Хора със запори ще атакуват Цацаров начело на антикорупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7893190 Хора със запори ще атакуват Цацаров начело на антикорупцията Хора със запори ще атакуват Цацаров начело на антикорупцията www.24chasa.bg
Сотир Цацаров трябва да представи концепцията си до 7 дни.

Той ще разкрива незаконно забогателите, но и вратичките в законите, които дават възможност за злоупотреби

Начело на антикорупционната комисия главният прокурор Сотир Цацаров не само ще разкрива незаконно забогателите, но и ще улавя вратичките в законите, които дават възможност за злоупотреби. Той обаче ще се изправи и срещу противниците на комисията, които не са малко, макар някои от тях да са обвиняеми със запори.

Цацаров бе предложен за шеф на комисията във вторник от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Неговият мандат начело на прокуратурата изтича на 10 януари 2020 г.

Задачите, възложени на мегаоргана, който в този си вид работи от април 2018 г., се простират от превенцията до разкриването на корупционни практики, установяването на конфликт на интереси и подаването на искове в съда за конфискация на незаконното имущество. До момента запорираното имущество е за близо 4 млрд. лв., почти толкова е и размерът на исковете, като най-големият е срещу Цветан Василев за 2,2 млрд. лв.

“Цацаров

ще влезе с

летящ старт,

защото е

блестящ

администратор”,

каза в сряда бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров по Би Ти Ви. Опитът, който Цацаров е натрупал като наказателен съдия, председател на окръжния съд в Пловдив и главен прокурор, ще му даде възможност да не се лута в материята. Основната задача на шефа на КПКОНПИ е не да лови подкупните, защото това е работа на прокуратурата, а да организира пет звена за борба с корупцията, така че да ги направи ефективни, а не кухи структури.

Мандатът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото ѝ име, е 6 г. Той тече от април 2018 г. Затова и главният прокурор няма да започне нов, а ще довършва този на Пламен Георгиев.

Председателят, неговият заместник и тримата членове се избират от парламента. Те са подпомагани от инспектори, които извършват същинските проверки. КПКОНПИ е единствената институция у нас, която има достъп до почти всички регистри. Любопитна подробност е, че инспекторите нямат достъп до интернет на служебните си компютри, за да се избегне възможността да бъдат хакнати.

В момента временно изпълняващ длъжността след напускането на Пламен Георгиев през юли 2019 г. е Антон Славчев. Той беше негов заместник, като преди това е работил в ДАНС. Един от членовете е Антоанета Цонкова, която е в комисията от 2010 г. и дори я е оглавявала за кратко. Другите са Силвия Къдрева, която заедно с отдела си се вля в КПКОНПИ от Сметната палата, и Пламен Йоцов. Той работи в областта на превенцията. Неговият екип са бившите кадри на БОРКОР. Задачата им е да откриват вратичките в законодателството, които създават предпоставки за корупция. През м.г. са направили 100 забележки в 28 законопроекта.

Друго направление, по което работи КПКОНПИ, са проверките на декларациите за имущественото състояние на хората, заемащи публични длъжности. В тази категория попадат и шефовете на агенции, главни секретари на ведомствата, ректори, директори на болници и възложители на обществени поръчки и т.н. На проверка подлежи и имуществото на техните партньори и непълнолетни деца. Затова

през 2018 г.

са проверени

9066 души

Противодействието на корупцията е другата задача на КПКОНПИ. През м. г. са извършени 343 проверки, възложени от прокуратурата. По 70 от тях са открити данни за престъпления. Комисията също така приема сигнали от граждани. Строителният предприемач Александър Ваклин например точно в КПКОНПИ беше подал сигнала срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева. Общо през м.г. сигналите са 700.

Отнемането на незаконно придобитото имущество е може би най-познатата дейност на КПКОНПИ, която обаче среща и сериозен отпор. В началото на годината ВКС излезе с тълкувателно решение, че не може да има дело за конфискация без влязла в сила присъда. След като съдиите бяха на път да променят духа на закона, се наложи спешна промяна. Делото за отнемане на имущество за 2,2 млрд. лева от Цветан Василев пък е спряно заради запитване до съда в Люксембург.

Отнетото през 2018 г. е на стойност 13 млн. лева. Благодарене на вливането си в КПКОНПИ заработи и разкриването на конфликт на интереси.

До 2018 г. институцията, която се занимаваше с този проблем, беше КПУКИ. Тя стана печално известна със своя бивш председател Филип Златанов и неговото тефтерче.

НФСБ решава днес за Цацаров, за

ГЕРБ е консенсусната фигура, а за

ДПС е “богатство за всяка държава”

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Чия е кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия? Лек разнобой по въпроса се разгоря сред управляващите в парламента вчера.

Кандидатурата не е обща на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като ден по рано Цацаров бе номиниран за шеф на КПКОНПИ на съвместна пресконференция на шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, Емил Димитров - Ревизоро от квотата на ВМРО и Явор Нотев от “Атака”.

Този въпрос не е обсъждан в групата на ОП, нямаме общо решение и не беше правилно представена новината, обясни Симеонов. Днес групата ще изслуша Цацаров и тогава ще реши.

По-късно Симеонов разказа, че Ревизоро му е обяснил, че в лично качество издигнал и подкрепил кандидатурата.

Емил Димитров е от квотата на ВМРО и не е длъжен с нас да се консултира, каза още Симеонов. Но без категорично решение и гласуване в групата всеки в лично качество можел да изразява позиции.

Запитан дали тогава в лично качество подкрепя кандидатурата на настоящия главен прокурор, лидерът на НФСБ отговори: “Като гледам, то няма друга.” И той, и Ревизоро бяха скептични относно другата кандидатура - на Симеон Найденов от “Воля”. Няма шанс, подкрепата за него ще е прекалено слаба, обясни лидерът на НФСБ.

Самият Емил Димитров също обясни в кулоарите на парламента, че е говорил в лично качество. Не съм разговарял с НФСБ и не мога да говоря от тяхно име, но няма бой и скандали, увери Ревизоро. Доколкото обаче усещал настроенията сред колегите си, всички одобрявали това предложение.

Няма недоразумение около кандидатурата на Сотир Цацаров, категорична бе пък шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обясни, че времето преди внасяне на името не позволявало всеки депутат от двете групи да се подпише под предложението, номинацията била консенсусна.

Групата на ДПС не е обсъждала постъпилите две кандидатури. Като внесат концепциите си, ще се съберем и ще ги анализираме внимателно и в детайли, каза зам.-шефът ѝ Хамид Хамид.

“Няма как да не отбележа и моето мнение, и на моите колеги за безспорната личност на главния прокурор, за безспорния професионализъм и качествата, които той притежава. Богатство е за всяка държава да използва този потенциал пълноценно и КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие”, коментира Хамид.

Но веднага постави задача пред новия шеф на комисията след встъпването му в длъжност: да продължат законодателните промени, които “висят” в правната комисия.

Даниела Машева: Няма

причина Цацаров да

подава сега оставка

След направената номинация на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ той няма задължение да подава молба за предсрочно освобождаване като главен прокурор. Това каза говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева в сряда. Тя уточни, че условия на несъвместимост биха възникнали едва след избора му като председател на антикорупционната комисия.

“Ако Сотир Цацаров подаде молба за предсрочно освобождаване от поста, тя ще бъде насочена към Пленума на Висшия съдебен съвет. Той следва да я разгледа и с мнозинство от минимум 17 гласа да вземе решение, с което да предложи на президента да издаде указ за предсрочно освобождаване на главния прокурор”, каза говорителят на прокурорската колегия.

Машева добави, че президентът може да върне предложението на ВСС, но при повторно внасяне е задължен да издаде указ за освобождаването на главния прокурор.

Говорителят на прокурорската колегия обясни още, че няма пречка избраният за главен прокурор Иван Гешев да встъпи като титуляр на поста преди 10 януари 2020 г., ако има издаден указ. Тогава изтича мандатът на Сотир Цацаров.

Според нея няма как да се стигне до криза, защото законовата възможност в тези случаи е по предложение на съответната колегия Пленумът на ВСС да вземе решение, с което да бъде определен изпълнявящ функциите “Вероятно някой от заместниците”, добави тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

20 км трасе и от язовир “Огняново” тръгва питейна вода за София

20 км трасе и от язовир “Огняново” тръгва питейна вода за София

Проектът за резервен водоизточник на столицата може да се реализира до 2 г., смята кметът Фандъкова Изграждане на 20 км трасе и пречиствателна станция - това е нужно, за да се сдобие София с резервен водоизточник. Проектът предвижда в такъв да се превърне язовир “Огняново”. За тази възможност съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на срещата

Снимки: МВнР

България и още 34 държави заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация

Външни министри от 35 страни, сред които и България, изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и на среща в Брюксел приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация. Българската делегация на първата министерска среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

Бижутата бяха разпилени от обирджиите навсякъде в двора на митницата.

Глухи и слепи охранители май бдели над митницата в Благоевград

Сотаджиите се явили на сигнала и не забелязали нищо нередно, докато вътре крадците режели с флекс и наводнявали сградата Слепи и глухи май са били охранителите от благоевградския СОТ, които били дежурни в събота вечер. Тогава неустановени още лица измъкнаха голямо количество разнообразна валута и конфискувани бижута от митницата в града

Бащата на убитата Андреа от Галиче: Изнендан съм от бързата реакция на премиера

Бащата на убитата Андреа от Галиче: Изнендан съм от бързата реакция на премиера

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андреа във врачанското с. Галиче. Така коментира бащата на жестоко убитото момиче Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че един отчаян баща иска детето му поне да има покой на

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров Снимка: Архив

"Атака" с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Принципите на ПП ""Атака"" от нейното създаване са били следните: България да бъде колкото се може по-самостоятелна държава в днешния глобален свят; да следва интересите на своите граждани и да ги поставя над чуждите интереси. Ако партия "Атака" беше избрана да управлява България, щеше да приложи точно тези принципи

Йохан Фредерик Стелингверф

„Валиумният изнасилвач“ се изнесъл от квартирата си преди първия арест?

Вече втора седмица медиите и социалните мрежи не спират да следят случая с нидерландеца Йохан Фредерик Стелинверф, известен като "валиумният изнасилвач" Йохан Стелингверф. Една от жертвите му проговори пред журналисти от Новините на Канал 6 в Нидерландия. Става дума за 32-годишната жена, която е била брутално изнасилена от Стелингверф в София на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кадър: Нова телевизия

Боклук за милиарди: Италия с "триъгълник на смъртта" и легални канали към Африка и Азия

Какво се случва с италианския боклук, заради който прокуратурата обяви, че разследва и заместник-министър в ековедомството? Проверки имаше и на пристанище Варна, откъдето се предполага, че влиза боклукът. Микеле Буономо, представител на неправителствената организация „Лега Амбиенте", първа подава сигнал срещу италианската мафия за търговията с

Снимка: Pixabay

Вижте какво е състоянието на републиканските пътища

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 19.01.2020 г., предоставена от Агенция "Пътна инфраструктура". І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -8° до +10°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Бургас, Добрич, Смолян, Шумен и Ямбол. Сняг вали в района Омуртаг /обл

Снимки: БСП

Паргов: Хората във Волуяк искат нормални условия за живот, протестът им е справедлив

Близостта и свързаността на Перник със София налагат Столична община да прояви солидарност и да помогне за решаване на проблема с водата, смята лидерът на БСП - София Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е напълно справедлив. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян

Кръстина Таскова СНИМКА: Архив

В сряда става ясно дали "Воля" ще подкрепи вота на недоверие

Партия "Воля" ще излезе в сряда с окончателно решение дали ще подкрепи вота на недоверие, който ще бъде внесен от БСП в понеделник. Това съобщи пред БНР Кръстина Таскова, зам.-председател на "Воля". „Искаме да стане ясно кой е с жителите на Перник и кой иска да създава криза. Следим и действията на правителството

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

Само за нощ в Пловдивско арестуваха 10 пияни и 5-има дрогирани шофьори

19 бързи производства са образувани срещу пияни и дрогирани шофьори след нощна операция на полицията в Пловдивска област, съобщиха от прокуратурата. Във връзка със зачестилите случаи на катастрофи от шофиране в нетрезво състояние и употреба на наркотици със заповед на окръжния прокурор Румен Попов е била предприета акцията на 18-и срещу 19-и

Корнелия Нинова Снимка: БСП

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии

БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии, обявиха от партията. В понеделник /20.01.2020г./, в 11.00 часа, в Народното събрание ще се проведе среща с АБВ, а в 13.00ч. с Движение 21. Очаква се отговор от Демократична България, които също са поканени. В 14.00ч вотът на недоверие ще бъде внесен в деловодството на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber