Българите в новия Age of Empires - два живота на конниците, по-бърз и евтин строеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7914571 Българите в новия Age of Empires - два живота на конниците, по-бърз и евтин строеж Българите в новия Age of Empires - два живота на конниците, по-бърз и евтин строеж www.24chasa.bg

Свинарят цар Ивайло е върховният ни лидер

Два живота заради уникалната кавалерия и 50% по-бързо и 1/2 по-евтино строителство са част от предимствата, които дава избирането на българската раса в най-новата версия на култовата игра от 90-те години на миналия век Age of Empires. Екстеншънът Аge of Еmpires II: Definitive Edition излезе на 14 ноември и за пръв път присъстваме в нея. ние сме в категорията Последните хановете (The last khans), заедно с татарите, литовците и куманите.

“Номадските български конници се приближиха до Дунав през VII век и се натъкнаха на местните славянски племена. Жребците, които те доведоха със себе си, промениха завинаги конната война в Европа. Укрепете близките планински проходи със страховити крепости и накажете надменните нашественици с мощна кавалерия, пехота и отбранителни съоръжения!

Вашите

доблестни

“Конници”,

гордостта

на армията ви,

ще продължат

да се бият

безстрашно

дори след

като конете

им бъдат убити”,

гласи описанието на цивилизацията на българите в играта. 

Още в началото се разбира, че който и от “Майкрософт” да е проучвал българската история, има сериозни пропуски. Върховен лидер ни е цар Ивайло, който никога не е бил хан, не е прабългарин и е известен с гледането на животни, но не коне, а свине. Кръстен е правилно - Ивайло Бардоква.

Все пак може да изберете и хан Аспарух, Крум, цар Симеон и други. Така започвате развитието си от епохата, в която е бил владетел вашият фаворит.

Бардоква бе изборът на репортер на “24 часа”. Още с първите минути става ясно кой е бил шефът в къщата. Историята се разказва от Мария Палеологина Кантакузина, съпруга на Ивайло. Тя започва със смъртта на хан Константин Тих, убит от свинаря по време на въстанието му. Той е и смъртния му враг в играта. Кантакузина разказва на дъщеря си, без да се уточнява от кой от четирите ѝ брака е.

“По време на монголските нашествия обикновен свинар води малка армия, защитаваща българските села. Но когато победите му събуждат недоволство у царя и болярите му, той е принуден да поведе масово въстание. Може ли човек с толкова обикновен произход да се противопостави на установения ред и да даде свобода на своя народ?”, разказва многоженката.

В кампанията са показани бунтът на Ивайло срещу корумпираните боляри, както и успешните му защитни действия спрямо враговете на България - монголските нашественици и Византия.

Играта с Ивайло дава 5 сценария. “Най-неочакваният герой”, “Най-необичайният съюзник”, “В царството на слепите и едноокият е цар”, “Цар на българите” и “Ехото на героите”.

След като изберете някой се появяват детайлите. За зла беда се оказа, че Ивайло няма броня, а квадратен щит и носи малък меч. Докато си сипвах кафе, след като ме убиха,

си причиних

огромен беле

на бедрото,

защото разлях

горещата течност,

когато се

оказа, че Ивайло

“възкръсва”

като конник

При нова смърт фира дава само конят. Така царят има дори 3 живота, докато конникът 2 - на коня и на ездача му. Те са уникални за българите.

Като допълнение идват и специфичните само за нас технологии: багаини и стремена. Първата подобрява пехотата, а втората - кавалерията. Благодарение на тях и двата живота

с един полк от 200 конници

пратих 600 кашика на татарците

да помиришат карамфилите

откъм корените 

Те също са на коне, но мрат от раз, а единственият им бонус е, че с всяка атака генерират злато. Безсмислено, тъй като нашата цивилизация строи 50% по-евтино, а и толкова по-бързо.

Българската цивилизация в играта има специална сграда за защита, наречена “Крепост”. Градовете пък се строят с 50% по-малко камъни. Това се обяснява с историческия факт, че българите са добри каменоделци и са известни през Средновековието с каменните си градове. Камъните пък се добиват с 1/2 по-скоростно.

Сградата чудо на България в играта е Кръглата църква, известна също като Златната църква или църква “Свети Йоан” в Преслав.

В кампанията с българите са показани бележити моменти от историята ни. Мисиите разказват за цар Ивайло, който от обикновен селянин се превръща в цар. “В царството на слепите и едноокият е цар” първо трябваше да избягам от двора на църква. Направих го с Ивайло. Открих и Раду Негру и съсякох Роланд Бурса, унгарски враг, за да си “разчистя” пътя към Ногай Хан. Толкова бе “чисто”, че кръвта напои унищожената от кавалерията ми трева. Едва тогава се стигна до дипломация - убедих унгарски селянин да организира бунт и превзехме селото. С него стигнахме до Ногай Хан, възстановихме селото, унищожихме “ полското чудо” и разказахме играта на генуезките фитори в Газария.

Краят на кампанията с Ивайло е доста емоционален и въздействащ. От Microsoft обясняват, че значението на историята на цар Ивайло надхвърля България и е жива и до днес.

Стигаме 60 000 конници при цар Симеон

Изборът на конници като уникални за България не е случаен. Прабългарите са известни скотовъди, които се местели, след като конете им изядат всички околни пасища. Историята пък разказва за наша тежко въоражена кавалерия, достигаща до 60 000 единици.

Ромейският историк псевдо Симеон твърди, че Крум изпраща силна 30 000-на кавалерия, “цялата обкована в желязо”, която опустошава Тракия. Според надписи намерени в района на Плиска, Преслав, Мадара и Шабла в днешна североизточна България, по времето на хан Крум са налични 1713 тежко въоръжени конници. Предполагайки, че оцелелите надписи са около 1/10 от общия брой, това прави около 17 000 души само във вътрешността на България. След сравнение с данните на псевдо Симеон, може да се предположи, че тежковъоръжената конница от българската войска наброява между 17 000 и 30 000 души, в зависимост от нивото на въоръжение.

В края на IX век и в началото на X век цар Симеон I Велики успява да въоръжи в битка повече от 60 000 души. Тежката кавалерия е снабдена с метални броня и шлем. Конете също са с броня. Бронята е два типа – плетена ризница или кована броня. 

В първото десетилетие на XIII век в страната вероятно могат да се мобилизират поне 100 000 души. Доказателство за това е предложението на Калоян да даде 100 000 войници на предводителя на четвъртия кръстоносен поход Балдуин I, за да завладее Константинопол. През този период българската армия използва голяма на брой лека куманска конница, която наброява между 10 000 и 30 000 ездачи в зависимост от битката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев СНИМКА: Архив

Червени: Нинова излъга от трибуната, че БСП ще гласува против Цацаров

Корнелия Нинова излъга от парламентарната трибуна, че БСП е взела решение да гласува против комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и избора на Сотир Цацаров за неин председател. Така в четвъртък червени депутати описваха ситуацията от предишния ден, когато 27 от тях подкрепиха новата роля на вече бившия главен прокурор

Разбиха пункт за залагания в Сандански, откраднаха 600 лв.

Разбиха пункт за залагания в Сандански, откраднаха 600 лв.

В Районното управление в Сандански е получено съобщение, че за времето от 22:18 часа на 10.12.2019г. до 9:14 часа на следващия ден, чрез увреждане на входна врата на пункт за залагания, е извършена кражба на метална каса с намираща се в нея сума от около 600 лева. Криминалистите работят по разкриване на извършителя

Лекари: Проектът на Националния рамков договор ограничава лекуването на пациенти с хронични заболявания

Лекари: Проектът на Националния рамков договор ограничава лекуването на пациенти с хронични заболявания

Проектът на Националния рамков договор /НРД/ ограничава възможностите за лекуване на пациенти с хронични заболявания. Това се посочва в отворено писмо на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област, изпратено до медиите. Според лекарите в проекта е предвидено от следващата година НЗОК да не заплаща повече от два медикамента за едно

СНИМКА: Архив

Парламентът прие правила за избор на зам.-шеф и двама членове на КРС

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ от квотата на Народното събрание. Предложенията могат да се правят от народни представители и от парламентарни групи. Те се внасят в писмена форма

Проф. Али Абшаев Кадър: БНТ

Изкуствен поток на вятъра и поливане с вода - методи срещу мъглите

Проф. Али Абшаев, руски учен, който специализира в борбата с екстремните климатични явления, представи в ефира на БНТ методи за борба с мъглите. Сред тях създаване на изкуствен поток на вятъра и поливане на мъглите с вода. "Например борбата с мъглите предполага засяване на тези мъгли със специални реагенти

Бразилският президент Жаир Болсонаро СНИМКА: Ройтерс

Бразилският президент Болсонаро: Възможно е да имам рак на кожата

Бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи вчера, че вероятно е болен от рак на кожата. Той говори пред журналисти събрали се пред вратата на неговата резиденция в столицата Бразилия, предадoха Ройтерс и БТА. Преди няколко дни той направи непланово посещение във военната болница в столицата, откъдето, според вестник "Глобо", цитиран от ТАСС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Цонев: Етническите турци и мюсюлмани у нас допринесоха за падането на тоталитаризма

Цонев: Етническите турци и мюсюлмани у нас допринесоха за падането на тоталитаризма

Етническите турци и мюсюлманите у нас допринесоха за падането на тоталитаризма, не трябва да го забравяме. Ето това е патриотизмът. Някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България, застанаха твърдо зад европейския, натовския, демократичния път на България. Това беше ДПС, това е ДПС и това ще бъде ДПС

СНИМКА: Архив

Приеха на първо четене промени в Закона за защита на потребителите

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за защита на потребителите. Вносител е Министерският съвет. Целта на законопроекта е да се осигури прилагането на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2017/2394 относно сътрудничеството между националните органи, отговорни за прилагането на законодателството за защита на потребителите и на

Георги Марков Снимка: Архив

Георги Марков: Гласът народен и Божи реши ГЕРБ да няма залез

"Гласът народен и Божи само преди един месец реши да няма залез на ГЕРБ в София, да няма залез на ГЕРБ в Пловдив, във Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Силистра, Шумен, Търговище, Монтана, Кюстендил, да няма такъв залез в Казанлък, Нова Загора, в Дупница, в Асеновград, в Ловеч, в Тетевен и Бяла и Петрич и още, и още"

Сотир Цацаров Снимка: Архив

ВСС освободи Цацаров като главен прокурор

Единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Самият той не беше на заседанието. Своя глас дадох всички 20 присъстващи кадровици, а шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов го пропусна и дойте минута по-късно. Представляващият съдебния съвет Боян Магдалинчев беше единственият

Диана Ковачева СНИМКА: Архив

Омбудсманът: Хората ще избягват да вписват водачите на една кола заради малуса

Стимулирането на добросъвестните шофьори по системата "бонус-малус" е доста малко  23% за период до 5 години може да не бъдат постигнати дори от добросъвестен собственик на автомобил, заради това, че в полицата се вписват и други лица като водачи. Техният малус с неговият автомобил може да се отрази върху неговата полица

СНИМКА: pixabay

Срути се укрепление на строеж в София

Укрепление на новострояща се сграда се срути тази сутрин. Инцидентът е станал при строителство на жилищна сграда на ул. „Шарл Шампо" в близост до ъгъла с ул. „Боянски водопад" в кв. „Манастирски ливади" – изток, съобщава БГНЕС. Сигнал за срутването е подаден през нощта срещу четвъртък. Властите са уведомени за инцидента

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber