4 версии къде изчезна водата на Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7892715 4 версии къде изчезна водата на Перник 4 версии къде изчезна водата на Перник www.24chasa.bg
Жители на Перник щурмуваха местната ВиК.
Жители на Перник щурмуваха местната ВиК. СНИМКА: Светлана Стоименова, агенция “Мироглед”

Перничани щурмуваха ВиК, кметът даде дружеството на прокурор

“Къде ни е водата?”, “Оставка”, “Защо се криеш, мишок?”, “Виновните на съд”. С тези скандирания перничани обсадиха вчера сградата на ВиК – Перник.

Протестът бе заради липсата на вода в язовир “Студена”, което доведе до режим в миньорския град, Батановци и околните села. Недоволните щурмуваха сградата на водното дружество в опит да се срещнат с управителя му инж. Иван Витанов, но полицията успя да ги отблъсне.

Вече няколко дни вода от чешмите на перничани тече сутрин от 5 до 10 ч и вечер от 17 до 22 ч. Поне такъв бе обявеният график. Оказа се обаче, че високите части на града и селата са постоянно без вода, а в ниските тя не спира. Най-драматично е положението в Дивотино. Там чешмите във високите части са сухи от началото на режима до днес.

“Звъняхме на кмета, той отговори, че се е обаждал няколко пъти във ВиК, но оттам му отговаряли, че проблеми има навсякъде. А ние какво да правим? Всеки се спасява поотделно. Точим в бидони от обществената чешма или от бунари”, недоволстват хората.

“Перник е изправен пред хуманитарна криза. Знаем, че вода в язовира няма и не може да се напълни с магическа пръчка. Искаме обаче да знаем кои са виновните и те да си понесат отговорността. Това е пълно безхаберие. Трябва да се търси отговорност не само от управителя на ВиК, но и от областния управител Ирена Соколова, от бившия кмет Вяра Церовска, както и от МРРБ и МОСВ. По време на предизборната кампания идваха разни министри и ни убеждаваха, че проблем няма”, категорични са перничани.

Кметът на

Перник даде на

прокурор водното

дружество

Станислав Владимиров заяви, че, за съжаление, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир “Студена” не е намален. А с въвеждането на почасовото водоснабдяване се цели във водоема да има вода, която да бъде осигурена на перничани до април.

“Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца и това е поредната червена лампа, която светва за неправилни действия от страна на водното дружество. Индикациите, че притокът на вода към язовира е далеч по-малък от разхода, са още от началото на тази година. Вместо МОСВ да ограничи разхода от язовир “Студена”, до миналият месец тай е бил константен.

Водата се е

пилеела, въпреки

че е имало

индикации за

бъдещ проблем

Защо въпреки недостатъчния приток толкова много време е разходвано еднакво количество вода? Преди повече от два месеца зададох въпрос на министър Петя Аврамова в тази посока. Тогава водата в язовир “Студена” беше под 10 млн. кубика и обясних, че ако този период продължи, ще изпаднем в кризата, в която сме в момента. За съжаление мерки не бяха взети навреме”, каза още Владимиров.

Той добави, че единственото, което община Перник трябва да направи в тази ситуация, е да съгласува режима с ВиК оператора. Според Владимиров на областния управител, МОСВ и всички отговорни институции трябва да се зададе въпросът защо толкова късно се е реагирало.

Според хората в Пернишко

проблемът бил

скрит заради

местните

избори

Вик управителят Иван Витанов призна, че е изпратил писмо до община Перник на 6 октомври, в което се казва, че трябва да бъде въведен воден режим. Отговор от оттам обаче бил даден едва на 7 ноември.

Версиите за

“изчезналата”

вода

на Перник са няколко. Едната е, че водоемът е бил източен, за да се извърши ремонтът на стената вместо по подводен способ, на сухо. Институциите обаче отричат това да е вярно.

Втората версия е за ВЕЦ, който черпи от водата на язовира. Твърди се, че той не работи.

Третата версия пък е, че водата е източвана от завод “Стомана Индъстри”, която месечно черпи 160 000 куб. м - половината от “Студена”, половината - промишлена. Според местните обаче цялата вода е била черпена от питейния водоем на Перник. Това също няма как да бъде доказано.

Четвърти виновник е сушата. Според управителя на ВиК липсата на достатъчно сняг и дъжд са основната причина за празния язовир. Тази версия обаче е изключително съмнителна, защото останалите язовири около Перник са пълни. Освен това годината не е най-сухата от 20 лета насам.

В търсене на решение на проблема бе свикана спешна среща между шефа на водното дружество Иван Витанов, областния управител Ирена Соколова и кмета на Перник Станислав Владимиров. На нея бе и бившият управител на ВиК инж. Камен Каменов, който бе повикан като специалист в помощ за намиране на решение. Набелязани бяха спешни мерки за излизане от ситуацията. Сред тях бе разконсервиране на стари каптажи и допълнително водоснабдяване от Владайския канал и язовир “Диканя”. Надеждите бяха големи, докато не излязоха пробите от язовира, сочен за резервен водоизточник. Оказа се, че

водата е

заразена със

салмонела и е

негодна за пиене

Разконсервираният водоизточник в квартал “Дараците”, с който водното дружество възнамеряваше да захрани кв. “Варош”, пък се оказа с дебит под 1л/сек. От Владайския канал могат да се използват 15 л/сек, ако бъде разрешено от държавата. Витошките водохващия също са с много нисък дебит и не може да се разчита на тях.

В момента водният обем на яз. “Студена” е 4 695 000 куб. м.

Зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков: Шефът на ВиК - Перник, спази процедурите, но ще бъде уволнен

“Управителят на ВиК – Перник, инж. Иван Витанов ще бъде освободен от поста си. До ден ще стане ясно кой ще оглави водното дружество.” Това заяви в Перник зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

“Процедурите, които е трябвало да спазва, инж. Витанов ги е спазил в голяма степен. Още през април е сигнализирал за проблема общината и председателя на ВиК асоциацията и областния управител на Перник, каза Нанков минути преди да “отреже главата” на управителя на водното дружество. Водният оператор бе посочен и като единствен виновник за кризата.

Нанков допълни, че министерството разбрало за проблема едва този месец и веднага били предприети действия. С въвеждането на режима в Перник трябвало да се сведе консумацията до 400 л в секунда, а в момента тя била 460.

“До месец Владайският канал ще бъде пренасочен към язовир “Студена”. Чакаме и вторите проби на язовир “Диканя”, които се правят в “Софийска вода”, защото първите не са добри. Ако водата става за питейно-битови нужди, за два месеца в авариен порядък ще бъде изградена инфраструктура към язовир “Студена”, каза още Нанков.

Министърът очерта какви са двете главни причини, довели до безводието в общината. По думите му това са сушата и остарялата водопреносна мрежа на Перник.

“До края на октомври притокът е бил 4 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. ВиК мрежата пък е надупчена като швейцарско сирене. Загубите са 75%. Фактурирани към потребителите са 3 342 000 куб. м. Неотчетените води обаче били 10 390 000 куб. м.

Министърът бе категоричен, че при режимното водоподаване водата за перничани е гарантирана до април следващата година, когато се очаква и пролетното снеготопене.

Яка спекула с бидоните

Яка спекула се върти с най-търсената стока в Перник – бидоните. Цените на пластмасовите съдове скочи с обявяването на режима на водата в общината, а търговците отчетоха бум на продажбите.

Най-купувани са бидончетата на кооперативния пазар в Перник - от 20 л , с канелка, защото домакините ги ползват за миене. Цената им е 20 лв. за комплект. Само бидончето се продава по 16,50 лв., а канелката – 3,50 лв. В столицата обаче този съд струва 13-14 лв., а поръчан онлайн - едва 9 лв., но с доставката се оскъпява. Цените на канелките в търговската мрежа не надвишават 2 лв.

С 5 до 10 лв. са завишени цените и на останалите бидони. Така за 25 л перничани плащат по 25 лв. С канелка цената е 28,50 лв. “Почти не продаваме без кранчета”,обясниха търговци.

60-литровите съдове с канелки струва на пернишкия кооперативен пазар 37 лв., 130-литровите – 51,50 лв., а 220-литровите – 63,50 лв.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК (На живо)

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК (На живо)

КАДЪР: БНТ

Гледайте на живо честванията за деня на храбростта в София

Полк. Христо Христов: Изтегляме се от Афганистан с изключително висока оценка

Полк. Христо Христов: Изтегляме се от Афганистан с изключително висока оценка

Иван Гешев

Иван Гешев честити 6 май с откъс от "Молитва за България"

Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България

Радев: В огромен дълг сме към нашите предци и в решенията, и в нашето служение на България

Адмирал Емил Ефтимов КАДЪР: БНТ

Адмирал Ефтимов: За 6 май над София ще преминат над 20 летателни средства

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber