Партиите пак ще са милионери - делят 23 млн. лв. за 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7950943 Партиите пак ще са милионери - делят 23 млн. лв. за 2020 г. (Обзор) Партиите пак ще са милионери - делят 23 млн. лв. за 2020 г. (Обзор) www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов, шефките на бюджетната комисия Менда Стоянова и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и Искрен Веселинов от ВМРО излизат от срещата.
Финансовият министър Владислав Горанов, шефките на бюджетната комисия Менда Стоянова и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и Искрен Веселинов от ВМРО излизат от срещата.

След като парламентът гласува държавата да плаща по 8 лв. на глас

Юридически спор легитимно ли е гласуването за новото финансиране, ДПС мисли за оставката на Цвета Караянчева

Томислав Дончев: Нужен е анализ дали това може да бъде поправено, позицията ни остава субсидията да е 1 лв.

Партиите отново ще са милионери. През 2020 г. петте парламентарни политически сили и извънпарламентарната партия “Възраждане” ще си поделят малко над 23 милиона лева.

Това показват изчисленията каква субсидия ще получат от бюджета за 2020 г., след като късно в четвъртък след куп преговори и перипетии си одобриха по 8 лв на глас.

Най-много ще получат ГЕРБ и БСП. Управляващата партия ще вземе малко над 9 милиона, а червените - над 7,6 милиона. За ДПС ще са над 2,5 млн. лв., а трите партии от “Обединени патриоти” - НФСБ, ВМРО и “Атака”, ще си разделят повече от 2,5 млн. лв. Депутатите на Волен Сидеров вече са независими, но споразумението с бившите им партньори е субсидията да се дели на три, както и досега. “Възраждане” пък взема пари от държавата, защото мина 1% на последните парламентарни избори. (Виж още в таблицата.) 

До увеличението на партийните пари се стигна след инфарктно заседание на управляващите партньори надвечер в четвъртък. То се наложи, след като парламентът отхвърли първо предложението на БСП за 8 лв. на глас, а след това изненадващо и записаната от МС сума от 1 лев на глас в бюджета - при това на две гласувания.

Така се оказа, че за 2020 г. пари за партиите няма да има въобще и това предизвика смут във всички. Наложи се финансовият министър Владислав Горанов да свиква на спешни разговори патриотите. (Какво точно се случи в парламента - виж по-долу.)

След повече от час разговори депутатите отново влязоха в пленарната зала и Емил Димитров - Ревизоро поиска официално прегласуване на предложението на БСП, а управляващите го подкрепиха. Субсидията бе увеличена на 8 лева.

Самото прегласуване обаче предизвика скандал. От ДПС се противопоставиха, като обявиха, че е в нарушение на правилника на парламента и на конституцията. И напомниха, че прегласуване на вече отхвърлен текст може да се иска единствено веднага след отхвърлянето му, а не след като вече са минали гласувания и по други текстове от закона. След което Мустафа

Карадайъ и

депутатите

му напуснаха

пленарната зала.

“Правилникът не може да изчерпи всички житейски ситуации”, отговори парламентарната шефка Цвета Караянчева и обясни, че подобни прегласувания не се правят за първи път.

“Караянчева отказа да следи за изпълнението на правилника, тя се отказва по този начин да бъде председател на НС, най-арогантно и абсолютно съзнателно наруши правилника”, коментира в кулоарите Карадайъ. ДПС тепърва ще обсъжда следващите си действия, но депутати обясниха, че ще използват всички инструменти по правилник и по закон и допуснаха искане за оставката на Караянчева и сезиране на Конституционния съд.

Не е нарушен правилникът на парламента, категорична бе обаче шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обясни, че с отхвърлянето и на двата текста се е получила “законодателна празнота” с парите на партиите, затова се е наложило прегласуване.

Приемането на новата субсидия обаче постави и още един въпрос - откъде ще дойдат парите, след като не са заложени в бюджетната рамка. Разчетите в нея са правени при 1 лев субсидия, а сега за догодина на партиите ще трябва да се изплатят близо 20 милиона повече от предвиденото. Този въпрос обаче не получи отговор във вчерашния ден нито от финансово министерство, нито от парламента.

“От ситуацията има един губещ и това е премиерът, стъпкаха неговата дума. Той обеща многократно и през лятото го изпълни, че субсидията ще бъде 1 лв.”, каза вчера зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Той отново обясни, че е необходима

не промяна на

размера на

субсидията, а

на целия модел

на финансиране на партиите и за това е трябвало да има по-широка дискусия. “Този модел, колкото и да е прозрачен, даде дефекти - големите партии се оказват с много пари и влагат в депозити нещо, което не е присъщо на дейността”, обясни Цонев.

Дариткова обаче отговори, че от ГЕРБ са били в контакт с премиера Бойко Борисов по време на цялото гласуване на бюджета. “Отговорността, която носим като първа политическа сила, е най-голяма, но ние няма как да реализираме сами това управление. Така е определил избирателят - да нямаме мнозинство”, каза тя.

“Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии”, коментира пък вицепремиерът Томислав Дончев във Велико Търново вчера. “Трябва да се направи анализ на текстове и процедури дали има шанс това да бъде поправено, но позицията ни няма промяна”, потвърди Дончев поисканото от ГЕРБ и Борисов намаляване на субсидиите на 1 лев. За съжаление, много често по сериозните въпроси нещата се случват бързо с едно парламентарно гласуване, а би било хубаво да има дискусия и дебат, посочи вицепремиерът.

С приемането на новата субсидия обаче се оказа, че

партиите живяха

с 1 лев на глас

само 5 месеца

Държавната субсидия се изплаща на 4 транша през годината. Малката сума трябваше да влезе в сила от 1 юли, но заради неразбирателство между управляващите партньори и след това вето от президента окончателното ѝ приемане беше забавено и реално тя влезе от 30 юли.

Така първите 7 месеца на тази година партиите вземаха по 11 лева на глас. А след като се оказа, че са надвземали пари от държавата за минали години, трябваше да връщат средства на бюджета. Тъй като БСП и “Обединени патриоти” не можаха да изчистят дълга си веднага, държавата им удържа половината от всеки транш от субсидията до окончателното им издължаване.

Как патриотите

изнудиха ГЕРБ

за 8-те лева

Финансовият министър Горанов събра извънредно партньорите, след като НФСБ и ВМРО гласуваха против 32 текста от бюджета

Как се стигна до инфарктната ситуация, преобърнала позицията на ГЕРБ за държавната субсидия за партиите. Ето хронологията:

В 17,48 ч депутатите гласуваха предложението на Корнелия Нинова и БСП в чл. 64 на бюджета субсидията да бъде увеличена на 8 лева на глас. То бе отхвърлено със 119 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Воля” и двама независими. Подкрепиха го само депутатите от БСП и “Обединени патриоти”.

В 17,49 ч бе първото гласуване на правителствения текст за 1 лев субсидия. Той бе отхвърлен със 120 гласа “против” -този път това са БСП и патриотите, но вече и ДПС. Подкрепиха го 94 депутати от ГЕРБ, 7 от “Воля” и двама независими. Две минути по-късно последва прегласуване, което само затвърди резултата, макар независимите вече да бяха трима.

В зала

настана

смут

Финансовият министър Владислав Горанов напусна кошарката на министрите и отиде до първия ред на групата на ГЕРБ, за да разговаря с шефката ѝ Даниела Дариткова и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Междувременно гледането на бюджета продължи и в 17,56 ч бяха гласувани следващите текстове - членовете от 65 до 97. Всички тези 32 текста отново бяха отхвърлени, защото патриотите гласуваха “против” с БСП и ДПС, а ГЕРБ получи подкрепата само на 1 депутат от “Воля” и на двама независими. След това бе обявена извънредна почивка.

Владислав Горанов напусна пленарната зала рамо до рамо с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Двамата отказаха коментари на медиите и се затвориха в стаята на ГЕРБ. 10 мин по-късно финансовият министър излезе и се устреми към стаята на “Обединени патриоти”, а след това влезе и в тази на “Атака”, но за кратко.

Последва спешна среща отново в стаята на ГЕРБ. Там бяха Владислав Горанов, Даниела Дариткова, Валери Симеонов, Искрен Веселинов от ВМРО. Към тях се присъедини и Менда Стоянова, мина за кратко и парламентарната шефка Цвета Караянчева. Час по-късно, в 19,12 ч, преговарящите напуснаха стаята и застанаха пред медиите. “Колегите от ОП отдавна защитават тезата, че решението за 1 лев субсидия не може да остане същото. В пленарна зала не успяхме да постигнем консенсус за размера на субсидията и те помолиха да прекратим заседанието, за да изясним острата позиция между различните мнения”, обясни Горанов. И допълни, че

патриотите са

настояли да

се подкрепи

предложението

на БСП

“Ние уважаваме тяхната позиция, за нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпроса, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, помолиха да се обединим върху подобно решение”, допълни финансовият министър. Попитан как точно ще се прегласува текстът, след като вече е два пъти гласуван, Горанов каза: “Оставете депутатската работа на депутатите, а политическата - на политиците”.

В 19,20 ч заседанието е подновено. Първо бяха прегласувани отхвърлените 30 текста от бюджета, като 20-те депутати от ОП вече бяха зад ГЕРБ.

Веднага след това Емил Димитров - Ревизоро направи процедура депутатите да се върнат на чл. 64 и това бе подкрепено със 187 гласа. Само ДПС и двама независими бяха против.

Така в 19,32 ч се премина към прегласуване на предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия. То бе прието с гласовете на 187 депутати от ГЕРБ, БСП, ОП и двама независими. Само един независим бе против, а ДПС и “Воля” напуснаха пленарната зала и не участваха във вота.

Засега се оставя

двойно финансиране -

от субсидии и от бизнеса

Трябва ли да остане възможността партиите да се финансират от бизнеса, след като субсидията им бе увеличена на 8 лв. за действителен глас? Този въпрос раздели партиите ден след като увеличението бе прието в Закона за държавния бюджет.

Забрана за финансиране на партиите от бизнеса първоначално бе въведена по предложение на ДПС, когато субсидията се изчисляваше по 11 лв. на действителен глас.

Когато субсидията бе орязана на 1 лв., движението внесе текстове за отпадането ѝ. Мотивът бе, че с толкова ниска субсидия по-малките партии трудно ще се издържат.

Поискаха дори тя да стане 0 лв. и да се премине към отворения американски модел на финансиране на партиите. Прие се само идеята да отпадне забраната за дарения от бизнеса.

Сега макар субсидията отново да е повишена на 8 лв. за глас, текстът партиите да се финансират от бизнеса остава и така ще могат да получават двойно финансиране.

Въпросът може да бъде част от дебат за промени в Закона за политическите партии, коментира шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова.

От “Обединени патриоти” пък лансираха своя идея - да има таван за финансирането на партиите както от държавата, така и от фирмите.

“Ние ще държим на горна граница на субсидиите, тъй като големите партии получават прекалено много пари, които влагат в банки. А малките партии трудно свързват двата края, когато сумите са малки, и това убива демокрацията като цяло”, обясни идеята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

На друга позиция е опозицията. “Срещу нас се изсипаха обвинения за финансиране от икономически субекти. Ние сме вносители на текста за забрана на финансиране от икономически субекти тогава, когато парите бяха достатъчни. Сега забраната трябва да се върне отново, когато субсидията е 8 лв. Такава е и позицията на партията ни”, каза зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

От БСП вчера не коментираха темата. Социалистите имат принципна позиция против финансиране на партиите от бизнеса. Именно с мотива, че стават зависими от бизнеса, ако не се финансират от държавата, те внесоха предложението субсидията да се увеличи от 1 на 8 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Генерал-майор Цанко Стойков Снимка utroruse.com

Няма да махат ген. Стойков от ВВС заради сделката за F-16

Ген. Цанко Стойков няма да бъде сменен от поста командващ на ВВС въпреки публикуваните от прокуратурата записи, в които си твърди, че се чува как той и президентът Румен Радев обсъждат доказателства по проверка за конфликт на интереси на държавния глава. Косъм няма да падне от главата на ген. Стойков

СНИМКА: Христо Николов

Орлов мост ще бъде блокиран поне до 17 ч. заради протестиращите

Към 16:15 протестиращите освободиха блокираното от тях кръстовище при Ректората. Групичката от около 100 - 150 човека се преместиха при останалите протестиращи на Орлов мост, които се бяха стопили до 50 човека.  Според организаторите на протеста кръстовището на Орлов мост ще остане блокирано до 17:00

Иван Гешев Кадър: "Канал 3"

Гешев: 7 обвинения за Васил Божков, обявен е за международно издирване

Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения - ръководител на организирана престъпна група, принуда, данъчни престъпления, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба - и е обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като същият е напуснал границите на страната

Президентът разгледа лаборатории на Техническия университет в Габрово. Снимки: Авторът

Радев предлага: Център за дигитални технологии и иновации във всеки областен град

Във всеки областен град да има център за подготовка на децата за дигиталните технологии и иновациите. Той да бъде развиван от държавата, а учениците да го посещават безплатно. Това предложение лансира президентът Румен Радев на среща със студенти от Техническия университет в Габрово. Той посочи, че по 5 показателя в изследване на ЕК за дигитална

СНИМКА: Архив

Депутатите спориха по ратификацията на СЕТА, гласуването предстои утре

Парламентът обсъди на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА. Малко преди края на заседанието от ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката

Изглед от Пампорово СНИМКА: Архив

Турист падна от лифта в Пампорово

Турски турист падна от лифта в Пампорово. Мъжът е около 40 годишен. Паднал е от линията "Студенец"- "Снежанка". "Пострадалият се оплакваше от болки в ръката и мястото около таза. Веднага е транспортиран в МБАЛ-Смолян. Не ясно засега как се плъзнал от седалката на лифта", каза началникът на Планинска спасителната служба в Пампорово Димитър Масурски

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Христо Николов

Протестиращите блокираха "Орлов мост"

Протестиращите хотелиери и ресторантьори блокираха "Орлов мост", като преди това шествието затрудни движението при Софийския университет. Движението на автобуси и тролеи е спряно, в района има задръстване, предава Би Ти Ви. Демонстрантите спряха автобус на градския

Снимак: Пиксабей

9 починали от грип в Румъния

Броят на починалите от грип в Румъния достигна девет души, съобщи днес Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести в рамките на Националния институт за обществено здраве, предаде Аджерпрес. Последната жертва на грипа е 11-месечно дете от североизточния окръг Васлуй, което е имало съпътстващи заболявания и не е било ваксинирано

Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

Наблюдават 3-ма у нас, завърнали се от Китай и Тайланд, заради коронавируса (Обновена)

България ще е сред първите държави в Европа с тестове за коронавируса Още две българки, завърнали се от Китай и Тайланд с температура, са под наблюдение, но риск няма, успокояват здравните власти.  Първите реактиви, с които ще може да се установява наличието на коронавирус у нас, ще са налични в края на тази седмица и от вторник в Националната

СНИМКА: Велислав Николов

Сбогувахме се с художника Андрей Даниел

И времето заплака за Андрей Даниел! В София от месеци не беше валял такъв проливен дъжд, какъвто се изля в деня, в който се сбогувахме с големия художник. Андрей Даниел - син на големия режисьор Леон Даниел, си отиде внезапно на 67 години. "Той мразеше бавните и мъчителни неща, угасна", с тъга сподели съпругата му - изкуствоведката Олимпия

СНИМКА: Pixabay

Одобриха проекта за вдигането на възрастта за военна служба

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, съобщи пресслужбата на кабинета. Предлаганите промени в закона имат за цел намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на по-добри условия за развитие на старшите

СНИМКА: Pixabay

Агенцията по храните с мащабни проверки за качеството на сиренето

Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация „Активни потребители“ стартираха мащабни проверки за качеството на сиренето в търговската мрежа, предаде Би Ти Ви. Главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ д-р Райна Иванова обясни, че взимат проби за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber