Кметове искат нови критерии за данъчни оценки, за да се променят данък сгради и такса смет (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7967563 Кметове искат нови критерии за данъчни оценки, за да се променят данък сгради и такса смет (ОБЗОР) Кметове искат нови критерии за данъчни оценки, за да се променят данък сгради и такса смет (ОБЗОР) www.24chasa.bg
Кметът на Велико Търново и шеф на НСОРБ Даниел Панов, председателят на парламента Цвета Караянчева и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха форума на сдружението на общините СНИМКА: Велислав Николов

Даниел Панов: Досега акцент бе инфраструктурата, време е за умни градове и зелени политики

Нови критерии за определяне на данъчната оценка на имотите, върху която пък се формира размерът на данък сгради и такса смет - това иска Националното сдружение на общините.

Кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Бургас Димитър Николов и на Пловдив Здравко Димитров разговарят преди началото на форума
Кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Бургас Димитър Николов и на Пловдив Здравко Димитров разговарят преди началото на форума СНИМКА: Велислав Николов

То вече работи с Министерството на финансите по новата основа. Тя трябва да е готова през март догодина, съобщи кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов по време на встъпителния форум на сдружението за новия мандат.

Нено Димов
Нено Димов

Това на практика означава, че данък сгради ще бъде променен през 2021 г.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

“Критериите са доста остарели. Един от тях например е наличие на телефон. Те не са променяни от края на 90-те години и трябва да се обновят, за да има по-добра правна рамка за определяне на данъците”, обясни Панов.

ПЕТЯ АВРАМОВА
ПЕТЯ АВРАМОВА

Ще се актуализира и районирането, което също влияе на размера на имотния данък.

Панов обаче успокои, че промените

не означават,

че данък сгради

автоматично

ще се увеличи навсякъде след актуализацията.

Освен това данъчната оценка е в основата за изчисление и на такса смет. За нова методология за формирането на таксата се говори отдавна. Последният срок за приемането на нова методология е 2022 г., по която общините работят заедно с държавата.

“Предстои ни един сложен мандат. Трябва да поемем по пътя на модерното управление. В последните години акцентът беше най-вече върху инфраструктурата - пътища, училища и болници, и днес над 18 млрд. лв. вече са инвестирани в общините. Затова е време да погледнем към бъдещето - зелените политики, умни градове и щадяща околна среда”, каза Панов.

Той отново обясни, че общините

не могат да се

справят сами с

рехабилитацията

на общинската

пътна мрежа

и е нужна по-голяма подкрепа от държавата.

“Тук сме хората, които са отговорни за решенията, които влияят пряко върху живота на всеки един българин”, обърна се Панов към представителите на над 200 общини у нас.

По думите му общините отдавна не са “просто някакво винтче в сложния механизъм на държавната власт”, а активен партньор, който работи заедно с изпълнителната и законодателната власт. Според Панов намирането на общи цели е по-важна задача от “тоталното критикарство”.

“Единственият начин, по който добрите предначертания могат да се превърнат в реалност, е да работим заедно. Единственият механизъм, който дава възможност да използваме потенциала на всеки и да не накърним правата на никого, е диалогът”, подчерта той.

В новия мандат на местната власт предстояло да се реализира междуобщинското сътрудничество, споделените услуги и интегрираното планиране.

“Времето на изборните страсти отмина. Дойде време за решаване на проблемите на местните общности. Очакванията на гражданите нарастват непрекъснато”, каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя очаква предложенията на кметовете и на НСОРБ за законодателни промени, които да повишат качеството на живот в градовете.

За 197 кметове това е пореден управленски мандат, а за други 68 той ще е първи и те ще трябва бързо да навлязат в него, каза изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Новите управителни органи на НСОРБ пък ще бъдат избрани на 25 и 26 февруари в София.

Фандъкова: Слушайте какво искат гражданите

“Към нас се обръща всеки за всичко. От нас хората очакват решения дори и на тези проблеми, които не са в правомощията ни. Но сме длъжни да ги чуем и да търсим диалог.” Така столичният кмет Йорданка Фандъкова се обърна към кметовете на над 200 общини на форума на НСОРБ.

“Всяко населено място има специфики, но има теми, които ни обединяват. Една от най-големите ни задачи е подобряване на качеството на въздуха”, заяви тя. Изброи своите инициативи - инкриминиране на горенето на отпадъци, нови стандарти за дървата и въглищата за отопление и екостикери, които ще позволят на общините да въвеждат забрана или да ограничават движението в дни с мръсен въздух на най-цапащите коли.

Фандъкова поиска подкрепа за промени в ЗУТ, с които да се увеличат отстоянията между новите сгради в кварталите.

69 лв./тон такса за депониране догодина

Общините ще плащат по 69 лв. такса за всеки тон депониран отпадък през 2020 г., а не планираните 95 лв., обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред кметовете.

Сега таксата е 57 лв. на тон. Заради недоволството на общините от планираното рязко увеличение обаче е взето решение то да се случи на етапи в следващите 3 г.

Така през 2020 г. таксата става 69 лв. на тон, през 2021 г. ще се повиши с 13 лв. и става 82 лв., а през 2022 г. ще стигне 95 лв.

Именно с по-високата такса за депониране някои общини у нас аргументираха повишение на такса смет след Нова година.

Двама министри: Иновации и добри пътища ще подобрят живота

“Нашата задача е да създадем добра инфраструктура. Колкото по-мощна става индустрията, толкова по-добри трябва да бъдат пътищата. Реализирайки проекти като пътя Видин - Ботевград, магистрала “Хемус”, ще спомогнем за намаляване на различията между регионите на страната.

Това каза регионалният министър Петя Аврамова пред форума на кметовете.

Анализи показвали, че страната ни има нужда от още 7 нови индустриални зони. “Важно е всеки район да се обедини около няколко ключови приоритета, ще се коментират такива проекти, които ще решат голяма част от проблемите”, обясни Аврамова.

Предвижда се и въвеждане на нов начин за управление на регионите, като ще се увеличат правомощията на комитетите за тяхното управление, каза още Аврамова. И добави, че ще отпаднат стратегически документи на ниво област, както и ще се опрости процесът на контрол.

Според нея ресурсът на новата програма “Региони в растеж” ще бъде 3 млрд. лв.

Създаването на още индустриални зони е приоритет и по думите на вицепремиера Томислав Дончев. Грешно обаче било всички зони да се финансират с държавни пари. Според него подкрепата трябва да се изрази в облекчаване и съкращаване на процедурите. Дончев заяви, че когато инвеститорът се появи, трябва да му се посочи подходящ терен.

Друг фокус през следващите години ще бъдат иновациите. Догодина ще бъдат създавани регионални центрове, което е тип иновационна инфраструктура. Третата важна тема била възможността да се реализират истински регионални инициативи. Донев посочи, че Министерският съвет е гласувал предложенията за промени в Закона за регионалното развитие, с което се създава правен фундамент за по-интензивно междуобщинско сътрудничество.

“Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община”, обобщи вицепремиерът. И призова кметовете да следват пулса на градовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

4382 новозаразени с COVID-19 у нас – 41,8% от тестваните, 157 са починалите

4382 новозаразени с COVID-19 у нас – 41,8% от тестваните, 157 са починалите

4382 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 10 474 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 129 348, от които 86 020 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Майки с колички в сблъсък с джип на експерт в Държавен фонд "Земеделие" за тротоар

Майки с колички в сблъсък с джип на експерт в Държавен фонд "Земеделие" за тротоар

Луксозното возило за поне 145 хил. лв. било паркирано на пешеходната зона по бул . "Симеоновско шосе", не е ясно дали е лично или служебно Майки с детски колички се възмутиха във фейсбук от огромен джип "Рейндж Роувър", който е паркирал на тротоар на бул . "Симеоновско шосе" в София. Във вторник Звезделина Митева и нейна приятелка с бебетата си

Заместник-омбудсманът Елена Чернева и адвокат Диляна Гитева по време на срещата

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

Мобилни адвокати ще дават правна помощ на бедни и жертви на домашно насилие (Обзор)

Само за изминалата година 25 жени са били убити от близките си, а до май 2020 г. - осем Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ. В тази група влизат жертви на домашно насилие, жени

Председателят на парламента Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Изненадващо гледат проекта за нова конституция на ГЕРБ

Изненадващо в сряда депутатите ще гласуват проекта за нова конституция на ГЕРБ и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание. Предложението е дебатите и гласуването да бъдат първа точка в седмичната програма на Народното събрание в сряда сутринта. За да разгледат проекта за конституция депутатите ще прекъснат временно обсъждането на

Чирков си отиде в деня на света Екатерина, съсипан от мъка по съпругата си Мариане (Обзор)

Чирков си отиде в деня на света Екатерина, съсипан от мъка по съпругата си Мариане (Обзор)

Урната с праха му ще бъде положена в нейния гроб във Фрайбург Проф. Александър Чирков, легендарният кардиохирург, човекът, направил първата трансплантация на сърце у нас и още хиляди сложни операции, почина в навечерието на празника на света Екатерина, който е на 24 ноември. Мистици видяха в това намеса на Божията промисъл

Линейките се дезинфекцират след всеки болен от COVID.

В Габрово се надяват това да е платото

- Всички в тежко състояние се насочват в областната болница, защото само там има реанимационни легла - Няма случаи да разкарват болни между лечебните заведения “Вече 38 г. съм лекар в спешна помощ, досега такова чудо не сме имали. Толкова голяма лавина дойде наведнъж, не можахме да се организираме. Стана така

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимката е архивна

Протестиращи блокираха бул. „Дондуков“ в столицата

За 139-а поредна вечер малка група протестиращи, която настоява за оставката на правителството, се събра пред сградата на Министерския съвет, предава БНР. Движението по бул. "Дондуков" беше блокирано малко преди 19

Учителите искат локдаун, но родителите - не

Учителите искат локдаун, но родителите - не

Пълна подкрепа на училищните директори получи предложението за локдаун и затваряне на училищата до Коледа, показа проверка на “24 часа”. Добре е за няколко седмици училищата да са затворени, за да може да се опитаме да овладеем разпространението на вируса, каза директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов

Covid-19

България шампион по смъртност в света с 27,3 на 1 млн. души (Обзор)

3034 минали през COVID зоните на поликлиниките в София 27,3 починали от COVID-19 на 1 млн. население направиха България световен шампион по смъртност за 23 ноември според данните на сайта worldometers.info. Словения е на второ място с 21,1 умрели на 1 млн. население. Възможно е обаче тези данни да не са особено точни, предупредиха експерти

Сградата на външното ни министерство.

Външно: Стачка в Гърция на 26 ноември, спират транспорта

Професионалните организации на работещите в сферата в Гърция са обявили национална стачка на 26 ноември 2020 г. Тя ще засегне както наземния, така и морския и въздушен транспорт, съобщиха от външното ни министерство. По информация на посолството ни в Атина няма да се движат метрото, електрическият влак и трамваите в гръцката столица и област Атика

Болница "Св. Екатерина"

Проф. Чирков беше учител не само в кардиохирургията, а и в живота

Така го описва сегашният директор на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев Ръководството на на УМБАЛ „Св. Екатерина“ изрази прискърбие и най-искрени съболезнования към близките на проф. Александър Чирков, който си отиде от живота в деня на светицата покровителка на болницата - огромна загуба не само за родното здравеопазване

Веселин Денков-Брадата и манекенката Ивайла Бакалова

Отказаха свобода за Весо Брадата от лихварската банда на Иво Пифа

Апелативният специализиран наказателен съд отказа да пусне с по-лека мярка Веселин Денков-Весо Брадата, сочен за близък до укриващия се в Дубай Васил Божков. Освен Денков в ареста остават и силоваците Благовест Михайлов, Михаил Касалийски, които са работили за друг от арестуваните - люлинския лихвар Ивайло Георгиев-Пифа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber