Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8085133 Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите www.24chasa.bg
И в България вече има бензиностанции, които работят изцяло на самообслужване.
И в България вече има бензиностанции, които работят изцяло на самообслужване. СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта

Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България.

Принципът е като при денонощните аптеки, които най-често след 22 часа не са отворени, а има само един фармацевт, който обслужва клиентите на гише.

Най-често се оставяло да работи гише в обекти, където няма интензивен трафик през нощта, както и на такива на отдалечени места.

Тази практика обаче не може да бъде въведена на бензиностанции, където има колонки за зареждане с газ. По нормативни изисквания там трябва да има служител, който да зареди автомобила, тъй като не е позволено шофьорът да го прави сам.

Основната причина за новия начин на работа е оптимизацията на разходи - така на смяна оставал само един човек и се намалявали парите за нощен труд. В момента, за да се поддържа дененощен режим на работа, се назначават хора на три смени, а през нощта има поне двама души - един касиер и още един служител, който да обслужва колонките.

В някои места пък общините все повече притискали петролните компании да ограничат извънредното работно време. Основно това ставало в по-малките градове, където денонощните бензиностанции с кафене и магазин се превръщали в места за събиране на повече хора. А повишено ниво на шум след 22 часа нарушава разпоредбите за спазване на обществения ред.

Това е нормална практика, за да могат компаниите да намалят разходите, с което да задържат цените на горивата, коментира Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Той потвърди, че някои от големите компании вече прилагат метода с нощното гише, а други планират да го въведат. При по-малки компании пък част от обектите не работели изобщо през нощта.

Според Терзиев бензиностанции с малък трафик, които работят през нощта, не са рентабилни и носят загуби за компаниите.

Той допълва, че тенденцията е да се преминава към модел изцяло на самообслужване през нощните часове.

На колонките ще се монтират терминали, които да позволят плащане с банкова карта или кеш. Клиентът зарежда сума, за която иска да сипе гориво, след това колонката на бензиностанцията заработва.

Тази практика вече е въведена в редица западноевропейски държави, където бензиностанциите са затворени след определен час и работят само колонките на самообслужване. 

Такива бензиностанции вече има изградени и в България - няколко от големите вериги имат обекти, които са изцяло без персонал.

Според експерти от петролния бизнес издръжката на сравнително малка бензиностанция със служители, които работят денонощно, е приблизително 90 000 лв. на година - за заплати, осигуровки, облекло, ток и други консумативи. За покриването им трябвало да се продават 1000-1200 литра гориво на ден.

При голям обект сумата надхвърляла 250 000 лева, за покриването на която е нужна продажбата на четири пъти повече горива дневно. При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса.

Въвеждането на новата схема в част от бензиностанциите обаче е свързано и с неудобства - освен че клиентите сами трябва да зареждат автомобилите си, не могат да ползват магазините в бензиностанциите или тоалетна.

Експертите посочват и друга причина за избора на работа с едно гише нощем или на самообслужване - минимализирането на риска от инциденти и кражби. В повечето големи вериги касиерите в бензиностанциите са жени. При 24-часов режим на работа те дават и нощни смени, без да има допълнителна охрана, което изкушавало крадци да се опитват да правят обири.

Често се случвало да има и хулигански прояви - дребни кражби на стоки от магизините в бензиностанциите. Само за последните няколко месеца вече има 4-5 опита за кражби от бензиностанции - някои успешни, други - не. 

Над 20 грабежа за 2019-а, задигнаха и машина за винетки

Машина за винетки и 1000 лв. задигнаха 3-ма маскирани от бензиностанция в Долни Богров в нощта срещу петък.

Те влетели в обекта около 2,45 ч. Не носели оръжие, само заплашили служителката вербално. Тя им дала оборота, а апашите задигнали и машината за винетки и избягали с кола.

Това е 3-и грабеж на бензиностанция от началото на годината. Над 20 са нападенията в бензиностанции в страната за 2019 г., показа проверка на “24 часа”.

Сравнен с тях, грабежът в Долни Богров се различава доста. Той също е по тъмно, както почти всички нападения в бензиностанции. При него обаче и тримата бандити влизат в обекта. При другите масово напада един, а друг чака в колата, която е с включен двигател. Тя е паркирана малко по-далеч, а не на самата бензиностанция, както е при последния грабеж.

Дори броят на извършителите е голям - повечето пъти са по двама. “При повече не им остава никаква плячка, защото в бензиностанциите рядко има над 1000 лв.”, обясни криминалист. Той посочи и че се използват оръжия, най-вече ножове. Тези, които нападали с пистолети, пък масово ползвали или играчки, или газови оръжия, уточни висшият полицай. Той добави, че бензиностанциите се избират, защото са лесни за обиране. Причините - нямат охрана, един или двама служители през нощта, а бандитите нападат обекти извън града. Така няма свидетели, а пътят за бягство е чист. Камери пък не засичат автомобила, защото масово апашите го спират близо до обекта, но не и в него. Маската пък крие лицето.

Тази година първият грабеж от бензиностанция е станал на 7 януари около Сандански. Първият за миналата година пък е бил още на 2 януари в обект във Видин. Маскиран мъж влязъл около 1 часа през нощта и заплашил служителката с нож. Отмъкнал 200 лв. и избягал. Камерите на бензиностанцията показали, че го чакала кола с шофьор. За съжаление, регистрационният ѝ номер не се виждал на записа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Бойко Таков

Форум среща наука и бизнес

Агенцията за малките и средните предприятия и БАН ще представят последните иновационни разработки на академията, готови да се превърнат в успешен бизнес. Събитието под надслов “Наука за бизнес” е на 10 март в “София Тех Парк”, съобщиха от агенцията, чийто шеф е Бойко Таков. В рамките на форума ще бъдат представени успешни проекти между БАН и

15 млн. лв. са предвидените инвестиции от “Енерго-Про” за подобряване на качеството на тока в област Варна през тази година.

“Енерго-Про” инвестира 30 млн. лв. във Варна

15 млн. лева е инвестирало “ЕРП Север”, част от “Енерго-Про”, в област Варна през миналата година. 11 млн. са били насочени за подобряване и изграждане на нова мрежа, както и снабдяване със специализирана техника. 4 милиона са вложени в проекти по електромерната програма и присъединявания към електроразпределителната мрежа

Терминалите за самообслужване работят и от тях може да се купуватн винетки.

Хакерска атака спря винетките в бензиностанции и сайтове

Електронни винетки в момента могат да се купат от сайта bgtoll.bg, от мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване и на гишетата по основните гранични Калотина, Капитан Андреево, Кулата, Дунав мост – Русе, Дунав мост – Видин, Силистра, Станке Лисичково и Илинден. Това съобщиха от пътната агенция

Еврокомисар: Приемането на еврото не трябва да се използва за вдигане на цените

Еврокомисар: Приемането на еврото не трябва да се използва за вдигане на цените

България има фиксиран обменен курс и вече прилага паричната политика на Европейската централна банка, но няма практическите ползи от това - по-ниски разходи при обмяна на валута, по-ниски лихвени нива и привлекателността за чужди инвестиции. За това е ясно, че приемането на еврото в България ще подобри нейната икономика и просперитета на хората

Снимки Фейсбук/Бойко Борисов

Борисов доволен от напредъка на строителството на АМ "Европа" (Снимки)

"Доволен съм от напредъка на строителството на АМ „Европа“, обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. И продължи:. "В момента се работи активно по 2 лота. Между Драгоман – Сливница е свършена много работа, построени са всички големи съоръжения и на места вече е положен асфалт. Този участък e с дължина 17 км и ще е готов до края на

СНИМКА: Радио "Китай"

Пекин построи фабрика за маски само за 6 дни

Работници в Пекин завършиха строежа на нова фабрика за производство на маски тази събота, чиято цел е да разреши силното търсене на продукта на фона на епидемията от новия коронавирус, предаде Радио "Китай". Фабриката, разполагаща се на площ от 1070 квадратни метра, се намира в икономическо-технологичната зона за развитие на Пекин

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Радио "Китай"

Пекин с мащабни инвестиции в инфраструктурата и жилищното строителство

Китайската столица обяви, че ще придвижи 300 градски проекта през 2020 г. с инвестиции в размер на 252 милиарда юана (около 36 милиарда долара), предаде Радио "Китай". Сред тях са 100 проекта за инфраструктура, 100 за подобряване на жилища и 100 за високотехнологичните индустрии, съобщава градската Комисия за развитие и реформа

СНИМКА: Pixabay

Последен ден за седмични винетки за камиони и автобуси

Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". От 24 февруари 2020 г. продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена. Промяната е свързана с въвеждането от 1 март 2020 г

Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

Макрон: Не се знае дали ЕС и Англия ще постигнат сделка до края на годината

Не е сигурно дали ЕС и Великобритания ще постигнат споразумение до края на годината, заяви на селскостопанско изложение в Париж френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Ройтерс. "При всяко положение, ще бъде напрегнато, защото британците са много твърди", добави Макрон. Според него британският премиер Борис Джонсън разполага "с

СНИМКА: Pixabay

Сауди Арамко ще разработва най-голямото газово находище в Саудитска Арабия

Сауди Арамко (Saudi Aramco) съобщи днес, че е получила регулаторно разрешение да разработи най-голямото газово находище в Саудитска Арабия, предадоха Ройтерс и ТАСС. Очаква се саудитската държавна енергийна компания да започне да добива природен газ от находището Джафура в началото на 2024 г. Смята се, че там има запаси от около 56

Горанов: Държавата се развива изключително успешно

Горанов: Държавата се развива изключително успешно

„Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят”

СНИМКА: Pixabay

"Самсунг" затвори цял завод в Южна Корея заради заболял от коронавируса

Компанията "Самсунг електроникс" съобщи днес, че е бил потвърден случай на заразяване с коронавирус в един от нейните заводи за мобилни устройства в югоизточния южнокорейски град Гуми, което е довело до затваряне на целия производствен комплекс, предаде Ройтерс. Компанията, която е най-големият производител на смартфони в света, съобщи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber