Дават нови правомощия на НАП, за да събере още 800 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7958891 Дават нови правомощия на НАП, за да събере още 800 млн. лева Дават нови правомощия на НАП, за да събере още 800 млн. лева www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов сподели плановете си за повишаване събираемостта на осигуровките.

Финансовото министерство, митниците и приходната агенция мислят денонощно върху новия инструментариум, обяви финансовият министър Владислав Горанов

Над 23 млрд. лв. се въртят в сивата икономика, сметна КНСБ

Министър Деница Сачева: Решението е всеки да има нетърпимост към неспазването на закона

Държавата ще затегне контрола за събирането на декларираните, но неплатени осигуровки от бизнеса. Идеята е бизнесът и синдикатите да започнат дебата и да стигнат до консенсус за изменение на законодателството, така че да се намалят легалните възможности за отклоняване на облагането.

Тези намерения обяви в понеделник финансовият министър Владислав Горанов след форум за недекларираната заетост, организиран от КНСБ. Подчерта обаче, че мерките за затягане на събираемостта на осигуровките трябва да се обсъдят и с работодателите.

Една от възможностите е да се дадат

повече права на

служителите

на НАП - по

аналог с тези

на трудовите

инспектори

В момента декларираните, но невнесени осигуровки стигат 800 млн. лв., а заедно с недекларираните могат да достигнат и до 1-1,5 млрд. лв., алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

През 2010 г. като антикризисна мярка бе въведена възможността вноските да се декларират, без да се внасят, за да не губят работниците осигурителните си права.

“Това е врата в полето - фирмите декларират, но не внасят, а давностният срок от 5 г. минава. Тази възможност трябва да се ограничи”, категоричен бе синдикалистът Димитров. Той даде предложение фирмите, които не издължават навреме осигурителните вноски, да бъдат подлагани на данъчни ревизии още в текущата или най-късно през следващата година.

В Кодекса за социално осигуряване да бъде въведен ангажимент НАП да проверява всички субекти, които декларират задължения към осигурителната система за повече от 3 месеца, като едновременно с това отпадне възможността за опрощаване по давност на осигурителните задължения, предложи още президентът на КНСБ.

“През последните 10 г. икономиката в сиво намалява, но все още е над 20%. В сиво, без яснота откъде и как идват и къде отиват, се въртят повече от 22-23 млрд. лв. всяка година”, отчете Димитров. И даде пример, че

над 80% от

автосервизите

са в сивия сектор

Номиналното нарастване на приходите от осигурителни вноски изпреварва ръста на средния осигурителен доход и ръста на БВП. “Има напредък, макар често да ни подозират, че гледаме основно косвените данъци, най-вече ДДС, а по-малко внимание обръщаме на осигурителните вноски”, обясни пред синдикалистите Владислав Горанов.

Според финансовия министър сивият оборот трябвало да се затвори още на входа, защото това ще доведе до край и на неформалната заетост.

Ако в един

ресторант няма

укрит оборот,

то няма как на

сервитьора да

се плати под

масата,

обясни още той. (Какво каза министърът за неделните проверки на НАП във верига заведения - виж в карето.)

Според него проблемът на доверието в осигурителната система не е от вчера, а правителството винаги се въздържа от увеличението на правата в осигурителната система, които не са тясно обвързани с приноса.

Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост, коментира още Горанов.

Според него това гориво са сивите обороти, които трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството още от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката, по-известен като “дебат по наредба № 18”, обясни Горанов. И увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците “денонощно се мисли по тази тема”. През април 2020 г. влизат в сила всички изисквания по наредбата.

Но колкото и да е въоръжена със законодателни решения, приходната администрация не може да бъде толкова изобретателна, колкото тези, които искат да избягат от облагане. През годините са предприемани много стъпки, но това е “едно неравно състезание” между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията. Горанов даде пример с акцията на данъчните в няколко заведения в столицата през уикенда (виж другото каре).

Министърът призова за активното гражданско участие по темата и разказа личен опит: “През 2016 г. бях на форум в Лондон, шофьорът от посолството навлезе 5 м в забранена улица и още на втората минута възмутени лондончани почукаха на предния капак, за да ни обяснят, че нарушаваме правилата. Бяха готови да ни набият и да обърнат колата”, даде Горанов пример какво е обществена нетърпимост към нарушенията.

Борбата със сивата икономика е предизвикателство за данъчните и осигурителните промени в страната. Истинската битка с недекларирания труд минава през момента, в който всеки един човек има нетърпимост към неспазването на закона, каза и социалният министър Деница Сачева. Тя увери, че предложените мерки ще бъдат разгледани и по тях трябва бъде постигнат консенсус между социално-икономическите партньори.

Горанов: Запечатали сме Spagetti Kitchen

Законови промени затварят вратички за криене на обороти

“Запечатахме няколко заведения от небезизвестната група Spagetti Kitchen. Давам конкретен пример не защото искам да навредя на една търговска марка, а за да дам пример как законодателството никога не може да бъде съвършено в тази сфера и ние постоянно трябва да ставаме все по-добри, за да сме равнопоставени на тези, които смятат, че могат да развиват своя бизнес за сметка на обществото”.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусията за недекларирания труд. Той обясни казуса, заради който от петък тече акция на НАП, така: “Фирма работи с един бранд. В момента, в който натрупа задължения към фиска от стотици хиляди, милиони, а ние се опитаме да направим принудително изпълнение, в това число и отнемане на наличности на касата, на следващия ден осъмваме в този обект с друга фирма без имущество, прехвърлена на социално слаб.”

“Тези обекти са запечатани, но законът дава възможност те отново да отворят и отново да работят и на месец да се сменят по три фирми, след като са натрупали задължения, така че това е едно безкрайно състезание между добросъвестните и недобросъвестните”, добави министърът.

Той посочи обаче, че вече са приети промени в данъчните закони, според които, ако две или повече фирми с еднаква дейност, регистрирани на един и същ адрес, при регистрирането на ново дружество оборотите на всички ще се събират за целите на регистрация по ДДС.

Текстът няма да се прилага само ако има прекъсване на дейността на работата на съответния обект минимум за един месец между откриването на едната фирма и закриването на другата, обясни той.

Акцията на НАП в десетки ресторанти и заведения в София тече от петък и според говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров се търсят данъчни задължения в размер на близо 15 млн. лв.

“24 часа” опита да потърси коментар от Spagetti Kitchen, но никой не отговаряше на всички посочени за контакт телефони.

20 мерки срещу сивата икономика предлага КНСБ

Пакет от 20 мерки за ограничаване на сивата икономика в строителството, земеделието, търговията и автосервизите предложиха от КНСБ. Те са част от проекта “Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".

Сред тях са законодателни промени, които да гарантират свободен избор на всеки потребител как да плаща - в брой или с карта. Това е свързано и с оборудването с ПОС терминали на болници, данъчни, пощи и други държавни или общински сгради. Иска се въвеждане на задължително безкасово плащане на заплатите във фирми с над 50 служители.  

Възстановяване на прилагането на минималните осигурителни прагове и приемане на механизъм за договаряне на минималните заплати също ще ограничи сивия сектор. КНСБ предлага и да се изработи нормативен регламент за предоставяне на ваучери за персонални и домакински услуги. Сега в тази сфера трудът е основно недеклариран - грижи за деца, възрастни и хора с увреждания, както и чистене, оздравителни процедури, домашни ремонти, поддържане на градината и т.н. Тук според синдиката влизат и сезонните работници.

Допълнителни мерки в Закона за обществените поръчки (ЗОП) да вадят от процедурите изпълнители, които са нарушили разпоредби на трудовото законодателство, са още в плана на КНСБ. Според тях в тестовете трябва да се допише, че изпълнителите и подизпълнителите, за които е доказано, че са допуснали недеклариран труд, не трябва да бъдат допускани до обществени поръчки за определен срок.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николай Банев (на преден план)

За 6 месеца Банев сменил 3 затворнически килии

Арестуваният по дело за укриване на данъци и пране на пари бизнесмен Николай Банев е сменил 3 затворнически килии само за 6 месеца. Отскоро той делял общо помещение с друг следствен от Бургас. “Не знам за какво е обвинен, от дни сме заедно. Първоначално бях в килия за 4-ма души, после бяхме 6. Сега сме 2-ма и в интерес на истината условията са

Корнелия Нинова очаквано води по брой номинации за лидер в цялата страна.

10 срещу Нинова за лидер на БСП, сред тях и кметът на Перник

Номинациите са до 31 януари, после конференциите отсяват. Вотът е на 26 април Поне 10 души са издигнати от червените структури срещу Корнелия Нинова за предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер на 26 април. Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна. Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам

От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частни пенсии. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът

Сметката излиза, ако доходът от НОИ се намалява със 7%, а не с 20, както предвижда законът в момента Да не се смята и периодът през майчинството, искат пенсионните дружества Държавната пенсия да се намалява с три пъти по-нисък процент, ако човек иска да получава втора от частните пенсионни фондове, предлага бизнесът

Кадър: БНТ

Климатолози: Природата не ни е спряла водата

"Сега големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи. Това коментира по БНТ професор Георги Рачев. Лилия Бочева допълни: "Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало

Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

У нас изгоненият дипломат бил активен в спортни клубове, пишел в социалните мрежи, но със сменена фамилия Двамата разконспирирани руски шпиони с дипломатически имунитет – Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов, вече са напуснали България.  И ако дейността на Хватов – събирането на сведения, свързани с енергетиката и енергийната сигурност на страната

Снимка: Пиксабей

Всеки четвърти загинал на пътя миналата година е пешеходец

Средно всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец, сочат предварителните анализи за 2019 година, цитирани от БНР. Пътната полиция вече започна акция, по време на която се проверява дали и пешеходците спазват правилата. Все по-често пешеходци пренебрегват рисковете при пресичане, предупреди Росен Рапчев от Държавната агенция по безопасност на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Най-добрите градове в света за живот с деца

Най-добрите градове в света за живот с деца

София е на 139-о място Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании. Фирмата е използвала доста сложна методология

Веселин Иванов Снимка: Личен архив

Журналист от БНТ и БНР оглавява пресцентъра на прокуратурата

Журналист с професионален опит в радиото и телевизията застава начело на пресцентъра на прокуратурата. Това е Веселин Иванов, който в миналото бе съдебно-криминален репортер в Българското национално радио, а в последните години е част от екипа на съботно-неделното предаване на БНТ - „Денят започва с Георги Любенов“

Обвинените в шпионаж руски дипломати са напуснали страната

Обвинените в шпионаж руски дипломати са напуснали страната

Двамата руски дипломати, които в петък бяха обявени от България за персона нон грата, вече са напуснали страната. Това официално потвърдиха в неделя следобед от посолството на Руската федерация в София за "24 часа". Дипломатите имаха 48 часа да си заминат, а руският посланик Анатолий Макаров обеща, че срокът ще бъде спазен

Йорданка Фандъкова Снимка: Архив

Фандъкова ще посети пречиствателната станция за питейни води „Бистрица“

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще инспектира лично работата в командната зала, където се получава информация в реално време за потоците водни количества и се управлява водопроводната система в пречиствателната станция за питейни води „Бистрица”. Това ще стане на 27 януари, понеделник, съобщиха от Столична община

Работници развалят украсата в Пекин, след като празненствата за Китайската нова година бяха отменени.

Български ансамбъл се евакуира спешно от Пекин (Обновена)

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Пролет”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР. След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в

Министър Деница Сачева (вляво) Снимка: БКС

Приемни родители преминаха обучение за социални сътрудници

Единадесет приемни родители преминаха 7-месечно обучение в Центъра за професионално обучение на Българската стопанска камара /БСК/ и придобиха професионална квалификация "Сътрудник социални дейности". Свидетелствата за завършеното обучение са били връчени днес от председателя на БСК Радосвет Радев и министъра на труда и социалната политика Деница

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber