Еврокомисар: Изгубихме 4 млн. ферми за десетилетие, трябва да защитим земеделците

https://www.24chasa.bg/novini/article/8081565 Еврокомисар: Изгубихме 4 млн. ферми за десетилетие, трябва да защитим земеделците Еврокомисар: Изгубихме 4 млн. ферми за десетилетие, трябва да защитим земеделците www.24chasa.bg
СНИМКА: Девора Недялкова
СНИМКА: Девора Недялкова

За едно десетилетие загубихме 4 милиона ферми в Европейския съюз. Това означава, че на ден са изчезвали по 1000. Броят не фермите спадна от 40 на 10 милиона, съобщи еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски при откриването на тазгодишното издание на най-голямото в света изложение за селскостопански и хранителни продукти „Зелена седмица 2020" в Берлин.

Войчеховски заяви, че е необходимо “по-добре да защитим нашите земеделски производители”. Като подчерта, че действията трябва да да по отношение на международната търговия.

Необходими са единни стандарти за важните производители на ЕС, фермерите от ЕС, добави еврокомисарят.

Той благодари на немската агроминистърка Джулия Клокнер за декларацията, зад която стоят заедно с Испания и Франция. В нея те посочват как може да се подобри Общата селскостопанска политика.

“Благодаря ви за тази декларация. Тя е добра база подобряване на дискусията, която имаме за предложенията на ЕК”, каза той.

Припомни, че стартира и дискусия за зелената сделка, която може “да е шанс за партньорите”, визирайки земеделците. И подчерта, че те наистина трябва да бъдат третирани като партньори.

Той разказа, че фермерството не е негова професия, но е роден в семейство на фермери:

“Аз знам каква е тежката работа във фермата. Това е причината да разбирам какви са емоциите и проблемите на земеделците”, разказа еврокомисарят. И добави:

“Обещавам ви, че ще направя всичко възможно от моята позиция, за да помогна на фермерите, да подкрепя фермерите и да подобря политиките на ЕС за създаване на по-добри политики за нашите земеделски производители”

Според него зелената седмица е възможност не само за промотиране, но и за обмяна на знание, добри практики технологии.

Земеделието трябва да е по-иновативно, ОСП също трябва да е по-иновативна, коментира той.

Войчеховски пожела на изложителите успешно промотиране на продуктите и успешен обмен на знания. Отбеляза, че са важни ефективните сътрудничества, за да направят селското стопанство по-конкурентно, по-иновативно и по-приятелски настроено към околната среда и да направят политиките на ЕС по-благоприятни за земеделските производители.

„Зелена седмица 2020" ще се състои от 17 до 26 януари 2020 г. Изложителите ще представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост.

България участва за 31-ви път със собствен щанд на най-голямото в света изложение за селскостопански и хранителни продукти. Площта на българския щанд е 143 кв.м., където 19 фирми ще изложат свои продукти. Гостите на изложението ще могат да дегустират български вина, мед и пчелни продукти, сладка, млечни, месни и етерично-маслени продукти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Природен газ Снимка: Архив

Иран, Туркменистан и Азербайджан ще обменят природен газ

Кирил и Георги Домусчиеви са първите български бизнесмени, включени в класацията на милиардери на “Форбс”.

Какво ни казва “Форбс” за Домусчиеви, което не знаем

Изпълнителният директор на приходната агенция казва пред румънския вестник “Либертатя”, че започва съвместна работа с колегите си от северната ни съседка по казуса с укриване на данъци от голяма руска петролна компания.

Шефът на НАП събира данни за “Лукойл” в Румъния (Обзор)

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев (в средата) минути след връчването на наградата, президентът Румен Радев и издателят на организатора на конкурса списание „Мениджър“, Александра Мирчева

Мирослав Вичев е Мениджър на годината 2021

Нина Стоянова. Кадър: БНТ

Ръст от 30% на безкасовите плащания у нас

СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Проведе се форумът за медийно сътрудничество „Нашите африкански партньори“ 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber