4 версии къде изчезна водата на Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7892715 4 версии къде изчезна водата на Перник 4 версии къде изчезна водата на Перник www.24chasa.bg
Жители на Перник щурмуваха местната ВиК.
Жители на Перник щурмуваха местната ВиК. СНИМКА: Светлана Стоименова, агенция “Мироглед”

Перничани щурмуваха ВиК, кметът даде дружеството на прокурор

“Къде ни е водата?”, “Оставка”, “Защо се криеш, мишок?”, “Виновните на съд”. С тези скандирания перничани обсадиха вчера сградата на ВиК – Перник.

Протестът бе заради липсата на вода в язовир “Студена”, което доведе до режим в миньорския град, Батановци и околните села. Недоволните щурмуваха сградата на водното дружество в опит да се срещнат с управителя му инж. Иван Витанов, но полицията успя да ги отблъсне.

Вече няколко дни вода от чешмите на перничани тече сутрин от 5 до 10 ч и вечер от 17 до 22 ч. Поне такъв бе обявеният график. Оказа се обаче, че високите части на града и селата са постоянно без вода, а в ниските тя не спира. Най-драматично е положението в Дивотино. Там чешмите във високите части са сухи от началото на режима до днес.

“Звъняхме на кмета, той отговори, че се е обаждал няколко пъти във ВиК, но оттам му отговаряли, че проблеми има навсякъде. А ние какво да правим? Всеки се спасява поотделно. Точим в бидони от обществената чешма или от бунари”, недоволстват хората.

“Перник е изправен пред хуманитарна криза. Знаем, че вода в язовира няма и не може да се напълни с магическа пръчка. Искаме обаче да знаем кои са виновните и те да си понесат отговорността. Това е пълно безхаберие. Трябва да се търси отговорност не само от управителя на ВиК, но и от областния управител Ирена Соколова, от бившия кмет Вяра Церовска, както и от МРРБ и МОСВ. По време на предизборната кампания идваха разни министри и ни убеждаваха, че проблем няма”, категорични са перничани.

Кметът на

Перник даде на

прокурор водното

дружество

Станислав Владимиров заяви, че, за съжаление, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир “Студена” не е намален. А с въвеждането на почасовото водоснабдяване се цели във водоема да има вода, която да бъде осигурена на перничани до април.

“Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на водното дружество. Индикациите, че притокът на вода към язовира е далеч по-малък от разхода, са още от началото на тази година. Вместо МОСВ да ограничи разхода от язовир “Студена”, до миналият месец тай е бил константен.

Водата се е

пилеела, въпреки

че е имало

индикации за

бъдещ проблем

Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода? Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир “Студена” беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме”, каза още Владимиров.

Той добави, че единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация, е да съгласува режима с ВиК оператора. Според Владимиров на областния управител, МОСВ и всички отговорни институции трябва да се зададе въпросът защо толкова късно се е реагирало.

Според хората в Пернишко

проблемът бил

скрит заради

местните

избори

Вик управителят Иван Витанов призна, че е изпратил писмо до община Перник на 6 октомври, в което се казва, че трябва да бъде въведен воден режим. Отговор от оттам обаче бил даден едва на 7 ноември.

Версиите за

“изчезналата”

вода

на Перник са няколко. Едната е, че водоемът е бил източен, за да се извърши ремонтът на стената вместо по подводен способ, на сухо. Институциите обаче отричат това да е вярно.

Втората версия е за ВЕЦ, който черпи от водата на язовира. Твърди се, че той не работи.

Третата версия пък е, че водата е източвана от завод “Стомана Индъстри”, която месечно черпи 160 000 куб. м - половината от “Студена”, половината - промишлена. Според местните обаче цялата вода е била черпена от питейния водоем на Перник. Това също няма как да бъде доказано.

Четвърти виновник е сушата. Според управителя на ВиК липсата на достатъчно сняг и дъжд са основната причина за празния язовир. Тази версия обаче е изключително съмнителна, защото останалите язовири около Перник са пълни. Освен това годината не е най-сухата от 20 лета насам.

В търсене на решение на проблема бе свикана спешна среща между шефа на водното дружество Иван Витанов, областния управител Ирена Соколова и кмета на Перник Станислав Владимиров. На нея бе и бившият управител на ВиК инж. Камен Каменов, който бе повикан като специалист в помощ за намиране на решение. Набелязани бяха спешни мерки за излизане от ситуацията. Сред тях бе разконсервиране на стари каптажи и допълнително водоснабдяване от Владайския канал и язовир “Диканя”. Надеждите бяха големи, докато не излязоха пробите от язовира, сочен за резервен водоизточник. Оказа се, че

водата е

заразена със

салмонела и е

негодна за пиене

Разконсервираният водоизточник в квартал “Дараците”, с който водното дружество възнамеряваше да захрани кв. “Варош”, пък се оказа с дебит под 1л/сек. От Владайския канал могат да се използват 15 л/сек, ако бъде разрешено от държавата. Витошките водохващия също са с много нисък дебит и не може да се разчита на тях.

В момента водният обем на яз. “Студена” е 4 695 000 куб. м.

Зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков: Шефът на ВиК - Перник, спази процедурите, но ще бъде уволнен

“Управителят на ВиК – Перник, инж. Иван Витанов ще бъде освободен от поста си. До ден ще стане ясно кой ще оглави водното дружество.” Това заяви в Перник зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

“Процедурите, които е трябвало да спазва, инж. Витанов ги е спазил в голяма степен. Още през април е сигнализирал за проблема общината и председателя на ВиК асоциацията и областния управител на Перник, каза Нанков минути преди да “отреже главата” на управителя на водното дружество. Водният оператор бе посочен и като единствен виновник за кризата.

Нанков допълни, че министерството разбрало за проблема едва този месец и веднага били предприети действия. С въвеждането на режима в Перник трябвало да се сведе консумацията до 400 л в секунда, а в момента тя била 460.

“До месец Владайският канал ще бъде пренасочен към язовир “Студена”. Чакаме и вторите проби на язовир “Диканя”, които се правят в “Софийска вода”, защото първите не са добри. Ако водата става за питейно-битови нужди, за два месеца в авариен порядък ще бъде изградена инфраструктура към язовир “Студена”, каза още Нанков.

Министърът очерта какви са двете главни причини, довели до безводието в общината. По думите му това са сушата и остарялата водопреносна мрежа на Перник.

“До края на октомври притокът е бил 4 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. ВиК мрежата пък е надупчена като швейцарско сирене. Загубите са 75%. Фактурирани към потребителите са 3 342 000 куб. м. Неотчетените води обаче били 10 390 000 куб. м.

Министърът бе категоричен, че при режимното водоподаване водата за перничани е гарантирана до април следващата година, когато се очаква и пролетното снеготопене.

Яка спекула с бидоните

Яка спекула се върти с най-търсената стока в Перник – бидоните. Цените на пластмасовите съдове скочи с обявяването на режима на водата в общината, а търговците отчетоха бум на продажбите.

Най-купувани са бидончетата на кооперативния пазар в Перник - от 20 л , с канелка, защото домакините ги ползват за миене. Цената им е 20 лв. за комплект. Само бидончето се продава по 16,50 лв., а канелката – 3,50 лв. В столицата обаче този съд струва 13-14 лв., а поръчан онлайн - едва 9 лв., но с доставката се оскъпява. Цените на канелките в търговската мрежа не надвишават 2 лв.

С 5 до 10 лв. са завишени цените и на останалите бидони. Така за 25 л перничани плащат по 25 лв. С канелка цената е 28,50 лв. “Почти не продаваме без кранчета”,обясниха търговци.

60-литровите съдове с канелки струва на пернишкия кооперативен пазар 37 лв., 130-литровите – 51,50 лв., а 220-литровите – 63,50 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Искате да четете "24 часа", но не можете да намерите печатното издание? Вече лесно можете да имате любимия вестник директно на своя телефон, таблет или компютър. Удобната платформа на Медийна група България дава бърз достъп и лесно плащане на абонамент както за 24 часа”, така и  за останалите  ни издания

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Пластовете се разместват Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в 5 направления има увеличение на броя на студентите с около и над 30% - “Медицина” (76%), “Военно дело” (60%), “Стоматология” (41%), “Педагогика” (36%) и “Ветеринарна медицина” (26%)

Ерен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев на церемонията “Отличниците на България” в края на октомври

Съсед преби с кол най-добрия млад автомонтьор в цяла Европа (Обзор)

Ерен Осман е един от “Отличниците на България” Ерен Осман, който е най-добрият млад автомонтьор в Европа, е бил пребит от свой съселянин преди дни. 18-годишното момче от с. Искра бе отличено и в кампанията на “24 часа” - “Отличниците на България”. Ерен вече е студент по автомобилно инженерство във филиала на Русенския университет в Силистра

Предполагаемият изгонен първи секретар на Русия от България - Владимир Русяев.

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Той е реципрочният отговор на обявения за персона нон грата Владимир Русяев Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и  инженерство

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно). Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия, реши парламентът, БТА. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Видеокамери освен в складовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бившата служителка на НОИ-Пловдив Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й СНИМКИ: Евгени Цветков

Оставиха в ареста бившата служителка на НОИ, правила фалшиви удостоверения

Оставиха в ареста 62-годишната бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е правила фалшиви удостоверения за пенсиониране, както и мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, предаде БНТ.  Георгиева е обвинена за извършването на измама в особено големи размери. Това реши районният съд в Пловдив. Дъщеря ѝ беше освободена срещу парична гаранция от

Отличници от гимназията са студентите
по медицина

Отличници от гимназията са студентите по медицина

Първокурсниците в специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини се нареждат “Теория и управление на образованието”, “Теория на изкуствата”

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Още 60 млн. лв. за учителите - заплатите им с 18% нагоре

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието. В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

ДПС: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП

Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ минути след като парламентът прегласува текста за парите на партиите от бюджета и ГЕРБ, по настояване на патриотите, подкрепи предложението на БСП за 8 лева на глас. Карадайъ напомни, че още сутринта до него е достигнала информация

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Словакия в рамките на Словашкото председателство на организацията, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. “Благодаря на министър Мирослав Лайчак за

Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката

Субсидията на партиите става 8 лева на глас (Обновена)

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber