Изпратиха Ламбо с ръкопляскания - искаше усмивки, не сълзи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7934728 Изпратиха Ламбо с ръкопляскания - искаше усмивки, не сълзи (Видео) Изпратиха Ламбо с ръкопляскания - искаше усмивки, не сълзи (Видео) www.24chasa.bg
С тази снимса близките избраха да изпратят Стефан Данаилов.
С тази снимса близките избраха да изпратят Стефан Данаилов.

Погребват Стефан Данаилов утре до съпругата му Мери

Гвардейци? Не, такива нямаше нужда!

Почетен караул от десетки актьори, възпитаници от осемте випуска на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ, застанаха на почетна стража до своя Мастер.

Простихме се с актьора, който беше епоха в българското (и не само) кино и театър.

Стотиците хора, смирено свели глави пред Народния театър, го доказаха.

Поклонението продължи повече от 4 часа въпреки минусовите температури.

Както е прието, когато си отиват от този свят актьори, накрая гръмнаха аплодисменти.

Каквито Стефан Данаилов винаги е получавал. Не само аплодисменти, но и любов...

“Ние не сме на всеки километър, ние сме на много повече километри и няма да престанем да бъдем там, защото той го заслужава”, сподели човек, чакал повече от няколко часа да поднесе няколко хризантеми и да каже “сбогом” на човека, изиграл над 150 роли в киното и театъра, посветил 30 години да възпита поколения актьори.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев го нарече Том Сойер и Дон Кихот - човек, който съзнава реалността, но не изневерява на мечтите си и въпреки всичко не престава да воюва с вятърните мелници.

“Той просто искаше да бъде Ламбо, български актьор. Нищо повече!”, каза Георги Тошев, автор на биографичната му книга “Романът на моя живот”.

“Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен Стефан Данаилов беше човешкото лице на българската политика”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Почти двуметров беше венецът от бели рози, които му изпрати премиерът Бойко Борисов, чийто държавни ангажименти вчера го отведоха в Мадрид. “Да бъде най-големият!, специално поръчва той. До него бяха над 30 венци.

Само преди месец, макар напрегнатата си програма като студент по медицина, от САЩ долетя синът му Владимир (от връзката му с актрисата Ирен Кривошиева - тя присъстваше на поклонението, но дискретно се беше оттеглила на заден план - б.а.) Стефан Данаилов беше много щастлив, че с това дете имат истинска връзка като баща и син, че той му казва “Татко, обичам те!”, че го поощрява да има кураж и отново да бъде на сцената.

Уви, наложи му се отново да се върне в България, този път да се прости с баща си, с когото късно се сближиха. С него беше и съпругата му - американката Виктория,, която се беше научила да му казва на български “татко”. Тя разбра какво значи да си звезда в България и кой е бащата на нейния съпруг.

Племенницата на Стефан Данаилов - дъщерята на сестра му, Росица Обрешкова, се сбогува с вуйчо си с думите: “В спомена си винаги ще стоим на твоята маса, онази голямата в хола, отрупана с нежност и топлина, цялата банда заедно около теб. Благодаря за най-голямото наследство - паметта за Стефан Данаилов.”

Стефан Данаилов ще бъде положен утре в частния гробищен парк в кв. “Бояна” до своята обичана съпруга Мария, кояго го остави непрежалим преди 6 г. Това е била неговата последна воля.

И един завет: “Моля, изпратете ме с усмивки, не със сълзи”, казваше той.

Пееше с неповторимия си глас една песен по стихове на Любомир Левчев: 

Момичета  като магии се виеха около мен. 

И свободата съм я чувствал най-добре

след болка от раздяла.

А колко е страшно да бъдеш влюбенна на четирсет години.

И колко е страшно

да бъдеш разлюбен.

Без „сбогом”.

Без магии.

Без сълзи,

Раздялата не носи свобода…

И мисля си че не умирам...

И мисля си, че не умирам...

Уви, само в стиховете и римите.

Песента е по текст на Любомир Левчев, с когото вече са заедно някъде там горе.

Лекарите не успяха да го спасят.

Угасна на 76 години, а щеше да стане на 77 на 9 декември. Срази го старо онкологично заболяване, което рецивира. Лимфом. Последва лошо падане и счупване на тазобедрена става. Залежаване. Обади се и паркинсона. Кой би издържал? Но той не се предаваше!

Как празнуваше!

Винаги със спектакъл!

Пак ще има аплодисменти, Мастер!

Ти, който вече си на небето...

Сбогом.

Какво казаха за него учениците му?

Думите изрече Силвия Лулчева

Сбогом, Мастер!

Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш млади хора към светлината на изкуството!

Благодарим ти за безпощадно точната искреност!

Благодарим ти, че когато обсъждаше актьорската ни работа, вниманието ти беше съсредоточено върху това, колко сме пораснали като човеци.

Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваш!

Благодарим ти, че говореше просто, честно и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суета и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човечност!

Благодарим ти, че смущаващо земен, оставаш завинаги толкова високо, че всички ще преминем живота си, протегнали мечти да те заслужим!

Благодарим ти, че ни беляза с любовта си към живота!

Благодарим ти, че ни зарази с лудостта си!

Благодарим ти, че ни учеше на екипност и партньорство в професия, в която всеки се изкушава да изпъкне, да е пръв, да е по-напред!

Благодарим ти, че преди да станеш професор, беше академик по човекознание, човеколюбие и човещина!

Благодарим ти за широтата, за свободата, за мащаба на смелото ти сърце!

Благодарим ти за щедростта, за замаха, за смеха!

Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели!

Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели!

Благодарим ти, че ни покори с непосилната лекота на любовта и усмивката си!

Благодарим ти, че ни показа какво е диалогичност, дипломатичност и внимание към всеки!

Благодарим ти, че ни остави домашно, да напишем отговор на литературния въпрос: достоен ли съм да съм твой ученик?

Сбогом, Мастър!

Прости ни!

Обичаме те, Учителю!

Вижте къде ще бъде положен.

Поръча за Мери роза, изваяна от Георги Чапкънов.

Тя ще и за него.

До неговата Мери, с която се сбогува внезапно преди 7 години.

Тя се страхуваше за него и лимфома. Той - за нея. Накрая диабетът я победи. Били са заедно в клиниката, държали са си ръцете през една завеса разстояние...

И никога не я прежали.

Който е бил в дома му, е виждал две галерии от снимки.

Едната -  направена от Мери - с най-красивите снимки на Стефан.

Другата - направена от Стефан - със снимки на фамозната зеленоока Мария след която всички са се обръщали, но тя е била неговата Мери.

Най-красивата жена, срещнала най-красивия мъж.

Думи на Корнелия Нинова

България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. В БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш.

Как ще го почетем?

Булевард или площад в София да носи името на Стефан Данаилов

Това предложи шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на вчерашната сесия на СОС. Заседанието започна с минута мълчание в памет на любимия на поколения актьор. Паргов предложи също на подходящо място в града да бъде поставен барелеф или бюст-паметник на Данаилов.

“В деня, в който България се прощава с великия Ламбо, сме длъжни да направим така, че ние, а и следващите поколения, да не забравяме тази светла личност. Да помислим дали Столичната община не може да организира конкурс или да връчи награда на името на Стефан Данаилов. С Ламбо си отиде цяла епоха от българската култура. А ние сме призвани да направим така, че поколенията да знаят за нея и да я помнят”, заяви Паргов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Архив

Парламентът прие правила за избор на зам.-шеф и двама членове на КРС

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ от квотата на Народното събрание. Предложенията могат да се правят от народни представители и от парламентарни групи. Те се внасят в писмена форма

Проф. Али Абшаев Кадър: БНТ

Изкуствен поток на вятъра и поливане с вода - методи срещу мъглите

Проф. Али Абшаев, руски учен, който специализира в борбата с екстремните климатични явления, представи в ефира на БНТ методи за борба с мъглите. Сред тях създаване на изкуствен поток на вятъра и поливане на мъглите с вода. "Например борбата с мъглите предполага засяване на тези мъгли със специални реагенти

Нараняванията по детето Кадър: Би Ти Ви

Шефката на яслата, разследвана за насилие над дете: Тези синини могат да се получат навсякъде

Прокуратурата разследва насилие над момиченце на две години в ясла в Ловеч. Сигналът е подаден от неговата майка Маргарита Стоянова. Случката се е разиграла преди 2 месеца. На втория ден, в който момиченцето посещава яслата. „На първият ден беше добре, на втория ден се разстрои”, разказва Маргарита, която се усъмнила, че нещо не е както трябва

Бразилският президент Жаир Болсонаро СНИМКА: Ройтерс

Бразилският президент Болсонаро: Възможно е да имам рак на кожата

Бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи вчера, че вероятно е болен от рак на кожата. Той говори пред журналисти събрали се пред вратата на неговата резиденция в столицата Бразилия, предадoха Ройтерс и БТА. Преди няколко дни той направи непланово посещение във военната болница в столицата, откъдето, според вестник "Глобо", цитиран от ТАСС

Цонев: Етническите турци и мюсюлмани у нас допринесоха за падането на тоталитаризма

Цонев: Етническите турци и мюсюлмани у нас допринесоха за падането на тоталитаризма

Етническите турци и мюсюлманите у нас допринесоха за падането на тоталитаризма, не трябва да го забравяме. Ето това е патриотизмът. Някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България, застанаха твърдо зад европейския, натовския, демократичния път на България. Това беше ДПС, това е ДПС и това ще бъде ДПС

Георги Марков Снимка: Архив

Георги Марков: Гласът народен и Божи реши ГЕРБ да няма залез

"Гласът народен и Божи само преди един месец реши да няма залез на ГЕРБ в София, да няма залез на ГЕРБ в Пловдив, във Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Силистра, Шумен, Търговище, Монтана, Кюстендил, да няма такъв залез в Казанлък, Нова Загора, в Дупница, в Асеновград, в Ловеч, в Тетевен и Бяла и Петрич и още, и още"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Сотир Цацаров Снимка: Архив

ВСС освободи Цацаров като главен прокурор

Единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Самият той не беше на заседанието. Своя глас дадох всички 20 присъстващи кадровици, а шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов го пропусна и дойте минута по-късно. Представляващият съдебния съвет Боян Магдалинчев беше единственият

Диана Ковачева СНИМКА: Архив

Омбудсманът: Хората ще избягват да вписват водачите на една кола заради малуса

Стимулирането на добросъвестните шофьори по системата "бонус-малус" е доста малко  23% за период до 5 години може да не бъдат постигнати дори от добросъвестен собственик на автомобил, заради това, че в полицата се вписват и други лица като водачи. Техният малус с неговият автомобил може да се отрази върху неговата полица

СНИМКА: pixabay

Срути се укрепление на строеж в София

Укрепление на новострояща се сграда се срути тази сутрин. Инцидентът е станал при строителство на жилищна сграда на ул. „Шарл Шампо" в близост до ъгъла с ул. „Боянски водопад" в кв. „Манастирски ливади" – изток, съобщава БГНЕС. Сигнал за срутването е подаден през нощта срещу четвъртък. Властите са уведомени за инцидента

Сотир Цацаров Снимка: Архив

ВСС ще гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор

Днес ще се проведе пленум на Висшият съдебен съвет, на който се очаква да бъде гласувана оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера парламентът избра досегашния обвинител номер едно за председател на Антикорупционната комисия. Цацаров беше избран с 165 гласа от депутатите, а след това поиска от кадровиците в съдебната власт да го освободят

Шофьор пръска със спрей, бие с метална палка на магистрала

Шофьор пръска със спрей, бие с метална палка на магистрала

Побой с метални палки на магистрала „Хемус”. Мъж е удрян в главата и е напръскан с лютив спрей, защото е аварирал, а бусът му е пречел на движението. Първоначално нападателят, който е тираджия, бяга, но малко след това е задържан от полицията, съобщи Нова. Всичко това се случва около тунел „Топли дол” на магистралата

Боян Магдалинчев КАДЪР: БНТ

ВСС: Гешев ще започне работа с много големи очаквания към него

Иван Гешев е единственият главен прокурор, който ще започне с толкова големи очаквания към него на фона на това, което изминалите 4-5 месеца се случваше - протести, поляризирани становища. Това каза пред БНТ представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. "Може би това е единственият главен прокурор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber