Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8085048 Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ www.24chasa.bg
Новата социална министърка Деница Сачева
обеща бърз преглед работят ли новите закони.
Новата социална министърка Деница Сачева обеща бърз преглед работят ли новите закони. СНИМКА: Велислав Николов

Те ще трябва да издържат поне до 1 март, когато се обещава да заработи нова програма

13 хил. възрастни и хора с увреждания ще останат поне до 1 март без личен асистент или домашен помощник от държавата заради три закона, които трябваше да подобрят положението им.

Законът за лична помощ бе приет на 6 декември 2018 г. под натиска на майки на деца с увреждания след 169 дни на протести с палаткови лагери. Те заедно с тогавашната омбудсманка Мая Манолова написаха текстовете на закона, както припомня в последните два дни социалната министърка Деница Сачева. А депутатите го гласуваха единодушно, макар и със забележки. “За” гласуваха 81 народни представители от ГЕРБ, 39 от БСП, 8 от ДПС и 6 от “Воля”.

А че ще има проблеми, бе ясно още тогава. Месеци наред се водеше истинска война между различни организации на инвалидите.

Всичко тръгна от един по същество концептуален спор - да има ли отделен закон за личните асистенти, или той да е част от Закона за социалните услуги. Манолова месеци наред защитаваше яростно закона на майките и не чу противостоящите експертни мнения, че така всъщност проблемът на тежко увредените хора не се решава, а се задълбочава.

Бързата и

необмислена

помощ на

политиците

доведе до

редица проблеми

Прилагането на Закона за личната помощ тръгна с много трудности през септември 2019 г., защото едва през април започнаха да се правят оценки на хората с увреждания, които им гарантират тази услуга.

Самите инвалиди масово отказваха да минат по този закон, защото им се отнема добавката за чужда помощ - около 99 лв. За децата пък държавата отнема от финансовото подпомагане 380 лв. За да не се лишат от парите, с които могат да си купят храна и лекарства, макар и в нужда, хората масово се отказваха от правото си на личен асистент по новия закон.

Осъзнавайки проблема, на 17 юли правителството отпусна 14 млн. лв. за продължение на националната програма за услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник за 12 хил. души до декември. Още тогава бе ясно, че за 2020 г. пари не са предвидени.

През август сключените договори по Закона за личната помощ бяха едва 5630, а в края на 2019 година заради изтичащита национална програма имаше 20 хил. души с лични асистенти.

Депутатите дадоха срок до 30 юни 2020 г. да бъде направен анализ на Закона за социалните услуги. В петък социалният министър Деница Сачева поиска той да е готов още през март.

Още при приемането на Закона за личната помощ обаче бе ясно, че държавата няма толкова пари, че да гарантира изпълнението му. С тежки преговори финансовият министър Владислав Горанов убеди майките и Манолова до 31 декември 2020 г. от лични асистенти по този закон да се ползват само хора с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. От 1 януари догодина обаче право на личен асистент трябва да имат всички хора с увреждания, а според тогавашните сметки това ще струва около 1 млрд. лв.

Междувременно в бюджета на социалното министерство пари за продължаване на националната програма не са предвидени, а тепърва ще се търсят средства от еврофондовете през Закона за заетостта. Очевидно някой нехаен чиновник в социалното министерство не е попълнил правилно графите на проектобюджета.

За всички тези проблеми социалното министерство обаче признава едва сега, когато се разбра, че 13 000 болни хора са оставени без помощ.

“Това е един

закон, с който

се осигурява по

един тромав и

изключително

несправедлив

начин

допълнителни

доходи”,

коментира в петък Сачева. Тя настоя, че евентуалните промени, които ще предложи, ще станат ясни след този анализ.

Така засега е ясно, че най-рано от 1 март ще стартира национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда. Програмата ще бъде включена в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. и това е причината за “технологичните срокове”.

Според текстовете на Закона за личната помощ право на тази помощ имат 77 хил. българи, а над 500 хил. тежки инвалиди не получиха нищо. Техните права трябваше да бъдат гарантирани в друг документ - Закона за социалните услуги, който заради страхове от норвежците, които искат българските деца, бе отложен до юни от парламента.

И тук е заложен

следващият

проблем пред

социалното

министерство

Според текстовете до 31 декември 2020 г. финансирането на социалните услуги е по досегашния ред. Но с отлагането на влизането в сила на промените в закона реално и този текст е отложен. А това води до правна дупка как да бъдат давани парите.

Този проблем евентуално ще се реши през юли, когато законът ще заработи. Но в същото време в него има поставен срок до март 2020 г. да бъдат готови редица документи, които да го направят работещ - правилник за прилагане на закона, наредбата за планирането на социалните услуги, наредбата за качеството на социалните услуги, наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, устройственият правилник на Агенцията за качеството на социалните услуги, тарифата за таксите за издаване и подновяване на лиценз за предоставяне на социални услуги. Изработването и приемането на всички тези документи обаче в момента е блокирано. Подготовката им може да започне едва след като текстовете на закона бъдат поправени, както се заканиха “Обединени патриоти”, и той влезе в сила.

А това само ще удължи агонията, в която обединените сили на политиците вкараха хората с увреждания. А все още не си е показал дефектите третият закон - този за хората с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кянна Кямбъл

Как да се храним с по-малко пари

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Шейх Мохамед Жасим ал Тани с министъра на земеделието на Румъния Петре Дая.

Янко Пашов от село Баните ужилил с 1,2 млн. роднина на емира на Катар

Подписът на шейха бил фалшифициран на протокол за разпределение на печалбата, съдът в Смолян разпореди да му върнат парите Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха. 1,2 млн

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че не влиза в договорка с никого за вътрешния вот. 
СНИМКА: БСП

41 000 социалисти трябва да гласуват, за да е легитимен вотът за лидер (Обзор)

21 са номинираните за лидер до момента 50-ият партиен конгрес - в Деня на победата Скандал за работата на червената ЦИК 83 848 са членовете на БСП. Цифрата беше съобщена пред червения пленум вчера. Така най-накрая стана ясно колко точно са социалистите, които ще имат право да гласуват на вътрешните избори за лидер

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство

Работата на червената ЦИК е предизвикала най-голям скандал на заседанието на пленума, а някои от решенията й са били оспорени.

Скандал на червения пленум заради решения на партийната ЦИК за прекия избор

Голям скандал за работата на червената ЦИК, създадена заради предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер, се е разразил на заседанието на Националният съвет днес, разказаха пред "24 часа" участници в него. Преди дни петима от членовете му поискаха уволнението на шефа й Емил Войнов и членовете на комисията заради погазване и дописване с нейни решения

Снимка Архив

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 1°С до + 19°С Времето над страната е предимно ясно. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени и заснежени, обработени и се обработват. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област София: Движението при Мухово от км 45+200 до км

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

На 83-годишна възраст почина прочутия български саксофонист Ангел Везнов - Ачо. Тъжната новина съобщи във фейсбук музикантът Здравко Радоев. "Поклон!", написа под публикацията Нели Рангелова. "Ачо беше невероятен музикант", каза пред "24 часа" разстроената от скръбната вест певица Йорданка Христова. "Скъпи колеги, опелото ще бъде на 27 февруари

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

Първата българска естрадна певица си отиде от този свят и със себе си отнесе горчилката от кражбата на една от най-известните песни у нас - "Камино".    Това е песен от репертоара на Ирина Чмихова, която й бе открадната и дълги години незаслужено е смятана за изпълнение на Лили Иванова. Най-известната ни естрадна певица умело успява да се сдобие с

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Кирил Добрев: Има няколко основни проблема пред партията - демотивация на партийните членове, липса на конкретен и адекватен за местната общност дневен ред на събранията 83 848 - толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум. Така най-накрая става ясен точният брой социалисти към момента

За "Златен век" и популизма

За "Златен век" и популизма

Проф. Огнян Герджиков е юрист, политик, председател на 39-ото народно събрание (2001-2005) и народен представител в 40-ото НС, служебен министър-председател на България в периоаа януари-май 2017. Носител на орден ,,Стара планина'', председател на Арбитражния съд на Българска стопанска камара от 1999 г., професор в СУ ,,Св

СНИМКА: Архив

Работата на педагозите ще се проверява на всеки 4 години

Изпити за учителите на всеки 4 години - това се въвежда с новия Закон за образованието, a проверката ще се случи за първи път тази есен, предаде "Нова тв". Целта е да се подобри качеството на обучението. В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Нинова: Правителството на Борисов не произвежда политики, а кризи

Кампанията в БСП да бъде генератор на политики. Не правя договорки с Добрев. Състезанието е реално „Бих искала на първо място да коментирам европейската тема, която има изключително значение за бъдещето на България в следващите години. В момента се обсъжда многогодишна финансова рамка на ЕС, която определя приоритетните политики в Европа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber