4 версии къде изчезна водата на Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7892715 4 версии къде изчезна водата на Перник 4 версии къде изчезна водата на Перник www.24chasa.bg
Жители на Перник щурмуваха местната ВиК.
Жители на Перник щурмуваха местната ВиК. СНИМКА: Светлана Стоименова, агенция “Мироглед”

Перничани щурмуваха ВиК, кметът даде дружеството на прокурор

“Къде ни е водата?”, “Оставка”, “Защо се криеш, мишок?”, “Виновните на съд”. С тези скандирания перничани обсадиха вчера сградата на ВиК – Перник.

Протестът бе заради липсата на вода в язовир “Студена”, което доведе до режим в миньорския град, Батановци и околните села. Недоволните щурмуваха сградата на водното дружество в опит да се срещнат с управителя му инж. Иван Витанов, но полицията успя да ги отблъсне.

Вече няколко дни вода от чешмите на перничани тече сутрин от 5 до 10 ч и вечер от 17 до 22 ч. Поне такъв бе обявеният график. Оказа се обаче, че високите части на града и селата са постоянно без вода, а в ниските тя не спира. Най-драматично е положението в Дивотино. Там чешмите във високите части са сухи от началото на режима до днес.

“Звъняхме на кмета, той отговори, че се е обаждал няколко пъти във ВиК, но оттам му отговаряли, че проблеми има навсякъде. А ние какво да правим? Всеки се спасява поотделно. Точим в бидони от обществената чешма или от бунари”, недоволстват хората.

“Перник е изправен пред хуманитарна криза. Знаем, че вода в язовира няма и не може да се напълни с магическа пръчка. Искаме обаче да знаем кои са виновните и те да си понесат отговорността. Това е пълно безхаберие. Трябва да се търси отговорност не само от управителя на ВиК, но и от областния управител Ирена Соколова, от бившия кмет Вяра Церовска, както и от МРРБ и МОСВ. По време на предизборната кампания идваха разни министри и ни убеждаваха, че проблем няма”, категорични са перничани.

Кметът на

Перник даде на

прокурор водното

дружество

Станислав Владимиров заяви, че, за съжаление, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир “Студена” не е намален. А с въвеждането на почасовото водоснабдяване се цели във водоема да има вода, която да бъде осигурена на перничани до април.

“Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на водното дружество. Индикациите, че притокът на вода към язовира е далеч по-малък от разхода, са още от началото на тази година. Вместо МОСВ да ограничи разхода от язовир “Студена”, до миналият месец тай е бил константен.

Водата се е

пилеела, въпреки

че е имало

индикации за

бъдещ проблем

Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода? Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир “Студена” беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме”, каза още Владимиров.

Той добави, че единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация, е да съгласува режима с ВиК оператора. Според Владимиров на областния управител, МОСВ и всички отговорни институции трябва да се зададе въпросът защо толкова късно се е реагирало.

Според хората в Пернишко

проблемът бил

скрит заради

местните

избори

Вик управителят Иван Витанов призна, че е изпратил писмо до община Перник на 6 октомври, в което се казва, че трябва да бъде въведен воден режим. Отговор от оттам обаче бил даден едва на 7 ноември.

Версиите за

“изчезналата”

вода

на Перник са няколко. Едната е, че водоемът е бил източен, за да се извърши ремонтът на стената вместо по подводен способ, на сухо. Институциите обаче отричат това да е вярно.

Втората версия е за ВЕЦ, който черпи от водата на язовира. Твърди се, че той не работи.

Третата версия пък е, че водата е източвана от завод “Стомана Индъстри”, която месечно черпи 160 000 куб. м - половината от “Студена”, половината - промишлена. Според местните обаче цялата вода е била черпена от питейния водоем на Перник. Това също няма как да бъде доказано.

Четвърти виновник е сушата. Според управителя на ВиК липсата на достатъчно сняг и дъжд са основната причина за празния язовир. Тази версия обаче е изключително съмнителна, защото останалите язовири около Перник са пълни. Освен това годината не е най-сухата от 20 лета насам.

В търсене на решение на проблема бе свикана спешна среща между шефа на водното дружество Иван Витанов, областния управител Ирена Соколова и кмета на Перник Станислав Владимиров. На нея бе и бившият управител на ВиК инж. Камен Каменов, който бе повикан като специалист в помощ за намиране на решение. Набелязани бяха спешни мерки за излизане от ситуацията. Сред тях бе разконсервиране на стари каптажи и допълнително водоснабдяване от Владайския канал и язовир “Диканя”. Надеждите бяха големи, докато не излязоха пробите от язовира, сочен за резервен водоизточник. Оказа се, че

водата е

заразена със

салмонела и е

негодна за пиене

Разконсервираният водоизточник в квартал “Дараците”, с който водното дружество възнамеряваше да захрани кв. “Варош”, пък се оказа с дебит под 1л/сек. От Владайския канал могат да се използват 15 л/сек, ако бъде разрешено от държавата. Витошките водохващия също са с много нисък дебит и не може да се разчита на тях.

В момента водният обем на яз. “Студена” е 4 695 000 куб. м.

Зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков: Шефът на ВиК - Перник, спази процедурите, но ще бъде уволнен

“Управителят на ВиК – Перник, инж. Иван Витанов ще бъде освободен от поста си. До ден ще стане ясно кой ще оглави водното дружество.” Това заяви в Перник зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

“Процедурите, които е трябвало да спазва, инж. Витанов ги е спазил в голяма степен. Още през април е сигнализирал за проблема общината и председателя на ВиК асоциацията и областния управител на Перник, каза Нанков минути преди да “отреже главата” на управителя на водното дружество. Водният оператор бе посочен и като единствен виновник за кризата.

Нанков допълни, че министерството разбрало за проблема едва този месец и веднага били предприети действия. С въвеждането на режима в Перник трябвало да се сведе консумацията до 400 л в секунда, а в момента тя била 460.

“До месец Владайският канал ще бъде пренасочен към язовир “Студена”. Чакаме и вторите проби на язовир “Диканя”, които се правят в “Софийска вода”, защото първите не са добри. Ако водата става за питейно-битови нужди, за два месеца в авариен порядък ще бъде изградена инфраструктура към язовир “Студена”, каза още Нанков.

Министърът очерта какви са двете главни причини, довели до безводието в общината. По думите му това са сушата и остарялата водопреносна мрежа на Перник.

“До края на октомври притокът е бил 4 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. ВиК мрежата пък е надупчена като швейцарско сирене. Загубите са 75%. Фактурирани към потребителите са 3 342 000 куб. м. Неотчетените води обаче били 10 390 000 куб. м.

Министърът бе категоричен, че при режимното водоподаване водата за перничани е гарантирана до април следващата година, когато се очаква и пролетното снеготопене.

Яка спекула с бидоните

Яка спекула се върти с най-търсената стока в Перник – бидоните. Цените на пластмасовите съдове скочи с обявяването на режима на водата в общината, а търговците отчетоха бум на продажбите.

Най-купувани са бидончетата на кооперативния пазар в Перник - от 20 л , с канелка, защото домакините ги ползват за миене. Цената им е 20 лв. за комплект. Само бидончето се продава по 16,50 лв., а канелката – 3,50 лв. В столицата обаче този съд струва 13-14 лв., а поръчан онлайн - едва 9 лв., но с доставката се оскъпява. Цените на канелките в търговската мрежа не надвишават 2 лв.

С 5 до 10 лв. са завишени цените и на останалите бидони. Така за 25 л перничани плащат по 25 лв. С канелка цената е 28,50 лв. “Почти не продаваме без кранчета”,обясниха търговци.

60-литровите съдове с канелки струва на пернишкия кооперативен пазар 37 лв., 130-литровите – 51,50 лв., а 220-литровите – 63,50 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 396, от които 5177 активни. За последното денонощие са направени общо 1275 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Христо Иванов, Маджо и тишина за бъдещия премиер, защото има запис (Видео)

Христо Иванов, Маджо и тишина за бъдещия премиер, защото има запис (Видео)

Интересен клип се появи в социалните мрежи - непознат се снима с Христо Иванов като потенциален бъдещ премиер. Да не забрави, казва ентусиазираният фен и споделя, че си изключил телефона, защото Маджо нещо звънял... Лидерът на "Да, България" му посочва микрофона, че върви запис, но фенът иска да сподели своите преживявания с Младен Михалев - Маджо

СНИМКА: Николай Литов

Протестиращите стигнаха до кръстовището на 4-ти километър, връщат се към Орлов мост (Снимки)

Заканват се да блокират утре границата с Румъния и летище Варна 22,50 ч. -  Протестиращите стигнаха до кръстовището на 4-ти километър и обърнаха обратно. Без дори да се задържат, тръгнаха към Орлов мост "За какво бихме толкова път, бе?!", викаха някои, които искаха да продължат по Цариградско шосе. Заканиха се, че утре ще направят същото шествие

Още правила за електронните медии се подготвят с промените на Закона за радиото и телевизията.
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Рекламата в частните телевизии без ограничения за час

СЕМ ще контролира и видеоплатформите според промените в медийния закон, предложени за обществено обсъждане Търговските телевизии вече сами ще определят колко реклама да излъчват в един час програмно време. Тя обаче не може да бъде повече от 20% в периода между 6 и 18 ч и също толкова от 18,00 до 0,00 ч

В петък вечерта протестиращите отново разпънаха палатките си на Орлов мост.

СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Барикадите се разделиха, хората на Христо Иванов изгониха Мая Манолова от Орлов мост (Обзор)

l Бившата социалистка приета само при майките на деца инвалиди l Борисов забранил на полицията да бие протестиращи След повторното си изграждане барикадите се разделиха. Орлов мост е територия на “Да, България” и БОЕЦ, а кръстовището пред ректората на Софийския университет е на Мая Манолова и майките от “Системата ни убива”

Блокадата в центъра на София - на Орлов мост. Снимка: Николай Литов

Борисов нареди на полицията да не закача протестиращи

Срещу протестиращите да не бъде използвана никаква сила, а действията на полицията да се сведат само до охрана на реда. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на МВР. Поискал и да не бъде прилагано насилие срещу барикадиралите се по кръстовищата в София. "Няма да има акции срещу барикадите нито по светло, нито по тъмно"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Фейсбук/Бойко Борисов

Борисов: Най-верните решения идват от децата (Снимка)

"Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!". Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук профила си, като публикува и своя снимка с двамата си

КАДЪР: Би Ти Ви

Протестно автошествие и по пътя за „Кулата”, велосипедисти също участват

Протестиращи от Благоевград карат бавно по Е-79 в посока към „Кулата”. В автошествието се включиха и велосипедисти, предаде Нова тв. Движението в района е затруднено, тъй като недоволните спират на места. Те развяват знамена, скандирайки „оставка”. Полицейското присъствие е засилено. Органите на реда се стремят да не допускат инциденти

Виктор Димчев: 238 човека в София изразиха гнева си снощи срещу системата

Виктор Димчев: 238 човека в София изразиха гнева си снощи срещу системата

238 човека изразиха гнева си срещу системата последната вечер в София. Това стана ясно от една от публикуваните снимки във фейсбука на Виктор Димчев, фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 година. Пак под формата на загадка той пита потребителите на социалната мрежа за бройката протестиращи в столицата

Проф. Димитрина Гюрова-Савова получи награда от премиера Бойко Борисов Снимка: Йордан Симеонов

Почина режисьорът проф. Димитрина Гюрова-Савова

Днес почина проф. Димитрина Гюрова-Савова (1934-2020). Тя е един от най-почитаните доайени на НАТФИЗ, през 32-годишния си преподавателски път е извела 8 актьорски и 7 режисьорски класа, припомнят от театралната академия, пише БТА. Стотици лица от театъра, киното и телевизията са нейни учении. Сред тях са Иван Иванов, Петя Силянова, Бойка Велкова

Автошествие пътува протестно към Калотина с 30 км/час (Видео)

Автошествие пътува протестно към Калотина с 30 км/час (Видео)

Протестът от жълтите павета се прехвърля на границата. Автошествие тръгна от София към ГКПП „Калотина“ с идеята да затвори граничния пункт и да спре преминаването на хора и автомобили. Протестиращите са шофирали с ниска скорост, заради което се е образувало задръстване. Те са предвождани от т.н. Отровно трио - адв

Мария - фолк певица

Мария, фолкпевица: Спирам да пея, но това не е край, а ново начало - ще пиша книга

Когато имам вариант да се чувствам добре, в никакъв случай не изпускам момента хвърлям се с главата напред и съм на макс - Мария, къде те намирам, можеш ли да говориш? - Хващаш ме в един от тези женски дни, в които правя коса, маникюри, педикюри... Такива работи... - Винаги си била с перфектна визия. - Благодаря. - Как изкарваш пандемията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber