Повече от половината пъстърва на яз. “Доспат” я ядат румънците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7952585 Повече от половината пъстърва на яз. “Доспат” я ядат румънците Повече от половината пъстърва на яз. “Доспат” я ядат румънците www.24chasa.bg
Половината от рибата в садките на яз. “Доспат” се пласира на румънския пазар. СНИМКА: Валентин Хаджиев

У нас за година се купуват около 1500 тона, другата част от улова отива при съседите и за Западна Европа

Повече от половината от отглежданата в яз. “Доспат” риба отива за пазара в Румъния. Това твърди Валери Баронов, собственик на най-големия развъдник у нас “Рея фиш”. Стопанството в Доспат е най-голямото на Балканския полуостров. То е разположило над 150 броя садки, които се зарибяват с рибки от 2 до 50 грама.

В рибарника край Девин, собственост на П.А.Л.- БГ, годишно може да се отглеждат 900 тона пъстърва.
В рибарника край Девин, собственост на П.А.Л.- БГ, годишно може да се отглеждат 900 тона пъстърва. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Компанията произвежда около 800 т американска и сьомгова пъстърва годишно. Сьомговата пъстърва е доста по-едра от американката, балканската и сивена. Може да достигне до 7-8 кг, но

се лови и

продава в

най-търсения

грамаж

от 2 кг

Тя има еднакъв цвят с норвежката сьомга. Цената ѝ е с около 15-20% по-висока от тази на обикновената пъстърва заради по-скъпите фуражи и времето, необходимо за отглеждането до пазарни размери.

“Пазарът в Румъния е в пъти по-голям от нашия. Покупателната способност на румънците е по-висока. Освен това при северните ни съседи се яде повече риба, отколкото в България”, обясни Баронов.

Българските производители печелят повече и от цената на килограм риба на едро в Румъния. Става дума за минимум 5% след приспадане на всички разходи. Доспатската пъстърва се пласира и в други съседни държави и Западна Европа, предимно в Германия.

“Около 15-17% от пъстървата се продават на пазара в Румъния”, казва Павлин Маринов, шеф на другия голям производител в района - П.А.Л-БГ. Компанията

кара на север

от Дунав

предимно

прясна риба

и по-малко пушена и замразена. Тя притежава три обекта в Девин с капацитет до 900 т на година. През м.г. е пласирала към 700 тона. Маринов е и член на УС на Асоциацията на производителите на рибни продукти. Той е в бизнеса с риба от 80-те г. на миналия век.

“В България няма традиция да се яде риба. Пъстървата е единственият сладководен вид, чието потребление се увеличи в сравнение с годините преди демокрацията. Спад има при шарана, толстолоба. През последните години се промени и структурата на пазара. Преди демокрацията целият сектор “Рибовъдство” се дотираше с 48 млн. долара”, казва Маринов.

Българинът изяжда от 1000 до 1500 тона пъстърва годишно. И тъй като капацитетът за производство в рибовъдните бази е за около 2000 тона, останалото се изнася в чужбина. Оборотът в този сегмент е към 12-13 млн. лв., добавя Маринов.

“Всички показатели за производството, консумацията и търговията с аквакултури се движат в положителна посока”, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя откри първото по рода си изложение “Обичам българската риба”, чиято идея е да стане ежегодна национална кампания. Танева обясни, че рибните продукти на българския пазар са 64 000 тона, или с над 10% повече спрямо три години по-рано. Общият обем включва родно производство и вносни продукти.

Макар и с бавни темпове, потреблението на риба всяка година се увеличава, коментира Танева. Тя цитира данни, според които за 2018 г. се падат по 5,2 кг консумация на човек годишно. В страните с най-висока консумация

ядат 5-6 пъти

повече риба,

отколкото

българите

“Имаме много да достигаме други страни по отношение на консумацията на риба. Това е една от най-полезните храни. Но е въпрос на традиция в храненето, история в кухнята. Важното е, че ние отбелязваме напредък”, каза Танева.

“Хубавото е, че износът е по-голям от вноса”, коментира Галин Николов, директор на агенцията по рибарство и аквакултури. Най-голяма част от експорта се пада на сладководните риби - шаран, бял амур, толстолоб. Общият обем на рибата, която се изнася от България, е около 10 000 тона, обясни Николов.

Данни на Националния статистически институт показват, че през първото полугодие на 2019 г. са внесени 19 540 тона риба, други водни организми и преработени рибни продукти, което е с 8,8% повече в сравнение със същия период на 2018 г. Доставките от ЕС се свиват с 5% на годишна база, възлизайки на 11 180 тона, докато вносът от трети страни бележи ръст от близо 35% до 8360 тона.

Предвид тези данни за цялата 2019 г. може да се очаква да бъде малко над нивото от предходната година. Ще продължат да се внасят съществени количества за суровина за преработвателните предприятия и разнообразяване на асортимента на пазара с нетипични за страната видове риба, се посочва в аграрния доклад от земеделското министерство.

С 3,3% се

свива износът

на българска

риба към

европейските

държави

- до 13 122 тона. Най-значителни са количествата, реализирани в Румъния - 5,9 хил. тона, и Швеция - 2,3 хил. т. Следват: Гърция с 1,2 хил. тона, Италия с 0,9 хил. т, Белгия и Испания са с по 0,5 хил.

Износът на риба и рибни продукти за трети страни се свива по-съществено – с малко над 13% до 3587 тона, насочени предимно за Южна Корея (877 тона), Сърбия (832 тона), Босна и Херцеговина (658 тона), Япония (633 тона) и Китай (214 тона).

Най-съществен дял в общо изнесеното количество риби и други водни организми през 2018 г. заема

експортът на

мекотели

– малко над 21%, следван от този на консервирани ракообразни и мекотели – близо 20%, съответно с 3 и 13,6% по-малко от 2017 г.

Същевременно износът на готови храни и консерви от риби и хайвер отбелязва ръст от 25,4% до 2 653 тона. Основни дестинации за консервираните водни организми и консервите от риби и хайвер през годината остават Швеция (2,1 хил. тона) и Румъния (1,4 хил. тона), по 0,4-0,5 тона се падат на Южна Корея, Белгия, Япония, Сърбия и Гърция.

Сред останалите продукти, изнасяни в по-големи количества, съществено увеличение спрямо 2017 г. се наблюдава при експорта на пресни и охладени риби - с 25,8%, и замразени риби с изключение на филета (основно шпрот, трицона или цаца) - с 22%.

Традиционно

най-големи

количества

замразена

риба са

насочени за

Румъния

- 1168 т.

Предварителните данни на НСИ сочат, че през първите шест месеца на 2019 г. са изнесени общо 7937 тона риба и рибни продукти, което е с 1,9% повече на годишна база. При повечето категории продукти се наблюдава увеличение на износа спрямо шестте месеца на 2018 г.

Изнасяли сме риба и за Иран

В Смолянска област в началото на 70-те години на миналия век се реализира един от най-големите проекти в Европа за отглеждане на пъстърва.

В планината са построени за много кратко време над 100 бетонни рибарника - по р. Широколъшка, Чая, Въча и горното течение на Арда. Не са подминати и малките реки. Те са осигурявали 75% от пъстървата у нас и около 30% от шарана.

Произведената риба обаче далеч надхвърляла нуждите на населението и започва масиран износ. Продавали риба в Западна Германия, Франция, Дания и съседните държави. По време на Ирано-Иракската война годишно се доставяли по 60 тона смолянска риба за бойкотирания от Запада Иран.

От някогашните рибарници към момента функционират едва 5-6.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николай Банев (на преден план)

За 6 месеца Банев сменил 3 затворнически килии

Арестуваният по дело за укриване на данъци и пране на пари бизнесмен Николай Банев е сменил 3 затворнически килии само за 6 месеца. Отскоро той делял общо помещение с друг следствен от Бургас. “Не знам за какво е обвинен, от дни сме заедно. Първоначално бях в килия за 4-ма души, после бяхме 6. Сега сме 2-ма и в интерес на истината условията са

Корнелия Нинова очаквано води по брой номинации за лидер в цялата страна.

10 срещу Нинова за лидер на БСП, сред тях и кметът на Перник

Номинациите са до 31 януари, после конференциите отсяват. Вотът е на 26 април Поне 10 души са издигнати от червените структури срещу Корнелия Нинова за предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер на 26 април. Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна. Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам

От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частни пенсии. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът

Сметката излиза, ако доходът от НОИ се намалява със 7%, а не с 20, както предвижда законът в момента Да не се смята и периодът през майчинството, искат пенсионните дружества Държавната пенсия да се намалява с три пъти по-нисък процент, ако човек иска да получава втора от частните пенсионни фондове, предлага бизнесът

Кадър: БНТ

Климатолози: Природата не ни е спряла водата

"Сега големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи. Това коментира по БНТ професор Георги Рачев. Лилия Бочева допълни: "Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало

Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

У нас изгоненият дипломат бил активен в спортни клубове, пишел в социалните мрежи, но със сменена фамилия Двамата разконспирирани руски шпиони с дипломатически имунитет – Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов, вече са напуснали България.  И ако дейността на Хватов – събирането на сведения, свързани с енергетиката и енергийната сигурност на страната

Снимка: Пиксабей

Всеки четвърти загинал на пътя миналата година е пешеходец

Средно всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец, сочат предварителните анализи за 2019 година, цитирани от БНР. Пътната полиция вече започна акция, по време на която се проверява дали и пешеходците спазват правилата. Все по-често пешеходци пренебрегват рисковете при пресичане, предупреди Росен Рапчев от Държавната агенция по безопасност на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Най-добрите градове в света за живот с деца

Най-добрите градове в света за живот с деца

София е на 139-о място Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании. Фирмата е използвала доста сложна методология

Веселин Иванов Снимка: Личен архив

Журналист от БНТ и БНР оглавява пресцентъра на прокуратурата

Журналист с професионален опит в радиото и телевизията застава начело на пресцентъра на прокуратурата. Това е Веселин Иванов, който в миналото бе съдебно-криминален репортер в Българското национално радио, а в последните години е част от екипа на съботно-неделното предаване на БНТ - „Денят започва с Георги Любенов“

Обвинените в шпионаж руски дипломати са напуснали страната

Обвинените в шпионаж руски дипломати са напуснали страната

Двамата руски дипломати, които в петък бяха обявени от България за персона нон грата, вече са напуснали страната. Това официално потвърдиха в неделя следобед от посолството на Руската федерация в София за "24 часа". Дипломатите имаха 48 часа да си заминат, а руският посланик Анатолий Макаров обеща, че срокът ще бъде спазен

Йорданка Фандъкова Снимка: Архив

Фандъкова ще посети пречиствателната станция за питейни води „Бистрица“

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще инспектира лично работата в командната зала, където се получава информация в реално време за потоците водни количества и се управлява водопроводната система в пречиствателната станция за питейни води „Бистрица”. Това ще стане на 27 януари, понеделник, съобщиха от Столична община

Работници развалят украсата в Пекин, след като празненствата за Китайската нова година бяха отменени.

Български ансамбъл се евакуира спешно от Пекин (Обновена)

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Пролет”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР. След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в

Министър Деница Сачева (вляво) Снимка: БКС

Приемни родители преминаха обучение за социални сътрудници

Единадесет приемни родители преминаха 7-месечно обучение в Центъра за професионално обучение на Българската стопанска камара /БСК/ и придобиха професионална квалификация "Сътрудник социални дейности". Свидетелствата за завършеното обучение са били връчени днес от председателя на БСК Радосвет Радев и министъра на труда и социалната политика Деница

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber