2018-а: 5 деца ядат от една паничка, ходят боси по студа. 2020-а: мечтаят всички да учат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8063630 2018-а: 5 деца ядат от една паничка, ходят боси по студа. 2020-а: мечтаят всички да учат 2018-а: 5 деца ядат от една паничка, ходят боси по студа. 2020-а: мечтаят всички да учат www.24chasa.bg
Веселин и Катя с две от дъщерите им СНИМКА: Любо Илков

- Социалните спасиха от мизерия семейството ми, казва Катя Стефанова от Нова махала

Къщата в Нова махала, където живее многолюдното семейство.
Къщата в Нова махала, където живее многолюдното семейство. СНИМКА: Любо Илков

- С Веселин се събрали, когато била на 14 г., останали без работа, но нямали брак и затова не получавали помощи

12-годишният син на Катя и Веселин вече има и собствени барабани.
12-годишният син на Катя и Веселин вече има и собствени барабани. СНИМКА: Любо Илков

“Влязохме в една мизерна стая и заварихме пет малки деца да се хранят от една купичка, скупчени около ниска масичка. Децата бяха боси, нямаше отопление, а беше студена зима. Родителите не бяха там. Появиха се по-късно, явно предупредени от съседи за нашето посещение.”

Това разказа за първата си среща преди 2 г. с петте деца на Катя Стефанова и Веселин Ковачев ръководителката на отдел “Закрила на детето” в Батак Мария Тренова.

Сега в къщата на многолюдното семейство в с. Нова махала е съвсем различно. Чисто и подредено, прилично обзаведени стаи, бумтят печки. Катя и Веселин и три от децата им ни посрещат усмихнати. Другите две са на детска градина и на училище.

“Бяхме много, много зле. Ако не бяха социалните работници,

не знам как

щяхме да

преживеем”,

казва 29-годишната Катя.

Преди 2 г. в отдел “Закрила на детето” в Батак получават сигнал от детската градина в Нова махала, че 6-годишно момиченце от селото не посещава задължителната предучилищна подготвителна група. Социални работници, учители и полицаи посещават жилището на семейството и се натъкват на ужасяващата мизерия.

“Самосезирахме се за всичките пет деца и започнахме незабавна работа със семейството, която не спира и до днес, ще продължи и в бъдеще. Единственото положително тогава беше видимата емоционална връзка между родители и деца, която я има и сега. Ако не се бяхме намесили, нещата щяха да продължат да се влошват”, обяснява Мария Тренова.

Тогава става ясно, че родителите нямат лични документи и се водят по постоянно местоживеене в различни населени места. Майката - в ракитовското градче Костандово, където е родена, а бащата - в Нова махала. Това не позволявало да бъдат регистрирани в социалните служби и да получават системна социална помощ.

Веселин и Катя нямали брак и той не е припознал децата, въпреки че е техен биологичен родител. Двамата обясняват това с постоянна липса на пари. Катя признава, че не пращали трите деца на детска градина, защото

вече били

натрупали дълг

от 150 лв. от неплатените такси.

С помощта на кмета на Нова махала Ерхан Саатчъ, който по признанието на социалните работници им оказва постоянна и адекватна помощ, Катя и Веселин получават лични документи и са регистрирани - майката в “Социално подпомагане”, а бащата в Бюрото по труда. Към онзи момент двамата са безработни, без всякакви доходи и едва успяват да се грижат за 5-те си деца - две момченца, тогава на 10 и 2 години, и три момиченца на 8, 6 и 4.

Жител на Нова махала плаща задължението към детската градина, а

учителките

събират дрехи

и обувки

за децата. Веселин е назначен на почасова работа в местна дървопреработвателна фирма. Осигурени са и дърва за огрев на семейството.

“Сега трите по-големи деца на Катя и Веселин ходят на училище, редовни са, справят се добре и се включват в извънкласните дейности. Двете най-малки редовно посещават детската градина. Следим непрекъснато развитието им и сме в постоянен контакт с учителите и родителите, разказва Мария Тренова.

“Много сме добре и благодаря за това на “Закрила на детето”. Нямаме никакви проблеми. Имаме си всичко, което ни трябва, за да живеем.

Облечени сме,

имаме храна,

топло е

От нищо не се лишаваме. Но най-важното е, че децата ни имат всичко, както другите деца от селото”, обяснява Катя.

Двамата с Веселин се гордеят с най-голямото си дете - 12-годишния им син, който преди две години в училището започва да се учи да свири на барабани. Станал много добър. Желанието им е момчето да продължи да се занимава с музика, затова преди година

му купили

барабани - да

се упражнява

и вкъщи

“Искаме и ще направим всичко нашите деца да продължат да учат и да имат образование, а не да са като нас”, декларира бащата Веселин.

Двамата с Катя се събрали, когато тя била едва на 14 г., а той на 19. Едно подир друго се появили и децата, но липсата на работа и пари обрекла семейството на постоянна мизерия. Родителите признават, че често замръквали гладни в миналото, за да има с какво да нахранят децата си. Нещата коренно се променят, когато от Агенцията за социално подпомагане започват да работят с тях.

И в момента

Веселин и Катя

са безработни,

но получават около 700 лв. месечно социални помощи. Твърдят, че парите са им достатъчни, справят се и живеят нормално. Бащата всеки месец отработва по 14 дни към кметството в Нова махала, за да не загуби семейството му социалните придобивки. Убеден е, че с помощта на кмета Ерхан Саатчъ отново ще си намери работа.

“Най-трудно в нашата работа е да се изгради доверие между нуждаещите се и социалните работници. Хората в нужда да повярват, че ние сме при тях, за да им помогнем реално в тежките ситуации, в които са изпаднали. Тогава резултатите са видими и изключително добри, както е със Катя и Веселин, и петте им деца”, убедена е Мария Тренова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо

Националната галерия можеше да се нарича “Явашев”

Световният художник си отиде на 84 години - дни преди общия рожден ден със съпругата му Жан-Клод - 13 юни Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено в официалната му страница във фейсбук от близките му

Магистрала София - Белград и първи газ по “Балкански поток” в края на 2020 г. (Обзор)

Магистрала София - Белград и първи газ по “Балкански поток” в края на 2020 г. (Обзор)

Карантината между България и Сърбия падна, пътувайте, обявиха Борисов и Вучич Двата големи инфраструктурни проекта между България и Сърбия - магистралата, която да свързва столиците София и Белград, и газопроводът “Балкански поток”, ще са завършени до края на годината. Това стана ясно в понеделник, след като премиерът Бойко Борисов и президентът

Квесторите в Икономическата гимназия в Пазарджик бяха оборудвани с всякакви предпазни средства и приличаха на лекарите от първа линия.

Квестори в Пазарджик опаковани като лекари на първа линия (Обзор)

Елин Пелин изненада випуск COVID-19 на матурата Училищата са едни от най-безопасните места в страната, опита да успокои в понеделник сутринта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Не успя обаче да спре страхуващи се за здравето си учители, които бяха квестори на матурата по български

Пламен и Атанас Бобокови от времето, когато нямаха проблеми с правосъдието.

Роднински връзки с Каракачанов и срещи с Васил Божков описани в делото срещу Бобоков

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”. “Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев

СНИМКА: Архив

Битото в Южния парк 13-годишно момиче се скарало с нападателките в инстаграм

Ученичката лекувана в “Пирогов” 3 пъти за 2 месеца, казва проф. Асен Балтов 13-годишното момиче, което беше пребито от над 10 свои връстнички в неделя, е било конфликтно и често е влизало в спорове с други деца, научи “24 часа”. Преди боя децата са се скарали в инстаграм. Жертвата им се подигравала и ги отбелязвала на обидни снимки като леки жени

Нов опит за референдум за завода за парно от боклук в София

Нов опит за референдум за завода за парно от боклук в София

ЕК дава 94 млн. евро за проекта Нов втори опит за свикване на референдум в София по темата дали да се изгради инсталация, която да оползотворява горивото, произведено от завода за преработка на отпадъци, обявиха общински съветници от “Демократична България”. Първия неуспешен опит през 2018 г. бе на съветниците от политическа група “5”

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Емил Димитров КАДЪР: БНТ

Емил Димитров към новия зам.-екоминистър: Ще чуеш за себе си неща, които не си предполагала

Тя е тази, която в последните месеци наложи всички санкции, която помогна за спирането на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове. Тя е човек от системата, а не политическо лице - никой не искаше да посочи политическа кандидатура. Всички данни към прокуратурата е изготвила Славея Стоянова. Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци

Проф. Коста Костов. Кадър БНТ

Проф. Коста Костов: Епидемията затихва

"Епидемията затихва - показва го репродуктивното число, както и данните на щаба.  В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме - маски и дистанция, бихме могли да преодолеем евентуална втора вълна". Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в "Още от деня" по БНТ

През октомври 2018 г. вицепрезидентът Илияна Йотова посети украинското село Задунаевка и къщата, в която е живял Христо Ботев.

Калофер подари изложба за живота на Христо Ботев на Задунаевка

По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова къщата в украинското село, в която революционерът е живял като преподавател там, ще се превърне в негов своеобразен музей Документална изложба за живота на Христо Ботев ще бъде открита в украинското село Задунаевка в Деня на Ботев. Инициативата е на вицепрезидента Илияна Йотова

ДИМИТЪР ГАНЕВ

В "Националната лотария" не знаят да са плащали 20% от печалбата за подкупи

В "Националната лотария" нямат информация да са плащани подкупи в размер на 20% от печалбата. Това заявиха от компанията пред "24 часа" по повод твърденията на мажоритарния акционер Васил Божков за давани такива суми. В понеделник сутринта бизнесменът пусна на страницата си във фейсбук комикс, в който твърди

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Ананиев отменя карантината на част от идващите от ЕС, Сърбия и Северна Македония

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите

Снимка Архив

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява. След обяд в планинските и източните райони от страната валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber