Как чиновници признаха македонско малцинство в България (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7896599 Как чиновници признаха македонско малцинство в България (Обзор) Как чиновници признаха македонско малцинство в България (Обзор) www.24chasa.bg
Краят на юни 2006-а, учредяват ОМО “Илинден-ПИРИН” в Гоце Делчев.

Прокуратурата поиска от съда в Благоевград заличаването на Гражданското сдружение за защита на основни индивидуални човешки права

Не са ясни мотивите на Агенцията по вписванията да регистрира организации, свързани с македонисти, и то след дългия отпор срещу нерегистрираната ОМО “Илинден”

Две сдружения, свързани с македонисти, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, вече са вписани в Агенцията по вписванията. Това става за първи път и очаквано предизвика реакция на ВМРО, а лидерът и вицепремиер Красимир Каракачанов сезира главния прокурор Сотир Цацаров. По-рано това са направили и от ДАНС.

Цацаров е изпратил справката от ДАНС на окръжната прокуратура в Благоевград. Проверката е приключила и е внесено искане в съда за заличаване на регистрацията на Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права. Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на конституцията, на законите и на добрите нрави, категорични са от държавното обвинение.

Целите на сдружението са политически. Средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите не само приемат, че има македонско етническо малцинство в България, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита.

Дейността на

това сдружение

е насочена срещу

единството

на нацията,

поради което то съществува в нарушение на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на България.

Това сдружение е учредено на 21 август 2019 г. със 7 учредители и седалище в Благоевград, а негов председател е Атанас Мазнев. Няколко от членовете му са от Благоевград, останалите - от села в община Симитли.

В устава му е записано, че “ще организира митинги и демонстрации в рамките на закона за отстояване и защита правата на своите членове и правата на македонското малцинство в България”, а “негови членове могат да бъдат всички граждани с македонско и др. самосъзнание”.

Основните цели освен “отстояване и реализиране на девиза “Европа и Балкани без граници” са и “Защита на човешките права на македонците и други етнически малцинства в България”. Сдружението е декларирало, че ще “съхранява, развива и предава на поколенията историческата истина за македонския въпрос и работата за неговото решаване в съответствие с идеите на изграждащия се Европейски съюз”, ще “работи за защита на правата на македонците” и др.

С вписването в регистъра на сдруженията с нестопанска цел де факто държавните служители, които проверяват документите, приемат, че в България съществува македонско малцинство. Нещо повече - то няма права и е необходимо съществуването на НПО, което да се бори за тях.

Само че признато малцинство у нас няма и няма как да има. Не сме признали македонска нация, за да се претендира за такова малцинство. Без да се връщаме назад в историята, за всички е ясно, че македонската нация бе изкуствено създадена - на антибългарска основа.

Естествено, нищо не пречи на някои хора, основно от Благоевградска област, да имат необяснимо за останалите “македонско самосъзнание”. Могат да се считат всякакви, но това не означава, че трябва да им се делегират особени права като общност и да се оплакват, че са дискриминирани.

Да, има Европейска конвенция за защита правата на човека, но тя брани индивидуални, а не колективни права. Точно по тази логика всеки би могъл да се чувства какъвто си иска и никой не може да му отнеме това право. Нека само да припомним едно решение на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г., в което се установява, че “в България няма обособен македонски етнос”.

При преброяването през 2011 г. в графата за етническа група “други” в областта бяха преброени 3080 души, което е под 1% жители. Вероятно част от тези “други”, разсърдени, че няма графа “македонец”, са се определили там.  

На местните избори преди месец един от кандидат-кметовете в Благоевград бе отявлен македонист и сам се определяше като човек на нерегистрираната ОМО “Илинден”. Той събра 266 гласа, или 0,74%. Това са сухите цифри от последните години за броя на хората, които твърдят, че са с македонско самосъзнание.

На 30 септември пък

в Агенцията по

вписванията е

регистрирано и

сдружение

“Антични

македонци”

със седалище в Гоце Делчев и председател Иван Гаргавелов, активен член на нерегистрираната “ОМО Илинден - ПИРИН”.

21 души са си направили учредително събрание в Гоце Делчев на 17 март. Сред тях са и други активисти на “ОМО Илинден - ПИРИН”. Това сдружение е обявило, че ще изследва и проучва историята и културата на македонския народ от антично време до днес и ще доказва връзката между античните и сегашните македонци.

Задоволство от регистрацията на двете сдружения бе изразено в последните броеве на излизащия в Благоевград в. “Народна воля”, за който се знае, че защитава тезата за съществуване на отделна македонска нация и език.

В редакционно съобщение се твърди: “След последното решение на Комитета на министрите от септември т.г., с което на практика на България ѝ се поставя задължение да реши проблема с регистрацията на македонските сдружения до февруари или ще последват санкции, второ сдружение бе регистрирано - Сдружение на антични македонци.”

След няколкогодишно отказване на 4 македонски сдружения да бъдат регистрирани в България на петото поред сдружение, поискало регистрация в Агенцията по вписванията, бе отговорено положително.

Само за месец Агенцията по вписванията на 30.08.2019 г. регистрира македонското сдружение Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права.

И двете НПО декларират, че са основани на конституцията на България и конвенцията за правата на човека, които им дават право на свободно сдружаване, в което няма нищо лошо, но е странно за какви права на какви македонци ще се борят.

Още от 1989 г. в България започнаха да се проявяват открито наченки на македонизъм в Пиринския край. След 10 ноември те упорито, шумно и активно търсеха легитимация. Организираха събития, забранявани от властта, търсеха провокации, подпомагани в годините и от властта в Северна Македония. На техни чествания на исторически събития нерядко присъстваха посланици на Македония у нас, което бе скандално.

След всяко действие на държавните органи по пресичане на опитите за легитимиране на такова малцинство у нас активисти на ОМО “Илинден” пускаха жалби в Европейския съд по правата на човека и правозащитни организации.

България загуби

10-ина такива

дела в Страсбург

Все още не може да се намери обяснение как за толкова години нашите представители на тези дела в европейския съд не успяха да убедят колегите си, че македонска нация няма, няма и такова малцинство, законно признато в България.

За последните 30 г. македонистите пробваха регистрации като политическа партия или пък сдружения, променяйки многократно наименованията. Има около 20 отказа на съда и Агенцията по вписванията да регистрира такива формирования.  

При най-първите опити за легитимност във внесените документи в съда се откриваха и сепаратистки нотки. По-късно те бяха старателно изчистени и заменени с тезиси от Европейската конвенция за правата на човека и измежду много общи и красиви думи се прокрадва и “македонското малцинство”.

Досега опитите бяха парирани от съда и Агенцията по вписванията за каквато и да е регистрация, но в последните месеци нещо се преобърна. Дали е недоглеждане от някои служители, или пък необяснимо отстъпление?

Македонистите се хвалят и с още нещо. Доволни са, че на 18 септември в Американския университет на кръгла маса “No-hate-bg: заедно в защита на малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза”

като лектор

участва

съпредседателят

на ОМО

“Илинден-ПИРИН”

Стойко Стойков с доклад за македонското малцинство в България.

“Това несъмнено е първият път, откакто България е демократична страна, македонски представител да говори на форум с участие на държавни институции. Да се надяваме, че това е знак за промяна към по-добро”, отчитат в печатния си орган омовци.

Ръководителите им се събрали на заседание през септември и коментирали регистрацията на сдруженията. Констатирали, че едното си “поставя несъмнено македонски цели съгласно съдържанието на устава”. Обсъдили и “причините за това отстъпление на властите от системната им блокада пред регистрация на македонски сдружения и бе отбелязано като най-вероятно силния натиск и мониторинга в Комитета на министрите”.

Сега след искането на прокуратурата за заличаване на едното сдружение на ход е съдът, който трябва да се произнесе и поправи грешката на служителите, допуснали регистрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

210 с COVID-19 от 5388 проби, 12 са починали за денонощието

210 с COVID-19 от 5388 проби, 12 са починали за денонощието

210, с 94 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 722 . Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5388. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

СНИМКА: Архив

Отлагат тържествата на Шипка заради коронавируса

Национално честване "Шипченска епопея' е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх Шипка, съобщиха от областната администрация в Габрово

Какви са тежките решения за Борисов - оставка или нов кабинет

Какви са тежките решения за Борисов - оставка или нов кабинет

До 2-3 дни щял да ги обяви и да успокои хората Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил, загатна той посоката “Тежките решения са тежки, докато ги вземеш. Въпросът сега е да си направя разчетите кога и как” Това обяви премиерът Бойко Борисов във вторник. Така за трети пореден ден - след като първо пусна снимка с внуците си

КАДЪР: Министерството на отбраната

Български ВВС са проверявали руска активност в Черно море

Български ВВС са проверявали руска активност в акваторията на Черно море. Това потвърдиха от министерството на отбраната за БНР. Това е станало в рамките на охраната на т.нар. натовско въздушно пространство. В операцията са участвали и изтребители от Турция и от Румъния. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания

Ахмед Доган излезе от активния политически живот преди седем години, но остана в ДПС като неин почетен председател.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Доган прати на Христо и ГЕРБ стари речи вместо тезиси

Те припомнят 2009 г., когато за първи път Бойко Борисов направи кабинет ДПС продължава да е гръмоотводът на държавата, защото мишоците в политиката и живота са много, обяснява Сокола на свои и чужди Какво иска да каже почетният председател на ДПС Ахмед Доган седем години след като излезе от активния политически живот в страната

Снимки Велислав Николов

34-ти ден на протест: Домати летят към Министерския съвет, пак блокада пред СУ (Снимки)

21:18 часа: Протестиращите тръгнаха от площад "Независимост" към Орлов мост. Четене и спорт на открито ще има от утре на Орлов мост и пред ректората, обяви Хаджигенов и призова протестиращите да си носят книги и спортни съоръжения. На извънредното заседание този четвъртък протестиращите ще се съберат от обяд пред Народното събрание

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Смята се, че тази кола е ударила Юлия.

Две седмици без следа от шофьора, прегазил Юлия край Созопол

Вече 2 седмици полицията издирва шофьора, прегазил в нощта срещу 26 юли 34-годишната Юлия Ангелова на пътя Созопол - Царево. В предната вечер Ангелова била на заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг “Арапя”, където била отседнала. На средата на пътя обаче слязла. Тръгнала пеша

Зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев СНИМКА:  "24 ЧАСА"

Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили

Обръщаме се към вас по повод публикуваната на 25.7.2020 г. в хартиеното и електронното издание на в. “24 часа” статия със заглавие “Педофили искат да бъдат забравени с дела срещу издатели и журналисти.” Уважаваме правото ви да поставите във фокуса на общественото внимание проблемни казуси, като правите собствени разследвания

Атентат срещу Живков завършва с яйца и домати

Атентат срещу Живков завършва с яйца и домати

Едно пътешествие през 1960 г. на "реформаторите" Тодор Живков и Никита Хрушчов за малко да завърши с атентат. С кораба "Балтика" те и останалите източноевропейски лидери пътуват към Америка за прочутата сесия на ООН. Именно на нея Хрушчов ще тропа с обувката си, а малко след това Живков и дясната ръка на съветския лидер - Алексей Косигин ще се

Министерски съвет СНИМКА: Архив

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат чрез видеоконферентна връзка предстоящото утре от 10 часа редовно правителствено заседание. Министерският съвет ще заседава при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОКЛАД НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕКСПОРТЕН КОНТРОЛ И

Борисов на предишно онлайн заседание на кабинета. Снимка правителствена пресслужба

Утре кабинетът заседава пак чрез видеоконферентна връзка

Утре редовното заседание на кабинета отново ще бъде чрез видеоконферентна връзка,съобщи пресслужбата на Министерския съвет. На заседанието ще се обсъди проект на решение за одобряване на индикативно финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата

Христо Иванов СНИМКА: Архив

"Правен свят": Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

Много се изговори и изписа за нелепата ситуация от неделя, при която лидерът на „Да, България“ Христо Иванов гузно се опита да прекъсне откровенията на бившия жълт депутат Димитър Ламбовски по адрес на един от митичните босове на родния ъндърграунд Младен Михалев – Маджо. И ако издънката е поредната в публичния живот на най-слабия министър на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber