Славчо Атанасов – губещият достойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7930615 Славчо Атанасов – губещият достойно Славчо Атанасов – губещият достойно www.24chasa.bg
Славчо Атанасов в парламента
Славчо Атанасов в парламента

На 3 пъти в Пловдив стига до балотаж с мажоритарен вот

Срещу мен винаги се е играло мръснишки, но прощавам на всеки, казва депутатът от НФСБ

“Упрекват ме, че съм мек на моменти, защото съм умерен и диалогичен. Но когато защитавам кауза, ставам неотстъпчив като римски воин.”

Така се описва Славчо Атанасов - депутат от НФСБ, който в три поредни кампании искаше да се върне на кметския стол в Пловдив. И аха да спечели на предишните два вота, където разликата му с Иван Тотев бе на косъм.

На последните избори Здравко Димитров го победи с разлика от 20% на втория тур.

За мнозина Славчо Атанасов е безпрецедентен случай, защото винаги пловдивчани го пращат на балотаж, и то срещу кандидати на най-голямата партия ГЕРБ. Далеч зад него остават претендентите на левицата.

Независимо че

са минали 8 г.,

откакто е бил

кмет, той винаги

има армия от

поддръжници

На какво се дължи този феномен? Преди всичко на спокойния тон с хората. Той е общителен и приветлив. По време на кампанията в който и квартал да отидеше, щом го видеха, излизаха от апартаментите и се струпваха около него в градинките.

Когато питах депутата защо така неистово иска да е кмет и не пропуска местни избори, той отговаря, че обожава Пловдив.

“С жена ми ходим всяка година за 3 дни на нашето море и аз го правя заради нея”, обяснява Атанасов. В останалото време е при родителите си в село Скутаре или в жилището, което закупи наскоро в кв. “Христо Смирненски”. Години наред живя в панелка в район “Южен”, която продал и си взел нов двустаен.

Месеци преди местните избори Славчо Атанасов обясняваше, че

ще се

кандидатира пак,

за да разруши

“модела” Тотев

Когато обаче ГЕРБ издигна Здравко Димитров, патриотът от НФСБ не се оттегли. Тогава някои му напомниха, че не държи на думата си. Той пък им отвърна, че не вижда как стилът, наложен от предишния градоначалник, ще бъде преодолян.

Факт е, че и на последните избори Атанасов отново получи силен мажоритарен вот. След изборите обаче не пропускаше да каже, че той е спечелил своята война срещу Тотев, но никога не е воювал с ГЕРБ.

Дори сред патриотите се говори, че самият Бойко Борисов е държал председателят на комисията за култура в едно от правителствата да стане културен министър. Тогава своите са го оставили в парламента заради... ораторските качества.

Нагазва в политиката в началото на 90-те години. Тогава влязъл във ВМРО, запленен от патриотизма. Книгите са неговата страст, а библиотеката е любимото място. Има над 4000 тома, част от които са струпани дори в спалнята, защото всички възможни места на вилата в Скутаре и у дома му са пълни с литература.

Чете предимно исторически изследвания, особено харесва биографии на големи личности. Помни дати, разказва в детайли за събития, прави сравнителни анализи и

често цитира

римски

сентенции

в оригинал

Една от любимите му е: “Орелът не лови мухи.” Боготвори и до ден днешен покойната вече шефка на Народната библиотека в Пловдив проф. Радка Колева. Казва, че тя буквално го е отгледала. Всеки ден след училище се прибирал вкъщи, натоварен с книги. Четенето се превърнало в негова страст. Дори допълвал и коригирал учителката си по история.

Възходът му на управленец тръгва от район “Тракия” през 2003 г. Тогава младият войвода е назначен за районен кмет по времето на д-р Иван Чомаков (СДС). Атанасов успя да отвори администрацията и спечели авторитет сред хората.

И досега голяма част от тракийци го харесват. В кабинета му можеха по всяко време да влязат както обикновени граждани, така и журналисти. Тази практика пренесе и в голямата община, когата беше кмет на Пловдив през 2007-2011 г.

Като районен кмет създаде граждански съвети, които обсъждаха къде какво да се ремонтира в квартала. Беше основен двигател за издигане на паметник на хан Крум в “Тракия”. Цитираше често думите на владетеля, който попитал пленените авари защо е рухнала държавата им, а те му отвърнали, че управниците им се съюзили с разбойниците и крадците.

Още като районен кмет Атанасов доби популярност и когато през 2007 г. младата тогава партия ГЕРБ търсеше подходящ кандидат за градоначалник, се спря на него, защото не е конфликтна личност.

Близки до Славчо Атанасов казват, че

разривът му с

партията на

Бойко Борисов

бил създаден не

от кмета, а от

обкръжението му

По-радикално настроената част от хората на Атанасов предизвикали раздялата с партньорите от ГЕРБ.

Тогава Атанасов потърси подкрепа от БСП и назначи двама нейни представители за негови заместници в общината. Обясняваше, че трябва някой да подкрепи управлението му, тъй като ВМРО не разполага с достатъчно съветници.

В крайна сметка не управляваше еднолично, а винаги сядаше и се разбираше както с БСП, така и с други формации като “Кауза Пловдив” на Георги Титюков и земеделците от “Александър Стамболийски”, с които подели властта.

Заради раздялата му с ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков го отряза от 26 млн. лева. Това бяха средства, отпуснати от държавата за Пловдив, който прие столичните отпадъци на сметището в Цалаципа.

“Написах 27 писма до Дянков, но той отказа да изпълни ангажимента си. Тогава не се поколебах да набуча на копие споразумението с държавата”, припомня Атанасов.

Твърди, че като кмет е превърнал Пловдив в най-социалния град. При него данъците бяха намалени. Детските ясли станаха безплатни, а таксата за детски градини струваше поне два пъти по-евтино отсега. Картите за градския рейс бяха по-ниски и с тях пътуваха преференциално 82 хил. души.

Според БСП социалното управление на Атанасов се дължало именно на тяхното присъствие в общината.

Към активите си Атанасов прибавя гастрола на миланската “Ла Скала” в Пловдив през неговия мандат. Както и редица инфраструктурни обекти, които реализирал с 50-милионния заем, изтеглен от предшественика му д-р Чомаков.

“Направих втори дублиращ мост на Герджика. Разширих бул. “Източен” с две платна. Реконструирах най-големия бул. “България”, чиято настилка за разлика от други възлови трасета, ремонтирани след мен, не е напукана.

Реновирах 4 парка,

оставих на

Иван Тотев

европроекти за

200 млн. лева,

от които за Водния цикъл (130 млн.), за онкодиспансера (11 млн.), транспортния проект (44 млн.). Реализиран бе само този за онкологичния комплекс, а транспортният проект е с много въпросителни. Направих 160 детски площадки, без да ходя да се снимам по тях”, изброява с днешна дата Атанасов.

Казва, че се впускал в битки, когато трябва да отстоява кауза. Тя можела да е различна. Нарича абсурдно твърдението, че в последната кампания Иван Тотев му е помагал да спечели.

“Срещу мен винаги се е играло мръснишки и със слухове. Един от тях е, че съм се разбрал с Тотев. Но аз винаги прощавам на хора, които са ми нанасяли удари. Никога не отмъщавам, има кой да го направи. Може да звучи зловещо, но който се е занимавал с мен по гнусен начин, не е свършил добре”, изрича като предупреждение депутатът от НФСБ.

И цитира съпругата си Елена: “Ти имаш добро сърце, на никого досега не си отмъстил.”

Понеже е диалогичен и умерен в ситуацията, в която е неговата формация в момента, нищо чудно на Атанасов да му изгрее звездата и като зам.-шеф на парламента - пост, предложен засега на Валери Симеонов. Но майки на деца с увреждания продължават да реагират срещу номинацията на лидера на НФСБ.

Ако това се задълбочи,

не е изключено

Славчо Атанасов

да седне до

Цвета

Караянчева,

прогнозират депутати.

Попитан ще се яви ли след 4 години пак за кмет на Пловдив, той отговаря с думите на Хераклит: “Всичко тече, всичко се изменя и нищо не остава непроменено.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Андон Балтаков

Токът скара Управителния съвет на БНР с шефа му

Трима от членовете му пратиха сигнал в прокуратурата Може ли да излъчва БНР, ако няма ток? Два настоящи договора за електроенергията в общественото радио скараха Управителния съвет на БНР и генералния му директор, а трима от членовете на УС подадоха вчера сигнал до прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция

УниКредит Булбанк

ДАНС не е уведомявана от УниКредит Булбанк за съмнения при теглене на пари

ДАНС не е уведомявана от УниКредит Булбанк АД за съмнения при теглене на пари от каса. Това се посочва в съобщение от агенцията по повод възложена вчера от прокуратурата проверка заради тегления на значителни суми (над 30 хил. лв.) в брой от сметки в банката. Директорът на специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САД ФР) в

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

Над 18 000 ученици се явиха на изпит за професионална квалификация

18 058 ученици се явиха на държавен изпит по теория на професията за получаване степен на професионална квалификация. Това съобщиха от Министерството на образованието. 10 187 от учениците избраха този изпит като втори държавен зрелостен изпит, а 698 като ДЗИ по желание. 7 173 са положили изпит само за придобиване на свидетелство за професионална

Акад. Любомир Илиев с легендарния Джон Атанасов 
 СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Почетоха паметта на бащата на елката акад. Любомир Илиев

20 г. от кончината на именития български математик акад. Любомир Илиев почетоха учени от БАН начело с председателя на академията Юлиан Ревалски и членове на семейството на учения. Учени, колеги и приятели поднесоха венци под барелефа му пред Института по математика на БАН, построен благодарение на неговите усилия. Персонална заслуга на акад

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Приближаващият към Земята астероид не е сериозна заплаха за нас (Видео)

Астероидът 163348 (2002 NN4), който ще се приближи към Земята в събота, не представлява сериозна заплаха, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на "Роскосмос". "Според данните, с които разполагаме, минималното разстояние между Земята и астероида в събота ще бъде 5,09 милиона километра", съобщават от "Роскосмос"

Това е един от пакетите, заловени при акцията на полицията на 24 май.
СНИМКА: МВР

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за 327-те кг дрога в Студентски град

Тетрадка със знаци и цифри издала втория задържан за  кокаина в ж.к. "Студентски град". Това стана ясно на мярката за неотклонение на Манол Николов.  В жилището в Студентски град е открита тетрадка с почерка на Николов, в която си водил записки. В нея Николов описвал стоката, която е съхранявана в депото за наркотици, както и тази

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

10 000 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столицата останаха без ток заради изкопни дейности

Компанията за пореден път призовава за навременно координиране на ремонтните работи При несъобразени изкопни работи в петък, 05 юни, доставчик на комунални услуги скъса няколко кабела средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и остави без електрозахранване над 10 000 клиенти на дружеството в столицата

Методи Бачев

Методи Бачев постъпил в болницата за корекция на носа, но получил инфаркт

Методи Бачев е постъпил в спешната болница за корекция на носа. Това разказаха от "Пирогов". Операцията минала нормално, бизнесменът се събудил от упойката и видимо изглеждал добре. Изведнъж, докато си почивал в болничната стая, му прилошало. След 1 ч. реанимация Методи Бачев починал. Вероятно е получил масивен инфаркт

СНИМКА: Pixabay

2627 са общо потвърдените у нас случаи на COVID-19

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 лица

Кирил Ананиев

Ананиев: Старата сграда на детската болница бе правилният избор

Влизаме в процедура и след няколко месеца ще започне събарянето на сградата, посочи здравният министър „Продължавам да смятам, че това, което е направено от нашите предци и е завършено през 1992 г., а не преди 40 г., когато е започнало проектирането, е възможно да бъде основата на съвременната детска болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Над 10 хиляди служители на първа линия в борбата с COVID-19 получили по 1000 лв.

10 204 служители на първа линия в борбата с коронавируса са получили допълбителни 1000 лв. към заплатите си през март и април. Това стана ясно от отговор на депутатски въпрос на здравния министър Кирил Ананиев днес. “С цел осигуряване на финансова компенсация за медицинския и немедицинския персонал на първа линия

Почина строителният предприемач Методи Бачев

Почина строителният предприемач Методи Бачев

Строителният предприемач Методи Бачев от Симитли почина на 47-годишна възраст в столична болница. Той е постъпил там за планова операция, но малко след това е получил инфаркт. Бачев е един от създателите на мощната строителна фирма "Агромах", сега "Громахолд". Повече от 20 г. бе "двигател" на дружеството и пряк ръководител на строителните дейности

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber