Горанов: Още нямаме позиция дали хазартът да стане държавен монопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/8083021 Горанов: Още нямаме позиция дали хазартът да стане държавен монопол Горанов: Още нямаме позиция дали хазартът да стане държавен монопол www.24chasa.bg
Горанов: Още нямаме позиция дали хазартът да стане държавен монопол

Валери Симеонов каза, че премиерът, финансовият и спортният министър подкрепяли идеята му за национализация на игрите на щастието

Премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и този на спорта Красен Кралев подкрепят предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. Това обяви Симеонов пред журналисти днес в парламента.

Още сутринта той се е срещнал с премиера и министрите в Министерския съвет, където станало ясно, че подкрепят законопроекта му.

"Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера", обяви Симеонов.

Неговите депутати пък неофициално обясниха, че ако законът се приеме, за първи път в спорта ще влязат толкова много пари - очаква се те да се около 300 млн. лв.

На въпрос защо определя подкрепата на Борисов като изненадваща лидерът на НФСБ каза: "Е, честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа". Обясни обаче, че очаква подкрепа и от Корнелия Нинова.

„Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта среща при премиера във връзка с предолжената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта ,че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, ще съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта“, обясни Горанов. Той поясни, че по-голямата част от европейския опит е подобен.

„Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри,има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други“, каза още министърът. Според него не ставало дума за национализация, а за монопол.

„Смятам да предложа и предполагам, че ще срещна подкрепа за превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган. Очевидно и първоначалните анализи са такива – комисията допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, заяви още Горанов. Министърът уточни, че това ще бъде направено до месец. Но не видя пречка сегашният ръководител да остане на поста си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борисов към Нинова, Нинова към Станишев, Станишев към Нинова: голямото женско-мъжко кълване (Обзор)

Борисов към Нинова, Нинова към Станишев, Станишев към Нинова: голямото женско-мъжко кълване (Обзор)

Емилиян Гебрев - вторият отдясно с жълтото яке

"24 часа" през 2015 г.: Възможна е връзка на отравянето на Гебрев с пратка за Украйна

Седмичната статистика: Вече под 2000 заразени, но смъртността не пада - 113 на ден (Графики)

Седмичната статистика: Вече под 2000 заразени, но смъртността не пада - 113 на ден (Графики)

ФИЛИП ДИМИТРОВ

10-годишната давност започва да тече и за стари дългове от 2 юни (Обзор)

Румен Радев връчва на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова мандата. С нея при президента се явиха Даниел Митов и Томислав Дончев.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

С трима бивши техни за министри ГЕРБ пита Слави и ДБ за подкрепа (Обзор)

Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив

Народното събрание ще заседава утре от 9 часа, вижте програмата

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber