Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. от къщи за гости

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888677 Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. от къщи за гости Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. от къщи за гости www.24chasa.bg
Луксозната къща за гости “Фамилия” се намира на 50 км от град Варна. Собствениците и? ще трябва да върнат над 390 хил. лв.

391 600 лв. е най-голямата сума за възстановяване

Данъчен измамник, децата на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер и неуспелият кандидат за кмет и фолк певец Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. на фонд “Земеделие” заради нарушения при европейски проекти за къщи за гости.

В сайта на “Калайджиевата къща” първото съобщение е, че на врата лично посреща Милко Калайджиев.
В сайта на “Калайджиевата къща” първото съобщение е, че на врата лично посреща Милко Калайджиев.

Арестуваният през 2012 г. Димитър Харбалиев е получил през фирмата си “Инкомерс - Димитър Харбалиев” малко над 14 хил. лв., които сега ще трябва да върне. Средствата са били за подобрения в семеен хотел “Детелина”. През 2012 г. той бе задържан с още 8 души. Според разследващите тогава щетата за бюджета от престъпните им дейности е 1,7 млн. лв.

ЕТ “Михаил

Калайджиев” ще

връща крупната

сума от около

304 хил. лева

Популярният изпълнител твърдеше по време на проверките, че няма притеснения, тъй като всичко по къщата му за гости в сливенското село Мезек е изрядно.

Над 780 000 лв. ще връщат децата на кмета на Минерални бани. С тези пари са построени два хотела.

Това са само малка част от 158-те проекта, за които фонд “Земеделие” налага 100-процентова санкция. Това означава, че получилите европейско финансиране ще трябва да върнат средствата изцяло. Общата сума за възстановяване е 43,1 млн. лв. 95 проекта са с частична санкция за 3,3 млн. лева. Едва 23 са проектите, на които не е наложена санкция към момента.

Нарушенията станаха ясни, след като през юни бяха проверени 288 обекта в цялата страна. Към момента са обработени 276. След анализ фонд “Земеделие” стартира процедурата, по която се издават актове за публично държавно вземане. След това страните ще могат да изразят становище и възражения.

Най-голямата сума, която фонд “Земеделие” очаква да си върне, е 391 160 лв. Такава е усвоена от Евгения Маркова и съпруга ѝ за изграждането на комплекс “Фамилия” в село Искър, община Вълчи дол. Пет са общо къщите за гости във Варненска област, които трябва да върнат отпуснатите субсидии.

“Ние разбрахме

от медиите, че

трябва да

върнем парите

Проверката мина, не бяха констатирани никакви нарушения, не ни бяха дадени препоръки. Проверявани сме през тези 5 г. неведнъж. Нямаме никаква информация какво не е наред. Пак казвам - последната проверка мина перфектно”, обясни Маркова.

Според нея било трудно да накараш хората да идват насила, тъй като къщата не е нито на село, нито в планината, нито на море. Посрещали предимно компании през пролетно-есенния сезон, в къщата се организирали и тиймбилдинги.

Луксозната къща за гости “Фамилия” се намира на 50 км от Варна, 60 км от Шумен и на 43 км от Добрич. Има градини, басейн, тенис корт, закрито барбекю и гараж за 4 автомобила.

“Субсидията, която ни отпуснаха и която искат да върнем, стигна само за изграждането на сградата. Всичко останало сме правили с наши средства - обзавеждането, басейна, барбекюто, тенис-корта... Но пък, ако не бяхме направили тези неща, ако не бяхме обзавели луксозно къщата и поддържали градината, как щяхме да привличаме гости? С какво? В това пусто село хората няма за какво да идват. Наистина нямам думи. Да идват и да си вземат къщата.

Не ми се говори”, добави Маркова. До момента не са ѝ връчени никакви документи за установени нарушения.

Най-голяма сума за връщане в Пловдивско е 391 160 лева, трябва да я възстанови ЕТ “Джи Ес-хотелс-Гергана Симова”. Парите са били отпуснати за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел в Хисаря.

Гергана Симова не бе открита за коментар от “24 часа”. Нейни служители заявиха, че е извън офиса.

Крупна сума ще трябва да връща и Стойчо Росенов Николов,

получил 336 090

лв. за къщи и

ресторант

“Изпълнил съм всичко, което ми е било поискано. Да възстановявам пари, е безумие. Къщата за гости в Свежен не е спряла да работи и всичко е документирано. За да се развива бизнесът, дори построих втора къща със собствени средства”, каза Христо Иванов. Неговата фирма “Свежен-Христо Иванов” е в списъка на фонда с дължими 122 774 лв.

Всяка от 8-те къщи в Бургаска област, които са в списъка, дължи между 180 хил. и 400 хил. лв., а общо осемте притежатели на къщи за гости ще трябва да възстановят над 2,5 млн.лв., установи репортерска проверка.

Повечето от комплексите са в Странджа - по селата Бръшлян, Писменово, Близнак, Велика. На много от посочените за клиенти телефони вчера не отговаряше никой, а на един от тях жена каза, че има грешка на запитване за свободни места в къща за гости в Писменово. За да се получи телефонен номер за резервации в къща за гости в сунгурларското село Бероново пък, трябва да се изпрати SMS на цена от 2,50 лв., показа проверка на “24 часа”. Фирмата собственик - ЕТ “Ноар-Цветелина Чернева”, трябва да връща 284 098 лв.

391 160 лв. ще трябва да възстанови и ЕТ “Екотур Велека” на Катя Дамянова с комплекс в странджанското село Бръшлян. След нея е “Синагро” с къща за гости в село Близнак (391 хил. лв.), следвана от ЕТ “Странджа Еко-Йоанна Атанасова” с 388 914 лв. взети евросубсидии.

Комплексът за селски туризъм в село Писменово на “Стегал 1” ЕООД е санкциониран с 370 766 лв., а известните “стари къщи” в поморийското село Медово са собственост на ЕТ “Тонита-Тонка Петрова”, усвоила неправомерно 381 523 лв.

От фонд “Земеделие” проверяват още 12 инвестиции, финансирани по програмата. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно установените нарушения за неизпълнение на приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: pixabay

Китай предоставя все повече улеснения за търговията

Според годишен доклад на китайски изследователски център, показателят за улесненията за търговията в Китай през 2019 г. е достигнал 76,93, което е с 5,13 пункта повече в сравнение с 2017 г. На фона на забавянето на световната търговия Китай предоставя все повече удобства, което съдейства за стабилното развитие на външната търговия и изграждането

Още 1,38 млрд. лв. за довършване на цялата магистрала “Хемус”

Още 1,38 млрд. лв. за довършване на цялата магистрала “Хемус”

С тях ще се финансират последните 88,9 км. Още 1 млрд. лева са за зимно поддържане и ремонти 1,38 млрд. лв. за довършване на последните 88,9 км от магистрала “Хемус” се ангажира да осигури правителството, реши на заседанието си в сряда кабинетът. Това е участъкът след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък

СНИМКА: Pixabay

Федералният резерв на САЩ остави без промяна основната лихва

Управлението за Федералния резерв на САЩ остави днес ключовата лихва без промяна, но каза, че ще наблюдава ниската инфлация и развитията в световната икономика, съобщи АФП. Очакваното решение на американската централна банка остави лихвата в сегашния диапазон 1,5-1,75%, като тя остава на нивата след третото намаляване за годината през октомври

Онлайн поръчки тръгват от януари

Онлайн поръчки тръгват от януари

От 1 януари догодина възлагането на обществените поръчки за три групи институции ще става чрез електронната платформа според приет от правителството график. В първия етап онлайн ще са поръчките на Министерския съвет, министерствата, държавните комисии и агенции. Този срок е и за второстепенните разпоредители с бюджет към Министерството на

Отлагат системата "бонус-малус" за след 1-ви януари

Отлагат системата "бонус-малус" за след 1-ви януари

Поредно отлагане на системата "Бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност". Днес от Комисията за финансов надзор, която е водеща при подготовката на системата, обявиха, че обсъждането ѝ ще продължи и след 1 януари, предава БНТ. Предстои направените вече предложения и коментари да бъдат разгледани от финансовия регулатор

СНИМКИ: Министерство на туризма

Ангелкова: Италия е сред важните ни икономически и туристически партньори

Италия е сред важните икономически и туристически партньори на България и между двете страни се развива активно сътрудничество, което може да се насърчи с нови инициативи. Една от тях е провеждане на двустранен бизнес форум с фокус върху туризма през месец май следващата година в Силистра. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Томислав Дончев Снимка: 24 ЧАСА

Дончев към кметовете: Фокус през следващите години ще са иновациите

Следващите четири години трябва да се работи в практически различна среда. Досега основен фокус е да се разрешават проблемите. Наред с тяхното решаване, все по-голям става залогът за стратегическо мислене за това как трябва да се развива дадена община. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форума на Националното сдружение на общините в

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на
производители по СЕПП на 16 декември

Фонд "Земеделие" изплаща субсидиите на производители по СЕПП на 16 декември

Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за схемите за обвързано подпомагане. Земеделските стопани ще получат субсидиите си, съгласно разчетите за декември, които се запазват без промяна от първоначално одобрените директни плащания по линия на Европейския

Нено Димов Снимка: Архив

През 2019 г. "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева

През 2019 г. ОП "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева. Сключени са 52 договора за 654 млн.лв., съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред участниците във форум на Националното сдружение на общините в Република България. В сферата на водите са сключени общо 39 договора на стойност над 1,8 млрд.лв

СНИМКА: Архив

Прекратиха 3 концесии за добив на подземни богатства

Прекратяват се три концесионни договора за добив на подземни богатства, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет. Концесионният договор за добив на строителни материали - андезитобазалти, от находище „Бозалъка“ ще бъде прекратен едностранно от държавата поради неизпълнение на основни договорни задължения от

Нено Димов. Снимка Архив

Нено Димов: Общините ще плащат 69 лв. такса за депониране догодина

Общините ще плащат по 69 лв. такса за всеки тон депониран отпадък през 2020 г., а не планираните 95 лв. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на форума на НСОРБ. В момента таксата е 57 лв. на тон. Заради недоволството на общините от планираното сериозно увеличение обаче е взето решение то да се случи на етапи в

Бойко Борисов на среща с експерти от Държавния департамент по енергетика на САЩ Снимка: Министерският съвет

САЩ пратили експертите си да помогнат да станем енергиен хъб на Балканите

Eкип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември 2019 г., съобщи посолството на САЩ в София. Делегацията е предвождана от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber