Къде учиш за икономист, администратор, IT, е важно - до 1200 лв. разлика в дохода после

https://www.24chasa.bg/novini/article/7946923 Къде учиш за икономист, администратор, IT, е важно - до 1200 лв. разлика в дохода после Къде учиш за икономист, администратор, IT, е важно - до 1200 лв. разлика в дохода после www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев, Георги Стойчев от консорциума, който подготвя рейтинга, Асен Нелчинов от “Сирма” и заместник-министърът Петър Николов при представянето на деветото издание на рейгтинговата система на висшите училища
Министър Красимир Вълчев, Георги Стойчев от консорциума, който подготвя рейтинга, Асен Нелчинов от “Сирма” и заместник-министърът Петър Николов при представянето на деветото издание на рейгтинговата система на висшите училища

40% от завършилите икономика и 95% - медицина, работят по специалността

През 2019 г. в университетите студентите са по-малко, реализацията на завършилите е по-добра, научните публикации са повече.

Къде учиш за икономист, администратор, IT, е важно - до 1200 лв. разлика в дохода после

Това показва новото, девето, издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, което бе представено вчера в Министерството на образованието и науката.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели.

Софийският университет “Св. Климент Охридски” е на първо място в 21 направления, Технически университет - София - в 6 направления, Медицински университет - София, в 4 направления. Водещи в по три направления са Американският университет, Химикотехнологичен и металургичен университет - София, и Лесотехнически университет - София.

По-малко

студенти

Студентите са с 6000 по-малко, отколкото през 2018 г., а в сравнение с 2014 г. са намалели с 45 000. Сега са 223 900.

Все повече

остават да

работят в България

За пръв път дипломираните висшисти, които се осигуряват в страната са над 80%. Преди 5 години са били 75%.

Делът на наетите висшисти, които през първите 5 г. след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства до 50,3% от под 46% през 2014 г.

Само 36% от

бакалаврите

работят по

специалността

При завършилите през последните 5 г. магистри през 2019 г. делът на тези, които работят на позиция, за която се изисква висше образование, е над 60%, докато при завършилите бакалаври е под 36%.

Учещите икономика са най-много, но само 40% от завършилите работят по специалността. Сред филолозите - също голямо професионално направление, процентът е 44.

Има направления, в които е важно не само какво учиш, а и къде го учиш. Има големи различия в средните нива на доходи (достигат до 1200 лв.), безработица и приложение на придобитото висше образование в зависимост от завършеното висше училище дори в рамките на едно и също професионално направление. В много направления, сред които и едни от най-масовите – “Икономика”, “Администрация и управление”, “Информатика и компютърни науки” – разликите по тези показатели между завършилите различните висши училища често достигат два пъти, а в някои случаи и повече. Значително по-малки разлики в данните за реализацията на завършилите в зависимост от конкретното висше училище се наблюдават в професионалните направления, подготвящи кадри основно за отбраната, образованието и здравеопазването.

Информацията е в интернет базираната платформа https://rsvu.mon.bg/.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Атанас Атанасов Кадър: БНТ

Атанас Атанасов: За последната година нямам забележка към нито една позиция на Радев

СНИМКА: Pixabay

Затрупаният от лавина е сред най-добрите ни национали по фрийрайд

АСЕН ОШАНОВ

Почина поетът и юрист Асен Ошанов

Иван Сотиров СНИМКА: Фейсбук

Иван Сотиров: Сега няма ли да коленичите пред покоите на Радев?

СНИМКА: Pixabay

Двама бордисти се измъкнаха от малка лавина в Пирин

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Нинова: Водим позитивна кампания с конкретни предложения и грижа за хората

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber