Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8067442 Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп
Премиерът Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Процесът може да започне през февруари-март, когато у нас идва помощник държавният секретар на САЩ по консулските въпроси, и да завърши до година и половина

Не беше удачна иронията към Екатерина Захариева, която предложи да използваме полския модел - граждани масово да подават искания за пътувания в САЩ, без да се възползват от тях, за да се намали броят на отказите

Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа

Хърватите вече го правят, след като визите в Полша паднаха на 11 ноември 2019 г.

У нас отказите трябва да са 3% от всички подадени документи, а за 2019 година са били 9,75%

Валентин В. получи пореден отказ за американска виза, тъй като не доказа, че има постоянна работа в България. Очевидно щатските служби искаха да са сигурни, че след пътуването зад океана при своя брат младият мъж ще се върне обратно в София.

Липсата на сигурен източник на финансиране в България е един от основните аргументи, с които посолството на САЩ тук отказва визи. Другият е, че много от кандидатите за разрешение да пътуват посочват тесни връзки със семейства, живеещи в САЩ, които имат бизнес там и е възможно да започнат работа при тях или да отседнат при роднини. Това не е сериозен аргумент да получиш виза.

Американските

власти твърдят,

че не може да се

прави статистика

на причината за отхвърляне на кандидатите, защото всеки случай е различен и се разглежда индивидуално. България, Хърватия, Румъния и Кипър са четирите държави - членки на Европейския съюз, чиито притежатели на паспорти още се нуждаят от визи, за да пристигнат и останат в Америка.

Колко време ще чакат българите, за да премахнат американските визи, не може да се каже точно. Според последните данни

броят на

отказаните

заявления за

виза намалява

Така например през 2018 г. процентът на отказаните визи на българи е 11,3, а през 2019 г. той е 9,75 на сто от всички, които са пожелали да летят зад Океана.

През 2018 г. 20 531 българи са получили виза за САЩ, но в това число се включват както визите за туризъм, гостуване и бизнес (B1/B2), така и много журналистически командировки, образователни обменни програми и т.н.

Броят на отказите обаче все още е висок, тъй като, за да отпаднат ограниченията за свободно пътуване в САЩ,

отказаните визи

трябва да са

по-малко от 3%

Откъде тръгна очакването, че скоро тези визи ще паднат? Само за година от песимизъм влязохме в зоната на оптимизма. В началото на 2019 вече бившият посланик на САЩ Ерик Рубин пред “24 часа” охлаждаше ентусиазма с обяснението, че България дори не е близо до изпълнението на определените критерии, а САЩ имат закон, който ще бъде спазен.

След срещата на Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп към края на същата тази 2019 г. оптимизмът беше далеч по-голям.

Имаме чудесно приятелство. Много хора от България живеят тук. Те стават граждани на САЩ. Ще говорим за визите по искане на вашия министър-председател, заяви тогава Тръмп. Борисов също даде надежда това да се случи. Убеден съм, че визите ще паднат. Убеден съм, не само защото много сме направили по темата. Мисля, че Тръмп ще остане в сърцата на българите за дълго време, ако направи този жест, коментира с надежда Борисов.

Така темата отново стана актуална. Миналата седмица на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ пред посланик Херо Мустафа премиерът обяви, че се надява визите за САЩ да отпаднат до година и половина.

През февруари-март у нас идва помощник държавният секретар по консулските въпроси, за да обсъжда премахването на ограниченията.

За да се стигне до отпадане обаче, България трябва да свали с цели 6% отказаните визи, които в момента са 9,75% Те трябва да паднат до 3%.

Вицепремиерът Екатерина Захариева предложи нестандартния “полски” вариант за намаляване на отказите. В Полша визите отпаднаха на 11 ноември 2019 г.

Поляците провокираха стотици свои граждани да подават искане за визи, без да се канят да пътуват. Така те получаваха разрешение и по този начин “свиха” драстично процента на отказите.

“В интерес на истината в последните две години наблюдаваме най-бързото темпо на падане на отказите.

Допреди две

години бяхме

на 15%, сега

сме под 10”,

обясни външният ни министър. Екатерина Захариева бе иронизирана от медии и анализатори, без те да се замислят, че има логика и смисъл в полския модел.

Защо е така? Първо това беше един коз, използван много добре от Полша, за да бъде включена в безвизовата програма. Последните години полските власти се съсредоточиха, разбира се, върху онези групи, които имат най-голям шанс да получат визи - хора от правителството, бизнесмени.

Това доведе до рязкото намаляване на процента на отказ от близо 6% през 2017 г. до под 3% през 2019 г. Така Полша вече е включена в програмата Visa Waiver, която позволява на поляците да посетят Америка безпроблемно за 90 дни.

Полската идея се оказва толкова добра, че дори Хърватия вече я копира. Редица хърватски медии твърдят, че в страната тече активна кампания, в която се

включват

длъжностни

лица, бизнесмени

и изрядни

граждани,

на които със сигурност ще бъде предоставена виза. Особено активни са бизнесмените, тъй като техният шанс е най-голям.

Настоятелно призоваваме хърватското правителство да поеме активна роля и да преразгледа успешните стъпки, които полското правителство предприе при кандидатурата си за приемане в програмата за премахване на визите, съветва американското посолство в Загреб.

След подобна активна кампания хърватските власти са постигнали значителен напредък - през 2018 г. процентът на отказани визи е бил 5,92 за сметка на 2017 г., когато е бил 5,1.

Използвайки полската идея, през 2019 г. той вече е само 4,2%.

Решението на Вашингтон за Полша се очакваше отдавна. Страната е един от най-близките съюзници на САЩ в Европа със здрави двустранни политически, търговски и военни връзки.

Споменава се и американският президент, който при посещение във Варшава през 2019 г. обеща отмяната на визите и го изпълни. Вероятно и българите имат този шанс, след като

Тръмп обеща и

на Борисов да

работи много

активно за

падането

на визите

Примерът с Полша показва, че президентът на САЩ спазва обещанията си към ключовите си партньори.

Кои са тези българи, които могат да кандидатстват за американски визи, без те да са им нужни? Външният министър Захариева би трябвало да насърчи хора от бизнеса и правителството и такива, които могат да покажат, че имат основателна причина да се върнат в България, а няма да останат в САЩ.

Става дума за изрядни граждани със семейства и добра работа. Американската посланичка зададе рамката, като заяви, че

в списъка на

доброволците

не трябва да са

чиновници, които

са обвинени

в корупция

Както и нито един член на семействата им.

Така през 2002 г. САЩ отказаха визи на целия български едър бизнес от клуб “Възраждане”, който трябваше да участва в делегация за българо-американски бизнес форум зад океана. Повечето от тях имаха бизнес отношения с изгонения от България руски бизнесмен Майкъл Чорни.

Големият плюс в свалянето на процента на ограниченията за България през 2020 г. може да се окаже и броят валидни визи, които се издават на всеки 10 години, така че тяхното подновяване може да повлияе положително на баланса между одобрени и отхвърлени визи.

Броят на издадените визи за българите от 2009 г. е между 20 000 и 24 000, в тези числа влизат много категории от визовата програма на САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЕВЕЛИН БАНЕВ-БРЕНДО

Еднокрак съгражданин на Брендо арестуван за склада с 327 кг кокаин в София

Манол Николов е с чисто досие, водил си записки за дрогата в тетрадка Мъж от Тополовград е вторият арестуван за кокаиновото депо в Студентски град, където бяха намерени 327 кг от най-скъпата дрога. Това стана ясно в петък, когато Софийският градски съд остави Манол Николов за постоянно в ареста, където е и първият задържан Николай Петров

Васил Божков

ДАНС проверява банката, от която Божков е теглил парите (Обновена)

ДАНС ще проверява банката, от която Васил Божков е теглил парите, за което показа документи във фейсбук, съобщават от службата. Специализираната прокуратура е възложила изясняване на случая, защото по закон ДАНС трябва да бъдат уведомявани за тегления над 30 хил. лв. Директорът на финансовото разузнаване е издал заповед за проверка на банката

Бойко Борисов КАДЪР: БНТ

Борисов: Ще правя комикси след като не съм премиер, сега съм скопен

"Аз ще правя комикси също. Сега съм скопен. Докато си премиер не можеш да говориш. Ако кажеш истината, ще кажат, че нарушаваш свободата на словото или че се кара на журналистите. Не, ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси, карикатури, ще ги посочвам с пръсти. Ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо

Зам.-здравният министър Жени Начева, проф. Тодор Кантарджиев и шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев обясниха откъде идват разликите.

Болници пропуснали да съобщят за 10 починали от COVID-19 през април (Обзор)

Хаос с данните за коронавируса у нас още в първия ден без брифинги Разминаването между информацията, представяна от щаба и от информационната система е 5%, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Ако нямаше разминаване, щях да се усъмня в данните, каза той Хаос с данните за новите случаи на заразени и починали от коронавирус доведе до объркване сред

Ген. Венцислав Мутафчийски

Пловдивчанин в есемес до ген. Мутафчийски: Прати ми пари, че ще те погубя

29-годишният пловдивчанин Владислав е обвинен за отправяне на смъртни заплахи към шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, съобщава trafficnews. Има жалба от ген. Мутафчийски за смъртни заплахи към него и се работи по случая, казаха за "24 часа" в края на април от МВР по повод интервюто му в "Дойче веле"

Андон Балтаков

Токът скара Управителния съвет на БНР с шефа му

Трима от членовете му пратиха сигнал в прокуратурата Може ли да излъчва БНР, ако няма ток? Два настоящи договора за електроенергията в общественото радио скараха Управителния съвет на БНР и генералния му директор, а трима от членовете на УС подадоха вчера сигнал до прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

18 058 ученици се явиха на държавен изпит по теория на професията за получаване степен на професионална квалификация. Това съобщиха от Министерството на образованието. 10 187 от учениците избраха този изпит като втори държавен зрелостен изпит, а 698 като ДЗИ по желание. 7 173 са положили изпит само за придобиване на свидетелство за професионална

Акад. Любомир Илиев с легендарния Джон Атанасов 
 СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Почетоха паметта на бащата на елката акад. Любомир Илиев

20 г. от кончината на именития български математик акад. Любомир Илиев почетоха учени от БАН начело с председателя на академията Юлиан Ревалски и членове на семейството на учения. Учени, колеги и приятели поднесоха венци под барелефа му пред Института по математика на БАН, построен благодарение на неговите усилия. Персонална заслуга на акад

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Астероидът 163348 (2002 NN4), който ще се приближи към Земята в събота, не представлява сериозна заплаха, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на "Роскосмос". "Според данните, с които разполагаме, минималното разстояние между Земята и астероида в събота ще бъде 5,09 милиона километра", съобщават от "Роскосмос"

СНИМКА: Pixabay

Започва учение на флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020"

Годишното тактическо учение на флотилията бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020" ще се състои от 8 до 12 юни в националните морски пространства на България, съобщиха от Министерството на отбраната. В учението ще участват над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС

Това е един от пакетите, заловени при акцията на полицията на 24 май.
СНИМКА: МВР

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за 327-те кг дрога в Студентски град

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за  кокаина в ж.к. "Студентски град". Това стана ясно на мярката за неотклонение на Манол Николов.  В жилището в Студентски град е открита тетрадка с почерка на Николов, в която си водил записки. В нея Николов описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

Компанията за пореден път призовава за навременно координиране на ремонтните работи При несъобразени изкопни работи в петък, 05 юни, доставчик на комунални услуги скъса няколко кабела средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и остави без електрозахранване над 10 000 клиенти на дружеството в столицата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber