Българите в новия Age of Empires - два живота на конниците, по-бърз и евтин строеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/7914571 Българите в новия Age of Empires - два живота на конниците, по-бърз и евтин строеж Българите в новия Age of Empires - два живота на конниците, по-бърз и евтин строеж www.24chasa.bg

Свинарят цар Ивайло е върховният ни лидер

Два живота заради уникалната кавалерия и 50% по-бързо и 1/2 по-евтино строителство са част от предимствата, които дава избирането на българската раса в най-новата версия на култовата игра от 90-те години на миналия век Age of Empires. Екстеншънът Аge of Еmpires II: Definitive Edition излезе на 14 ноември и за пръв път присъстваме в нея. ние сме в категорията Последните хановете (The last khans), заедно с татарите, литовците и куманите.

“Номадските български конници се приближиха до Дунав през VII век и се натъкнаха на местните славянски племена. Жребците, които те доведоха със себе си, промениха завинаги конната война в Европа. Укрепете близките планински проходи със страховити крепости и накажете надменните нашественици с мощна кавалерия, пехота и отбранителни съоръжения!

Вашите

доблестни

“Конници”,

гордостта

на армията ви,

ще продължат

да се бият

безстрашно

дори след

като конете

им бъдат убити”,

гласи описанието на цивилизацията на българите в играта. 

Още в началото се разбира, че който и от “Майкрософт” да е проучвал българската история, има сериозни пропуски. Върховен лидер ни е цар Ивайло, който никога не е бил хан, не е прабългарин и е известен с гледането на животни, но не коне, а свине. Кръстен е правилно - Ивайло Бардоква.

Все пак може да изберете и хан Аспарух, Крум, цар Симеон и други. Така започвате развитието си от епохата, в която е бил владетел вашият фаворит.

Бардоква бе изборът на репортер на “24 часа”. Още с първите минути става ясно кой е бил шефът в къщата. Историята се разказва от Мария Палеологина Кантакузина, съпруга на Ивайло. Тя започва със смъртта на хан Константин Тих, убит от свинаря по време на въстанието му. Той е и смъртния му враг в играта. Кантакузина разказва на дъщеря си, без да се уточнява от кой от четирите ѝ брака е.

“По време на монголските нашествия обикновен свинар води малка армия, защитаваща българските села. Но когато победите му събуждат недоволство у царя и болярите му, той е принуден да поведе масово въстание. Може ли човек с толкова обикновен произход да се противопостави на установения ред и да даде свобода на своя народ?”, разказва многоженката.

В кампанията са показани бунтът на Ивайло срещу корумпираните боляри, както и успешните му защитни действия спрямо враговете на България - монголските нашественици и Византия.

Играта с Ивайло дава 5 сценария. “Най-неочакваният герой”, “Най-необичайният съюзник”, “В царството на слепите и едноокият е цар”, “Цар на българите” и “Ехото на героите”.

След като изберете някой се появяват детайлите. За зла беда се оказа, че Ивайло няма броня, а квадратен щит и носи малък меч. Докато си сипвах кафе, след като ме убиха,

си причиних

огромен беле

на бедрото,

защото разлях

горещата течност,

когато се

оказа, че Ивайло

“възкръсва”

като конник

При нова смърт фира дава само конят. Така царят има дори 3 живота, докато конникът 2 - на коня и на ездача му. Те са уникални за българите.

Като допълнение идват и специфичните само за нас технологии: багаини и стремена. Първата подобрява пехотата, а втората - кавалерията. Благодарение на тях и двата живота

с един полк от 200 конници

пратих 600 кашика на татарците

да помиришат карамфилите

откъм корените 

Те също са на коне, но мрат от раз, а единственият им бонус е, че с всяка атака генерират злато. Безсмислено, тъй като нашата цивилизация строи 50% по-евтино, а и толкова по-бързо.

Българската цивилизация в играта има специална сграда за защита, наречена “Крепост”. Градовете пък се строят с 50% по-малко камъни. Това се обяснява с историческия факт, че българите са добри каменоделци и са известни през Средновековието с каменните си градове. Камъните пък се добиват с 1/2 по-скоростно.

Сградата чудо на България в играта е Кръглата църква, известна също като Златната църква или църква “Свети Йоан” в Преслав.

В кампанията с българите са показани бележити моменти от историята ни. Мисиите разказват за цар Ивайло, който от обикновен селянин се превръща в цар. “В царството на слепите и едноокият е цар” първо трябваше да избягам от двора на църква. Направих го с Ивайло. Открих и Раду Негру и съсякох Роланд Бурса, унгарски враг, за да си “разчистя” пътя към Ногай Хан. Толкова бе “чисто”, че кръвта напои унищожената от кавалерията ми трева. Едва тогава се стигна до дипломация - убедих унгарски селянин да организира бунт и превзехме селото. С него стигнахме до Ногай Хан, възстановихме селото, унищожихме “ полското чудо” и разказахме играта на генуезките фитори в Газария.

Краят на кампанията с Ивайло е доста емоционален и въздействащ. От Microsoft обясняват, че значението на историята на цар Ивайло надхвърля България и е жива и до днес.

Стигаме 60 000 конници при цар Симеон

Изборът на конници като уникални за България не е случаен. Прабългарите са известни скотовъди, които се местели, след като конете им изядат всички околни пасища. Историята пък разказва за наша тежко въоражена кавалерия, достигаща до 60 000 единици.

Ромейският историк псевдо Симеон твърди, че Крум изпраща силна 30 000-на кавалерия, “цялата обкована в желязо”, която опустошава Тракия. Според надписи намерени в района на Плиска, Преслав, Мадара и Шабла в днешна североизточна България, по времето на хан Крум са налични 1713 тежко въоръжени конници. Предполагайки, че оцелелите надписи са около 1/10 от общия брой, това прави около 17 000 души само във вътрешността на България. След сравнение с данните на псевдо Симеон, може да се предположи, че тежковъоръжената конница от българската войска наброява между 17 000 и 30 000 души, в зависимост от нивото на въоръжение.

В края на IX век и в началото на X век цар Симеон I Велики успява да въоръжи в битка повече от 60 000 души. Тежката кавалерия е снабдена с метални броня и шлем. Конете също са с броня. Бронята е два типа – плетена ризница или кована броня. 

В първото десетилетие на XIII век в страната вероятно могат да се мобилизират поне 100 000 души. Доказателство за това е предложението на Калоян да даде 100 000 войници на предводителя на четвъртия кръстоносен поход Балдуин I, за да завладее Константинопол. През този период българската армия използва голяма на брой лека куманска конница, която наброява между 10 000 и 30 000 ездачи в зависимост от битката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

34-ти ден на протести: Остават палатковите лагери на Орлов мост и на Царя

19:00 часа: 34-и ден протести и блокирани кръстовища в София. Остават палатковите лагери на Орлов мост и на булевард "Цар Освободител" пред президентството, съобщава БНТ . Палатковият лагер на майките от "Системата ни убива" тази нощ блокира движението по булевард "Дондуков", след като движението по "Васил Левски" пред Ректората беше освободено

Министерски съвет СНИМКА: Архив

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат чрез видеоконферентна връзка предстоящото утре от 10 часа редовно правителствено заседание. Министерският съвет ще заседава при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОКЛАД НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕКСПОРТЕН КОНТРОЛ И

Борисов на предишно онлайн заседание на кабинета. Снимка правителствена пресслужба

Утре кабинетът заседава пак чрез видеоконферентна връзка

Утре редовното заседание на кабинета отново ще бъде чрез видеоконферентна връзка,съобщи пресслужбата на Министерския съвет. На заседанието ще се обсъди проект на решение за одобряване на индикативно финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата

Христо Иванов СНИМКА: Архив

"Правен свят": Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

Много се изговори и изписа за нелепата ситуация от неделя, при която лидерът на „Да, България“ Христо Иванов гузно се опита да прекъсне откровенията на бившия жълт депутат Димитър Ламбовски по адрес на един от митичните босове на родния ъндърграунд Младен Михалев – Маджо. И ако издънката е поредната в публичния живот на най-слабия министър на

СНИМКИ: МОСВ

Министър Димитров посети яз. "Бели Искър"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Бели Искър“, за да се запознае с резултатите от водолазния оглед, който „Софийска вода“ АД извършва периодично, съобщиха от ресорното министерство.  Зам.-изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД Станислав Станев увери министър Димитров и директора на Дирекция „Управление на

Румен Радев се срещна с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. СНИМКА: Прессекретариатът на президента

Румен Радев се срещна с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев проведе днес на "Дондуков" 2 среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На срещата присъства и бригаден генерал Стайко Прокопиев, директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната, съобщи прессекретариатът на държавния глава

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов: Гузните физиономии на опонентите ми издават всичко

Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил "Никога не съм следвал максимата: Бий, за да те уважават“, а „Уважавай, за да не те бият“! Има справедливи искания на протеста и ги чувам, те се открояват силно". Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.  "Отново се обръщам към българите по кръстовищата: не очаквайте

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов СНИМКА: Авторката

Доц. д-р Ангел Кунчев: В плато сме, това е обнадеждаващо (Видео)

Спешно сменят ръководството на болницата в Добрич за лоша организация България чака 2 млн. ваксини, когато се произведе „България участва в общото споразумение с Европейския съюз за производство на ваксина срещу COVID-19 и когато тя бъде произведена, ще бъде доставена у нас. Предвидили сме за страната 2 млн

СНИМКА: Pixabay

Урок за червени тролове: Ако политикът е честен, изкарвате го лъжец и крадец

Ако някой има добро семейство, обвинете го, че има любовница, ако има титла професор, обвинете го че е некомпетентен, а дисертацията му преписана, ако води скромен начин на живот, внушавайте, че има милиарди в швейцарски сметки, и т.н. Режисьорът, продуцент и бивш пиар на БСП - Нидал Алгафари, сподели във фейсбук профила си протокол на работна

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Нинова: Искаме оставка и предсрочни избори

Боря се със задкулисието в политиката вече четири години "Задава се икономическа и социална криза. Много се закъснява с мерките, които са необходими, за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. Редица европейски държави отдавна са приели мерки, с които да омекотят кризата, докато българското правителство не е правило нищо

Любомира с националната диплома от МОН, която получи в края на юли.

С три шестици на матурите Любомира от Свищов ще учи право в Кеймбридж

- Абитуриентката завърши с пълно отличие и получи национална диплома от министерството на образованието - Яви се на 3 олимпиади - по философия, английски и история, макар че вече беше приета за студентка - Още в 7-и клас имала над 200 награди от състезания по различни предмети Никой в Свищов не е учуден

Приключенски дневник и Геройска среща са иновациите, с които стартира шестото издание на „Забавно лято, грижовна есен” през 2020

Приключенски дневник и Геройска среща са иновациите, с които стартира шестото издание на „Забавно лято, грижовна есен” през 2020

Въпреки епидемичната обстановка, програматата за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните райони продължава по нов начин, като отговаря на нуждите в извънредната ситуация За шеста поредна година Фондация BCause ще реализира програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber