Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7925595 Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня www.24chasa.bg
Проф. Пламен Мишев: При покачване на температурите с 3°, ставаме полупустиня

Законът за ГМО у нас е твърде рестриктивен, казва проф. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета в Университета за национално и световно стопанство

- Проф. Мишев, ще има ли въздействие промяната на времето върху облика на българското земеделие?

- Безспорно има промяна във времето, дали е климатична, или не - не знаем. Сега става въпрос за времето, след това ще говорим за климата. Има промяна във времето, всички я виждаме и чувстваме. Тя се проявява в няколко фактора, които влияят по различен начин на земеделското производство. Единият е това, че става по-топло. Другият - дали става по-топло изцяло, или се увеличават амплитудите и става топло и студено, например през лятото твърде горещо, а през зимата - минус 20 градуса. Тогава ще трябва да се реагира с нови сортове и породи.

Освен чрез селекция ще трябва да се реагира и чрез ГМО - например ще се гледа сорт по-студоустойчива пшеница. България рязко се дели относно климатичните промени на северна и южна част. Изследвания показват, че ако до 3 градуса се повиши температурата - за северна е добре, макар че ще е необходима много вода. Но в южна ще стане твърде топло и ще се отглежда това, което се отглежда в Северна Гърция - памук, маслини. Там ще стане подобно на пустиня. Засилват се катастрофичните явления - вали повече за кратко време, има често градушки. Явно ще трябва да се работи върху сортовата структура на растениевъдството.

- Ако се наложи, ще успее ли държавата да се справи в ситуацията с рязка промяна във времето?

- Ако има конкретни промени в климата, това много ще затрудни държавния апарат. Типичен пример е какво да се прави със системната защита от градушки. Според мен финансирането трябва да дойде от държавния бюджет. Най-удачно е да се смени подходът и да се премине към самолети, но това се прави най-лесно с бюджетно финансиране. Не вярвам, че производителите ще се съгласят да дават пари.

Ако един зърнопроизводител отглежда 30 хил. дка и трябва да плати 50 ст. на декар за противоградова защита, разходът става 15 хил. лв. Но основното за мен е, че той не е свикнал да плаща. Първоначалната идея беше да се увеличат местните данъци и такси - например чрез такса за обработваема земя, но явно производителите много тежко реагират. Много трудно ще се убедят хората, но при всички случаи това е един от проблемите - кой ще плаща за промените в климата. За това трябва да се борим с различни мерки, които струват пари. От гледна точка на икономиката това води до по-високи цени и натрупване на инфлация.

- Как ще се намират тези нови сортове?

- Рязкото падане на големи валежи означава почти наводнение. Значи трябва да търсим сортове, по които после не плъзват болести, а поемат част от водата и я пазят. Законът за ГМО у нас е твърде рестриктивен. ГМО е усъвършенствана система на селекция. Кръстосват един сорт с друг и избират тези признаци, които са необходими.

- Темата за ГМО е обществено чувствителна, особено що се отнася до животновъдството. Как бихте оценили качеството му у нас?

- Животновъдството ни е добро по отношение на ниското влагане на хормони. Животните в други държави от Европа изглеждат по различен начин именно заради хормоните.

- Смятате ли, че ще се подходи към цялостна подмяна на културите, които се отглеждат у нас?

- Ще е твърде сложно преминаването към изцяло нова култура. Климатът ще промени продуктовата структура, но от бизнес гледна точка да смениш един продукт с друг означава много голямо предизвикателство. Представете си голям арендатор с десетки хиляди декари земя с пшеница, ечемик и слънчоглед. Как да мине към нова култура, която изисква нови методи и машини.

В Южна България например може да гледа памук, както беше преди 89-а година. После отпадна, тъй като изисква ръчно бране, а хората намаляха. Стана по-лесно да се отглеждат зърнени култури. Но ако се промени климатът и те не могат да дадат задоволителни резултати, ако не могат да се справят с конкуренцията, която идва от по-северните страни, производителите ще намерят начин да се нагодят към пазара. Сега нашите големи производители са пробили на пазара на зърнени култури. Изнасят рапица, слънчоглед, ечемик. Ако се променят много условията, ще навлязат на нови пазари. Промяната на едни модели с други вследствие на технически процес води до прогрес. Така ще стане и в земеделието.

- Вече се чува за такива практики - с шафрана например, който да замени тютюна. Има ли възможност страната ни да заеме челни позиции при отглеждането на тази култура?

- Не съм голям оптимист, че страната ни скоро ще заеме водещи позиции при шафрана. За Европа са типични ориенталските тютюни - ароматни и тежки. В момента обаче се пуши основно т.нар. американ бленд от сортовете “Вирджиния” и “Бърлей”. Затова и тези сортове се отглеждат в Европа сега. Основното обаче си остава да има пазар и да е на конкурентни основи. Ако нашите производители успяват да се настанят на пазара на шафран, би било добре. Но да не се получи като при билките - трябва да си във вертикална верига, тъй като основно фармацевтичните компании ги търсят. Имаше година, в която се търсеше жълт кантарион. Зася се половин България с билката и после не успя да се продаде.

- Има ли възможност страната ни да възвърне позициите си в производството на плодове и зеленчуци?

- Често сме чували: какви производители бяхме, защо сега не сме така?. Когато бяхме производители и изнасяхме, макар и трудно, бяхме най-южната страна в социалистическия икономически блок, сега не е така. Има Турция, Гърция, Македония. У нас се внасят дини от Иран например. В Турция е по-топло и там масово се отглеждат домати в пластмасови оранжерии, което излиза и много по-евтино.

Скептично съм настроен дали ще станем голям производител на плодове и зеленчуци. Тези домати, които познаваме като вкус - градинските, омекват 15 минути след като ги откъснеш. Търговските вериги търсят други качества - за да издържат по щандовете. Затова се разпространиха холандските сортове.

- Това не поставя ли потребителя в най-неизгодна позиция?

- Вкусът на потребителя се променя и той ще свикне с новите. Засега има държавна помощ за традиционните сортове у нас. Но това няма да издържи много дълго време и ще започнем да отглеждаме домати от доминиращите сортове на пазара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

15 дни безплатен достъп до дигиталното училище на А1 и „Просвета“

15 дни безплатен достъп до дигиталното училище на А1 и „Просвета“

От 1 октомври до 30 ноември всеки, който активира абонамент за е-просвета, може да тества безплатно цялото съдържание в електронната образователна платформа за срок от 15 дни Днес стартира новата кампания на А1 и издателство „Просвета“, с която родители, ученици и учители могат да получат безплатен тестови достъп до всички ресурси в портала

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Янко Иванов, изпълнителен директор на „Балкан Холидейс Еър“. СНИМКА: Министерството на туризма

Министър Николова: Спадът в пристигналите полети на летище Бургас е 82%

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Янко Иванов, изпълнителен директор на „Балкан Холидейс Еър“. Транспортът, и по-конкретно авиопревозвачите и туризмът, са тясно свързани отрасли, като работата им рефлектира пряко върху развитието на всеки от тях. Това съобщиха от Министерството на туризма

Открито заседание на КЕВР за цената на природния газ през октомври, което се проведе онлайн.

Газът поскъпва от днес с 10%, цените на парно и ток няма да се увеличават

Природният газ от 1 октомври да струва 24,72 лв. за мегаватчас при цена през септември от 22,46 лв., е решила на закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е увеличение от 10%. Независимо от увеличението на цената на природния газ, цената на електрическата и на топлинната енергия остават непроменени

Левон Хампарцумян. Снимка Архив

Хампарцумян: Дори да има повишаване на лихвите, няма да е сега, нито рязко

Засега няма да има повишаване на банковите лихви, каза днес във Варна финансистът Левон Хампарцумян. По думите му основната спирачка за такава стъпка са огромните задължения на страните от Южна Европа. Едно рязко повишаване на лихвите ще вкара целия регион в сериозни затруднения, посочи Хампарцумян. Според него сериозен фактор е и това

Фантастико започва строителството на най-мащабния си търговско-развлекателен център в Перник

Фантастико започва строителството на най-мащабния си търговско-развлекателен център в Перник

Веригата ще има супермаркет и в Ботевград Търговска верига ФАНТАСТИКО започна изграждането на най-мащабния си търговско-развлекателен комплекс в град Перник и финализира сделка за имот за супермаркет в Ботевград. Двата проекта ще бъдат финализирани през 2021 година и са на обща стойност над 34 млн. лв

СНИМКА: Архив

Срокът за получаване инвалидни пенсии се удължава до 28 февруари 2021 г.

Всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка ще продължат да действат до 28 февруари 2021 г, съобщават от социалното министерство. Служебното удължаване на техния срок произтича от промените в Закона за мерките и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Технически срив затвори най-голямата азиатска фондова борса СНИМКА: Pixabay

Срив в системата затвори фондовата борса в Токио

Технически срив затвори най-голямата азиатска фондова борса. Финансовият пазар в Токио няма да може да възобнови дейността си през целия ден, а търговията с акции е спряна и все още не се знае кога ще бъде възстановена, предаде Нова тв. Заради проблема спряха и други борси - тази в Сапоро, Нагоя и Фукуока

Агенция по заетостта СНИМКА: Архив

46 617 души над 50 години започнали работа от началото на годината

За периода януари-юли 2020 година 46 617 души над 50-годишна възраст са постъпили на работа. Те са с близо 2000 повече в сравнение с миналата година въпреки негативното въздействие на разпространението на COVID-19 върху пазара на труда. Това сочат данни на Агенция по заетостта, изготвени за Международния ден на възрастните хора - 1 октомври

ОТ днес е в сила новият минимален днавен размер за обезщетението за безработица СНИМКА: Архив

Минималното обезщетение за безработни - 12 лв. на ден, е в сила от днес

От днес влиза в сила новият минимален дневен размер на обезщетението за безработица. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се повишава от 9 на 12 лв., което прави ръст от 33 на сто. Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември

Кристалина Георгиева 
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Кристалина Георгиева: Световната икономика е по-добре от очакваното

Положението в световната икономика в момента е по-добро, отколкото сочеха прогнозите преди няколко месеца, но кризата, свързана с коронавируса, все още не е преодоляна. Това заяви в интервю за БНР директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя съветва правителствата да продължат да оказват подкрепа на бизнеса, но подчерта

Повече от 53% от плащанията с кредитни карти през първата половина на 2020 г. са в хранителни магазини и бензиностанции.

С кредитна карта се купуват основно храна, алкохол, цигари и почивки

41% от хората успяват да върнат парите без лихва, която стига до 30% годишно. Повече от 53% от плащанията с кредитни карти през първата половина на 2020 г. са в хранителни магазини и бензиностанции, като за храна, алкохол и цигари са 41,5% от тях. Това показва проучване на “БНП Париба лични финанси”

Жаклен Коен

Обявяват конкурс за шеф на БЕХ

Подалият оставка Жаклен Коен ще управлява холдинга до избора на нов изпълнителен директор Жаклен Коен, който подаде оставка като шеф на БЕХ на 19 август, продължава да управлява холдинга. Като изпълнителен директор той ще ръководи държавната енергетика до избор с конкурс на нов шеф, обясниха от Министерството на енергетиката

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber