Прокуратурата: Перник нямаше да е без вода, ако Нено Димов не бе бездействал 22 месеца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8059461 Прокуратурата: Перник нямаше да е без вода, ако Нено Димов не бе бездействал 22 месеца (Обзор) Прокуратурата: Перник нямаше да е без вода, ако Нено Димов не бе бездействал 22 месеца (Обзор) www.24chasa.bg
Нено Димов се качва в буса на прокуратурата.

Бившият министър на околната среда беше обвинен в умишлена безстопанственост. Утре съдът решава дали да го остави в ареста

97 хиляди жители на Перник нямаше да са на режим, ако министърът на околната среда и водите Нено Димов не беше разрешавал на дружествата “Стомана Индъстри” и “Топлофикация” да ползват за промишлени нужди намаляващите води на язовир “Студена”.

Такъв е изводът на екипа от спецпрокурори и следователи, които разследват водната криза в града.

“Близо 22 месеца не е правил нищо и е бездействал, въпреки че

управителят на

ВиК системно го

е уведомявал, че

притокът в

язовира

намалява”, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев в петък. Нено Димов обаче продължил да издава почти идентични разрешителни за промишлено ползване на вода, включително някои месеци за обем, по-голям от поискания.

В петък около 15 ч вече бившият екоминистър, който подаде оставка от ареста чрез адвокат, беше обвинен в умишлена безстопанственост. Прокурор Кънев му наложи 72-часов арест.

Юристи коментираха пред “24 часа”, че Димов е избързал с оставката си, за да има шанс да излезе на свобода с по-лека мярка. Ако е действащ министър, съдът най-вероятно ще откаже да го освободи, защото може да влияе на разследването. Вече освободен от поста, е възможно магистратите да го пуснат. 

Според прокурор Кънев обаче, ако е на свобода, Нено Димов може да повлияе на свидетелите и да укрие доказателства. Затова в събота той ще поиска спецсъдът да го остави за постоянно зад решетките.

Димов се превърна не само в първия действащ министър, който преспа една нощ в килия в районно полицейско управление, но и в

първия, за

когото се иска

постоянен арест

Досега почти всички министри са получавали обвинения едва когато станат бивши, но са били и с мярка за неотклонение “подписка”.

Преди да се озове в ареста, прокурори и полицаи претърсили кабинета и дома на Нено Димов в кв. “Манастирски ливади”, откъдето иззели документи.

Нощта срещу петък министърът изкара в килия в Трето районно в София. Там бе настанен в самостоятелно помещение със застопорени две легла, маса и стол. За закуска получил опакован кроасан и чаша вода. Това е стандартната закуска, която се дава на всички задържани в полицейските арести.

В нощта срещу събота пък вече бившият министър преспа в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров”. Там той бе откаран в ранния следобед в петък за повдигане на обвинението.

Делото за водната криза в Перник е образувано на 20 декември. Преди това пернишките прокурори направиха проверка.

Спецпрокурорите и следователите все още

проверяват

всички действия,

свързани с

ремонта на

язовирната

стена, водонапорната кула и пасарелката в язовира, които са извършвани със заем от Световната банка. 

Разследват се и действията на управата на ВиК, в което 51% държи регионалното министерство. “Ако се съберат доказателства, ще има още обвиняеми. Разследването продължава”, увери говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокурорите установили, че от началото на 2018 г. нивото на водата в язовир “Студена” значително намалявало.

ВиК - Перник, прекъснато уведомявало общината, областната управа и министъра на екологията”.

Бившият шеф на дружеството Иван Витанов бе разпитан в четвъртък в следствието. Тогава показания даде и бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова.

Въпреки намаляването на нивото на водата в язовира, в разрез със Закона за водите и други нормативни актове еко министърът разрешавал водите да се ползват за промишлени нужди.

“По този начин са се изразходвали милиони литри, което е довело до намаляването на питейната вода”, обобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Обемите, които били давани, са 280 млн. кубични метри за едното дружество и 100 млн. кубични метри за другото. От прокуратурата не уточниха кое колко е получавало.

Ако министърът е бил изпълнил задълженията си и не е отпускал тези обеми,

към момента

е щяло да има

над 7 млн.

куб. метра вода,

които вместо за питейни нужди отишли за промишлени. Това количество било напълно достатъчно да няма режим.

До момента изчислената щета е в размер на 11 867 389 лева, но тепърва щели да се правят експертизи. Засега предварителните изчисления били по цената на водата.

“Щетата има не само парично измерение, а че 97 хил. души са на воден режим, който ще продължи доста време”, добави прокурор Кънев.

“Министърът е бил запознаван лично какви са притокът и разходът в язовира. Няма как друг да носи наказателна отговорност за неговите действия”. Така прокурор Кънев отговори на въпрос дали не следва обвинение да има и за някой от заместниците на Димов.

Дори и да имало издадено разрешение за ползване на вода за промишлени нужди, само министърът имал право и задължение да измени графика и да прекрати разрешителните. Това ставало, когато водите на язовира намаляват. 

Прокурорите установили, че Нено Димов е нарушавал служебните си задължения от 1 януари 2018-и до 17 ноември 2019 г. Те събрали 48 тома доказателства.

Заради големия период от време обвинението е за умишлена безстопанственост.

“Доказателствата категорично сочат за умишлена безстопанственост, а не за непредпазливост. Той много пъти е бил уведомяван. Не говорим за еднократен акт, а за изключително продължителен период от време”, каза наблюдаващият прокурор .

На този етап нямало данни за незаконно присвояване на воден ресурс от промишлени водоползватели. На територията на т.нар. парк “Стомана - Перник” имало още 16 дружества. Някои от тях също ползвали промишлени води, но ги купували и плащали на “Стомана Индъстри”.

“Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник. Можем да изследваме дали деянието е престъпно и да представим пред съда тези, които смятаме за виновни, но това няма да реши проблема на хората”, каза прокурор Кънев.

Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов обаче “това не е краят, това е началото, проверките продължават, не само в Перник”.

“Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни за тази криза и да предотвратим другаде подобен проблем”, увери той.

Точно защото подаването на питейна вода било дейност от националната сигурност, той заедно с шефа на ДАНС наредил проверки на територията на ВиК в страната.

“Това не е нахлуване, а проверки”, увери Ивайло Иванов.

Пак с негова заповед МВР проверявало и площадките за отпадъци. Тези проверки обаче нямали нищо общо с разследването срещу Димов за водната криза.

Проверяват го и дали е изпълнил указанията на Цацаров за концесията на “Юлен” АД

Документи, свързани с концесията на “Юлен” АД за ски зоната над Банско, са намерени при претърсванията на кабинета и дома на Нено Димов, обяви в петък прокурор Ангел Кънев, който води разследването срещу него за водната криза в Перник. 
“Ще бъде проверено дали е упражнил правомощията си по закон”, каза той. Сред документите е и писмо на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов, което беше огласено публично от прокуратурата през юни 2018 г. В него Върховната касационна прокуратура дава указания на правителството да измени договора с концесионера на ски зоната и да го приведе в синхрон със закона, и по точно - “Юлен” АД да ползва 99 хектара площ. Веднага след писмото Нено Димов заяви, че ще иска мандат от правителството за преговори с концесионера, за да изпълни указанията на прокуратурата. Това обаче така и не се случи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бойко Борисов и Илва Йохансон СНИМКИ: Министерски съвет

Борисов за коронавируса: Трябва общоевропейско решение как да действаме

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон. Премиерът отбеляза

44 хиляди студенти на стаж в реална работна среда по проект за 46 млн. лева

44 хиляди студенти на стаж в реална работна среда по проект за 46 млн. лева

С 46 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Министерството на образованието и науката стартира изпълнението на проект „Студентски практики - фаза 2“. Той надгражда постигнатото по проект „Студентски практики - фаза 1“и продължава политиката на министерството във висшето образование

Михаил Околийски КАДЪР: БНТ

Михаил Околийски: Целият свят взима решителни мерки срещу коронавируса

В Китай се действа много дисциплинирано и професионално по отношение на коронавируса, идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата. Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ доц. Михаил Околийски - управляващ офиса на Световната

Борисов: Приемам критика, но не и лъжата

Борисов: Приемам критика, но не и лъжата

"Факт е, че според данните на НСИ - Национален статистически институт броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти. Вярно е, че все още има много българи, които заминават, но пък има и много, които се прибират у дома. Докато преди посоката беше само една, сега немалък брой хора отиват да научат нещо ново

Петър Витанов

Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС

Омлет без яйца и политики без средства не се правят „Генерирането на система от собствени финансови ресурси е пътят напред, възможност ЕС да излезе на висотата на сериозните очаквания и обществени изисквания към него. Вменяват му се нови отговорности, но няма достатъчно средства за реализирането им. Това е нещо като да искаш омлет без да имаш яйца

Бизнес и международни отношения на английски език в Италия

Бизнес и международни отношения на английски език в Италия

Universita Cattolica del Sacro Cuore (UCSC) е най-големият частен университет в Европа и един от най-престижните за обучение по икономика, бизнес науки и международни отношения в Италия. На 27 февруари от 18:30 ч. в х-л „Маринела“ – София, представители на елитната школа ще направят презентация с фокус върху разнообразието от бакалавърски и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов/Архив

Строят 70 детски градини за 3 г., най-много в София - над 400 хил. нови столичани в южните квартали

Поне 140 млн. има заделени за тази и следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 г. в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните

Ангел Джамбазки СНИМКА: Архив

Джамбазки за отнетата книжка: Направих неправилна преценка на възможностите си

Направих неправилна преценка на възможностите си. Вината е изцяло моя. Човек се учи от това, което е направил погрешно в живота си. Така евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред Нова тв отнемането на шофьорската му книжка. В края на миналата година той бе хванат да шофира в нетрезво състояние на пътя за Боровец

Кирил Ананиев СНИМКА: Авторката

Официално: Починалият в Банско китаец не е бил заразен от корона вирус (Обновена)

Китайският гражданин, който почина в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви на извънреден брифинг рано тази сутрин във Варна здравният министър Кирил Ананиев. 55-годишния Зен Юнг Занг е прекарал инфаркт в миналото. Въпреки сърдечните си проблеми е прекарал дълго, за неговото състояние, време в сауната на хотела

Ася, Ларс и Цветина (от ляво на дясно) са част от екипа млади учени в БАН, решили да се развиват в България.

Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН

Искат с препарати от охлюви и билки да лекуват диабетни рани Млади български учени на световно ниво се завърнаха от Европа в България, за да разработват различни лекарства с билки и охлюви, с които да лекуват тежки диабетни рани. Цветина Стоянова е обещаващ кадър на химията от университета в Хайделберг

Проф. Олег Асенов КАДЪР: БНТ

Толсистемата категорично тръгва на 1 март

Има напрежение, от гледна точка на времето, което остава. Браншът казва, че няма достатъчно време, че няма бордови устройства - към момента по информация има сключени договори за над 7000 бордови устройства, каза проф. Олег Асенов, член на УС и АПИ, пред БНТ.  Има напрежение в бранша, защото на нас ни се представиха условия

Кянна Кямбъл

Как да се храним с по-малко пари

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber