Кметове искат нови критерии за данъчни оценки, за да се променят данък сгради и такса смет (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7967563 Кметове искат нови критерии за данъчни оценки, за да се променят данък сгради и такса смет (ОБЗОР) Кметове искат нови критерии за данъчни оценки, за да се променят данък сгради и такса смет (ОБЗОР) www.24chasa.bg
Кметът на Велико Търново и шеф на НСОРБ Даниел Панов, председателят на парламента Цвета Караянчева и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха форума на сдружението на общините СНИМКА: Велислав Николов

Даниел Панов: Досега акцент бе инфраструктурата, време е за умни градове и зелени политики

Нови критерии за определяне на данъчната оценка на имотите, върху която пък се формира размерът на данък сгради и такса смет - това иска Националното сдружение на общините.

Кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Бургас Димитър Николов и на Пловдив Здравко Димитров разговарят преди началото на форума
Кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Бургас Димитър Николов и на Пловдив Здравко Димитров разговарят преди началото на форума СНИМКА: Велислав Николов

То вече работи с Министерството на финансите по новата основа. Тя трябва да е готова през март догодина, съобщи кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов по време на встъпителния форум на сдружението за новия мандат.

Нено Димов
Нено Димов

Това на практика означава, че данък сгради ще бъде променен през 2021 г.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

“Критериите са доста остарели. Един от тях например е наличие на телефон. Те не са променяни от края на 90-те години и трябва да се обновят, за да има по-добра правна рамка за определяне на данъците”, обясни Панов.

ПЕТЯ АВРАМОВА
ПЕТЯ АВРАМОВА

Ще се актуализира и районирането, което също влияе на размера на имотния данък.

Панов обаче успокои, че промените

не означават,

че данък сгради

автоматично

ще се увеличи навсякъде след актуализацията.

Освен това данъчната оценка е в основата за изчисление и на такса смет. За нова методология за формирането на таксата се говори отдавна. Последният срок за приемането на нова методология е 2022 г., по която общините работят заедно с държавата.

“Предстои ни един сложен мандат. Трябва да поемем по пътя на модерното управление. В последните години акцентът беше най-вече върху инфраструктурата - пътища, училища и болници, и днес над 18 млрд. лв. вече са инвестирани в общините. Затова е време да погледнем към бъдещето - зелените политики, умни градове и щадяща околна среда”, каза Панов.

Той отново обясни, че общините

не могат да се

справят сами с

рехабилитацията

на общинската

пътна мрежа

и е нужна по-голяма подкрепа от държавата.

“Тук сме хората, които са отговорни за решенията, които влияят пряко върху живота на всеки един българин”, обърна се Панов към представителите на над 200 общини у нас.

По думите му общините отдавна не са “просто някакво винтче в сложния механизъм на държавната власт”, а активен партньор, който работи заедно с изпълнителната и законодателната власт. Според Панов намирането на общи цели е по-важна задача от “тоталното критикарство”.

“Единственият начин, по който добрите предначертания могат да се превърнат в реалност, е да работим заедно. Единственият механизъм, който дава възможност да използваме потенциала на всеки и да не накърним правата на никого, е диалогът”, подчерта той.

В новия мандат на местната власт предстояло да се реализира междуобщинското сътрудничество, споделените услуги и интегрираното планиране.

“Времето на изборните страсти отмина. Дойде време за решаване на проблемите на местните общности. Очакванията на гражданите нарастват непрекъснато”, каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя очаква предложенията на кметовете и на НСОРБ за законодателни промени, които да повишат качеството на живот в градовете.

За 197 кметове това е пореден управленски мандат, а за други 68 той ще е първи и те ще трябва бързо да навлязат в него, каза изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Новите управителни органи на НСОРБ пък ще бъдат избрани на 25 и 26 февруари в София.

Фандъкова: Слушайте какво искат гражданите

“Към нас се обръща всеки за всичко. От нас хората очакват решения дори и на тези проблеми, които не са в правомощията ни. Но сме длъжни да ги чуем и да търсим диалог.” Така столичният кмет Йорданка Фандъкова се обърна към кметовете на над 200 общини на форума на НСОРБ.

“Всяко населено място има специфики, но има теми, които ни обединяват. Една от най-големите ни задачи е подобряване на качеството на въздуха”, заяви тя. Изброи своите инициативи - инкриминиране на горенето на отпадъци, нови стандарти за дървата и въглищата за отопление и екостикери, които ще позволят на общините да въвеждат забрана или да ограничават движението в дни с мръсен въздух на най-цапащите коли.

Фандъкова поиска подкрепа за промени в ЗУТ, с които да се увеличат отстоянията между новите сгради в кварталите.

69 лв./тон такса за депониране догодина

Общините ще плащат по 69 лв. такса за всеки тон депониран отпадък през 2020 г., а не планираните 95 лв., обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред кметовете.

Сега таксата е 57 лв. на тон. Заради недоволството на общините от планираното рязко увеличение обаче е взето решение то да се случи на етапи в следващите 3 г.

Така през 2020 г. таксата става 69 лв. на тон, през 2021 г. ще се повиши с 13 лв. и става 82 лв., а през 2022 г. ще стигне 95 лв.

Именно с по-високата такса за депониране някои общини у нас аргументираха повишение на такса смет след Нова година.

Двама министри: Иновации и добри пътища ще подобрят живота

“Нашата задача е да създадем добра инфраструктура. Колкото по-мощна става индустрията, толкова по-добри трябва да бъдат пътищата. Реализирайки проекти като пътя Видин - Ботевград, магистрала “Хемус”, ще спомогнем за намаляване на различията между регионите на страната.

Това каза регионалният министър Петя Аврамова пред форума на кметовете.

Анализи показвали, че страната ни има нужда от още 7 нови индустриални зони. “Важно е всеки район да се обедини около няколко ключови приоритета, ще се коментират такива проекти, които ще решат голяма част от проблемите”, обясни Аврамова.

Предвижда се и въвеждане на нов начин за управление на регионите, като ще се увеличат правомощията на комитетите за тяхното управление, каза още Аврамова. И добави, че ще отпаднат стратегически документи на ниво област, както и ще се опрости процесът на контрол.

Според нея ресурсът на новата програма “Региони в растеж” ще бъде 3 млрд. лв.

Създаването на още индустриални зони е приоритет и по думите на вицепремиера Томислав Дончев. Грешно обаче било всички зони да се финансират с държавни пари. Според него подкрепата трябва да се изрази в облекчаване и съкращаване на процедурите. Дончев заяви, че когато инвеститорът се появи, трябва да му се посочи подходящ терен.

Друг фокус през следващите години ще бъдат иновациите. Догодина ще бъдат създавани регионални центрове, което е тип иновационна инфраструктура. Третата важна тема била възможността да се реализират истински регионални инициативи. Донев посочи, че Министерският съвет е гласувал предложенията за промени в Закона за регионалното развитие, с което се създава правен фундамент за по-интензивно междуобщинско сътрудничество.

“Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община”, обобщи вицепремиерът. И призова кметовете да следват пулса на градовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка: Pixabay

Вижте какво е състоянието на републиканските пътища

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 19.01.2020 г., предоставена от Агенция "Пътна инфраструктура". І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -8° до +10°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Бургас, Добрич, Смолян, Шумен и Ямбол. Сняг вали в района Омуртаг /обл

Снимки: БСП

Паргов: Хората във Волуяк искат нормални условия за живот, протестът им е справедлив

Близостта и свързаността на Перник със София налагат Столична община да прояви солидарност и да помогне за решаване на проблема с водата, смята лидерът на БСП - София Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е напълно справедлив. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян

Кръстина Таскова СНИМКА: Архив

В сряда става ясно дали "Воля" ще подкрепи вота на недоверие

Партия "Воля" ще излезе в сряда с окончателно решение дали ще подкрепи вота на недоверие, който ще бъде внесен от БСП в понеделник. Това съобщи пред БНР Кръстина Таскова, зам.-председател на "Воля". „Искаме да стане ясно кой е с жителите на Перник и кой иска да създава криза. Следим и действията на правителството

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

19 бързи производства са образувани срещу пияни и дрогирани шофьори след нощна операция на полицията в Пловдивска област, съобщиха от прокуратурата. Във връзка със зачестилите случаи на катастрофи от шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици със заповед на окръжния прокурор Румен Попов е била предприета акцията на 18-и срещу 19-и

Корнелия Нинова Снимка: БСП

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии, обявиха от партията. В понеделник /20.01.2020г./, в 11.00 часа, в Народното събрание ще се проведе среща с АБВ, а в 13.00ч. с Движение 21. Очаква се отговор от Демократична България, които също са поканени. В 14.00ч вотът на недоверие ще бъде внесен в деловодството на

Андреа

Бащата на убитата Андреа поиска среща с Борисов, премиерът откликна на призива му

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Българинът извадил мачете и започнал да го размахва наоколо. Кадър и видео CNN Turk

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

Застреляният в Истанбул българин - Милен Бахчеванов, на 32 г., е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат. Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации

Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Захариева участва в среща на Международния алианс за Холокоста

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще ръководи българската делегация по време на първата Министерска среща на държавите-членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в Брюксел днес. Домакини на събитието са МАВХ и правителството на Люксембург, съобщиха от МВнР

Снимка: Гугъл стрийт вю

Виж ограниченията по пътищата по области

Ситуационнят център на Агенция „Пътна инфраструктура” даде информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 19.01.2020 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -10° до +5°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Смолян и Шумен

Кадър: Нова тв

Българинът с мачете в Истанбул бил със силно психично разстройство или на опиати (Видео)

Българинът, който нападна хора в ресторант в Истанбул, по всяка вероятност е бил със силно психично разстройство или под въздействието на силни опиати. Това коментира пред Нова тв генералният консул на страната ни в Истанбул Ангел Ангелов. Припомняме, нашенецът беше застрелян от турската полиция в петък вечерта

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Преп. Макарий Египетски. Св. Марк, еп. Ефески Св. преп. Макарий Египетски е родом от Горни Египет и е съвременник и ученик на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитва и просиял в святост, като вършил чудеса. Починал в мир през 390 година на 97-годишна възраст. Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата

Полицаи вероятно ще поемат охраната на политици.

Полицаи вместо НСО да пазят политиците

Предлагат го депутати от ГЕРБ с промени в Закона за МВР МВР “да осъществява охрана на служителите в органите на властта при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им”. Такава поправка са внесли шестима депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber