Повече от половината пъстърва на яз. “Доспат” я ядат румънците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7952585 Повече от половината пъстърва на яз. “Доспат” я ядат румънците Повече от половината пъстърва на яз. “Доспат” я ядат румънците www.24chasa.bg
Половината от рибата в садките на яз. “Доспат” се пласира на румънския пазар. СНИМКА: Валентин Хаджиев

У нас за година се купуват около 1500 тона, другата част от улова отива при съседите и за Западна Европа

Повече от половината от отглежданата в яз. “Доспат” риба отива за пазара в Румъния. Това твърди Валери Баронов, собственик на най-големия развъдник у нас “Рея фиш”. Стопанството в Доспат е най-голямото на Балканския полуостров. То е разположило над 150 броя садки, които се зарибяват с рибки от 2 до 50 грама.

В рибарника край Девин, собственост на П.А.Л.- БГ, годишно може да се отглеждат 900 тона пъстърва.
В рибарника край Девин, собственост на П.А.Л.- БГ, годишно може да се отглеждат 900 тона пъстърва. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Компанията произвежда около 800 т американска и сьомгова пъстърва годишно. Сьомговата пъстърва е доста по-едра от американката, балканската и сивена. Може да достигне до 7-8 кг, но

се лови и

продава в

най-търсения

грамаж

от 2 кг

Тя има еднакъв цвят с норвежката сьомга. Цената ѝ е с около 15-20% по-висока от тази на обикновената пъстърва заради по-скъпите фуражи и времето, необходимо за отглеждането до пазарни размери.

“Пазарът в Румъния е в пъти по-голям от нашия. Покупателната способност на румънците е по-висока. Освен това при северните ни съседи се яде повече риба, отколкото в България”, обясни Баронов.

Българските производители печелят повече и от цената на килограм риба на едро в Румъния. Става дума за минимум 5% след приспадане на всички разходи. Доспатската пъстърва се пласира и в други съседни държави и Западна Европа, предимно в Германия.

“Около 15-17% от пъстървата се продават на пазара в Румъния”, казва Павлин Маринов, шеф на другия голям производител в района - П.А.Л-БГ. Компанията

кара на север

от Дунав

предимно

прясна риба

и по-малко пушена и замразена. Тя притежава три обекта в Девин с капацитет до 900 т на година. През м.г. е пласирала към 700 тона. Маринов е и член на УС на Асоциацията на производителите на рибни продукти. Той е в бизнеса с риба от 80-те г. на миналия век.

“В България няма традиция да се яде риба. Пъстървата е единственият сладководен вид, чието потребление се увеличи в сравнение с годините преди демокрацията. Спад има при шарана, толстолоба. През последните години се промени и структурата на пазара. Преди демокрацията целият сектор “Рибовъдство” се дотираше с 48 млн. долара”, казва Маринов.

Българинът изяжда от 1000 до 1500 тона пъстърва годишно. И тъй като капацитетът за производство в рибовъдните бази е за около 2000 тона, останалото се изнася в чужбина. Оборотът в този сегмент е към 12-13 млн. лв., добавя Маринов.

“Всички показатели за производството, консумацията и търговията с аквакултури се движат в положителна посока”, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя откри първото по рода си изложение “Обичам българската риба”, чиято идея е да стане ежегодна национална кампания. Танева обясни, че рибните продукти на българския пазар са 64 000 тона, или с над 10% повече спрямо три години по-рано. Общият обем включва родно производство и вносни продукти.

Макар и с бавни темпове, потреблението на риба всяка година се увеличава, коментира Танева. Тя цитира данни, според които за 2018 г. се падат по 5,2 кг консумация на човек годишно. В страните с най-висока консумация

ядат 5-6 пъти

повече риба,

отколкото

българите

“Имаме много да достигаме други страни по отношение на консумацията на риба. Това е една от най-полезните храни. Но е въпрос на традиция в храненето, история в кухнята. Важното е, че ние отбелязваме напредък”, каза Танева.

“Хубавото е, че износът е по-голям от вноса”, коментира Галин Николов, директор на агенцията по рибарство и аквакултури. Най-голяма част от експорта се пада на сладководните риби - шаран, бял амур, толстолоб. Общият обем на рибата, която се изнася от България, е около 10 000 тона, обясни Николов.

Данни на Националния статистически институт показват, че през първото полугодие на 2019 г. са внесени 19 540 тона риба, други водни организми и преработени рибни продукти, което е с 8,8% повече в сравнение със същия период на 2018 г. Доставките от ЕС се свиват с 5% на годишна база, възлизайки на 11 180 тона, докато вносът от трети страни бележи ръст от близо 35% до 8360 тона.

Предвид тези данни за цялата 2019 г. може да се очаква да бъде малко над нивото от предходната година. Ще продължат да се внасят съществени количества за суровина за преработвателните предприятия и разнообразяване на асортимента на пазара с нетипични за страната видове риба, се посочва в аграрния доклад от земеделското министерство.

С 3,3% се

свива износът

на българска

риба към

европейските

държави

- до 13 122 тона. Най-значителни са количествата, реализирани в Румъния - 5,9 хил. тона, и Швеция - 2,3 хил. т. Следват: Гърция с 1,2 хил. тона, Италия с 0,9 хил. т, Белгия и Испания са с по 0,5 хил.

Износът на риба и рибни продукти за трети страни се свива по-съществено – с малко над 13% до 3587 тона, насочени предимно за Южна Корея (877 тона), Сърбия (832 тона), Босна и Херцеговина (658 тона), Япония (633 тона) и Китай (214 тона).

Най-съществен дял в общо изнесеното количество риби и други водни организми през 2018 г. заема

експортът на

мекотели

– малко над 21%, следван от този на консервирани ракообразни и мекотели – близо 20%, съответно с 3 и 13,6% по-малко от 2017 г.

Същевременно износът на готови храни и консерви от риби и хайвер отбелязва ръст от 25,4% до 2 653 тона. Основни дестинации за консервираните водни организми и консервите от риби и хайвер през годината остават Швеция (2,1 хил. тона) и Румъния (1,4 хил. тона), по 0,4-0,5 тона се падат на Южна Корея, Белгия, Япония, Сърбия и Гърция.

Сред останалите продукти, изнасяни в по-големи количества, съществено увеличение спрямо 2017 г. се наблюдава при експорта на пресни и охладени риби - с 25,8%, и замразени риби с изключение на филета (основно шпрот, трицона или цаца) - с 22%.

Традиционно

най-големи

количества

замразена

риба са

насочени за

Румъния

- 1168 т.

Предварителните данни на НСИ сочат, че през първите шест месеца на 2019 г. са изнесени общо 7937 тона риба и рибни продукти, което е с 1,9% повече на годишна база. При повечето категории продукти се наблюдава увеличение на износа спрямо шестте месеца на 2018 г.

Изнасяли сме риба и за Иран

В Смолянска област в началото на 70-те години на миналия век се реализира един от най-големите проекти в Европа за отглеждане на пъстърва.

В планината са построени за много кратко време над 100 бетонни рибарника - по р. Широколъшка, Чая, Въча и горното течение на Арда. Не са подминати и малките реки. Те са осигурявали 75% от пъстървата у нас и около 30% от шарана.

Произведената риба обаче далеч надхвърляла нуждите на населението и започва масиран износ. Продавали риба в Западна Германия, Франция, Дания и съседните държави. По време на Ирано-Иракската война годишно се доставяли по 60 тона смолянска риба за бойкотирания от Запада Иран.

От някогашните рибарници към момента функционират едва 5-6.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимки: БСП

Паргов: Хората във Волуяк искат нормални условия за живот, протестът им е справедлив

Близостта и свързаността на Перник със София налагат Столична община да прояви солидарност и да помогне за решаване на проблема с водата, смята лидерът на БСП - София Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е напълно справедлив. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян

Кръстина Таскова СНИМКА: Архив

В сряда става ясно дали "Воля" ще подкрепи вота на недоверие

Партия "Воля" ще излезе в сряда с окончателно решение дали ще подкрепи вота на недоверие, който ще бъде внесен от БСП в понеделник. Това съобщи пред БНР Кръстина Таскова, зам.-председател на "Воля". „Искаме да стане ясно кой е с жителите на Перник и кой иска да създава криза. Следим и действията на правителството

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

19 бързи производства са образувани срещу пияни и дрогирани шофьори след нощна операция на полицията в Пловдивска област, съобщиха от прокуратурата. Във връзка със зачестилите случаи на катастрофи от шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици със заповед на окръжния прокурор Румен Попов е била предприета акцията на 18-и срещу 19-и

Корнелия Нинова Снимка: БСП

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии, обявиха от партията. В понеделник /20.01.2020г./, в 11.00 часа, в Народното събрание ще се проведе среща с АБВ, а в 13.00ч. с Движение 21. Очаква се отговор от Демократична България, които също са поканени. В 14.00ч вотът на недоверие ще бъде внесен в деловодството на

Така наречената Царска кобра Снимка: coonwood.ru

Мъж гледа опасни змии, съседите му вдигнаха на крак екоинспекторите

Асеновградчанин отглеждал три опасни и много отровни змии в дома си и притеснил комшиите, които подали сигнал за незаконно притежание на отровни змии в Регионалната екоинспекция в Пловдив. При проверка на място екоинспекторите установили, че въпросният човек си има вкъщи две коралови кобри и една пустинна рогата усойница

Българинът извадил мачете и започнал да го размахва наоколо. Кадър и видео CNN Turk

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

Застреляният в Истанбул българин - Милен Бахчеванов, на 32 г., е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат. Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Захариева участва в среща на Международния алианс за Холокоста

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще ръководи българската делегация по време на първата Министерска среща на държавите-членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в Брюксел днес. Домакини на събитието са МАВХ и правителството на Люксембург, съобщиха от МВнР

Снимка: Гугъл стрийт вю

Виж ограниченията по пътищата по области

Ситуационнят център на Агенция „Пътна инфраструктура” даде информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 19.01.2020 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -10° до +5°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Добрич, Смолян и Шумен

Кадър: Нова тв

Българинът с мачете в Истанбул бил със силно психично разстройство или на опиати (Видео)

Българинът, който нападна хора в ресторант в Истанбул, по всяка вероятност е бил със силно психично разстройство или под въздействието на силни опиати. Това коментира пред Нова тв генералният консул на страната ни в Истанбул Ангел Ангелов. Припомняме, нашенецът беше застрелян от турската полиция в петък вечерта

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Днес почитаме Св. преп. Макарий Египетски

Преп. Макарий Египетски. Св. Марк, еп. Ефески Св. преп. Макарий Египетски е родом от Горни Египет и е съвременник и ученик на св. Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитва и просиял в святост, като вършил чудеса. Починал в мир през 390 година на 97-годишна възраст. Св. Марк Ефески е един от най-големите отци и учители на църквата

Полицаи вероятно ще поемат охраната на политици.

Полицаи вместо НСО да пазят политиците

Предлагат го депутати от ГЕРБ с промени в Закона за МВР МВР “да осъществява охрана на служителите в органите на властта при наличието на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им”. Такава поправка са внесли шестима депутати от ГЕРБ начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев

Премиерът Бойко Борисов, кметовете на София и Перник и част от министрите обсъждат решението на водната криза.

Перник ще пие вода от язовир "Белмекен" (Видео, обзор)

Премиерът: Започвайте  Ще мине през софийската водопреносна мрежа срещу заплащане Това няма да се отрази на столицата Водата за перничани няма да поскъпва До 45 дни Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. “Бели Искър.” Тя ще достигне до миньорския град през столичната преносна мрежа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber