала. Негови съдружници са фирмата “Юпитер Секюрити”, сънародникът му Горан Ангелов и италианецът Енцио Боче.

Фирмата има

издаден лиценз

за търговия

с отпадъци,

показа проверка

на “24 часа”

Издаден е през 2018 г. Не е ясно защо не са си взели стоката от пристанището. Дружеството е преучредено на 7 януари т.г., преди 10 дни, показва справка в Търговския регистър, а 25-те контейнера стоят на пристанището от 90 дни. Документите са внесени от адвокат, който често регистрира и прехвърля фирми на подставени лица. “Блацион“ ООД на македонския гражданин не е имала дейност досега, няма отчети за приходи и разходи. 

Срокът от 90 дни е изтекъл, без “Блацион” ООД да даде направление за доставката. Затова от митницата подали сигнал в прокуратурата.

Контейнерите от Италия са пристигнали във Варна на 9 октомври м.г. По случая е образувано досъдебно производство, защото в такива случаи се носи наказателна отговорност. В разследването се включили екипи на ДАНС, МВР и РИОСВ, както и при всички останали случаи.

“Отпадъците се различават от декларираните пред митницата. По документи са пластмаса и каучук, но вътре в балите са открити и други, като текстил, дърво и стъкло. Не са във вида, изискван по закон - вакуумирани като отпадък за пренос през границата на страната. Дадох указания на разследващите и на РИОСВ за извършване на цялостна проверка и за изискване на цялата документация по вноса, съхранението и предназначението на този товар.

Възможно е

партидата да

бъде върната

на подателя”, допълни наблюдаващият прокурор.

Получателите още не са разпитани. Директорът на варненската полиция Даниел Пашов обясни, че досега фирмата получател не е разследвана и тепърва предстои да бъде установено къде се намират съдружниците на македонския гражданин.

Блаже

Игнатовски има

и друга фирма

в България

от ноември м.г. - “Грийн солюшънс 2020”, която също е с предмет на дейност внос на отпадъци. Прехвърлена му е от едноличния собственик “Юпитер сектор”. Тя е на Софийка Антонова, свързана и с “Юпитер Секюрити”.

Още не е ясно дали отпадъците на пристанището във Варна са свързани с тези, които бяха намерени в склад в Плевен на Нова година. Тогава разследващите запечатаха двора на фирма от обръча на дупнишката “Феникс”. В сряда стана ясно, че зам.-министър на Нено Димов е разписал разрешително за внос на 25 тона отпадъци от Италия, част от които се оказаха в Плевен.

В деня на хайките за боклук 9 тона вещества с неясен произход бяха намерени в изоставена сграда в луковитското село Торос.

Открити били от служители на общината, които засекли на камери за видеонаблюдение камион с великотърновска регистрация да изхвърля пластмасови цистерни. Наложило се полицията да се намеси и тогава станало ясно, че всеки от 6-те съда е с вместимост 1000 литра.

“Миналата неделя е задържан камион с търновска регистрация, който е превозвал още 4 цистерни със същата вместимост”, каза окръжният прокурор Валентин Вълков. Общо деветте били иззети и откарани на площадка в Луковит.

Веднага била

поставена

полицейска

охрана, защото

веществото

може да се

окаже токсично Шофьорът на камиона и негов спътник са задържани.

Пред разследващите казали, че са от Ботевград и карали цистерните към площадка за отпадъци в Търново, но объркали пътя. Оказало се, че тази площадка е затворена от ноември м. г. А фирмата, която е сключила договор с ботевградската, е със седалище Варна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Такива машини бяха ползвани на евроизборите.

Депутатите спешно обсъждат с какви машини да се гласува

l Само малкият коалиционен партньор “Обединени патриоти” иска да останат хартиените бюлетини l БСП предлага активна регистрация и негласувалите да се махат от списъка l Експерти от ГРАО и тотото се включват в обсъждането как да се промени Изборният кодекс Какви да са машините за изборите и как да бъде организирана системата

Снимка: Архив

Движението по "Тракия" от км 18 до км 19 към Бургас е в една лента

Днес, до 17:00 ч., движението по АМ „Тракия“, в посока Бургас от км 18 до км 19 се осъществява в изпреварващата лента поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка в активната. Шофьорите е необходимо да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, посочват от АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за

Иван Гешев СНИМКА: Архив

Световният еврейски конгрес хвали Гешев за действията му срещу организаторите на Луковмарш

Световният еврейски конгрес изпрати официално писмо с благодарности към главния прокурор на Република България Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза сред обществото от страна на Българския Национален Съюз „Еделвайс“ /БНС/. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата

Корнелия Нинова Снимки: БСП

Корнелия Нинова: Агонията Борисов ще свърши. След него трябва да се гради отначало

"Агонията Борисов ще свърши. След него трябва да се гради отначало. Консолидирайте около себе си честни и смели хора. Нека те видят у нас двигател за нещо ново и позитивно. Българският народ има потенциал да излезе от унизителното положение до което ни докара управлението на ГЕРБ - най-бедна и най-корумпирана страна в Европа

Кметът на Калофер: Няма инвестиции 12 г. след сделка между общината и Ковачки

Кметът на Калофер: Няма инвестиции 12 г. след сделка между общината и Ковачки

Кметовете на кметства с нови сигнали до прокуратурата за корупция в местната власт. След срещата си с ръководителя на държавното обвинение днес малките кметове ще изпратят на Иван Гешев официални документи за още скандални случаи, останали нерешени с години. Пред БНТ кметът на Калофер Румен Стоянов обяви и конкретен пример - неизгодна сделка на

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ
СНИМКИ: НОВА ТВ

Андрей Райчев: В страната има нов фактор. Той се казва Иван Гешев

Има трима силни мъже и между тях не може да няма искри. Борисов мечтае Радев и Гешев да се сбият, Радев мечтае Борисов и Гешев да се сбият, а Гешев не иска никой да му дава акъл. Така социологът Андрей Райчев коментира пред Нова тв отношенията между премиер, президент и главен прокурор в последните дни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Треньорът по лека атлекита Ангел Лафчиев днес има повод за черпене.

На 18 февруари рожден ден имат

Ангел Лафчиев, треньор по лека атлетика Диляна Георгиева, двукратна световна шампионка по художествена гимнастика Огняна Генева, журналист Магърдич Халваджиян, - продуцент, режисьор Георги Ангелов, конституционен съдия Иван Комитски, бивш председател на Държавна агенция “Архиви” Йордан Дафов, диригент и композитор Камен Спасов

Недко Недков разказва за кражбата.
СНИМКА: НОВА ТВ

Откраднаха повече от 100 кози от стадо на животновъд в Сливенско

Около 110 кози изчезнаха от стадо на животновъд от Сливенско. "В петък срещу събота установих, че задната врата на обора е разбита. Животните бяха навън. Надявах се да не са откраднали много кози. Започнах да ги броя. Търсих ги и намерих една от тях в казанлъшко село. Всички животни са с ушни марки. Подадохме сигнал в полицията

Нападнатият от крадци Милю Ангелов
СНИМКА: НОВА ТВ

Нападнат от крадци в Зетьово: Бяха с пистолети. За малко да удушат майка ми

Бяха с пистолети. Дръпнаха ми един хубав бой. За малко да удушат майка ми, разказа Милю Ангелов от Зетьово за нападението му преди дни пред Нова тв. Крадци вързаха и биха възрастни хора в селото, а за случая стана ясно по време на акция срещу битовата престъпност в Чирпан. Жертви на обирджиите са Ангелов и 83-годишната му майка

България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски (Обновена)

България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски (Обновена)

България отбелязва 147-мата годишнина от гибелта на Васил Левски. Паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена тази вечер с възпоменателна церемония в родния му град Карлово, предава БНТ. Във Велико Търново годишнината ще бъде отбелязана с общоградско поклонение и със специална програма в Националния военен университет "Васил Левски"

Ангел Джамбазки

“Да, България” води Полфрийман в Брюксел, избухна Джамбазки. Не сме организатори, само споделихме за срещата, отвърна Иванов (Обзор)

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман ще говори в Брюксел на дискусия за състоянието на затворите в ЕС. Предсрочното му освобождаване от затвора предизвика огромен обществен скандал, наскоро падна и забраната му да напуска страната. Участието му в Европарламента се организира от “Да, България”

Класната стая, където става инцидентът.

Учителят, който влезе в час с пистолет, щял да ходи после на стрелбището

- Димитър Димитров от Силистра вече няма да преподава история - Бившият полицай вероятно ще се размине само с глоба от 500 лв. 59-годишният учител Димитър Димитров, който влезе въоръжен в час по история в силистренското училище “Иван Вазов”, от понеделник вече не е на работа. Той сам е преценил, че след скандала не може да остане

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber