Славчо Атанасов – губещият достойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7930615 Славчо Атанасов – губещият достойно Славчо Атанасов – губещият достойно www.24chasa.bg
Славчо Атанасов в парламента
Славчо Атанасов в парламента

На 3 пъти в Пловдив стига до балотаж с мажоритарен вот

Срещу мен винаги се е играло мръснишки, но прощавам на всеки, казва депутатът от НФСБ

“Упрекват ме, че съм мек на моменти, защото съм умерен и диалогичен. Но когато защитавам кауза, ставам неотстъпчив като римски воин.”

Така се описва Славчо Атанасов - депутат от НФСБ, който в три поредни кампании искаше да се върне на кметския стол в Пловдив. И аха да спечели на предишните два вота, където разликата му с Иван Тотев бе на косъм.

На последните избори Здравко Димитров го победи с разлика от 20% на втория тур.

За мнозина Славчо Атанасов е безпрецедентен случай, защото винаги пловдивчани го пращат на балотаж, и то срещу кандидати на най-голямата партия ГЕРБ. Далеч зад него остават претендентите на левицата.

Независимо че

са минали 8 г.,

откакто е бил

кмет, той винаги

има армия от

поддръжници

На какво се дължи този феномен? Преди всичко на спокойния тон с хората. Той е общителен и приветлив. По време на кампанията в който и квартал да отидеше, щом го видеха, излизаха от апартаментите и се струпваха около него в градинките.

Когато питах депутата защо така неистово иска да е кмет и не пропуска местни избори, той отговаря, че обожава Пловдив.

“С жена ми ходим всяка година за 3 дни на нашето море и аз го правя заради нея”, обяснява Атанасов. В останалото време е при родителите си в село Скутаре или в жилището, което закупи наскоро в кв. “Христо Смирненски”. Години наред живя в панелка в район “Южен”, която продал и си взел нов двустаен.

Месеци преди местните избори Славчо Атанасов обясняваше, че

ще се

кандидатира пак,

за да разруши

“модела” Тотев

Когато обаче ГЕРБ издигна Здравко Димитров, патриотът от НФСБ не се оттегли. Тогава някои му напомниха, че не държи на думата си. Той пък им отвърна, че не вижда как стилът, наложен от предишния градоначалник, ще бъде преодолян.

Факт е, че и на последните избори Атанасов отново получи силен мажоритарен вот. След изборите обаче не пропускаше да каже, че той е спечелил своята война срещу Тотев, но никога не е воювал с ГЕРБ.

Дори сред патриотите се говори, че самият Бойко Борисов е държал председателят на комисията за култура в едно от правителствата да стане културен министър. Тогава своите са го оставили в парламента заради... ораторските качества.

Нагазва в политиката в началото на 90-те години. Тогава влязъл във ВМРО, запленен от патриотизма. Книгите са неговата страст, а библиотеката е любимото място. Има над 4000 тома, част от които са струпани дори в спалнята, защото всички възможни места на вилата в Скутаре и у дома му са пълни с литература.

Чете предимно исторически изследвания, особено харесва биографии на големи личности. Помни дати, разказва в детайли за събития, прави сравнителни анализи и

често цитира

римски

сентенции

в оригинал

Една от любимите му е: “Орелът не лови мухи.” Боготвори и до ден днешен покойната вече шефка на Народната библиотека в Пловдив проф. Радка Колева. Казва, че тя буквално го е отгледала. Всеки ден след училище се прибирал вкъщи, натоварен с книги. Четенето се превърнало в негова страст. Дори допълвал и коригирал учителката си по история.

Възходът му на управленец тръгва от район “Тракия” през 2003 г. Тогава младият войвода е назначен за районен кмет по времето на д-р Иван Чомаков (СДС). Атанасов успя да отвори администрацията и спечели авторитет сред хората.

И досега голяма част от тракийци го харесват. В кабинета му можеха по всяко време да влязат както обикновени граждани, така и журналисти. Тази практика пренесе и в голямата община, когата беше кмет на Пловдив през 2007-2011 г.

Като районен кмет създаде граждански съвети, които обсъждаха къде какво да се ремонтира в квартала. Беше основен двигател за издигане на паметник на хан Крум в “Тракия”. Цитираше често думите на владетеля, който попитал пленените авари защо е рухнала държавата им, а те му отвърнали, че управниците им се съюзили с разбойниците и крадците.

Още като районен кмет Атанасов доби популярност и когато през 2007 г. младата тогава партия ГЕРБ търсеше подходящ кандидат за градоначалник, се спря на него, защото не е конфликтна личност.

Близки до Славчо Атанасов казват, че

разривът му с

партията на

Бойко Борисов

бил създаден не

от кмета, а от

обкръжението му

По-радикално настроената част от хората на Атанасов предизвикали раздялата с партньорите от ГЕРБ.

Тогава Атанасов потърси подкрепа от БСП и назначи двама нейни представители за негови заместници в общината. Обясняваше, че трябва някой да подкрепи управлението му, тъй като ВМРО не разполага с достатъчно съветници.

В крайна сметка не управляваше еднолично, а винаги сядаше и се разбираше както с БСП, така и с други формации като “Кауза Пловдив” на Георги Титюков и земеделците от “Александър Стамболийски”, с които подели властта.

Заради раздялата му с ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков го отряза от 26 млн. лева. Това бяха средства, отпуснати от държавата за Пловдив, който прие столичните отпадъци на сметището в Цалаципа.

“Написах 27 писма до Дянков, но той отказа да изпълни ангажимента си. Тогава не се поколебах да набуча на копие споразумението с държавата”, припомня Атанасов.

Твърди, че като кмет е превърнал Пловдив в най-социалния град. При него данъците бяха намалени. Детските ясли станаха безплатни, а таксата за детски градини струваше поне два пъти по-евтино отсега. Картите за градския рейс бяха по-ниски и с тях пътуваха преференциално 82 хил. души.

Според БСП социалното управление на Атанасов се дължало именно на тяхното присъствие в общината.

Към активите си Атанасов прибавя гастрола на миланската “Ла Скала” в Пловдив през неговия мандат. Както и редица инфраструктурни обекти, които реализирал с 50-милионния заем, изтеглен от предшественика му д-р Чомаков.

“Направих втори дублиращ мост на Герджика. Разширих бул. “Източен” с две платна. Реконструирах най-големия бул. “България”, чиято настилка за разлика от други възлови трасета, ремонтирани след мен, не е напукана.

Реновирах 4 парка,

оставих на

Иван Тотев

европроекти за

200 млн. лева,

от които за Водния цикъл (130 млн.), за онкодиспансера (11 млн.), транспортния проект (44 млн.). Реализиран бе само този за онкологичния комплекс, а транспортният проект е с много въпросителни. Направих 160 детски площадки, без да ходя да се снимам по тях”, изброява с днешна дата Атанасов.

Казва, че се впускал в битки, когато трябва да отстоява кауза. Тя можела да е различна. Нарича абсурдно твърдението, че в последната кампания Иван Тотев му е помагал да спечели.

“Срещу мен винаги се е играло мръснишки и със слухове. Един от тях е, че съм се разбрал с Тотев. Но аз винаги прощавам на хора, които са ми нанасяли удари. Никога не отмъщавам, има кой да го направи. Може да звучи зловещо, но който се е занимавал с мен по гнусен начин, не е свършил добре”, изрича като предупреждение депутатът от НФСБ.

И цитира съпругата си Елена: “Ти имаш добро сърце, на никого досега не си отмъстил.”

Понеже е диалогичен и умерен в ситуацията, в която е неговата формация в момента, нищо чудно на Атанасов да му изгрее звездата и като зам.-шеф на парламента - пост, предложен засега на Валери Симеонов. Но майки на деца с увреждания продължават да реагират срещу номинацията на лидера на НФСБ.

Ако това се задълбочи,

не е изключено

Славчо Атанасов

да седне до

Цвета

Караянчева,

прогнозират депутати.

Попитан ще се яви ли след 4 години пак за кмет на Пловдив, той отговаря с думите на Хераклит: “Всичко тече, всичко се изменя и нищо не остава непроменено.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев СНИМКА: Архив

Червени: Нинова излъга от трибуната, че БСП ще гласува против Цацаров

Корнелия Нинова излъга от парламентарната трибуна, че БСП е взела решение да гласува против комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и избора на Сотир Цацаров за неин председател. Така в четвъртък червени депутати описваха ситуацията от предишния ден, когато 27 от тях подкрепиха новата роля на вече бившия главен прокурор

Разбиха пункт за залагания в Сандански, откраднаха 600 лв.

Разбиха пункт за залагания в Сандански, откраднаха 600 лв.

В Районното управление в Сандански е получено съобщение, че за времето от 22:18 часа на 10.12.2019г. до 9:14 часа на следващия ден, чрез увреждане на входна врата на пункт за залагания, е извършена кражба на метална каса с намираща се в нея сума от около 600 лева. Криминалистите работят по разкриване на извършителя

Лекари: Проектът на Националния рамков договор ограничава лекуването на пациенти с хронични заболявания

Лекари: Проектът на Националния рамков договор ограничава лекуването на пациенти с хронични заболявания

Проектът на Националния рамков договор /НРД/ ограничава възможностите за лекуване на пациенти с хронични заболявания. Това се посочва в отворено писмо на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област, изпратено до медиите. Според лекарите в проекта е предвидено от следващата година НЗОК да не заплаща повече от два медикамента за едно

СНИМКА: Архив

Парламентът прие правила за избор на зам.-шеф и двама членове на КРС

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ от квотата на Народното събрание. Предложенията могат да се правят от народни представители и от парламентарни групи. Те се внасят в писмена форма

Проф. Али Абшаев Кадър: БНТ

Изкуствен поток на вятъра и поливане с вода - методи срещу мъглите

Проф. Али Абшаев, руски учен, който специализира в борбата с екстремните климатични явления, представи в ефира на БНТ методи за борба с мъглите. Сред тях създаване на изкуствен поток на вятъра и поливане на мъглите с вода. "Например борбата с мъглите предполага засяване на тези мъгли със специални реагенти

Бразилският президент Жаир Болсонаро СНИМКА: Ройтерс

Бразилският президент Болсонаро: Възможно е да имам рак на кожата

Бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи вчера, че вероятно е болен от рак на кожата. Той говори пред журналисти събрали се пред вратата на неговата резиденция в столицата Бразилия, предадoха Ройтерс и БТА. Преди няколко дни той направи непланово посещение във военната болница в столицата, откъдето, според вестник "Глобо", цитиран от ТАСС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Цонев: Етническите турци и мюсюлмани у нас допринесоха за падането на тоталитаризма

Цонев: Етническите турци и мюсюлмани у нас допринесоха за падането на тоталитаризма

Етническите турци и мюсюлманите у нас допринесоха за падането на тоталитаризма, не трябва да го забравяме. Ето това е патриотизмът. Някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България, застанаха твърдо зад европейския, натовския, демократичния път на България. Това беше ДПС, това е ДПС и това ще бъде ДПС

СНИМКА: Архив

Приеха на първо четене промени в Закона за защита на потребителите

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за защита на потребителите. Вносител е Министерският съвет. Целта на законопроекта е да се осигури прилагането на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2017/2394 относно сътрудничеството между националните органи, отговорни за прилагането на законодателството за защита на потребителите и на

Георги Марков Снимка: Архив

Георги Марков: Гласът народен и Божи реши ГЕРБ да няма залез

"Гласът народен и Божи само преди един месец реши да няма залез на ГЕРБ в София, да няма залез на ГЕРБ в Пловдив, във Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Силистра, Шумен, Търговище, Монтана, Кюстендил, да няма такъв залез в Казанлък, Нова Загора, в Дупница, в Асеновград, в Ловеч, в Тетевен и Бяла и Петрич и още, и още"

Сотир Цацаров Снимка: Архив

ВСС освободи Цацаров като главен прокурор

Единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Самият той не беше на заседанието. Своя глас дадох всички 20 присъстващи кадровици, а шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов го пропусна и дойте минута по-късно. Представляващият съдебния съвет Боян Магдалинчев беше единственият

Диана Ковачева СНИМКА: Архив

Омбудсманът: Хората ще избягват да вписват водачите на една кола заради малуса

Стимулирането на добросъвестните шофьори по системата "бонус-малус" е доста малко  23% за период до 5 години може да не бъдат постигнати дори от добросъвестен собственик на автомобил, заради това, че в полицата се вписват и други лица като водачи. Техният малус с неговият автомобил може да се отрази върху неговата полица

СНИМКА: pixabay

Срути се укрепление на строеж в София

Укрепление на новострояща се сграда се срути тази сутрин. Инцидентът е станал при строителство на жилищна сграда на ул. „Шарл Шампо" в близост до ъгъла с ул. „Боянски водопад" в кв. „Манастирски ливади" – изток, съобщава БГНЕС. Сигнал за срутването е подаден през нощта срещу четвъртък. Властите са уведомени за инцидента

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber