БСП иска изслушване на Петя Аврамова и Нено Димов заради водната криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/7890119 БСП иска изслушване на Петя Аврамова и Нено Димов заради водната криза БСП иска изслушване на Петя Аврамова и Нено Димов заради водната криза www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

БСП поиска в пленарна зала да дойдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на околната среда и водите Нено Димов, които да бъдат изслушани във връзка с водната криза в три области на страната.

Както знаете, три области в страната са в режим на вода и водна криза – Перник, Плевен и Ловеч. Пред същата заплаха са изправени и други области. От регионален, проблемът може да стане национален. Вашето обяснение е, че няма достатъчно валежи и язовирите са празни. Едно разследване в Перник доказа, че това не е вярно и че през последните години валежите там са доста повече от предишни години, когато не е имало режим на водата. Причините са други - остарялата водопреносна мрежа с големи загуби, довеждащите водопроводи в изключително лошо състояние, също с огромни загуби за водата, използването на питейни води за промишлени нужди, защото така е по-евтино на определи икономически субекти. Това, което ви казвам ще подкрепим с официални данни от Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя отчита, че загубата на вода през 2016 година е 60 %. През 2017 расте и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на НСИ, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

В същото време, ремонтите по водопреносната мрежа, според официалните данни, са 0,5 %. В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари тази година в Шумен тя достига до 3.40 лв. Във Варна – 3 лева, в Добрич – 3, 35 лева, а във Враца и Монтана - самата Комисия по енергийно и водно регулиране признава, че цената достига социално непоносими равнища и въпреки това има увеличение. Загубите на водата растат успоредно с повишаването на цената на водата. Събирате повече пари от хората, уж да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, но вместо инвестиции – те получават легени и кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това? Защото 10 години правителствата на Борисов се отнасят абсолютно безхаберно към този проблем, добави тя.

Уважаеми управляващи и депутати от ГЕРБ, знаете ли в момента кой от вашето праветилество отговаря за водната реформа? Мълчите. Не само, че не знаете кой управлява тази реформа, просто реформа няма. Постоянно събирате от хората все повече и повече пари, никакви инвестиции, влошено качество на доставката и на водата. Подозираме, че това ще се случи и през 2020 година. Отново ще кажете на хората: „За да имате по-добро качество и редовна вода в 21 век, трябва да платите още повече“. Докога така? Настояваме днес тук да дойдат на изслушване министърът на регионалното развитие и министърът на околната среда. И да кажете какво ще правите – 3 области са в криза, застрашени са от ще няколко, така ли ще стоите и ще гледате? Ние имаме своите предложения. Ще внесем питане с подписи за дебати и в рамките на тези дебати ще предложим своите промени и действия, които трябва да предприемете най-накрая, след 10 години. Не си помисляйте за ново увеличение на цената на водата, на фона на състоянието на водопреносната мрежа, на безхаберието на правителството и на безсилието, което демонстрирате в момента да се справите с този проблем, каза още Нинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Румен Радев връчва на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова мандата. С нея при президента се явиха Даниел Митов и Томислав Дончев.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

С трима бивши техни за министри ГЕРБ пита Слави и ДБ за подкрепа (Обзор)

Расото беше бронята ми, казва свещеникът, който при проучванията си навсякъде е бил със свещеническите одежди.

Отец Петър от Кърджали проучи 1600 села от Източните Родопи - у нас и в Гърция

Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив

Народното събрание ще заседава утре от 9 часа, вижте програмата

Сериозно увеличение на армията предвижда новия план за развитие на въоръжените сили.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Увеличават армията с 10-15 хил. души, ще има 90 танка и 34 бойни самолета

Жена пострада при инцидент с газова бутилка в Смолян

Жена пострада при инцидент с газова бутилка в Смолян

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата на страната

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber