Потвърдиха случай на чума при убито диво прасе в Панагюрско

https://www.24chasa.bg/novini/article/8067387 Потвърдиха случай на чума при убито диво прасе в Панагюрско Потвърдиха случай на чума при убито диво прасе в Панагюрско www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Потвърден е случай на африканска чума по свинете при отстреляно диво прасе в района на Държавно горско стопанство- Панагюрище. За това информират от Областната администрация след проведено днес заседание на Епизоотичната комисия, съобщи БТА.

Взети са проби от пет отстреляни прасета в района на Панагюрище. Една се е окзала положителна,а от останалите все още се чакат резултати.

От началото на 2020 г. от ловните дружинки на територията на ДГС-Панагюрище са отстреляни 29 диви прасета. В дивечовъдните участъци на "Асарел-Медет" при индивидуален отстрел са убити 40 диви свине, посочват още от администрацията.

Ловните дружинки трябва да спазват стриктно мерките за биосигурност. За провеждане на лов, предварително трябва да се подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС като изследванията са за сметка на БАБХ.

В петте индустриални ферми в област Пазарджик се вземат непрекъснато проби и се изпълняват мерките за биосигурност. Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ в петте обекта са командировани официални ветеринарни лекари, които осъществяват контрол по изпълнението и прилагането мерките за биосигурност и недопускане разпространението на АЧС,допълват от областна администрация

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Архив

МОН има тестове за малките ученици до 10 декември

„Пирогов” Снимка Архив

Изписаха бременната жена, която пропадна в шахта в София

Корнелия Нинова на среща с кметове на БСП СНИМКА: БСП

Нинова: Трябва да се помогне на местната власт, която поема първите удари в кризата

СНИМКА: Архив

„Синята зона“ в София e с удължено работно време и разширена от 1 декември

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава Министерският съвет утре

СНИМКА: Pixabay

Едва 4.3% от учителите у нас са на възраст 21-30 години

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber