Милена Драгийска: Средно с 14% за страната се повишиха заплатите на касиер-продавачите в Лидл

https://www.24chasa.bg/novini/article/7974969 Милена Драгийска: Средно с 14% за страната се повишиха заплатите на касиер-продавачите в Лидл Милена Драгийска: Средно с 14% за страната се повишиха заплатите на касиер-продавачите в Лидл www.24chasa.bg
Милена Драгийска: Средно с 14% за страната се повишиха заплатите 
на касиер-продавачите в Лидл

За нас 2019 г. мина под знака на отличните резултати и грижата за служителите, клиентите и обществото като цяло, казва главният изпълнителен директор на компанията

Милена Драгийска управлява “Лидл България” от 2007 г., когато веригата стъпва на българския пазар. Започва кариерата си в Lidl Германия през 2002 г. като регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт и Карлсруе. После продължава професионалното си развитие в централата на Lidl, където отговаря за международни проекти на Lidl International.

- Г-жо Драгийска, преди две години „Лидл” беше първата компания, която открито обяви нивата на заплащане в рекламна кампания, с което предизвика оживена дискусия в обществото. В края на тази година отново направихте увеличение – със средно 14% на заплатите на касиер-продавачите в цялата страна. Продължават ли парите да са най-важният фактор на българския пазар на труда?

- Важен – да, но със сигурност не бих ги определила като най-важния. Високото ниво на заплащане осигурява добър жизнен стандарт и спокойствие за нашите служители и техните семейства. Именно затова, още с встъпването си на българския пазар, стартово предложихме значително по-високи заплати от средните за страната. И това е политика, която устойчиво следваме – регулярно актуализираме заплатите, за да сме сигурни, че служителите ни получават конкурентно възнаграждение.

Колкото и да е добро обаче, само по себе си то не е достатъчен и единствен фактор, за да се чувства човек удовлетворен на работното си място.

- Извън заплащането кои са другите фактори за мотивацията на служителите?

- Колкото и да е добра, заплатата трудно може да компенсира, ако не срещаш подкрепа и разбиране от колегите и преките си началници, не виждаш възможности да растеш или пък от работа не можеш да видиш семейството си вечер. Именно затова ние инвестираме в

целенасочена и устойчива политика,

която включва поредица от мерки – от финансовата сигурност и възможностите за развитие до баланса между работата и личния живот и създаването на цялостна мотивираща работна среда.

Примерите тук са много. Тази година бяхме първата хранителна верига, която обяви трети официален почивен ден за всички служители. Така на Коледа, Нова година и Великден нашите магазини няма да работят, а служителите ни ще бъдат със семействата си. Даваме допълнителен ден отпуск за рожден ден, възможност за гъвкаво работно време и home office, т.нар. sabbatical – 3-месечен неплатен отпуск, подарък и финансова помощ за новородено в размер на 650 лв. бруто, както и много други.

Постоянно инвестираме в програми за обучение и квалификация на екипите. Имаме цялостна програма „Управление на таланта“, с която развиваме качествата и потенциала на всеки служител. Постоянно служителите ни могат да се възползват и от богат каталог за обучения. В магазините въведохме дигитална платформа за електронно обучение, благодарение на която обучителният процес е много по-лесен и удобен.

Ще подкрепя тези примери и с конкретна статистика – през 2018 всеки пети служител е получил възможност за кариерно развитие. Към ноември тази година от 110 мениджъри на филиали 88 са стигнали до тази позиция в резултат на кариерно развитие – това са 80%. Всичко това показва, че при нас развитието на хората е постоянен ангажимент, а признанието след това идва напълно логично и заслужено.

Тази година дадохме старт и на двугодишна

лидерска академия,

насочена към средния мениджмънт. Това е първата подобна програма за „Лидл България”. Въведохме я не само защото искаме да развием лидерските умения на нашите ръководители, но защото за нас е важно да следваме култура на ръководно поведение, която създава условия хората да се разбират с преките си ръководители, между тях да има позитивна и градивна комуникация.

Цялата тази съвкупност от възможности и придобивки създава условия служителите ни да се чувстват добре на работното си място и да гледат на работата си като част от своя пълноценен начин на живот.

- Не са ли свикнали обаче хората да разделят двете неща? За повечето този пълноценен живот започва именно след края на работния ден. Каква е връзката между двете?

- Факт е, че днес прекарваме по-голяма част от времето си на работното място. Именно затова е толкова важно работата да не бъде досадно бреме, от което нямаш търпение да избягаш, а да ти носи удовлетворение. Работата е важна и не толкова заради това, че ти носи пари, колкото заради това, че е начин да утвърдиш себе си, да се чувстваш ценен и полезен, да допринасяш за хубави неща и това да ти носи смисъл. И когато откриваш всичко това на работното място, то може единствено

да допринася за пълноценния ти живот,

но не и да бъде в тежест. Затова и фокусираме усилията си в тази посока – да създаваме условия, които карат нашите служители да се чувстват оценени, да се усъвършенстват, да съчетават успешно работата с личния си живот, без едното да е в ущърб на другото. И в резултат на всичко това да възприемат работата си като неизменна част от пълноценния начин на живот, а не като две отделни неща.

- Скоро „Лидл България” ще празнува 10 години на българския пазар, ще открие 100-ия си магазин и ще посрещне 3000-ия си служител. Подобна експанзия не крие ли рискове на пазар като нашия, където има дефицит на работна ръка и силна конкуренция при относително ограничена покупателна способност?

- При Lidl имаме прецизна и системна експанзия, която е част от нашата цялостна стратегия за позиционирането ни на българския пазар. Тоест, говорим за добре планиран риск, в който ние виждаме възможност и предпоставка за успех.

Що се отнася до дефицита на работна ръка – в основата на нашата политика като работодател е не толкова привличането на качествени кадри, колкото тяхното задържане после. Това се постига с цялостната програма от мерки, за които говорихме досега.

Радвам се, че усилията ни дават резултати – „Лидл България” е на пето място като

най-желан работодател

сред работещите хора в България според проучването Employer of Choice, както и един от най-желаните работодатели сред студентите според Graduate Survey.

Всяка година правим и мащабно вътрешно проучване във всички 32 страни, където Lidl присъства. То се казва „Пулсът на Lidl“ и измерва именно удовлетвореността на служителите. За втора поредна година постигаме отлични резултати, които ни нареждат в челната тройка на отличниците в семейството на Lidl.

Това няма как да не ни мотивира да продължаваме да даваме най-доброто от себе си и да се грижим за служителите, клиентите и обществото като цяло. Вярваме, че това е една от основните ни мисии – като отговорен работодател, но и като гражданин. Да се грижим за нашите служители, като им осигуряваме отлична работна среда, за нашите клиенти – като им предлагаме доказано качество и приятни моменти в магазините, за обществото – с всичките ни социално отговорни инициативи и подкрепата ни за онези стойностни идеи и каузи, които правят живота ни по-добър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха, заяви шефът на централата Павлин Костов.

“ТЕЦ Сливен” показа как се прави парно

Централата отвори врати,  за да видят хората инсталациите “Топлофикация Сливен” отвори врати в края на миналата седмица, за да покаже как се прави парно. В централата бе осигурен достъп на медии, граждани, представители на природозащитна организация и на отдел “Екология” от общината в града до инсталациите за горене на RDF и биомаса

Владислав Горанов

Валутният борд остава до въвеждане на еврото

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект, съобщиха от ведомството на Владислав Горанов. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ

СНИМКА: Pixabay

120 български компании са пострадали след фишинг атаки през 2019 г.

120 български компании са претърпели загуби след хакерска атака с фишинг имейли през изминалата година. Изпращането на фалшиви писма със зловреден софтуер е сред най-разпространените компютърни престъпления, предава Би Ти Ви. В схемите на международната организирана престъпност има и българи. 30% от съобщенията

СНИМКА: Радио Китай

Комерсиалните 5G услуги в Китай отчитат добър старт

5G услугите в Китай през тази година отчетоха добър старт и пробиви в няколко сектора, информира министърът на промишлеността и информатизацията Мяо Уей, предава "Радио Китай". Той представи, че до края на миналата година Китай е изградил 130 000 базови станции за 5G, а доставките на смартфони с 5G са достигнали 13,77 милиона

СНИМКА: Pixabay

Все повече чуждестранни храни навлизат на китайския пазар

Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай"

СНИМКИ: Ройтерс

Новият самолет на "Боинг" излетя на първи полет (Снимки)

Новият самолет на американската компания "Боинг" (Boeing) излетя днес от Сиатъл на първия си изпитателен полет, предадоха световните агенции. "Боинг" 777X е най-големият пътнически самолет с два двигателя в света. Той може да транспортира между 384 и 426 пътници. Полетът ще продължи между 3 и 5 часа, предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Стивън Мнучин СНИМКА: Ройтерс

Американски министър: Оптимист съм за търговска сделка с Великобритания

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви днес, че е оптимист относно шансовете за постигане на търговско споразумение с Великобритания тази година, предаде Ройтерс. На конференция в Кралския институт за международни отношения Чатъм Хаус в Лондон Мнучин посочи, че е разговарял по въпроса с британския министър на финансите Саджид Джавид

СНИМКА: Pixabay

Добивът на петрол в Либия е намалял с 3/4 заради блокадата на находища

Добивът на петрол в Либия е намалял с три четвърти заради блокадата на терминали от една седмица, предаде Франс прес, като се позова на Националната петролна компания. Тя съобщи днес, че дневното производство е спаднало от над 1,2 милиона барела на малко повече от 320 000 барела, предава БТА. Намаляването на добива е причинило загуби в размер на

Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Най-важно за България е да инвестира в хората

Разходната част на българския бюджет трябва да се подобри, като се насочат повече пари към инвестиции в хората, заяви пред БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите ѝ страната ни има стабилна фискална рамка, което ѝ позволява да направи ключови за развитието капиталовложения в образование

Интересът към Велико Търново на туристическото изложение в Испания е изключително голям

Испански туроператори търсят партньори сред хотелиерите във Велико Търново

Шоуто "Царевград Търнов - звук и светлина" и Летният оперен фестивал "Сцена на вековете"  на Царевец се радват на много голям интерес от испански туроператори по време на международното туристическо изложение FITUR в Мадрид, написа във фейсбук кметът Даниел Панов . Общинската туристическа агенция представя Велико Търново и региона като целогодишна

СНИМКА: Ройтерс

САЩ натискат Великобритания да се откаже от услугите на "Хуавей"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън обсъдиха вчера по телефона сигурността в телекомуникациите - дни преди Лондон да вземе решение дали китайската компания "Хуавей" да участва в разработването на британските 5G мрежи, предаде Франс прес. Двамата засегнаха между другото въпроса за сътрудничеството с цел да се

СНИМКА: Pixabay

Иранската "Петропарс" разработва газовото находище Южен Парс

Иранската компания "Петропарс" (Petropars) ще разработва газовото находище Южен Парс след оттеглянето на френския енергиен гигант "Тотал" (Total) и на Китайската национална петролна корпорация (CNPC), съобщи иранският министър на петрола Биджан Зангане, цитиран от Ройтерс. "Сега, с оттеглянето на другите две компании от договора

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber