Мъжете стават самотни, след като децата пораснат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7953124 Мъжете стават самотни, след като децата пораснат Мъжете стават самотни, след като децата пораснат www.24chasa.bg
Актьорът Ричард Гиър рядко общува с хора, предпочита медитация.
Актьорът Ричард Гиър рядко общува с хора, предпочита медитация. СНИМКА: РОЙТЕРС

Заради възпитанието да са силни, трудно протягат ръка

Aз съм мечтател, което доста дразни приятелите ми, призна преди време в едно свое интервю Ричард Гиър. 70-годишният актьор е от звездите, които обичат своята компания. Предпочита да прекарва свободното си време в медитация и саморазвитие. Рядко общува с хора извън своето семейство и споделя лични неща само със своя духовен наставник.

“Медитирам всеки ден. Ежедневната духовна практика е нещо, което искам и от което имам нужда. Тя ме учи на търпение и ангажираност към своите мисли. Повечето от нас не сме насърчавани да правим това и имаме повърхностно отношение към света”, обяснява Гиър. Според него преди 30 г. нещата са били далеч по-добри, тъй като сега, въпреки всички технологични постижения, ние работим все повече и не отделяме достатъчно време, за да разсъждаваме какво всъщно е да си човек.

Заради тези си разбирания Гиър минава за интроверт в шумния живот на Холивуд. Даже някои го възприемат за малко старомоден. Но се оказва, че и извън света на звездите все повече мъже над 50 г. се оказват без приятели и вгледани в себе си. Според психолози това е нормално. Обикновено на тази възраст децата вече са пораснали, поели са по своя път и изведнъж татковците откриват, че не трябва да работят толкова и имат свободно време за себе си. Много от тях обаче установяват и друго шокиращо нещо, че кръгът от приятели през последните години се е стеснил. Ограничил се е до хора, които са им станали близки покрай децата или съпругата. И сега, когато е възможно да правят неща само за себе си, като да отидат на футболен мач, на концерт или кино, няма с кого да го направят. За разлика от жената, която буквално е превключила на свободен режим още на следващия ден, след като и най-малкото дете е поело към университет или се е изнесло от къщи. Тя е успяла да открие стари приятелки в социалните мрежи, да се уговори за среща с тях и дори да се запише на курс, за който отдавна мечтае, но все не е намирала време.

Причината за това положение е, че представителите на двата пола установяват приятелства по различен начин, казва професорът по социология Джефри Грийф, който е автор на няколко книги по въпросите на общуването, включително “Системата на другарството: Да разбираш мъжките приятелства”. Той подчертава, че мъжете нямат същите умения като жените, когато става въпрос за създаване и поддържане на приятелски отношения. Докато дамите се стремят към контакт лице в лице, то господата търсят общуване рамо до рамо. Или по друг начин казано, вместо да седят и да приказват един с друг, те искат да участват в различни дейности заедно. Затова им трябва повече време и усилия да намерят подходящ човек.

Често това се възприема от жените като самота, инертност, затваряне или дори депресия. Те се опитват да помагат на своите съпрузи, като да ги срещат с приятелки, чиито партньори може да им допаднат и да им станат приятели. Психолозите наричат този подход уреждане на отношения. Обикновено те наистина си прекарват добре, но след това не проявяват инициатива да правят нещо само по мъжки.

Според експерта по приятелство Айрин Левийн това е обяснимо. Освен че са женени за две приятелки, вероятно те имат много малко общи неща, а за да се създаде едно трайно приятелство, връзката трябва да бъде “удобна”, двамата да споделят общи интереси, което невинаги се случва при уреждането.

ИИма и друга пречка за самотата на зрелите мъже. Те са възпитавани да бъдат силни и да не разкриват своите чувства. Затова много от тях се страхуват, че ще ги помислят за досадници или пък за самотници, ако просто отидат в кръчма, за да търсят компания. “Като мъж от теб се очаква да социализираш с жена в бар, а не да се опитваш да завързваш приятелство с представител на същия пол. Следователно можеш да приемеш романтично отхвърляне от дами, но не и от господа. Заради такива шаблони идва и колебанието у много мъже да протегнат ръка за приятелство в необичайни ситуации”, посочва Грийф. По думите му това е особено предизвикателство най-вече за родените след Втората световна война до края на 60-те години, тъй като те са били възпитавана по различен начин в сравнение със следващите поколения. Редица проучвания показват, че обществото като цяло се е развило и е възприело много по-открит стил на общуване през следващите години.

“Мъжете смятат, че трябва да бъдат независими, не се нуждаят от социална подкрепа и са полезни само в отношения, ако могат да осигурят нещо, например в работата или в семейния живот”, обяснява Робин Хемингс, директор на благотворителна организация, работеща за прекратяване на самотата във Великобритания. Ако обаче продължат да съществуват подобни обществени норми, представителите на силния пол могат въобще да спрат да изграждат отношения.

Един от най-естествените и най-малко стряскащите пътища към приятелството е да ви поставят на едно място с едни и същи хора в продължение на седмици, например във фитнес или клуб, дори в сайт по интереси, твърди Левийн. По тази причина е много удачно да подарите нещо такова за Коледа на съпруга си, ако смятате, че е започнал да се изолира и да става самотник.

Левийн обаче подчертава, че нуждата от приятелство е различна при всеки човек и се променя с времето. “Опитайте се да прецените дали вашият партньор наистина иска да има повече приятели, но не знае как да ги открие, или е доволен с положението, в което се намира в момента. Има вероятност просто да е подложен на голям стрес в работата си и сега да не е подходящият момент”, обяснява тя.

Понякога кризата с мъжката самота се решава и чрез изненадващи фактори като късно родено дете, нова връзка или работа. Впрочем при Ричард Гиър нещата се развиват точно така. След като през миналата година 36-годишната му съпруга го дари със син, преди месец стана ясно, че тя отново е бременна. Актьорът вече има 19-годишен син от предишен брак. Така че времето му за медитация и вглеждане в себе си сигурно рязко ще намалее. Разбира се, той може да повери децата си на високоплатени бавачки, както правят повечето холивудски звезди, но това със сигурност ще противоречи на житейското му разбиране да бъдеш пълноценен човек.

За мъжката самотност психолозите често използват следната поговорка: “Можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие”. Така те искат да подчертаят, че мъжът е този, който контролира собствените си дела.

Без приятели рискът от болести е много по-голям 

Редица проучвания твърдят, че има връзка между самотата и човешкото здраве. Миналата година финландските учени установиха, че социалното отчуждение увеличава риска от инфаркт и мозъчен инсулт. По време на изследването им проличало, че живеещите в самота хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук съществени фактори са тютюнопушенето, лошото хранене и обездвижването. Като се изключат останалите рискове, самотният живот увеличава смъртността с 32% след инфаркт или инсулт.

Датско проучване също стигна до извода, че самотните мъже са два пъти по-склонни да умрат от сърдечен удар, отколкото тези с активен социален живот.

Английска благотворителна организация, работеща по проблема, твърди, че положението се е влошило през последното десетилетие, като почти всеки втори мъж над 50 г. признава, че изпитва самота. Специалистите смятат, че това е един от ключовите фактори за увеличаващите се самоубийства. Проучване във Великобритания показа, че мъжете на средна възраст са три пъти по-склонни да отнемат своя живот в сравнение с жените.

Учени от Оксфорския университет пък даже успяха да изчислят, че да виждаш два пъти седмично приятели значително подобравя здравето и настроението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николай Банев (на преден план)

За 6 месеца Банев сменил 3 затворнически килии

Арестуваният по дело за укриване на данъци и пране на пари бизнесмен Николай Банев е сменил 3 затворнически килии само за 6 месеца. Отскоро той делял общо помещение с друг следствен от Бургас. “Не знам за какво е обвинен, от дни сме заедно. Първоначално бях в килия за 4-ма души, после бяхме 6. Сега сме 2-ма и в интерес на истината условията са

Корнелия Нинова очаквано води по брой номинации за лидер в цялата страна.

10 срещу Нинова за лидер на БСП, сред тях и кметът на Перник

Номинациите са до 31 януари, после конференциите отсяват. Вотът е на 26 април Поне 10 души са издигнати от червените структури срещу Корнелия Нинова за предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер на 26 април. Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна. Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам

От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частни пенсии. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът

Сметката излиза, ако доходът от НОИ се намалява със 7%, а не с 20, както предвижда законът в момента Да не се смята и периодът през майчинството, искат пенсионните дружества Държавната пенсия да се намалява с три пъти по-нисък процент, ако човек иска да получава втора от частните пенсионни фондове, предлага бизнесът

Кадър: БНТ

Климатолози: Природата не ни е спряла водата

"Сега големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи. Това коментира по БНТ професор Георги Рачев. Лилия Бочева допълни: "Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало

Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

У нас изгоненият дипломат бил активен в спортни клубове, пишел в социалните мрежи, но със сменена фамилия Двамата разконспирирани руски шпиони с дипломатически имунитет – Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов, вече са напуснали България.  И ако дейността на Хватов – събирането на сведения, свързани с енергетиката и енергийната сигурност на страната

Снимка: Пиксабей

Всеки четвърти загинал на пътя миналата година е пешеходец

Средно всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец, сочат предварителните анализи за 2019 година, цитирани от БНР. Пътната полиция вече започна акция, по време на която се проверява дали и пешеходците спазват правилата. Все по-често пешеходци пренебрегват рисковете при пресичане, предупреди Росен Рапчев от Държавната агенция по безопасност на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Най-добрите градове в света за живот с деца

Най-добрите градове в света за живот с деца

София е на 139-о място Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании. Фирмата е използвала доста сложна методология

Веселин Иванов Снимка: Личен архив

Журналист от БНТ и БНР оглавява пресцентъра на прокуратурата

Журналист с професионален опит в радиото и телевизията застава начело на пресцентъра на прокуратурата. Това е Веселин Иванов, който в миналото бе съдебно-криминален репортер в Българското национално радио, а в последните години е част от екипа на съботно-неделното предаване на БНТ - „Денят започва с Георги Любенов“

Обвинените в шпионаж руски дипломати са напуснали страната

Обвинените в шпионаж руски дипломати са напуснали страната

Двамата руски дипломати, които в петък бяха обявени от България за персона нон грата, вече са напуснали страната. Това официално потвърдиха в неделя следобед от посолството на Руската федерация в София за "24 часа". Дипломатите имаха 48 часа да си заминат, а руският посланик Анатолий Макаров обеща, че срокът ще бъде спазен

Йорданка Фандъкова Снимка: Архив

Фандъкова ще посети пречиствателната станция за питейни води „Бистрица“

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще инспектира лично работата в командната зала, където се получава информация в реално време за потоците водни количества и се управлява водопроводната система в пречиствателната станция за питейни води „Бистрица”. Това ще стане на 27 януари, понеделник, съобщиха от Столична община

Работници развалят украсата в Пекин, след като празненствата за Китайската нова година бяха отменени.

Български ансамбъл се евакуира спешно от Пекин (Обновена)

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Пролет”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР. След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в

Министър Деница Сачева (вляво) Снимка: БКС

Приемни родители преминаха обучение за социални сътрудници

Единадесет приемни родители преминаха 7-месечно обучение в Центъра за професионално обучение на Българската стопанска камара /БСК/ и придобиха професионална квалификация "Сътрудник социални дейности". Свидетелствата за завършеното обучение са били връчени днес от председателя на БСК Радосвет Радев и министъра на труда и социалната политика Деница

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber