Фермер пребил пастир заради 2 овце, след 2 дни го закарал в болница, но мъжът умрял

https://www.24chasa.bg/novini/article/7946440 Фермер пребил пастир заради 2 овце, след 2 дни го закарал в болница, но мъжът умрял Фермер пребил пастир заради 2 овце, след 2 дни го закарал в болница, но мъжът умрял www.24chasa.bg
Фермерът Ивелин Андонов получи 15 г. от окръжния съд в Пловдив за убийството.

Овчарят Георги издъхнал два часа след като го приели в асеновградската лечебница от тежките си травми

15 г. затвор присъди окръжният съд на побойника

15 г. затвор - това наказание определи преди дни Пловдивският окръжен съд за фермера Ивелин Андонов. Той бе признат за виновен в умишлено убийство, извършено по особен жесток и мъчителен начин. По искане на прокурор Галина Андреева-Минчева паричната му гаранция от 5000 лв. бе изменена в задържане под стража. От залата той бе изведен с белезници и в момента е в ареста.

“Невинен съм за смъртта на пастира Георги Михайлов. Вярно е, че му ударих два шамара и ритник в седалището, но не съм го пребивал до смърт”, бяха последните думи на Андонов.

Защитникът му - адвокат Красимир Елдъров, заяви пред “24 часа”, че вече е обжалвал и наказанието, и наложената мярка за неотклонение. Той е категоричен, че няма доказателства повереникът му да е нанесъл такъв побой на овчаря, от който да е починал. Тезата му е, че от 30 март 2017 г., когато е станал инцидентът, до 1 април същата година Михайлов е бил сам във фермата. 

“През този промеждутък от време всичко може да се е случило - да е бил бутнат от животно или пък да е паднал и да се е самонаранил. Възможно е да е пил, има данни, че е злоупотребявал с алкохол”, посочва адвокат Елдъров.

Единственият свидетел на насилието е бил зетят на обвиняемия Хюсеин Акча. Първоначално той признава пред разследващите, че овчарят е бит жестоко от Андонов. Впоследствие обаче променя показанията си и твърди, че Ивелин е ударил само два шамара и ритник на пострадалия.

ГАЛИНА АНДРЕЕВА-МИНЧЕВА
ГАЛИНА АНДРЕЕВА-МИНЧЕВА

Съвсем друга фактическа обстановка се описва в обвинителния акт.

Престъплението

е извършено

в двора на

фермата,

която се намира край асеновградското село Козаново. 59-годишният Георги Михайлов бил нает от Ивелин Андонов и зет му Хюсеин Акча да се грижи за 154 техни овце. Срещу труда си получавал подслон и храна.

Андонов не бил доволен от работника си, правел му непрекъснато забележки, ругаел го и го биел. Най-често с дървена пръчка.

Във фаталния ден - 30 март 2017 г., фермерът и пастирът тръгнали с овцете на паша. Андонов повел 50 бременни животни на отделна поляна, за да не се смесват с останалите. Михайлов трябвало да наглежда пък 150 овце. Той обаче не успял да ги опази и двете стада се събрали.

Работодателят се ядосал, поръчал на пастира да поеме всички и се прибрал в стопанството. По обяд се върнал на пасището и забелязал, че част от овцете липсват. Обадил се на Акча и го повикал да помага, за да ги намерят.

“Георги беше заспал на поляната, до него имаше бутилка, сигурно пак се е напил”, казал Андонов на зет си. За около час успели да открият загубените животни и ги подкарали към фермата. Там започнали да ги броят и установили, че две бременни са изчезнали.

Ивелин побеснял и се нахвърлил върху пастира. Крещял му, че загубените овце стрували 2000 лева. Според прокуратурата фермерът е

нанесъл побой

на Михайлов с

ръце, крака и

пластмасова

кофа

Ударите са били по цялото тяло. Работникът паднал на земята и си ударил главата в поилка за животни, а Андонов продължил да го рита в гърдите и задните части.

По едно време спрял и отишъл да се преоблече. Овчарят останал да лежи безпомощно на земята. Обвиняемият се върнал и отново започнал да го рита, където свари. Зет му Акча се изплашил, че ще убие пастира, и прекратил насилието.

С големи усилия битият успял да стигне до стаята си. Акча и Андонов го оставили сам и се прибрали. На следващия ден - 31 март, фермерът казал на приятелката си, с която живеел на семейни начала, че не е добре и няма да ходи в обора.

През цялото време бил напрегнат и притеснен, затова се обадил на Акча и му поръчал да прескочи до Козаново, за да види дали Георги е жив. Казал му да не се извеждат животните, тъй като най-вероятно пастирът няма да може да ходи.

Зет му изпълнил молбата и отишъл във фермата. Няколко пъти оттам позвънил на Андонов, за да го информира за работника.

“Георги се влошава. Оплаква се, че го болят ребрата от двете страни и не е в състояние да се движи”, съобщил Акча на зет си. Въпреки това не повикал лекар.

Около 17 ч си тръгнал. На 1 април Ивелин Андонов отишъл до стопанството сам, тъй като зет му имал други ангажименти. Намерил овчаря в тежко състояние, но вместо да се обади на Бърза помощ, повикал Акча. Когато пристигнал, той видял, че пастирът е в безсъзнание.

Двамата мъже започнали да разтърсват Георги и да го поливат с вода, за да се свести. После го преоблекли и Акча го натоварил на колата си, за да го закара до асеновградската болница. Андонов не пожелал да ги придружи.

“Намерих сутринта овчаря паднал върху поилката за овцете”, казал Акча на лекарите. Те били изненадани, че пациентът е мокър, бос, ръцете му били вързани със сезал на гърдите.

В съдебно заседание впоследствие Акча обяснил, че го е увил така, за да не се получат допълнителни травми при транспортирането с двуместния му автомобил.

Самият Георги

бил в съзнание

при приемането

му в болницата,

но не говорел. На въпросите на медиците първоначално отговарял само с “да” и “не”, а след това само с кимане.

Сложили го на кушетка, за да му направят електрокардиограма и тогава пастирът започнал да стене. Лекарите видели травма на гърдите и му назначили скенер и рентген.

Един от докторите се обадил в полицията, тъй като версията на Акча, че човекът се е самонаранил, му се видяла съмнителна. Докато медикът разговарял с районното управление в Асеновград, Михайлов колабирал.

Лекарите започнали да му правят сърдечен масаж, но не успели да го върнат към живот. Издъхнал 2 часа, след като бил докаран в болницата. Според аутопсията той е починал вследствие на тежка гръдна травма. Имал е

множество

охлузвания,

счупване на

7 ребра и на

подезичната

кост,

както и мозъчен и белодробен оток.

В продължение на 48 часа, колкото е живял след побоя, е изпитвал страшни болки.

59-годишната жертва оставя 3 деца, две от които са малолетни. Съдът постанови Ивелин Андонов да им плати общо 300 хил. лева. Първоначалният иск на близките е бил за 640 хил.

“Няма да обжалваме наказанието, защото е справедливо. Синът на Георги не възнамерява да иска и по-високо обезщетение”, коментира адвокат Константин Давчев.

Той добави, че 30-годишният син на пастира трудно понася загубата. Бил е близък с баща си, обаждал му се е, виждали са се. Михайлов-младши пътувал често зад граница.

Другите две деца са от втората жена на овчаря, с която нямал брак. На делото техните интереси защитава друг адвокат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Маринела Арабаджиева публикува тази снимка със съпруга си в инстаграм

Маринела Арабаджиева: Мъжът ми се бори за живота си, нуждае се от операция

Пиша, макар че ми се иска да крещя! Няма да стоя невидима, няма и да се смаля, защото на първо място съм майка и съпруга. Как вечер заспиват тези, които играят на зарове със съвестта си и във времена на паника и страх проявяват злорадо любопитство, надявайки се да изкарат новина как Вълчо Арабаджиев е здрав и прав

Омбудсманът към КЕВР: Не повишавайте цените на водата в осемте области

Омбудсманът към КЕВР: Не повишавайте цените на водата в осемте области

„Подкрепям исканията на стотиците граждани за справедливи, икономически обосновани цени на ВиК услугите, отговарящи на качеството за тяхното предоставяне.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в онлайн заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе обсъден проектът на решение за изменение на

Георги Дичев

Мерки в подкрепа на длъжници и кредитори обсъждат частните съдебни изпълнители

12 млрд. лв. са възстановили на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г. Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на събитията, посветени на 15-ата годишнина от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), съобщиха оттам. Юбилеят ще бъде отбелязан утре с експертна конференция

Полицаите ще ходят на психолог, ако вярват в собствени свръхспособности

Полицаите ще ходят на психолог, ако вярват в собствени свръхспособности

Служителите на МВР ще ходят на психологично изследване по заявка на съответния началник, ако бъде забелязано отклонение в поведението им. Това става ясно от наредба за психологичната пригодност в министерството на вътрешните работи, публикувана за обществено обсъждане. Според наредбата служителят може да откаже да приеме заповедта

Президентът Румен Радев представи проектите си за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление.

Румен Радев представя проектите си по Плана за възстановяване и устойчивост

Планът за възстановяване и устойчивост на България не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Той е огромна възможност за реализацията на България. Не само в икономиката, но и в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал

Десислава Атанасова от ГЕРБ е сред вносителите на законопроекта на управляващата коалиция.

Прокурор, който да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

Той ще се предлага от прокурорската колегия и ще се избира от пленума на ВСС Да се създаде фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Това предложение с промени внася ГЕРБ и Обединени патриоти с промени в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Предложенията са в следствие на доклада на ЕК за върховенството на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Архив

403 000 нуждаещи са получили храни от първа необходимост за 2 месеца

Почти 403 000 българи и техните семейства бяха подкрепени с над 6300 тона храни от първа необходимост през октомври и ноември, съобщават от пресцентъра на социалното министерство. За двата месеца бяха раздадени над 279 000 пакети с 16 вида хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане

Националната агенция за приходите (НАП) Снимка: Архив

Окочателно: Плащаме първо стари дългове към данъчните

Погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В момента длъжникът може да избере кои дългове да плати, което крие риск да изтече давността на старите задължения

ОГНЯН ДОНЕВ

Делото срещу Огнян Донев пред финал

Делото срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев и заместника му Борис Борисов е пред финал в Софийския апелативен съд. Двамата са подсъдими за укриване на данъци. Според обвинението Донев дължал 62 млн. лева, а Борисов - 7,5 млн. лева. През февруари миналата година те бяха оправдани от Софийския градски съд (СГС), но прокуратурата протестира

Николай Томов СНИМКА: Борба

Почина Николай Томов, издател на вестник "Борба"

На 3 декември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19 си отиде Николай Василев Томов на 73 години, издател и дългогодишен главен редактор на великотърновския областен всекидневник „Борба“, съобщават от изданието.  Николай Томов си отиде само няколко месеца преди да отпразнува бенефиса си – 50 години, отдадени на любимия вестник

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП пресцентър

ГЕРБ и Обединени патриоти отхвърлиха предложението на Нинова за безплатни и доброволни ваксини

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи да бъде възложено на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране - за да се гарантира спокойствие, сигурност, ред и прогнозируемост, прозрачност – с грижа за хората

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Парламентът прие решението за участие в купуването на ваксини срещу COVID

От БСП поискаха да се запише, че имунизацията ще е безплатна и доброволна Със 107 гласа "за", 0 против и 19 въздържали се депутатите приеха страната ни да се включи в колективната поръчка на ваксини за ЕС. Така ще се сдобием с 5 ваксини, които вече са в напреднал стадий на разработка. Те са на компаниите AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber