Уволнен за корупция полицай заподозрян, че взривил дома на бившата си. Има вероятност да е загинал при експлозията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8067388 Уволнен за корупция полицай заподозрян, че взривил дома на бившата си. Има вероятност да е загинал при експлозията Уволнен за корупция полицай заподозрян, че взривил дома на бившата си. Има вероятност да е загинал при експлозията www.24chasa.bg
На мястото на взрива имаше служители на всички подразделения на МВР.

Две са жертвите, шестима са в болница след адската експлозия във варненския квартал “Владиславово”

Прокуратурата образува дело срещу Веселин Димитров, полицията го издирва

Антоанета - жената, с която живеел на семейни начала, е в кризисен център

В блока казват, че мъжът е изнасял багажа си през нощта срещу понеделник

Възможно е част от човешките останки, открити във входа на взриверия блок във Варна, да са на 66-годишния Веселин Димитров, когото полицията издирва.

Адска експлозия разтърси варненския квартал “Владиславово” около 4,20 ч на 13 януари. Вълната отнесе цялата стена и терасата на апартамент на 4-ия етаж на бл. 302, а пламъците обхванаха още няколко апартамента. Две са жертвите на взрива, а шестима души, след които 3 деца, са в болница.

Заподозреният Веселин Димитров е бивш военен, работил и в МВР. От полицията обаче е уволнен за корупция. Варненската окръжна прокуратура образува срещу него предварително производсто за умишлен палеж. Апартаментът е собственост на Антоанета - жената, с която Димитров живеел на семейни начала.

“В момента жената е настанена в кризисен център”, заяви окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, който бе на мястото на произшествието. Под ръководството на дежурен прокурор бе извършен оглед. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел.
“Беше страшно.
Събудих се от
ужасен трясък малко преди 4,30. Скочих от леглото и погледнах навън.

Видях, че апартаментът на 4-ия етаж гори и веднага се обадих на 112. Изведнъж всичко беше в пламъци и ужасен дим. Чуваха се викове. Някаква жена викаше за помощ, чуваше се и мъжки глас. Веднага се облякох и дойдох да видя с какво мога да помогна. В същия миг дойдоха и пожарникарите”, разказва Християн Иванов.

От престъплението
напълно са
унищожени два
апартамента,
със значителни
материални щети
е и трето жилище

Бе възложено обследване на годността за обитаване на жилищния блок след палежа.

За броени минути живеещите във входа и съседните блокове излезли навън. На мястото пристигнали екипи на пожарната, полицията и Бърза помощ. 18 души са евакуирани от сградата с помощта на огнеборците, като семейство с дете трябвало да бъде изведено от блока с помощта на пожарникарската вишка, тъй като достъпът до жилището им бил невъзможен.

Две възрастни жени са откарани в клиниката по изгаряния във Военноморската болница във Варна. Те са в тежко състояние, натровени с карбоксихемоглобин. Стабилни са, но животът им е в опасност. Това обясни директорът на болницата полк. проф. д-р Ивайло Въжаров.

Три деца от евакуираните след взрива са настанени в УМБАЛ “Света Марина” - момиче на 4 г. и две момчета, на 12 и 17 г., с данни за обгазяване. На децата незабавно е оказана адекватна помощ. Xоспитализирани са в педиатричните клиники на болницата. Те са адекватни, в стабилно състояние, без опасност за живота, но ще останат 48 часа под лекарско наблюдение.  

Жената, която е придружавала децата, също е прегледана в спешния център в “Св. Марина” и е в добро общо състояние.

В рамките на час и половина след взрива стана ясно, че една от съседките - жена, на 53 г., не може да бъде открита. За съжаление, обгореното тяло бе намерено от пожарникарите в нейния дом.

При първия оглед
във входа е
открит още един
овъглен труп,
който ще бъде
идентифициран с
ДНК експертиза
До ранния следобед разследващите твърдяха, че не се знае чий е.

Буквално броени часове след взрива Варненската окръжна прокуратура образува дело за палеж. Заподозрян е 66-годишният бивш полицай Веселин Димитров.

“Досъдебно производство по член 330, ал. 3 от НК за палеж с двама загинали и нанесени значителни материални щети ръководи окръжната прокуратура във Варна”, гласи официалното съобщение от Варненската окръжна прокуратура.

Живеещите в блока казват, че 66-годишният Веселин Димитров до късно през нощта е изнасял багажа си от апартамента. Стана ясно, че той живеел в жилището с 55-годишна жена на семейни начала близо 30 години, но двойката имала сериозни проблеми.

По непотвърдена официално информация мъжът имал две деца от предишния си брак, а жената имала син, който живеел с тях. Момчето завършило Морското училище във Варна и вече направило един рейс, но Димитров го изгонил от жилището.  
Отношенията
между двойката
били много
обтегнати
Съседите говорят за чести скандали и дори за физически тормоз над жената.

От прокуратурата потвърдиха, че през декември тя е подала сигнал за домашно насилие и се е изнесла от жилището. След това на Димитров е издадена ограничителна заповед и му е бил поставен срок, в който да напусне дома.

Самият той е потърсил съдействието на варненска електронна медия. Обяснил, че с помощта на адвокат ще си търси правата да му бъдат изплатени средствата, които е вложил за ремонти на апартамента. После пък обяснявал, че искал да сложи край на живота си. В крайна сметка от няколко дни започнал да си изнася багажа.

Съседи обаче са го чували да заплашва жената в телефонни разговори, които водел от терасата. Една от дочутите реплики била: “Това не е краят.”

“Постоянно се караха, той много я тормозеше. Синът след първия си рейс помогна за ремонта на апартамента, но той изгони момчето. Горката жена - много се напати”, каза съседка.

“Чух страшен тътен, жена ми вече беше станала - видях огромните пламъци и излязох навън. Аз и още няколко съседи грабнахме пожарогасители от колите да помогнем. Взехме да звъним по етажите, ако някой не се е събудил - да става”, обясни мъж от входа.

Рано сутринта на мястото пристигнаха кметът Иван Портних, окръжният прокурор Красимир Конов, директорът на полицията комисар Даниел Пашов и районният кмет Николай Костадинов. Прокурор Конов потвърди, че Димитров е обявен за общодържавно издирване. Комисар Пашов потвърди, че заподозреният е бивш военен, който след това е бил полицай.

Кметът на града обясни, че на семействата, чиито жилища са унищожени от взрива, ще бъдат предоставени общински.

Според Варненската окръжна прокуратура със сигурност не става въпрос за взрив на газова бутилка или на бойлер.
Палежът е
умишлен,
но все още не се знае дали в жилището е имало взривни материали, как е било подпалено и от какво е страшният взрив.

Да са живи и здрави неблагодарниците, написал преди инцидента Веселин Димитров

В писмо до сайта varna24 бившият полицай Веселин Димитров написал обстоятелствено своята гледна точка за личната драма между него и Антоанета, с която били заедно много години.

“От 1992 г. живея с жена, която е разведена. Запознахме се, станахме близки, решихме да заживеем заедно.

След два месеца научих от нея, че има дете, което тогава беше на 4 г. Детето беше отглеждано от прабаба му и прадядо му в едно село край Шабла - възрастни, добри хора. Грижиха се за него според своите разбирания и възможности.

Реших, че ще посветя силите си на нейното дете. Много настоявах, и се получи, да приберем детето от бабиния дом. Заживях в нейното жилище във “Владиславово” бл. 302.

Апартаментът беше в изключително окаяно състояние. Стените бяха в мухъл, тапетите - разкъсани, в едната от стаите зимно време натрупваше сняг. Пълна мизерия.

Докато правех ремонта, спях на две торби цимент, хлебарките ме прескачаха. Тогава работех в полицията в криминален отдел, започнах да се грижа за жилището и за възпитанието на детето.

От предния си брак имам две дъщери. Ще спомена само, че голямата е с информатика и икономика, работи в тази сфера, а малката е в Германия над 10 години и е кардиохирург.

На 21 декември жена ми е изтеглила рентата от земи, които има, получила си е заплатата, задигнала ми е дебитната карта и изчезна. Пуснала си е неплатена отпуска. Аз като ненормален тръгнах да я издирвам. Не съм допускал, че тя би могла умишлено да избяга. Мислех да я обявявам за издирване.

На 4 януари дойде кварталният и заяви, че имало сигнал за домашно насилие срещу мен. Жената си извадила медицинско, че е бита. У дома никога не е имало домашно насилие.

Сега очаквам атаки, вероятно ще бъда изгонен от апартамента. Тя е пуснала сигнал до прокуратурата за домашно насилие, за да бъда изхвърлен от жилището. Често съм я чувал след полунощ, когато аз ставам да прибера и изчистя след нея, защото държеше да се храни сама, тя да говори с някого по телефона. Явно всичко е било отдавна подготвяно.

Аз нямам сили да се съпротивлявам вече. Стоя и гледам в нищото. Животът продължава, аз съм отстрани. Бивш спортист съм, здрав съм, но духовното ми е изпразнено. Убит съм. Не хленча, но намразих всичко. Работил съм със закона. Той е бил мой инструмент, вярвам във върховенството му. Но явната несправедливост законът не би трябвало да защитава.

А то така ще стане. Да са живи и здрави неблагодарниците.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо

Националната галерия можеше да се нарича “Явашев”

Световният художник си отиде на 84 години - дни преди общия рожден ден със съпругата му Жан-Клод - 13 юни Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено в официалната му страница във фейсбук от близките му

Магистрала София - Белград и първи газ по “Балкански поток” в края на 2020 г. (Обзор)

Магистрала София - Белград и първи газ по “Балкански поток” в края на 2020 г. (Обзор)

Карантината между България и Сърбия падна, пътувайте, обявиха Борисов и Вучич Двата големи инфраструктурни проекта между България и Сърбия - магистралата, която да свързва столиците София и Белград, и газопроводът “Балкански поток”, ще са завършени до края на годината. Това стана ясно в понеделник, след като премиерът Бойко Борисов и президентът

Квесторите в Икономическата гимназия в Пазарджик бяха оборудвани с всякакви предпазни средства и приличаха на лекарите от първа линия.

Квестори в Пазарджик опаковани като лекари на първа линия (Обзор)

Елин Пелин изненада випуск COVID-19 на матурата Училищата са едни от най-безопасните места в страната, опита да успокои в понеделник сутринта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Не успя обаче да спре страхуващи се за здравето си учители, които бяха квестори на матурата по български

Пламен и Атанас Бобокови от времето, когато нямаха проблеми с правосъдието.

Роднински връзки с Каракачанов и срещи с Васил Божков описани в делото срещу Бобоков

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”. “Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев

СНИМКА: Архив

Битото в Южния парк 13-годишно момиче се скарало с нападателките в инстаграм

Ученичката лекувана в “Пирогов” 3 пъти за 2 месеца, казва проф. Асен Балтов 13-годишното момиче, което беше пребито от над 10 свои връстнички в неделя, е било конфликтно и често е влизало в спорове с други деца, научи “24 часа”. Преди боя децата са се скарали в инстаграм. Жертвата им се подигравала и ги отбелязвала на обидни снимки като леки жени

Нов опит за референдум за завода за парно от боклук в София

Нов опит за референдум за завода за парно от боклук в София

ЕК дава 94 млн. евро за проекта Нов втори опит за свикване на референдум в София по темата дали да се изгради инсталация, която да оползотворява горивото, произведено от завода за преработка на отпадъци, обявиха общински съветници от “Демократична България”. Първия неуспешен опит през 2018 г. бе на съветниците от политическа група “5”

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Емил Димитров КАДЪР: БНТ

Емил Димитров към новия зам.-екоминистър: Ще чуеш за себе си неща, които не си предполагала

Тя е тази, която в последните месеци наложи всички санкции, която помогна за спирането на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове. Тя е човек от системата, а не политическо лице - никой не искаше да посочи политическа кандидатура. Всички данни към прокуратурата е изготвила Славея Стоянова. Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци

Проф. Коста Костов. Кадър БНТ

Проф. Коста Костов: Епидемията затихва

"Епидемията затихва - показва го репродуктивното число, както и данните на щаба.  В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме - маски и дистанция, бихме могли да преодолеем евентуална втора вълна". Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в "Още от деня" по БНТ

През октомври 2018 г. вицепрезидентът Илияна Йотова посети украинското село Задунаевка и къщата, в която е живял Христо Ботев.

Калофер подари изложба за живота на Христо Ботев на Задунаевка

По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова къщата в украинското село, в която революционерът е живял като преподавател там, ще се превърне в негов своеобразен музей Документална изложба за живота на Христо Ботев ще бъде открита в украинското село Задунаевка в Деня на Ботев. Инициативата е на вицепрезидента Илияна Йотова

ДИМИТЪР ГАНЕВ

В "Националната лотария" не знаят да са плащали 20% от печалбата за подкупи

В "Националната лотария" нямат информация да са плащани подкупи в размер на 20% от печалбата. Това заявиха от компанията пред "24 часа" по повод твърденията на мажоритарния акционер Васил Божков за давани такива суми. В понеделник сутринта бизнесменът пусна на страницата си във фейсбук комикс, в който твърди

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Ананиев отменя карантината на част от идващите от ЕС, Сърбия и Северна Македония

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите

Снимка Архив

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява. След обяд в планинските и източните райони от страната валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber