Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896625 Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб www.24chasa.bg
Футболният съдия Диян Димитров даде живот на трима.

Не беше лесно, но аз съм лекар и не позволих на емоцията да вземе връх над разума. Дадох си сметка, че нашата загуба може да предотврати мъката в някое друго семейство, казва д-р Надежда Желева

Коледен футболен турнир организират в Силистра в негова памет

Какво е да вземеш решение и да дариш органите на близък човек, за да спасиш животът на друг?

Никой няма отговор на този въпрос, ако не е извървял стъпките. Трудно ли е? Със сигурност!

“Не беше решение, което взех за една нощ. Не беше решение, което може да се вземе толкова бързо”, разказа д-р Надежда Желева, която преди три месеца дари черния дроб и бъбреците на брат си Диян Димитров - кинезитерапевт и футболен съдия от Силистра. Той изпадна в мозъчна смърт след катастрофа и

даде шанс за

живот на други

трима българи

“Отне ми седмица, за да узрея за това решение и да събера сили, за да обясня и убедя майка ни - споделя тя. - В един момент загърбих болката и емоцията и позволих на разума да вземе връх. Аз съм лекар преди всичко и житейският ми път до момента ме е сблъскал с достатъчно човешки трагедии, за да си дам ясна сметка, че нашата загуба може да предотврати мъката у нечие друго семейство.”

Д-р Желева първа научава за трагедията. Докато е на разходка с малката си дъщеря Мария, у нея напира желание да се чуе с брат си. На два пъти хваща телефона, но се възпира, защото знае, че той в момента пътува от Добрич за Силистра. В един момент обаче решава, че все пак ще му се обади.

Записана е в телефона му като “сестра ми”. Чува глас, но той не е на батко ѝ. Глас, който

объркано

започва да ѝ

обяснява, че

е станала

катастрофа,

че брат ѝ е

много зле

Всичко това се случва още преди до мястото на инцидента край силистренското село Богорово да пристигнат линейка и полиция.

Разстоянието до областния град е около петнайсетина километра. Затова Диян не влиза в криминалната хроника като загинал на място. В клинична смърт е в продължение на седмица. Седмицата, в която става ясно, че няма да може да бъде спасен. Седмицата, по време на която Надежда разбира, че надежда за него няма, и стига до решението любимият ѝ брат да стане донор на органи за трансплантация.

За първи път в

болницата в

Силистра се

реализира докрай

донорска

ситуация

При доказана мозъчна смърт на 43-годишния мъж и след съгласието на семейството му пристигат екипи от ВМА – София, и болница “Лозенец”, които експлантират бъбреци и черен дроб. Часове по-късно са извършени чернодробна трансплантация на 36-годишен мъж във ВМА и присаждане на бъбреци на двама мъже в болница “Лозенец”.  

Д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на МБАЛ – Силистра, е изключително благодарна на близките на Диян, че в този много труден за тях момент са намерили сили да постъпят човеколюбиво.

Изключително професионална е била работата на екипа на ОАИЛ и началника на отделението д-р Радослав Неделчев, координатор по донорство, на медицинските сестри, на хирургичното отделение и на всички, участвали в тази трудна процедура. Всички са получили отлична оценка от колегите си в София.

“Нека се замислим колко е важно да дариш живот! Трябва да работим всички заедно за промяната на мисленето ни и за това, че да дариш органи в състояние на мозъчна смърт, е постъпка, заслужаваща възхищение и благодарност”, коментира д-р Костадинова.

“Това не прави болката ни по неговата загуба по-малка.

Не усещаме

по-малко

неговата липса,

но има

доза утеха

- знаем, че той, ние сме спасили нечий друг живот. Благодаря на колегите от силистренската болница. Знам, че те направиха всичко по силите си”, казва д-р Желева.

На 10 септември Диян Димитров карал дачия и пострадал при сблъсък с насрещно движещ се лек автомобил. Тежкият пътен инцидент прекъсва живота на един 43-годишен мъж.  

“На Мария ще разкажа, че можеше да има най-прекрасния вуйчо на света – добър, обичлив, грижовен и честен - споделя Надежда. - Връзката помежду ни беше много силна. Така бяхме научени от нашите родители – да се подкрепяме и да се обичаме.”

Майка им е учителка, а баща им - фелдшер. И братът, и сестрата поемат по пътя на баща си. Диян завършва в Русе “Кинезитерапия”, а Надежда става лекар със специалност “Вътрешни болести”. Специализира “Гастроентерология” и това е причината да напусне силистренската болница и да продължи в УМБАЛ “Свети Иван Рилски”.

За разлика от нея Диян никога не напуска родния си град. В продължение на няколко години работи по специалността си.

Изправял

на крака

пациенти

с тежки

инсулти

Упорит и последователен. Сменя попрището и става търговски представител на фармацевтична компания, но продължава да работи като кинезитерапевт в свободното си време.

От баща си освен любовта към медицината Диян наследява и любовта към футбола. Тренира с топката от малък, но по-късно се запалва по футболното съдийство. Преминава всички етапи и става лицензиран рефер в трета лига. Има участие там в 50 мача и в още над 450 футболни срещи в областните първенства.

“Завинаги ще остане един от нас. Гореше за футбола, обиколили сме много европейски стадиони, наблюдавайки класни отбори. За да почетем паметта му, организираме коледен футболен турнир на малки вратички, който ще стартира на 2 декември”, сподели Георги Нарлев, областен председател на БФС в Силистра.

“Идеята ни е с времето този турнир да се превърне в сцена за откриване на млади таланти”, заяви д-р Надежда Желева.

Преди месец в Европейския ден на донорството

името на Диян

Димитров бе

изписано на

дървото на

живота

във фоайето на Военномедицинската академия. Тази година трима души са дали шанс за втори живот, а в същото това време над 1000 чакат за трансплантация. България е на последно място по извършени трансплантации от всички европейски държави.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Искате да четете "24 часа", но не можете да намерите печатното издание? Вече лесно можете да имате любимия вестник директно на своя телефон, таблет или компютър. Удобната платформа на Медийна група България дава бърз достъп и лесно плащане на абонамент както за 24 часа”, така и  за останалите  ни издания

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Пластовете се разместват Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в 5 направления има увеличение на броя на студентите с около и над 30% - “Медицина” (76%), “Военно дело” (60%), “Стоматология” (41%), “Педагогика” (36%) и “Ветеринарна медицина” (26%)

Ерен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев на церемонията “Отличниците на България” в края на октомври

Съсед преби с кол най-добрия млад автомонтьор в цяла Европа (Обзор)

Ерен Осман е един от “Отличниците на България” Ерен Осман, който е най-добрият млад автомонтьор в Европа, е бил пребит от свой съселянин преди дни. 18-годишното момче от с. Искра бе отличено и в кампанията на “24 часа” - “Отличниците на България”. Ерен вече е студент по автомобилно инженерство във филиала на Русенския университет в Силистра

Предполагаемият изгонен първи секретар на Русия от България - Владимир Русяев.

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Той е реципрочният отговор на обявения за персона нон грата Владимир Русяев Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и  инженерство

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно). Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия, реши парламентът, БТА. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Видеокамери освен в складовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бившата служителка на НОИ-Пловдив Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й СНИМКИ: Евгени Цветков

Оставиха в ареста бившата служителка на НОИ, правила фалшиви удостоверения

Оставиха в ареста 62-годишната бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е правила фалшиви удостоверения за пенсиониране, както и мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, предаде БНТ.  Георгиева е обвинена за извършването на измама в особено големи размери. Това реши районният съд в Пловдив. Дъщеря ѝ беше освободена срещу парична гаранция от

Отличници от гимназията са студентите
по медицина

Отличници от гимназията са студентите по медицина

Първокурсниците в специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини се нареждат “Теория и управление на образованието”, “Теория на изкуствата”

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Още 60 млн. лв. за учителите - заплатите им с 18% нагоре

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието. В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

ДПС: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП

Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ минути след като парламентът прегласува текста за парите на партиите от бюджета и ГЕРБ, по настояване на патриотите, подкрепи предложението на БСП за 8 лева на глас. Карадайъ напомни, че още сутринта до него е достигнала информация

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Словакия в рамките на Словашкото председателство на организацията, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. “Благодаря на министър Мирослав Лайчак за

Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката

Субсидията на партиите става 8 лева на глас (Обновена)

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber