Борисов иска възмездие за смъртта на 3-годишния Александър (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7893180 Борисов иска възмездие за смъртта на 3-годишния Александър (Обзор) Борисов иска възмездие за смъртта на 3-годишния Александър (Обзор) www.24chasa.bg
В началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев (на малката снимка) да отстрани тримата директори на болници временно. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

l След като говори с родителите му, премиерът

временно отстрани шефовете на трите болници,

през които е преминало детето

l Шефът на “Пирогов”: Съдействаме

максимално на проверките

l В педиатрията започнаха подписка в подкрепа

на директора си, от “Лозенец” запазиха мълчание

Възмездие за смъртта на 3-годишния Александър, починал в края на миналата седмица след разкарване между три болници в София, поиска премиерът Бойко Борисов.

Той нареди в сряда временно да бъдат отстранени от постовете им шефовете на Педиатричната болница д-р Димитър Русинов, на болница “Лозенец” проф. Любомир Спасов и на “Пирогов” проф. Асен Балтов. От работа да бъдат махнати и всички лекари, замесени със случая, докато не приключат проверките за смъртта на детето.

Борисов издаде нареждането си към здравния министър Кирил Ананиев, след като рано сутринта се видя в Министерския съвет с родителите на починалото дете.

По-късно Борисов разказа, че родителите му показали дълги записи, с които заснели състоянието на детето.

“Снимали са

как се държат

секретарките на

шефовете на

болниците и съм

потресен,

затова са ми толкова резки решенията”, каза той.

3-годишният Александър почина в четвъртък, в петък родителите описаха мъките си в търсене на спасение в отворено писмо. Детето вдигнало температура и те го отвели първо в детската болница, където не било прието. 

След това отишли в “Лозенец”. Там го прегледали, но изпратили за домашно лечение. След два часа детето се влошило и отново било заведено в педиатрията. Там го приели трудно след двучасово чакане и молби, защото нямали свободни легла. А след ново влошаване на състоянието му лекарите го интубирали и пренасочили с линейка към детската реанимация в “Пирогов”, където Александър издъхнал.

“Ананиев, докато тече проверката, искам да отстраниш всички директори на болници, всички замесени в процеса по лечението на 3-годишното дете, което почина в София. Говорете с прокуратурата

да ползват ВМА

за експертизи Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще бъде направено. Такова бездушие, да гледат детето така... Разстроих се! Незабавно да се махат оттам! Докато свършат проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, инвестирахме толкова много пари, а сега разплакахме родителите”, обърна се Борисов към здравния министър след срещата си с майката и бащата на Алекс.

По обед Ананиев извика тримата директори на среща в здравното министерство, след която те самите също потвърдиха, че са освободени от длъжност до приключване на проверката. 

“Мярката е приложена и на тримата директори, докато приключи разследването”, каза директорът на педиатрията д-р Димитър Русинов.  

Той подчерта, че болницата ще окаже пълно съдействие с документация по време на проверките. Междувременно 102-ма лекари от лечебното заведение направиха подписка, с която застават зад директора си и колегите им, участвали в диагностиката и лечението на детето.

“Съдействаме максимално на проверките”, каза и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Директорът на университетска болница “Лозенец” проф. Любомир Спасов се въздържа от коментар. 

Проф. Николай Габровски, зам.-директор на “Пирогов”:

Пациентът е бил в “Пирогов” 2,5 ч, а документацията на извършените през това време действия е над 40 стр.

Нормално е при тежка, трагична ситуация да бъде извършена проверка от всички институции, които биха могли да бъдат сезирани. Това е в интерес на всички – и на обществото, и на нас като професионалисти и преди всичко – на семейството и близките. За нас временното отстраняването на директора на болницата проф. Балтов не беше стъпка, която може да подпомогне проверките и създава предварително негативни обществени нагласи. Но след като така е преценено, ние продължаваме да съдействаме спокойно и с всички възможни средства на проверяващите институции, включително и на прокуратурата.

Надяваме се, в най-кратки срокове да има резултат, който, убедени сме, ще покаже огромните усилия, положени в болница "Пирогов" за преодоляване на този изключително тежък случай. В годините болницата е доказана като институция от последна инстанция, в която се концентрират едни от най-тежки, често дори неспасяеми случаи, не само от София, а и от страната. Подготовката и професионализмът на екипите са утвърдени от опита, готовността ни за реакция винаги е била незабавна, а вратите – отворени за всеки нуждаещ се. И това се е доказвало и се доказва ежедневно. 

Единственото, което бих допълнил за конкретния случай, е, че за краткия престой на пациента в болницата - около 2,5 часа, историята на заболяването му възлиза на 44 страници. Може да си представите какъв е обемът на извършена медицинска дейност, диагностични и терапевтични процедури. Мисля, че това красноречиво говори за усилията, които екипите на Детската противошокова зала, Детската реанимация и всички други, включени в процеса, са положили за този кратък период.

Спокойно и търпеливо изчакваме изхода от проверката. Макар създадената негативна обществена нагласа, както и възникналото в екипите напрежение да затрудняват отчасти осъществяването на нормалните ни ежедневни задължения, ние полагаме всички усилия болницата да работи пълноценно.

Потвърдено: Пневмония с масивни кръвоизливи убила Алекс

Тежка двустранна хеморагична пневмония с масивни кръвоизливи в белите дробове е причинила смъртта на 3-годишния Алекс. Това обявиха от здравното министерство в рамките на предварителния доклад от проверката на трите болници, през които е преминало детето, преди да почине - детската болница “Проф. Иван Митев”, “Лозенец” и “Пирогов”.

Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи в сряда, но има още работа. Дотук е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са и становищата на лекарите, участвали в диагностиката и лечението му, обясниха от здравното министерство.

Пневмонията е причинена от вирусна инфекция. Хистологичните изследвания не са готови. Очакват се до седмица. За разчитането им са назначени 3 независими експертизи – от инфекционист, детски пулмолог и вирусолог.

На база на резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад, който ще бъде изпратен на здравния министър до края на следващата седмица.

По случая е сезирана и Комисията по професионална етика към съответната районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси на лекарите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Искате да четете "24 часа", но не можете да намерите печатното издание? Вече лесно можете да имате любимия вестник директно на своя телефон, таблет или компютър. Удобната платформа на Медийна група България дава бърз достъп и лесно плащане на абонамент както за 24 часа”, така и  за останалите  ни издания

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Пластовете се разместват Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в 5 направления има увеличение на броя на студентите с около и над 30% - “Медицина” (76%), “Военно дело” (60%), “Стоматология” (41%), “Педагогика” (36%) и “Ветеринарна медицина” (26%)

Ерен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев на церемонията “Отличниците на България” в края на октомври

Съсед преби с кол най-добрия млад автомонтьор в цяла Европа (Обзор)

Ерен Осман е един от “Отличниците на България” Ерен Осман, който е най-добрият млад автомонтьор в Европа, е бил пребит от свой съселянин преди дни. 18-годишното момче от с. Искра бе отличено и в кампанията на “24 часа” - “Отличниците на България”. Ерен вече е студент по автомобилно инженерство във филиала на Русенския университет в Силистра

Предполагаемият изгонен първи секретар на Русия от България - Владимир Русяев.

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Той е реципрочният отговор на обявения за персона нон грата Владимир Русяев Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и  инженерство

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно). Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия, реши парламентът, БТА. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Видеокамери освен в складовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бившата служителка на НОИ-Пловдив Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й СНИМКИ: Евгени Цветков

Оставиха в ареста бившата служителка на НОИ, правила фалшиви удостоверения

Оставиха в ареста 62-годишната бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е правила фалшиви удостоверения за пенсиониране, както и мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, предаде БНТ.  Георгиева е обвинена за извършването на измама в особено големи размери. Това реши районният съд в Пловдив. Дъщеря ѝ беше освободена срещу парична гаранция от

Отличници от гимназията са студентите
по медицина

Отличници от гимназията са студентите по медицина

Първокурсниците в специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини се нареждат “Теория и управление на образованието”, “Теория на изкуствата”

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Още 60 млн. лв. за учителите - заплатите им с 18% нагоре

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието. В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

ДПС: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП

Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ минути след като парламентът прегласува текста за парите на партиите от бюджета и ГЕРБ, по настояване на патриотите, подкрепи предложението на БСП за 8 лева на глас. Карадайъ напомни, че още сутринта до него е достигнала информация

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Словакия в рамките на Словашкото председателство на организацията, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. “Благодаря на министър Мирослав Лайчак за

Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката

Субсидията на партиите става 8 лева на глас (Обновена)

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber