Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. от къщи за гости

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888677 Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. от къщи за гости Данъчен измамник, кметски деца и Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. от къщи за гости www.24chasa.bg
Луксозната къща за гости “Фамилия” се намира на 50 км от град Варна. Собствениците и? ще трябва да върнат над 390 хил. лв.

391 600 лв. е най-голямата сума за възстановяване

Данъчен измамник, децата на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер и неуспелият кандидат за кмет и фолк певец Милко Калайджиев ще връщат над 1 млн. лв. на фонд “Земеделие” заради нарушения при европейски проекти за къщи за гости.

В сайта на “Калайджиевата къща” първото съобщение е, че на врата лично посреща Милко Калайджиев.
В сайта на “Калайджиевата къща” първото съобщение е, че на врата лично посреща Милко Калайджиев.

Арестуваният през 2012 г. Димитър Харбалиев е получил през фирмата си “Инкомерс - Димитър Харбалиев” малко над 14 хил. лв., които сега ще трябва да върне. Средствата са били за подобрения в семеен хотел “Детелина”. През 2012 г. той бе задържан с още 8 души. Според разследващите тогава щетата за бюджета от престъпните им дейности е 1,7 млн. лв.

ЕТ “Михаил

Калайджиев” ще

връща крупната

сума от около

304 хил. лева

Популярният изпълнител твърдеше по време на проверките, че няма притеснения, тъй като всичко по къщата му за гости в сливенското село Мезек е изрядно.

Над 780 000 лв. ще връщат децата на кмета на Минерални бани. С тези пари са построени два хотела.

Това са само малка част от 158-те проекта, за които фонд “Земеделие” налага 100-процентова санкция. Това означава, че получилите европейско финансиране ще трябва да върнат средствата изцяло. Общата сума за възстановяване е 43,1 млн. лв. 95 проекта са с частична санкция за 3,3 млн. лева. Едва 23 са проектите, на които не е наложена санкция към момента.

Нарушенията станаха ясни, след като през юни бяха проверени 288 обекта в цялата страна. Към момента са обработени 276. След анализ фонд “Земеделие” стартира процедурата, по която се издават актове за публично държавно вземане. След това страните ще могат да изразят становище и възражения.

Най-голямата сума, която фонд “Земеделие” очаква да си върне, е 391 160 лв. Такава е усвоена от Евгения Маркова и съпруга ѝ за изграждането на комплекс “Фамилия” в село Искър, община Вълчи дол. Пет са общо къщите за гости във Варненска област, които трябва да върнат отпуснатите субсидии.

“Ние разбрахме

от медиите, че

трябва да

върнем парите

Проверката мина, не бяха констатирани никакви нарушения, не ни бяха дадени препоръки. Проверявани сме през тези 5 г. неведнъж. Нямаме никаква информация какво не е наред. Пак казвам - последната проверка мина перфектно”, обясни Маркова.

Според нея било трудно да накараш хората да идват насила, тъй като къщата не е нито на село, нито в планината, нито на море. Посрещали предимно компании през пролетно-есенния сезон, в къщата се организирали и тиймбилдинги.

Луксозната къща за гости “Фамилия” се намира на 50 км от Варна, 60 км от Шумен и на 43 км от Добрич. Има градини, басейн, тенис корт, закрито барбекю и гараж за 4 автомобила.

“Субсидията, която ни отпуснаха и която искат да върнем, стигна само за изграждането на сградата. Всичко останало сме правили с наши средства - обзавеждането, басейна, барбекюто, тенис-корта... Но пък, ако не бяхме направили тези неща, ако не бяхме обзавели луксозно къщата и поддържали градината, как щяхме да привличаме гости? С какво? В това пусто село хората няма за какво да идват. Наистина нямам думи. Да идват и да си вземат къщата.

Не ми се говори”, добави Маркова. До момента не са ѝ връчени никакви документи за установени нарушения.

Най-голяма сума за връщане в Пловдивско е 391 160 лева, трябва да я възстанови ЕТ “Джи Ес-хотелс-Гергана Симова”. Парите са били отпуснати за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел в Хисаря.

Гергана Симова не бе открита за коментар от “24 часа”. Нейни служители заявиха, че е извън офиса.

Крупна сума ще трябва да връща и Стойчо Росенов Николов,

получил 336 090

лв. за къщи и

ресторант

“Изпълнил съм всичко, което ми е било поискано. Да възстановявам пари, е безумие. Къщата за гости в Свежен не е спряла да работи и всичко е документирано. За да се развива бизнесът, дори построих втора къща със собствени средства”, каза Христо Иванов. Неговата фирма “Свежен-Христо Иванов” е в списъка на фонда с дължими 122 774 лв.

Всяка от 8-те къщи в Бургаска област, които са в списъка, дължи между 180 хил. и 400 хил. лв., а общо осемте притежатели на къщи за гости ще трябва да възстановят над 2,5 млн.лв., установи репортерска проверка.

Повечето от комплексите са в Странджа - по селата Бръшлян, Писменово, Близнак, Велика. На много от посочените за клиенти телефони вчера не отговаряше никой, а на един от тях жена каза, че има грешка на запитване за свободни места в къща за гости в Писменово. За да се получи телефонен номер за резервации в къща за гости в сунгурларското село Бероново пък, трябва да се изпрати SMS на цена от 2,50 лв., показа проверка на “24 часа”. Фирмата собственик - ЕТ “Ноар-Цветелина Чернева”, трябва да връща 284 098 лв.

391 160 лв. ще трябва да възстанови и ЕТ “Екотур Велека” на Катя Дамянова с комплекс в странджанското село Бръшлян. След нея е “Синагро” с къща за гости в село Близнак (391 хил. лв.), следвана от ЕТ “Странджа Еко-Йоанна Атанасова” с 388 914 лв. взети евросубсидии.

Комплексът за селски туризъм в село Писменово на “Стегал 1” ЕООД е санкциониран с 370 766 лв., а известните “стари къщи” в поморийското село Медово са собственост на ЕТ “Тонита-Тонка Петрова”, усвоила неправомерно 381 523 лв.

От фонд “Земеделие” проверяват още 12 инвестиции, финансирани по програмата. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно установените нарушения за неизпълнение на приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики)

В студа и пандемията сега ползваме ток колкото на Нова година (Инфографики)

Цените на електричеството в цяла Европа тръгнаха нагоре Очаква се частичното затваряне да доведе до спад на ползването на електроенергия, но пък ниските температури и престоят у дома го компенсира 6065 мегавата беше товарът в четвъртък на електроенергийната система в пиковия час 19. Тогава ползваният в България ток е бил почти колкото на 31

Работник минава покрай тръби за “Северен поток 2” в град Котка, Финландия.

Възобновяват работата по "Северен поток-2" през декември

Работата по строежа на газопровода "Северен поток-2" ще бъде възобновена през декември след едногодишно прекъсване, предаде ДПА, цитирана от БТА. Информацията бе потвърдена от компанията оператор на проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2). Строителството на съоръжението, което ще пренася руски газ директно до Германия ще бъде подновено на 5 декември

Финансовият министър Кирил Ананиев

Ананиев: Бюджетът ще може да се изпълнява от всяко правителство

Бюджетът е разчетен така, че да може да се изпълнява от всяко правителство, независимо от конфигурацията на политическите сили. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев пред Дарик радио. Той напомни, че във финансовия план за следващата година е предвиден сериозен буфер в размер на 5% от разходите и трансферите на ведомствата и

Утвърдени са икономическите дейности в обхвата на компенсацията от 24 лв. на ден

Утвърдени са икономическите дейности в обхвата на компенсацията от 24 лв. на ден

Със заповед на социалния министър са утвърдени икономическите дейности, които попадат в обхвата на новата мярка за подпомагане с по 24 лева на ден за работниците от временно затворените бизнеси заради мерките за ограничаване разпространението на Covid-19. Заповедта е налична на сайта на Агенцията по заетостта

Европейските страни желаят да засилят търговското сътрудничество с Китай

Европейските страни желаят да засилят търговското сътрудничество с Китай

На проведения тази седмица в Пекин 12-и панаир за външни инвестиции на Китай, в който участваха дипломатически представители на 85 държави, както и представители на международни институции в Китай, бе обърнато внимание на новия модел икономическо развитие след пандемията, предаде "Радио Китай".  На подфорума за инвестиционното сътрудничество между

Марияна Николова КАДЪР: NOVA

Министър Николова: Готвим нови финансови мерки заради въведените ограничения

Държавата планира финансова помощ заради новите триседмични рестрикции, каза министър Марияна Николова пред NOVA.  „Хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна подкрепа. Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. и касае малки и средни предприятия

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Проект за един от лидерите в автомобилостоенето “Мерцедес-Бенз”.

BG фирма създава мебели за световни модни марки

Фондът за капиталови инвестиции на ББР влага в компанията 1,65 млн. лв. Българската фирма “М2 ПРОМ” прави мебели за световни модни марки като “Диор” и “Ив Сен Лоран”. Компанията стартира едва преди 5 г. с идеята да покаже, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене. А сега може да се похвали

Standard&Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Standard&Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' Перспективата пред рейтинга остава стабилна. Това бе съобщено на страницата на Министерството на финансите.  В обобщения доклад е отбелязано подобрението в очакванията за развитието на

Михол Мартин СНИМКА: РОЙТЕРС

Ирландия отменя ограниченията върху търговията на дребно на 18 декември

Ирландските власти ще позволят на магазини, ресторанти, спортни зали и пъбове, които сервират храна, да отворят отново идната седмица и ще разреши пътуванията между отделните графства на страната от 18 декември, за да улесни празнуването на една "различна, но специална" Коледа, каза днес министър-председателят Михол Мартин, цитиран от Ройтерс

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Безлихвени кредити за 94 млн. лв. в пандемията дадени в помощ на хората (Обзор)

Средният размер е 4182 лв. на човек Безлихвени кредити на физически лица за над 94 млн. лв. е гарантирала Българската банка за развитие. Средният им размер е 4128 лв. на заем, стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол в петък. Общо 22 641 кредита са гарантирани от ББР досега през 12-те

Премиерът Бойко Борисов събра тримата министри в петък следобед. На срещата той поиска да се работи координирано, защото няма значение кое министерство е виновно, когато има проблем.

Идваща водна криза или спор за пари от такси за напояване скара трима министри (Обзор)

Изненадващо в петък в парламента Емил Димитров критикува Десислава Танева и Петя Аврамова, че бавят проект за язовир “Камчия” Двете му отвърнаха, че това са хаотични разсъждения и безпочвени обвинения По-късно през деня премиерът Борисов ги събра, за да се разберат Скандал припламна в петък в парламента между трима министри

"Енерго-Про"

“Енерго-Про” насърчава онлайн услугите

Центровете за обслужване на “Енерго-Про” продължават да работят в условията на частично затваряне на държавата. Компанията обаче насърчава онлайн комуникацията с клиентите си с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Една от онлайн услугите е проверка и плащане на сметка през сайта на компанията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber