Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8067442 Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп
Премиерът Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Процесът може да започне през февруари-март, когато у нас идва помощник държавният секретар на САЩ по консулските въпроси, и да завърши до година и половина

Не беше удачна иронията към Екатерина Захариева, която предложи да използваме полския модел - граждани масово да подават искания за пътувания в САЩ, без да се възползват от тях, за да се намали броят на отказите

Визите за САЩ ще паднат с обещанието на Тръмп + изрядни семейни българи с добра работа

Хърватите вече го правят, след като визите в Полша паднаха на 11 ноември 2019 г.

У нас отказите трябва да са 3% от всички подадени документи, а за 2019 година са били 9,75%

Валентин В. получи пореден отказ за американска виза, тъй като не доказа, че има постоянна работа в България. Очевидно щатските служби искаха да са сигурни, че след пътуването зад океана при своя брат младият мъж ще се върне обратно в София.

Липсата на сигурен източник на финансиране в България е един от основните аргументи, с които посолството на САЩ тук отказва визи. Другият е, че много от кандидатите за разрешение да пътуват посочват тесни връзки със семейства, живеещи в САЩ, които имат бизнес там и е възможно да започнат работа при тях или да отседнат при роднини. Това не е сериозен аргумент да получиш виза.

Американските

власти твърдят,

че не може да се

прави статистика

на причината за отхвърляне на кандидатите, защото всеки случай е различен и се разглежда индивидуално. България, Хърватия, Румъния и Кипър са четирите държави - членки на Европейския съюз, чиито притежатели на паспорти още се нуждаят от визи, за да пристигнат и останат в Америка.

Колко време ще чакат българите, за да премахнат американските визи, не може да се каже точно. Според последните данни

броят на

отказаните

заявления за

виза намалява

Така например през 2018 г. процентът на отказаните визи на българи е 11,3, а през 2019 г. той е 9,75 на сто от всички, които са пожелали да летят зад Океана.

През 2018 г. 20 531 българи са получили виза за САЩ, но в това число се включват както визите за туризъм, гостуване и бизнес (B1/B2), така и много журналистически командировки, образователни обменни програми и т.н.

Броят на отказите обаче все още е висок, тъй като, за да отпаднат ограниченията за свободно пътуване в САЩ,

отказаните визи

трябва да са

по-малко от 3%

Откъде тръгна очакването, че скоро тези визи ще паднат? Само за година от песимизъм влязохме в зоната на оптимизма. В началото на 2019 вече бившият посланик на САЩ Ерик Рубин пред “24 часа” охлаждаше ентусиазма с обяснението, че България дори не е близо до изпълнението на определените критерии, а САЩ имат закон, който ще бъде спазен.

След срещата на Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп към края на същата тази 2019 г. оптимизмът беше далеч по-голям.

Имаме чудесно приятелство. Много хора от България живеят тук. Те стават граждани на САЩ. Ще говорим за визите по искане на вашия министър-председател, заяви тогава Тръмп. Борисов също даде надежда това да се случи. Убеден съм, че визите ще паднат. Убеден съм, не само защото много сме направили по темата. Мисля, че Тръмп ще остане в сърцата на българите за дълго време, ако направи този жест, коментира с надежда Борисов.

Така темата отново стана актуална. Миналата седмица на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ пред посланик Херо Мустафа премиерът обяви, че се надява визите за САЩ да отпаднат до година и половина.

През февруари-март у нас идва помощник държавният секретар по консулските въпроси, за да обсъжда премахването на ограниченията.

За да се стигне до отпадане обаче, България трябва да свали с цели 6% отказаните визи, които в момента са 9,75% Те трябва да паднат до 3%.

Вицепремиерът Екатерина Захариева предложи нестандартния “полски” вариант за намаляване на отказите. В Полша визите отпаднаха на 11 ноември 2019 г.

Поляците провокираха стотици свои граждани да подават искане за визи, без да се канят да пътуват. Така те получаваха разрешение и по този начин “свиха” драстично процента на отказите.

“В интерес на истината в последните две години наблюдаваме най-бързото темпо на падане на отказите.

Допреди две

години бяхме

на 15%, сега

сме под 10”,

обясни външният ни министър. Екатерина Захариева бе иронизирана от медии и анализатори, без те да се замислят, че има логика и смисъл в полския модел.

Защо е така? Първо това беше един коз, използван много добре от Полша, за да бъде включена в безвизовата програма. Последните години полските власти се съсредоточиха, разбира се, върху онези групи, които имат най-голям шанс да получат визи - хора от правителството, бизнесмени.

Това доведе до рязкото намаляване на процента на отказ от близо 6% през 2017 г. до под 3% през 2019 г. Така Полша вече е включена в програмата Visa Waiver, която позволява на поляците да посетят Америка безпроблемно за 90 дни.

Полската идея се оказва толкова добра, че дори Хърватия вече я копира. Редица хърватски медии твърдят, че в страната тече активна кампания, в която се

включват

длъжностни

лица, бизнесмени

и изрядни

граждани,

на които със сигурност ще бъде предоставена виза. Особено активни са бизнесмените, тъй като техният шанс е най-голям.

Настоятелно призоваваме хърватското правителство да поеме активна роля и да преразгледа успешните стъпки, които полското правителство предприе при кандидатурата си за приемане в програмата за премахване на визите, съветва американското посолство в Загреб.

След подобна активна кампания хърватските власти са постигнали значителен напредък - през 2018 г. процентът на отказани визи е бил 5,92 за сметка на 2017 г., когато е бил 5,1.

Използвайки полската идея, през 2019 г. той вече е само 4,2%.

Решението на Вашингтон за Полша се очакваше отдавна. Страната е един от най-близките съюзници на САЩ в Европа със здрави двустранни политически, търговски и военни връзки.

Споменава се и американският президент, който при посещение във Варшава през 2019 г. обеща отмяната на визите и го изпълни. Вероятно и българите имат този шанс, след като

Тръмп обеща и

на Борисов да

работи много

активно за

падането

на визите

Примерът с Полша показва, че президентът на САЩ спазва обещанията си към ключовите си партньори.

Кои са тези българи, които могат да кандидатстват за американски визи, без те да са им нужни? Външният министър Захариева би трябвало да насърчи хора от бизнеса и правителството и такива, които могат да покажат, че имат основателна причина да се върнат в България, а няма да останат в САЩ.

Става дума за изрядни граждани със семейства и добра работа. Американската посланичка зададе рамката, като заяви, че

в списъка на

доброволците

не трябва да са

чиновници, които

са обвинени

в корупция

Както и нито един член на семействата им.

Така през 2002 г. САЩ отказаха визи на целия български едър бизнес от клуб “Възраждане”, който трябваше да участва в делегация за българо-американски бизнес форум зад океана. Повечето от тях имаха бизнес отношения с изгонения от България руски бизнесмен Майкъл Чорни.

Големият плюс в свалянето на процента на ограниченията за България през 2020 г. може да се окаже и броят валидни визи, които се издават на всеки 10 години, така че тяхното подновяване може да повлияе положително на баланса между одобрени и отхвърлени визи.

Броят на издадените визи за българите от 2009 г. е между 20 000 и 24 000, в тези числа влизат много категории от визовата програма на САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Анатолий Макаров

Двама руски разузнавачи, скрити като дипломати у нас, инфилтрирали шпиони с измислен живот (ОБЗОР)

За по-малко от година втора афера, свързана с тайните служби на Кремъл Впечатляващ интерес към интерконекторната връзка с Гърция и към купувачите на гласове за изборите   До понеделник двама руски дипломати дискретно ще се качат на самолета за Москва. Поне така е обещал в петък посланик Анатолий Макаров пред високопоставен служител на

ДЕНИЦА САЧЕВА

1,5 млн. българи с по-високи заплати по плана “Урсула”

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната, каквато е идеята на новата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. 1 668 923 са били данъкоплатците с доходи

СНИМКА: Архив

Министерството на културата връчи акт на издателството, превело "Под игото"

Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа „Под игото“ от Иван Вазов под заглавието „Под игото на съвременен български език“ е връчен на издателство „Византия“ (търговско наименование ЕТ „Нели Стефанова - Прима”) в Министерството на културата днес, 24 януари 2020 г

Пожар на сметището в Костинброд СНИМКА: Авторът

Голям пожар на сметището в Костинброд

Огромен пожар бушува в сметището в Костинброд, съобщи репортер на "24 часа". Огънят е тръгнал преди около час и се е разпространил бързо. Засега не ясно дали става дума за инцидент или умишлен палеж. Собствениците на сметището са имали предписание да преместят част от боклука, който е бил там без необходимата документация

Силвио Берлускони Снимка: Ройтерс

Берлускони рекламира кандидатката си за областен: Никога не съм я притежавал

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който, както сам твърди, е почитател на жените, рекламира по нетрадиционен начин кандидатката на десноцентристите за областен управител на италианската област Калабрия, съобщават италианските издания. На предизборна проява в крайбрежния италиански град Тропеа 83-годишният Берлускони похвали

Антон Каракашев Снимка: Фейсбук

Почина шампионът по мотоциклетизъм Антон Каракашев

Поклон пред паметта на Антон Каракашев! Шампионът с голямо сърце и несломим дух не успя да се пребори с коварната болест и сега ще кара по небесните писти! Екипът на Riders.Live изказва съболезнования на семейството  на Антон Каракашев! Това пише във фейсбук Riders.Live. Бившият шампион по мотоциклетизъм Антон Каракашев почина след дълга борба с

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: АПИ

Прокуратура в София следи делото за палежа под "Струма"

Апелативната прокуратура в София е взела на специален надзор досъдебното производство за палеж, причинил повреди на части от мост на автомагистрала "Струма" в района на местността "Алачица", съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Под ръководството на Районната прокуратура в Дупница се води досъдебно производство за

Мръсни вещи и кашони са струпани в циганския катун на метри от сладкарския завод в Кадиево.

Цигани превърнаха в тоалетна входа на завод за 12 млн. лева (Обзор)

9-членната фамилия се е самонастанила от 25 години край Кадиево - не плаща ток, вода и данъци, живее без всякаква хигиена Застрашени са 150 работни места Гледал съм децата им като свои, хранил съм ги, но ми съсипват бизнеса, казва собственикът Модерно сладкарско предприятие със 150 работници в пловдивското село Кадиево може да бъде затворено

Снимка: Пиксабей

В ареста остава бащата, насилвал малолетната си дъщеря в Перник

Днес съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия И.Г. (на 36 години). Искането беше на Окръжна прокуратура - Перник. Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че в продължение на повече от три месеца, в гр. Перник, многократно се съвкуплявал с тринадесетгодишната си дъщеря

Снимки: Комисия по култура в Народното събрание

В Саудитска Арабия обсъждат с Вежди Рашидов програма за културен обмен (Снимки)

Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на двете държави проведе днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. Той е на двудневно посещение в Саудитска Арабия, съобщиха от Комисията по култура в Народното събрание. Г-н Рашидов, който е и председател на групата за приятелство

СНИМКА: Фейсбук/ Посолство на Русия

Москва ще предприеме мерки спрямо България заради дипломатите

Русия трябва да отговори реципрочно на изгонването на руските дипломати от България, заяви ръководителят на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов. В такива случаи принципът на реципрочност е практически абсолютен, а отклонения от него може да има само в изключителни случаи”, подчерта Косачов и допълни

СНИМКИ: Владимир Стоянов

Евакуират мол в София заради сигнал за бомба (Снимки)

Полицията евакуира търговски център на столичния булевард „Ситняково”. Причината е бомбена заплаха, пише NOVA. Сигналът е подаден в 18:00 часа. В него се казва, че ще "има бомба пред мола".  Очаквайте

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber