Изпратиха Ламбо с ръкопляскания - искаше усмивки, не сълзи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7934728 Изпратиха Ламбо с ръкопляскания - искаше усмивки, не сълзи (Видео) Изпратиха Ламбо с ръкопляскания - искаше усмивки, не сълзи (Видео) www.24chasa.bg
С тази снимса близките избраха да изпратят Стефан Данаилов.
С тази снимса близките избраха да изпратят Стефан Данаилов.

Погребват Стефан Данаилов утре до съпругата му Мери

Гвардейци? Не, такива нямаше нужда!

Почетен караул от десетки актьори, възпитаници от осемте випуска на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ, застанаха на почетна стража до своя Мастер.

Простихме се с актьора, който беше епоха в българското (и не само) кино и театър.

Стотиците хора, смирено свели глави пред Народния театър, го доказаха.

Поклонението продължи повече от 4 часа въпреки минусовите температури.

Както е прието, когато си отиват от този свят актьори, накрая гръмнаха аплодисменти.

Каквито Стефан Данаилов винаги е получавал. Не само аплодисменти, но и любов...

“Ние не сме на всеки километър, ние сме на много повече километри и няма да престанем да бъдем там, защото той го заслужава”, сподели човек, чакал повече от няколко часа да поднесе няколко хризантеми и да каже “сбогом” на човека, изиграл над 150 роли в киното и театъра, посветил 30 години да възпита поколения актьори.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев го нарече Том Сойер и Дон Кихот - човек, който съзнава реалността, но не изневерява на мечтите си и въпреки всичко не престава да воюва с вятърните мелници.

“Той просто искаше да бъде Ламбо, български актьор. Нищо повече!”, каза Георги Тошев, автор на биографичната му книга “Романът на моя живот”.

“Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи: огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен Стефан Данаилов беше човешкото лице на българската политика”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Почти двуметров беше венецът от бели рози, които му изпрати премиерът Бойко Борисов, чийто държавни ангажименти вчера го отведоха в Мадрид. “Да бъде най-големият!, специално поръчва той. До него бяха над 30 венци.

Само преди месец, макар напрегнатата си програма като студент по медицина, от САЩ долетя синът му Владимир (от връзката му с актрисата Ирен Кривошиева - тя присъстваше на поклонението, но дискретно се беше оттеглила на заден план - б.а.) Стефан Данаилов беше много щастлив, че с това дете имат истинска връзка като баща и син, че той му казва “Татко, обичам те!”, че го поощрява да има кураж и отново да бъде на сцената.

Уви, наложи му се отново да се върне в България, този път да се прости с баща си, с когото късно се сближиха. С него беше и съпругата му - американката Виктория,, която се беше научила да му казва на български “татко”. Тя разбра какво значи да си звезда в България и кой е бащата на нейния съпруг.

Племенницата на Стефан Данаилов - дъщерята на сестра му, Росица Обрешкова, се сбогува с вуйчо си с думите: “В спомена си винаги ще стоим на твоята маса, онази голямата в хола, отрупана с нежност и топлина, цялата банда заедно около теб. Благодаря за най-голямото наследство - паметта за Стефан Данаилов.”

Стефан Данаилов ще бъде положен утре в частния гробищен парк в кв. “Бояна” до своята обичана съпруга Мария, кояго го остави непрежалим преди 6 г. Това е била неговата последна воля.

И един завет: “Моля, изпратете ме с усмивки, не със сълзи”, казваше той.

Пееше с неповторимия си глас една песен по стихове на Любомир Левчев: 

Момичета  като магии се виеха около мен. 

И свободата съм я чувствал най-добре

след болка от раздяла.

А колко е страшно да бъдеш влюбенна на четирсет години.

И колко е страшно

да бъдеш разлюбен.

Без „сбогом”.

Без магии.

Без сълзи,

Раздялата не носи свобода…

И мисля си че не умирам...

И мисля си, че не умирам...

Уви, само в стиховете и римите.

Песента е по текст на Любомир Левчев, с когото вече са заедно някъде там горе.

Лекарите не успяха да го спасят.

Угасна на 76 години, а щеше да стане на 77 на 9 декември. Срази го старо онкологично заболяване, което рецивира. Лимфом. Последва лошо падане и счупване на тазобедрена става. Залежаване. Обади се и паркинсона. Кой би издържал? Но той не се предаваше!

Как празнуваше!

Винаги със спектакъл!

Пак ще има аплодисменти, Мастер!

Ти, който вече си на небето...

Сбогом.

Какво казаха за него учениците му?

Думите изрече Силвия Лулчева

Сбогом, Мастер!

Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш млади хора към светлината на изкуството!

Благодарим ти за безпощадно точната искреност!

Благодарим ти, че когато обсъждаше актьорската ни работа, вниманието ти беше съсредоточено върху това, колко сме пораснали като човеци.

Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваш!

Благодарим ти, че говореше просто, честно и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суета и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човечност!

Благодарим ти, че смущаващо земен, оставаш завинаги толкова високо, че всички ще преминем живота си, протегнали мечти да те заслужим!

Благодарим ти, че ни беляза с любовта си към живота!

Благодарим ти, че ни зарази с лудостта си!

Благодарим ти, че ни учеше на екипност и партньорство в професия, в която всеки се изкушава да изпъкне, да е пръв, да е по-напред!

Благодарим ти, че преди да станеш професор, беше академик по човекознание, човеколюбие и човещина!

Благодарим ти за широтата, за свободата, за мащаба на смелото ти сърце!

Благодарим ти за щедростта, за замаха, за смеха!

Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели!

Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели!

Благодарим ти, че ни покори с непосилната лекота на любовта и усмивката си!

Благодарим ти, че ни показа какво е диалогичност, дипломатичност и внимание към всеки!

Благодарим ти, че ни остави домашно, да напишем отговор на литературния въпрос: достоен ли съм да съм твой ученик?

Сбогом, Мастър!

Прости ни!

Обичаме те, Учителю!

Вижте къде ще бъде положен.

Поръча за Мери роза, изваяна от Георги Чапкънов.

Тя ще и за него.

До неговата Мери, с която се сбогува внезапно преди 7 години.

Тя се страхуваше за него и лимфома. Той - за нея. Накрая диабетът я победи. Били са заедно в клиниката, държали са си ръцете през една завеса разстояние...

И никога не я прежали.

Който е бил в дома му, е виждал две галерии от снимки.

Едната -  направена от Мери - с най-красивите снимки на Стефан.

Другата - направена от Стефан - със снимки на фамозната зеленоока Мария след която всички са се обръщали, но тя е била неговата Мери.

Най-красивата жена, срещнала най-красивия мъж.

Думи на Корнелия Нинова

България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. В БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш.

Как ще го почетем?

Булевард или площад в София да носи името на Стефан Данаилов

Това предложи шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на вчерашната сесия на СОС. Заседанието започна с минута мълчание в памет на любимия на поколения актьор. Паргов предложи също на подходящо място в града да бъде поставен барелеф или бюст-паметник на Данаилов.

“В деня, в който България се прощава с великия Ламбо, сме длъжни да направим така, че ние, а и следващите поколения, да не забравяме тази светла личност. Да помислим дали Столичната община не може да организира конкурс или да връчи награда на името на Стефан Данаилов. С Ламбо си отиде цяла епоха от българската култура. А ние сме призвани да направим така, че поколенията да знаят за нея и да я помнят”, заяви Паргов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пенсионната ни система е добра, въпреки че пенсионерите ни нямат спестявания.

Пенсионната ни система по-добра от германската

Живеем малко и се пенсионираме късно, но точно това е основното предимство на България в глобална класация на “Алианц” За разлика от другите в ЕС само 20% от възрастните у нас имат спестени пари Българската пенсионна система е 9-ата най-стабилна в света и е по-добра от тези на Германия, Франция и почти всички останали в ЕС

Бразилският президент Жаир Болсонаро участва днес в митинг със свои симпатизанти, въпреки санитарните норми и правилата за социална дистанция за борба с новия коронавирус. Снимки: Ройтерс

Бразилският президент на митинг, въпреки мерките за социална дистанция

Бразилският президент Жаир Болсонаро участва днес в митинг със свои симпатизанти, въпреки санитарните норми и правилата за социална дистанция за борба с новия коронавирус, съобщи Франс прес. Държавният глава, който е отявлен противник на карантинните мерки, се появи пред президентския дворец в Бразилия и приветства симпатизантите си

Христо Явашев-Кристо СНИМКА: РОЙТЕРС

Почина Христо Явашев - Кристо

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено току-що в официалната му страница във фейсбук от близките му.   В изявление от офиса на Кристо се казва: Кристо живя пълноценен живот, той не само мечтаеше за невъзможни неща

Пламен и Атанас Бобокови на събитие, организирано от “Приста ойл”

“Ние”: $ 60 милиона - Бобокови сами си мерят богатството с други 43-ма българи (Обзор)

Кой кой е в списъка на братята, писан и съставен между Коледата на 2004 и лятото на 2005 г. Полското списание “Впрост”, което класира 100-те най-богати в Източна Европа, впечатлило силно сънародниците ни Прокуратурата пусна списък с имена на богати българи и парите им, открит в дома на арестуваните братя Бобокови, и отпуши конспирациите

Борисов с кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от ГЕРБ.

Борисов: Съжаляваме за Цветанов, тогава се налагаше да го махнем (Обзор)

Обиден е и ще си прави партия - това го може, пожелавам му успех, коментира той за първи път новия политически проект на бившия втори в ГЕРБ Очакванията са Цветан Цветанов да направи своя партия. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Бургас в неделя и така за първи път официализира политическата мълва

Офиси и къщи на Атанас и Пламен Бобокови в Русе бяха обискирани

Атанас Бобоков: Имената и сумите са бележки, взех ги от книгата "Най-богатите българи"

Като гледах пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, не се говори за обвинения, а се показва гърба на една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки. В единия от редовете пише: Ние - Атанас и Пламен Бобокови и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Откритият съмнителен боклук край Червен бряг. Кадър: БНТ

Още не е ясно откъде е боклукът, открит край Червен бряг

Все още не е ясно какъв е произходът на съмнителния боклук, който беше открит край Червен бряг. При първоначалния оглед е установено, че най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника. Сигналът е подал журналист от Червен бряг. По случая работят МВР и прокуратурата

Проф. Христо Пимпирев Снимка: Архив

Проф. Христо Пимпирев: Единствено в Антарктида няма заболял от COVID-19

В момента Антарктида е единственият континент на земята, където няма заболял от коронавирус. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. „Коронавирусът там не присъства. Разбира се, даже и грипният вирус трудно вирее там. Най-много някой да си го донесе от населените континенти

Златка Бончева и нейните шампионки: (от ляво на дясно) Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Тереза Карнич и Илияна Раева.

"168 часа": Треньорката зад първите ни златни момичета

Златка Бончева подготвяла малки гимнастички и ги предавала на Нешка Робева и други треньорки  Илияна Раева била най-непослушната, но получила урок, който никога не забравя Малцина знаят, че зад феноменалния успех на най-известните ни гимнастички стои треньорката Златка Бончева. Тя е жената, която им показва първите стъпки в грациозния спорт

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Корнелия Нинова: Имунната система на партията сработи

Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се взимат от БСП „БСП е истинският носител на леви политики, защото всичко, което се налага да се прави за преодоляване на последиците от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а сега е реален процес. Сега се говори за ролята на държавата в икономиката

Иво Недялков Кадър: бТВ

Иво Недялков: Обикновено се пише списък за милиони като се прави финансова схема

Списъкът с имена, срещу които и суми с пари, който разпространи прокуратурата, вероятно е правен не за един ден, а няколко месеца. Това коментира пред бТВ бизнесменът Иво Недялков. При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи

Красимир Живков / Снимка: Юлиян САВЧЕВ

Зам.-министър Живков: С Атанас Бобоков съм се виждал два пъти, а с Пламен Бобоков - веднъж, в делегация

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и “всички други неща”, и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на “Приста Ойл” Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber