Магистратът, който прати 334-ма от Ндрангета в затвора, e по-надзираван от самите мафиоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/8059164 Магистратът, който прати 334-ма от Ндрангета в затвора, e по-надзираван от самите мафиоти Магистратът, който прати 334-ма от Ндрангета в затвора, e по-надзираван от самите мафиоти www.24chasa.bg
Никола Гратери СНИМКИ: ФЕЙСБУК И ИНСТАГРАМ

Прокурорът Никола Гратери живее от 30 г. под охрана, не се къпе в морето

“Hе изминавам и 10 метра без охрана, не се къпя в морето от 15

години, на полето карам трактор, обграден от агенти. Живея постоянно в “Биг Брадър”, в който не съществува никакъв личен живот. Ако трябва да се срещна с някого, приготвям салатка от домати вкъщи.”

Така Никола Гратери обобщава живота, който е принуден да води от 1989 г., пред италианския вестник “Фолио”. Със сигурност това е най-известният магистрат, който се бори с най-мощната мафия в наркотрафика в света – Ндрангета. От 30 години Гратери е под 24-часова охрана, тъй като животът му е непрекъснато в опасност заради разследванията срещу членовете на калабрийската мафия. От близо 4 г. Гратери оглавява прокуратурата “Антимафия” в Катандзаро, или в сърцето на Ндрангета.

Неотдавна Гратери се разписа върху най-голямата операция, осъществявана някога срещу Ндрангета, в която имаше и българска връзка. След заповед на Никола Гратери бяха извършени 334 ареста на членове на калабрийската мафия и свързани с нея представители на бизнеса, политиката, финансите. Сред поставените под домашен арест беше и 38-годишната българка

Живка Димитрова,

обвинена, че е

подставено лице на

един от клановете

на Ндрангета

в Сант Онофрио.

Гратери е роден преди 61 години в Джераче, до Реджо Калабрия. Той е трето от петте деца на Франческо Гратери, който има магазин за хранителни продукти. Никола завършва право в Катания. Веднага след това постъпва на работа в магистратурата. Смята за свой плюс факта, че като малък е израснал заедно с децата на мафиотските босове. Много често е ритал топка със същите хора, които по-късно арестува като магистрат. 

Когато навремето започва работа като съдия-следовател в Локри, Калабрия, едно от водените от него разследвания довежда до арестуването на местен социалист, зам.-председател на калабрийския регионален съвет. Един ден

изстрели пронизват

вратата на жилището

на годеницата

на Гратери

След това тя получава телефонно съобщение “Вие се омъжвате за мъртвец”. Малко по-късно обаче момичето се врича във вечна вярност на Гратери и днес е негова съпруга. Гратери има двама синове.

През 2005 г. тайните служби на карабинерите откриват в Джоя Тауро, Калабрия, оръжеен арсенал – ръчни бомби, калашник, пластичен детонатор и др., които трябвало да послужат за атентат срещу Гратери. Магистратът е получавал и много други смъртни заплахи, но всичко това не го разколебава.

Как се живее под непрекъснатия надзор на агенти, които бдят за сигурността ти?

“Охраната не е социален статус, затова онзи, който я има, трябва да изпитва респект. Когато видя някой, който всяка вечер вечеря на ресторант, а после си позволява и питиета на бар, ходи на кино, на мач, се питам дали не го е страх”, казва Гратери. Според него онзи, който излиза спокойно всяка вечер навън, може да мине и без охрана.

Днес Ндрангета е

най-мощната и богата

мафия в света

Тя е и световен лидер в трафика на дрога. В западния свят е най-добре организираната мафия по две причини – заради кръвната връзка между членовете ѝ и желязното съблюдаване на правилата. Родствената връзка между членовете е нещо като циментна спойка в здравата структура на организацията. Обикновено една местна единица (локале) включва 2 или 3 фамилии от патриархален тип. Младият стажант минава обучението си, без да задава никакви въпроси. Ако му заповядат да убие и той попита защо, се отхвърля моментално. За разлика от неаполитанската Камора Ндрангета е много по-силна, защото изисква тотално спазване на правилата, твърди Гратери. 

Според него Ндрангета

разполага със

собствен кодекс

и трибунал,

в който се извършват процеси, но на едно-единствено съдебно ниво. Тогава се явяват защитникът, прокурорът, адвокатът на обвинението. И там се предоставят доказателства в полза на обинението, а в края на “съдебния” дебат се издава присъда, която влиза в действие веднага.

“Ндрангетистът е интегралист. Той извършва категоричен избор на “фронта”. Иначе е един паразит, който живее на гърба на работещите, един негодник, който те целува и прегръща, а зад гърба ти стреля по теб”, уверен е магистратът.

За една местна единица на Ндрангета

четирима убити

годишно са нещо като

норма, физиологичен

минимум

Магистрат, който занулява с разследването си цяла фамилия или клан от Ндрангета, поставя живота си на карта. Въпреки по-голямата си мощ на световно ниво обаче Ндрангета е по-малко популярна в медиен аспект от неаполитанската Камора. За черната слава в световен мащаб на Камората много спомогна писател от рода на Роберто Савиано, докато Ндрангета не разполага с подобен “популяризатор”.

Днес италианските процеси срещу мафията са сред най-бавните в света, защото се провеждат без обвиняемите в съда. Преместването само на един съдия на друго място или служба означава, че целият процес трябва да започне от нулата. От това следва, че 40 или 50 свидетели, които вече са били изслушани, трябва да бъдат изслушани наново. Гратери е убеден, че позволяването на видеозаписи при свидетелстването би означавало орязване на време и разходи. С други думи, с технологиите може да се постигне успех при прилагането на наказателния кодекс при обвинените за мафия. Днес в Италия

всеки ден

4000 карабинери

се занимават само

с разнасяне на

съдебни призовки

Какво на практика означава за сметките на държавата един съдебен процес срещу мафията? 

Освен всичко друго и планина от хартия, която се трупа в прокуратурата. Да вземем например арестите за наркотрафик. Всеки път, когато даден прокурор обяви извършването на 500 ареста за наркотрафик, това значи, че е подписал 500 заповеди за задържане, всяка от които е от хиляди страници. Само това струва на държавата 30 000 - 40 000 евро за хартия, тонер и разходи около петимата карабинери, които се занимават само с правене на фотокопия.

Какво предлага

Магистратът, който прати 334-ма от Ндрангета в затвора, e по-надзираван от самите мафиоти

по този повод

Гратери?

Всяко съдебно дело да може да се разтовари в единствен дигитален вариант в таблет на разположение само на задържания и с възможности само да получава, а не и да праща – така биха се спестили огромно количество хартия и пари. По този начин обвиняемият може да получава всичките си документи в хода на целия процес и до края на престоя си в затвора.

Никола Гратери мечтае един ден след десетина години,

когато излезе

в пенсия,

да може да кара

трактора си

на нивата, без върху него да са насочени погледите на агенти от охраната. Днес обаче за него съществува единствено работата му, тъй като той води война срещу Ндрангета, както казва пред “Фолио”.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Европейският съвет ще обсъди пандемията и въпросите по сигурността

СНИМКА: Pixabay

ПЗО: 30% спад на вируса в Америките, ще трябват месеци за ефекта от ваксините

Пратка от над 23 тона кокаин бе заловена в Германия и Белгия - рекорд за Европа СНИМКИ: Ройтерс

Рекордна пратка от над 23 тона кокаин бе заловена в Германия и Белгия (Снимки)

Лондон е град с много скъпи имоти.

Лондон бие Ню Йорк - всеки 10-и е милионер

Президентът на САЩ Джо Байдън СНИМКИ: Ройтерс

Байдън ще говoри с крал Салман, предстои доклад за убийството на Хашоги

СНИМКА: Pixabay

Ведомствата в Израел ще знаят имената на неваксинираните срещу COVID-19

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber