Банкови услуги, застрахователи и търговия с имоти печелят най-много (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7946591 Банкови услуги, застрахователи и търговия с имоти печелят най-много (Обзор) Банкови услуги, застрахователи и търговия с имоти печелят най-много (Обзор) www.24chasa.bg
Вътрешното потребление измести износа като двигател на икономическия ръст.

3,7% е ръстът на икономиката за третото тримесечие - четвъртият най-добър резултат в Европа

Потреблението измести износа

Вътрешното потребление, възстановеното търсене на имоти и финансовите услуги дърпат икономиката напред и печелят най-много. Това показват данните на националата статистика. В четвъртък тя обяви, че БВП на България е нараснал с 3,7% през третото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на миналата година и възлиза на 31,764 млрд. лева. На човек от населението се падат по 4544 лева.

Това е четвъртият най-добър резултат в целия ЕС, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук по повод на ръста на икономиката. По неговите думи резултатите показват, че посоката за развитие на страната ни е правилна. “Продължаваме да работим с високо темпо за всички български граждани. Възходящата тенденция на икономиката ни продължава”, коментира Борисов. Възходящата тенденция е факт и през първото и второто тримесечие на тази година, когато икономиката на страната достигна ръст от 3,5% на годишна база.

Крайното

потребление

заема най-голям

дял в БВП

- 68,4%, което като стойност възлиза на 21,524 млрд. и е нараснало с 0,9% спрямо предходното тримесечие.

Според оценката на НСИ реализираната добавена стойност през този период е 27,133 млрд. лв. Това е показателят, който измерва продукцията само в икономиката, докато БВП отчита и данъчни, и неданъчни приходи, и приноса на държавиня сектор.

Добавената стойност се е увеличила с 3,5% през третото тримесечие на 2019 г. на годишна база. Тук финансовите и застрахователните дейности имат най-голям ръст - 6,4%, при административни и спомагателни дейности е 5%, при строителството - 4,7%, а при операциите с недвижими имоти е 4,2%. Тоест това са дейностите, които имат и най-големи печалба.

През третото тримесечие на 2019 г. принос за положителната тенденция имат индивидуалното крайно и колективно потребление, които отчитат ръст съответно от 5,1 и 5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Износът на стоки и услуги е нараснал с 1,3%, а вносът - с 1,2%.

Спрямо второто тримесечие на 2019 година ръстът на БВП е 0,8%, а брутната добавена стойност в икономиката е нараснала с 0,6%. С 3,4% е увеличил равнището си износът, а вносът - с 3,9%, сочат още данните. Вътрешнотърговското салдо е положително и възлиза на 4,4555 млрд. лева.

От НСИ представят и данни за производителността на труда, заетите лица и отработеното време за третото тримесечие на 2019 г., които сочат, че БВП на един зает се е увеличил с 3% в сравнение със същия период на миналата година.

3,685 млн. души са заетите в икономиката, а общият брой на отработените часове е 1,48 милиарда.

Най-висока е

производител-

ността

на труда в

индустрията

- 7911 лв. брутна добавена стойност средно на един зает, а най-ниска в аграрния сектор - 2513,20 лв. При услугите един зает произвежда средно 7761,30 лв. За един отработен час на човек се създават средно 19,10 лв. в индустриалния сектор, в сектора на услуги - 19,50 лв., а в аграрния - 6,40 лв.

По 8619 лв. от текущия обем на БВП се падат на едно заето лице, което създава средно 21,50 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност през третото тримесечие на 2019 г. средно на един зает се е увеличила с 3,1%, а за един отработен час - с 3%, показват още данните на НСИ.

Високият ръст на икономиката на фона на средния в Европа би трябвало да се запази и през следващата година. Това предвижда приетата от парламента макрорамка на бюджета.

Бюджетът за догодина предвижда леко забавяне на реалния растеж на БВП от очакваните 3,4% през тази година до 3,3% през 2020 г.

Този темп на нарастване на икономиката ще се запази до 2022 г. При очакваната инфлация от 2,1% това означава, че номинално икономиката ще нарасне с 6,9%.

И догодина

ще продължи

спадът на

безработицата

- до 4,1%. Вносът се предвижда да расте с двойно по-бърз темп от износа, макар и в целия тригодишен период да се очаква излишък по текущата сметка.

За първи път от 11 г. бюджетът ще бъде балансиран - т.е. ще се харчи толкова, колкото са приходите. Очакванията са те да бъдат 46,8 млрд. лв., което е с 900 млн. лв. повече в сравнение с тазгодишния бюджет.

Приходите също ще бъдат в размер на 46.8 млрд. лв., но те са с 3.3 млрд. лв. повече в сравнение с очакваното изпълнение за тази година.

Идеите на БСП за промени в бюджета за 2020-а биха довели до дефицит около 4,5 млрд. лв., пресметна по време на дебатите финансовият министър Владислав Горанов. И допълни, че има изпълнение, а не преизпълнение на приходите, по повод аргументите на БСП за по-голяма разходна част догодина.

Още 60 млн. лв. за учителите - заплатите им с 18% нагоре

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите вчера, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието.

В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв. ще са за заплати.

За разлика от останалите сфери, в които опозиция и управляващи се сблъскаха при гледането на бюджета, обсъждането и гласуването на този за образование премина сравнително спокойно. Единствено от БСП настояваха за допълнителни 70 млн. лв. за сектора, както и безплатни учебници за учениците до 12 клас. Предложението им беше отхвърлено, а бюджетът беше приет със 133 гласа “за”.

“Системата на

образованието е най-голямата

система в България. Има

4000 институции в нея,

150 хил. работещи

Аз ако съм на ваше място, ще намеря не 5, не 10, а поне 50 нефинансирани дейности. Средствата никога не са достатъчни”, отвърна на критиките министър Красимир Вълчев. И напомни, че днес още берем плодовете на десетилилетия недофинансиране.

Реалното увеличение е 600 млн. лв. за следващата година, подчерта той. Това е без увеличението на средствата от Европесйкия съюз. Тук добавям и тези 70 млн. лв. за изграждане на детски градини, каза още образователният министър. Първо трябва да се инвестира в учениците и после да има очаквания за добри резултати, продължи той. “Първо трябва да полеем и след това да берем плодовете. Най-добрите по PISA са в тези страни, където най-добрите ученици са станали учители”, изтъкна Вълчев. Той е убеден, че учителските заплати трябва да са поне 120% от средните за страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

50 000 долара глоба за американска авиокомпания, дискриминирала мюсюлмани

Американската авиокомпания Делта еър лайнс (Delta Air Lines) беше осъдена да плати глоба от 50 000 долара след обвинения за дискриминация към пътници мюсюлмани, предаде Франс прес. В разпоредба за решаване на спора с пътниците министерството на транспорта посочва, че е установило, че Делта използва дискриминационни практики и е нарушила законите

СНИМКИ: Ройтерс

Новият самолет на "Боинг" излетя на първи полет (Снимки)

Новият самолет на американската компания "Боинг" (Boeing) излетя днес от Сиатъл на първия си изпитателен полет, предадоха световните агенции. "Боинг" 777X е най-големият пътнически самолет с два двигателя в света. Той може да транспортира между 384 и 426 пътници. Полетът ще продължи между 3 и 5 часа, предава БТА

Стивън Мнучин СНИМКА: Ройтерс

Американски министър: Оптимист съм за търговска сделка с Великобритания

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви днес, че е оптимист относно шансовете за постигане на търговско споразумение с Великобритания тази година, предаде Ройтерс. На конференция в Кралския институт за международни отношения Чатъм Хаус в Лондон Мнучин посочи, че е разговарял по въпроса с британския министър на финансите Саджид Джавид

СНИМКА: Pixabay

Добивът на петрол в Либия е намалял с 3/4 заради блокадата на находища

Добивът на петрол в Либия е намалял с три четвърти заради блокадата на терминали от една седмица, предаде Франс прес, като се позова на Националната петролна компания. Тя съобщи днес, че дневното производство е спаднало от над 1,2 милиона барела на малко повече от 320 000 барела, предава БТА. Намаляването на добива е причинило загуби в размер на

Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Кристалина Георгиева: Най-важно за България е да инвестира в хората

Разходната част на българския бюджет трябва да се подобри, като се насочат повече пари към инвестиции в хората, заяви пред БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите ѝ страната ни има стабилна фискална рамка, което ѝ позволява да направи ключови за развитието капиталовложения в образование

СНИМКА: Ройтерс

САЩ натискат Великобритания да се откаже от услугите на "Хуавей"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън обсъдиха вчера по телефона сигурността в телекомуникациите - дни преди Лондон да вземе решение дали китайската компания "Хуавей" да участва в разработването на британските 5G мрежи, предаде Франс прес. Двамата засегнаха между другото въпроса за сътрудничеството с цел да се

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Иранската "Петропарс" разработва газовото находище Южен Парс

Иранската компания "Петропарс" (Petropars) ще разработва газовото находище Южен Парс след оттеглянето на френския енергиен гигант "Тотал" (Total) и на Китайската национална петролна корпорация (CNPC), съобщи иранският министър на петрола Биджан Зангане, цитиран от Ройтерс. "Сега, с оттеглянето на другите две компании от договора

СНИМКА: Радио "Китай"

Нараства потреблението на природен газ в Китай

Ръст на производството на природен газ отбелязва Китай за 2019 г., сочат официални данни от Държавната комисия за развитие и реформи. Страната е добила общо 177,7 млрд. куб. метра от синьото гориво, което представлява ръст от 11,5% на годишна база, предава bulgarian.cri.cn. През 2018 г. производството на природен газ се е разширило със 7

СНИМКА: Радио "Китай"

Технологичните иновации са двигател на китайския софтуерен и ИТ сектор

Китайският сектор за производство на софтуер и информационни технологии разчита все повече на технологичните иновации, показва проучване на Министерството на индустрията и информационните технологии, предаде bulgarian.cri.cn. Индексът за цялостното развитие на сектора продължава да нараства през последните години, като през 2019 г

СНИМКА: Pixabay

Влиза в сила Законът за горивата

Законът за горивата влиза в сила днес след повече от година на протести и спорове по основни текстове, предаде БНР. Народното събрание го гласува окончателно с всичките промени, договорени от правителството и браншовите организации. Консенсус бе постигнат трудно, но с очакванията да гарантира конкуренцията на пазара

Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Англия може да използва заплахата за високи мита в преговорите след Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън обмисля да използва заплахата за високи мита като лост в търговските преговори с ЕС, Съединените щати и други страни след Брекзит, предаде Ройтерс, като се позова на материал от днес на в. "Таймс". Джонсън и министрите му са обсъдили на заседание тази седмица използването на митата като лост за ускоряване на

Снимки: МРРБ

Видин и Плевен са предложени за центрове на растеж в Северозападaда

Топ приоритетите за района са АМ „Хемус“, скоростния път и ж.п. коридор Видин-София, нови мостове и речни пристанища по р. Дунав Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber