Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7967933 Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото www.24chasa.bg
За болница, в която взимат такса от 7 лв. за мерене на кръвно, сигнализираха от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане.

В една проверка инспекторите установили 406 нарушения на лечебно заведение за пакет услуги

Въпреки че раждането се покрива от здравната каса, задължително се дават между 800 и 2700 лв.

Пациенти търсят допълнителни грижи от медсестри, тарифата за услугата е от 50 лв. на ден до 5 лв. на час

300 лева такса за консултация как пациент да не пада от леглото. Това е едно от най-абсурдните искания за доплащане към здравно осигурени пациенти в столична болница.

Близо до абсурда са и таксите за нормални и дори задължителни изследвания като взимане на проби за поносимост към даден антибиотик и дори справка за точен час на раждане.

За част от тях съобщиха във вторник от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Други станаха видни, след като здравният министър Кирил Ананиев задължи всички болници да публикуват ценоразписи за всички услуги, които предлагат, и те да се достъпни на сайтовете на лечебното заведение и на здравното министерство. Трети пък са установени при проверки на агенция “Медицински надзор” след сигнали на пациенти.

Именно агенцията неотдавна установява, че в платен пакет на голяма частна болница се предлага консултантска услуга срещу 300 лв. как пациентът да не пада от болничното легло по време на престоя си.

Лечебното

заведение

е длъжно

да осигури

сигурността

и безопасността на пациента, за което тя получава и заплащане по клинична пътека, коментира пред “24 часа” Емил Велчовски, директор на дирекция “Контрол на медицинските дейности и осигуряване на качеството” в “Медицински надзор”. На болницата вече е съставен акт. В една проверка “Медицински надзор” е направил 406 акта на лечебно заведение за пакет услуги. (Блиц с него - виж долу)

Проблемът не е нов, но в последната година е все по-често дискутиран. Основната причина е, че в нито една разпоредба и закон не е разписано точно какво се покрива със здравните вноски и какво пациентите трябва да доплащат. За ясни правила в тази посока настояват и частните фондове, които трябва да поемат плащанията на своите клиенти.

Сред по-фрапантните примери, които те дават, са: такса 7 лв. за мерене на кръвно, калкулиране на 892 лв. за “час операционна зала” в най-голямата частна болница у нас “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. В столичната Университетска болница “Св. Екатерина”

преглед при

професор

е 400 лв.,

а масово цената не надхвърля 100 лв. В плевенска болница пък освен 150 лв. за преглед на онкоболна пациентка ѝ взели и административна такса от 50 лв. за “медицински индикации за спешност”, без да е ясно какво означава това. При друг пациент при едно и също пролежаване в болница имало два избора на екип на един и същи лекар.

В последно време болниците стават все по-креативни в измисляне на нови такси.

Такава например е таксата за справка за точен час на раждане в най-голямата АГ болница у нас - “Майчин дом”. Тя е 20 лв.

Срещу 40 лв.

могат да се

ползват услугите

на инструктор

по кърмене,

става ясно от публикувания на сайта на МЗ ценоразпис на болницата. Там документът за припознаване на дете е с цена 40 лв., докато в болница “Св. Георги” в Пловдив е 10 лева.

В “Софиямед” таксуват и превоза с линейка, който е 2 лв. на километър, а в “Д-р Щерев” - проба за поносимост на антибиотик е 20 лв. В болница “Св. Иван Рилски” има такса “координатор медицински услуги”, която е в размер на 200 лв.

В частната болница “Пулс” в Благоевград за

свиждане

извън обявените

часове се

плаща 10 лв.

Раждането е една от услугите, която, въпреки че се покрива от здравната каса, винаги има доплащане. Обикновено то е в размер на 900 лв., но на места минава 2000 лв.

Най-скъпо се оказва раждането в болница “Софиямед”, където бъдещите родители трябва да заделят 2700 лв., пише в ценоразписа. В него обаче има и обявена цена и на друга услуга - пакет нормално/оперативно раждане, която е 1700 лв.

2200 лева пък трябва да подготвят жените, които искат да раждат в болница “Надежда”. За сравнение раждането в “Майчин дом” и “Шейново” е 800 лв.

Изборът на екип и лекар е друга такса, която често фигурира в разплащателните на пациентите. Там сумите обаче са с фиксиран таван от съответно 900 и 500 лв.

4,80 лв. плаща средностатистическият българин за 1 ден престой в болница.

В частните болници в столицата обаче 1 леглоден е с доста солидни цени.

В “Д-р Щерев” например се плаща

150 лв. за

обикновена

стая и 190 лв.

за апартамент

Болницата предлага и различни пакети “Комфорт”, включващи самостоятелен сестрински пост, меню за хранене по избор, съобразено със съответния лечебно-диетичен режим. Те варират от 740 лв. до 1490 лв. Самото раждане пък е 1965 лв.

В УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ” ВИП стая с едно легло е 80 лева на ден. Същата е цената на ден и в столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Лекари разказват, че освен по-комфортен престой в болницата напоследък за по-тежко болни се търсят персонални грижи от медицински сестри и санитари. Затова вече се предлагат такива услуги. Индивидуален пост от медицинска сестра на денонощие в държавните болници в Благоевград и Сандански е 50 лв., докато в частната болница в Благоевград е 150 лв.

Индивидуален пост от медсестра във ВМА пък струва 5 лв. на час, а на санитар - 3 лв. на час. Там имат и други такси, които са за административно обслужване - изготвяне на статистическо извлечение върху определен обем от изследване струва 243 лв., на етапна епикриза е 10 лева.

Особено впечатление правят таксите битово обслужване в болница “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. Те са разделени според времето на престой и са с цени от

40 лв. при

престой до 24 ч

без нощувка

и стигат 120 лв. на ден при престой над 3 дни.

Таксите включват постоянен достъп до интернет и телевизия, подобрени битови условия - климатизация, хигиенни материали, дезинфекция, еднократно облекло и постелъчни материали по време на хоспитализация, такса пералня и стерилизация на болнично бельо, такса охрана и сигурност, разархивиране, подбор и комплектоване за фотокопиране и/или принтиране на документация.

Таван! 3300 лв. за избор на екип при сложна операция

3300 лв. плащат пациентите в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в София за избор на екип при изключително сложна операция. Ако интервенцията е от средна сложност, се калкулират 2300 лв., за по-елементарна - 1500 лв. Това са официалните цени на елитното здравно заведение.

Имам възможности и платих най-високата цена за екип от неврохирурзи и не съжалявам. Сега баща ми е жив и здрав. Който няма пари, тук също ще получи добра помощ, но за мен екипът беше важен, казва Стефан К. от Бургас.

В други софийски университетски болници няма такива шокиращи цени. Там се спазва изискването изборът на лекар да не надвишава 500 лв. , а изборът на екип - 900.

Кореспондентите на “24 часа” направиха проверка в болниците на по-големите областни градове какви екстри се плащат в тях. (Виж таблицата.) 

В държавните университетски и многопрофилни болници лечението на осигурените пациенти се поема изцяло от здравната каса по клинични пътеки. Хората плащат само потребителска такса от 4,80 лв. на ден. При някои операции пациентите плащат консумативите и имплантите, ако те не се поемат от здравната каса, но те са различни за отделните клиники и лечебни заведения и са на видно място в сайтовете им. Повечето болници не са обявили необичайни платени услуги - само най-неотложните. 

Емил Велчовски, шеф на “Контрол на медицинските дейности и осигуряване на качеството” в “Медицински надзор”:

Пациентът трябва сам да поиска допълнителни екстри, а не да го задължават да ги ползва и плаща

За 2019 г. сме направили 942 проверки

ЙОАНА РУСЕВА

- Г-н Велчовски, какви проверки е извършила агенция “Медицински надзор” тази година?

- Проверките от началото на 2019 г. са 942. Те включват нарушения на икономическите права, т.е. имат финансов характер, нарушения при диагностично-лечебния процес, при доставка на медицински изделия и т.н.

Основно подадените към нас сигнали от пациенти, обществени организации и други юридически лица касаят извършени плащания, които не са нормативно предвидени, не са поискани или не са предоставени в необходимия обем и качество, който предварително е бил заявен, че ще бъде получен. Проверките, които сме направили в тази посока, са 44 в 37 болници, от които сме установили 460 нарушения.

Ние разделяме тези нарушения в няколко посоки - едните са свързани със заявена и заплатена услуга, която не е предоставена, другите нарушения са, когато няма заявяване на услуга, но има предявено плащане от страна на болницата, и третото възможно нарушение е, когато на пациента му се предявява заплащане за услуги, които не са нормативно предвидени.

- Дайте по-конкретни примери за установени нарушения, свързани с нерегламентирано заплащане?

- Т.нар. измервания на рисковете при постъпването на пациента са услуга, която често се предявява на пациентите и те я заплащат, без по никакъв начин да бъде удостоверено, че са я получили. Какво съдържа тя, кога се налага да се прилага, не е ясно, а и в крайна сметка, когато нещо се налага да се прави в рамките на диагностично-лечебния процес на даден прациент, това услуга ли е, или елемент на диагностично-лечебния процес? 

Другото, което най-често се случва, е при постъпване за лечение пациентът да подпише декларация, с която го информират, че ще получи храна, добро облужване, стая, телевизия и интернет, като трябва да плати 1200 лв. Това е много голямо нарушение, защото това са услуги, които пациентът трябва сам да поиска, а не да бъде задължен да ги ползва и заплати. Законът е предвидил тези услуги да бъдат поискани, а не да се декларира, че ще бъдат ползвани. За целта пациентът трябва да подаде заявление за допълнително поискана услуга, след като се запознае с ценоразписа и вземе решение дали ще я ползва, или не.

По същия начин стоят нещата и с избора на лекар и екип - една от услугите, с която масово болниците спекулират. Законът предвижда пациентът да получи служебно назначен лекар и оператор, ако ще се извършва операция, и след като бъде уведомен кои са те, тогава може да направи своя информиран избор, запознавайки се със списъка на лекари в болницата, техните графици и цената на услугата.

- Примерите, които давате, една болница ли засягат?

- Поне 2-3 болници в София и доста повече на територията на страната. Всички те прилагат практики, които не са позволени от закона.

- Казвате, че сте установили 460 нарушения в 37 болници, свързани с нерегламентирани доплащания. Има ли болница първенец по нарушения?

- В 36 лечебни заведения са установени 54 такива нарушния, като в едно от тях те са 406. Предстои да връчим актовете на последното.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Архив

Отлагат тържествата на Шипка заради коронавируса

Национално честване "Шипченска епопея' е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх Шипка, съобщиха от областната администрация в Габрово

Какви са тежките решения за Борисов - оставка или нов кабинет

Какви са тежките решения за Борисов - оставка или нов кабинет

До 2-3 дни щял да ги обяви и да успокои хората Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил, загатна той посоката “Тежките решения са тежки, докато ги вземеш. Въпросът сега е да си направя разчетите кога и как” Това обяви премиерът Бойко Борисов във вторник. Така за трети пореден ден - след като първо пусна снимка с внуците си

КАДЪР: Министерството на отбраната

Български ВВС са проверявали руска активност в Черно море

Български ВВС са проверявали руска активност в акваторията на Черно море. Това потвърдиха от министерството на отбраната за БНР. Това е станало в рамките на охраната на т.нар. натовско въздушно пространство. В операцията са участвали и изтребители от Турция и от Румъния. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания

Ахмед Доган излезе от активния политически живот преди седем години, но остана в ДПС като неин почетен председател.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Доган прати на Христо и ГЕРБ стари речи вместо тезиси

Те припомнят 2009 г., когато за първи път Бойко Борисов направи кабинет ДПС продължава да е гръмоотводът на държавата, защото мишоците в политиката и живота са много, обяснява Сокола на свои и чужди Какво иска да каже почетният председател на ДПС Ахмед Доган седем години след като излезе от активния политически живот в страната

Деница Сачева Снимка: МТСП

Сачева: 177 008 запазиха работните си места в над 25 000 фирми от 13 март

Да си говорим с факти, написа социалният министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук. И продължи: . От 13 март до 11 август: ?? 177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми. Изплатени досега са близо 186 млн. лв. Предстои да бъдат запазени още 300 000 работни места, за което са осигурени 500 млн. лв. ?

Смята се, че тази кола е ударила Юлия.

Две седмици без следа от шофьора, прегазил Юлия край Созопол

Вече 2 седмици полицията издирва шофьора, прегазил в нощта срещу 26 юли 34-годишната Юлия Ангелова на пътя Созопол - Царево. В предната вечер Ангелова била на заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг “Арапя”, където била отседнала. На средата на пътя обаче слязла. Тръгнала пеша

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев СНИМКА:  "24 ЧАСА"

Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили

Обръщаме се към вас по повод публикуваната на 25.7.2020 г. в хартиеното и електронното издание на в. “24 часа” статия със заглавие “Педофили искат да бъдат забравени с дела срещу издатели и журналисти.” Уважаваме правото ви да поставите във фокуса на общественото внимание проблемни казуси, като правите собствени разследвания

Атентат срещу Живков завършва с яйца и домати

Атентат срещу Живков завършва с яйца и домати

Едно пътешествие през 1960 г. на "реформаторите" Тодор Живков и Никита Хрушчов за малко да завърши с атентат. С кораба "Балтика" те и останалите източноевропейски лидери пътуват към Америка за прочутата сесия на ООН. Именно на нея Хрушчов ще тропа с обувката си, а малко след това Живков и дясната ръка на съветския лидер - Алексей Косигин ще се

Министерски съвет СНИМКА: Архив

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат чрез видеоконферентна връзка предстоящото утре от 10 часа редовно правителствено заседание. Министерският съвет ще заседава при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОКЛАД НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕКСПОРТЕН КОНТРОЛ И

Борисов на предишно онлайн заседание на кабинета. Снимка правителствена пресслужба

Утре кабинетът заседава пак чрез видеоконферентна връзка

Утре редовното заседание на кабинета отново ще бъде чрез видеоконферентна връзка,съобщи пресслужбата на Министерския съвет. На заседанието ще се обсъди проект на решение за одобряване на индикативно финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата

Христо Иванов СНИМКА: Архив

"Правен свят": Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

Много се изговори и изписа за нелепата ситуация от неделя, при която лидерът на „Да, България“ Христо Иванов гузно се опита да прекъсне откровенията на бившия жълт депутат Димитър Ламбовски по адрес на един от митичните босове на родния ъндърграунд Младен Михалев – Маджо. И ако издънката е поредната в публичния живот на най-слабия министър на

СНИМКИ: МОСВ

Министър Димитров посети яз. "Бели Искър"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Бели Искър“, за да се запознае с резултатите от водолазния оглед, който „Софийска вода“ АД извършва периодично, съобщиха от ресорното министерство.  Зам.-изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД Станислав Станев увери министър Димитров и директора на Дирекция „Управление на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber