Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880393 Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео) Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео) www.24chasa.bg
Проф. Любомир Спасов, заедно с Памела и Мариян. СНИМКа: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дни преди годишнината паметна

среща събра Памела - първата

българка с трансплантиран

черен дроб, и Мариян - първия българин с трансплантиран бял дроб у нас

Денят е четвъртък, а датата 18 ноември 2004 г. За лекарите от университетска болница “Лозенец”, за 7-месечната тогава Памела Пекова, за нейните родители, но и за цялата медицинска общност у нас тя е паметна - направена е първата трансплантация на черен дроб в България, при това на бебе и от жив донор - нейния баща.

Рискът е голям, както при всяка друга интервенция. Екип от болница “Лозенец”, начело с директора ѝ проф. Любомир Спасов, вече е преминал едногодишно обучение в един от най-големите трансплантационни центрове в Европа - този в Есен, осигурена е необходимата апаратура, налице е и специалист от Германия - проф. Масимо Малаго, но като при всичко, което се случва за първи път, притеснението е голямо. И все пак, когато 

животът на едно

7-месечно

момиченце

зависи от тази

трансплантация, време за губене няма. 

Към онзи момент в България трансплантации се правят само на бъбреци и сърце, но такава дейност почти не се е извършвала. За листа на чакащите, както и за донори не се и говори. Когато лекарите от болница “Лозенец” констатират, че Памела е с вродена липса на жлъчни пътища - състояние, при което преживяемостта е много кратка и чието единствено лечение е трансплантация, знаят, че време за губене няма. Изследват роднините ѝ и когато намират съвместимост между нея и баща ѝ, пристъпват към действие, защото иначе момиченцето си отива.

Трансплантацията продължава 14 часа - време, в което се експлантира част от черния дроб на бащата и се трансплантира на Памела. Най-голямата трудност за проф. Спасов в този момент е справянето с психологическата бариера, че на едната операционна маса лежи здрав човек, който всъщност няма нужда от неговата намеса или помощ. 

“Когато оперираш болен човек, знаеш, че му помагаш и той не може да оцелее без твоята операция. Но здравият няма нужда от твоята интервенция - ти можеш само да му навредиш. Това е най-трудната за мен психологическа бариера, защото се налага да престъпвам част от Хипократовата клетва - да не вредя”, споделя самият той малко след трансплантацията.

За щастие на всички, трансплантацията е успешна, Памела се възстановява и точно след месец е изписана от болницата, където се връща - в началото по-често за контролни прегледи, а след това за 10-годишнината и днес за 15-годишнината от паметното за нея и медицината събитие. (С какво се занимава днес тя - виж в карето долу)

За разлика от последния път обаче, сега тя имаше среща не само с наблюдаващите я лекари, но и с първия у нас белодробно трансплантиран пациент - още един голям пробив и шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация. 

Трансплантацията спаси живота на 70-годишния бургазлия Мариян Горбан. В началото на 2019 г. лекарите му откриват белодробна фиброза, която обаче се развива светкавично и времето на мъжа бързо изтича. За негово щастие обаче, както и при Памела екипът на болница “Лозенец” е подготвен да поеме отново подобен риск, след като замисленият от проф. Любомир Спасов преди 3 години проект - да стартира трансплантационна дейност на бял дроб у нас, вече е финализиран. Повече от година анестезиолози, пулмолози и всички други специалисти, участващи в този процес, се обучават в Хановер, а междувременно е закупена необходимата апаратура, най-вече за следтрансплантационното лечение. Самият проф. Спасов пък премина подобни обучения преди няколко години в Хановер и Виена.

Така, когато на 25 октомври става ясно, че се е появил донор и е открита съвместимост с нуждаещ се български пациент, екипът на болницата е готов да поеме риска и отговорността в борбата за спасяването на още един човешки живот. Въпреки тежкото състояние, в което се намира Мариян тогава, проф. Спасов решава, че след като има съвместимост, ще бъде трансплантиран, защото има спешна нужда от нов бял дроб. Така в предизборната нощ на 26 срещу 27 октомври, почти 15 години след първата трансплантация на черен дроб, е направена и първата белодробна, отново от проф. Спасов в екип с д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. 

Тя продължава около 7 часа, а

3 седмици

по-късно

трансплантираният

Мариян вече ходи

почти сам, диша

самостоятелно,

смее си и дори

кара колело

(Какво разказва самият той - виж долу) 

От 2004 г. досега в “Лозенец” са направени общо 237 трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а вече и на бял дроб. Всичко това става възможно благодарение на създадения от проф. Спасов през 2003 г. Медицински факултет към Софийския университет. Това дава допълнителен тласък на науката, иновациите и хайтех медицината у нас, тъй като, за да се съгласят на обмен и обучения на лекари и студенти, големите болници и центрове в чужбина изискват да има налична научна структура, където наученото да се предава и развива.

Памела Пекова: Знам, че не ми е оставало много време и без баща ми нямаше да ме има сега

- Памела, виждаме те 15 г. след трансплантацията ти на черен дроб - първата подобна у нас. Тогава си била само на 7 месеца. Какво са ти разказвали родителите ти за този период?

- Още като малка ми разказаха за това, че съм трансплантирана и че белега, който имам, ще го имам цял живот. Знам и че ми е оставало малко време и ако не е бил баща ми да ми помогне, нямаше да ме има сега. 

- Преди минути се срещна и с първия успешно белодробно трансплантиран в болница “Лозенец”, което също е голямо събитие за медицината у нас. Как те накара да се чувстваш тази среща?

- Разплаках се. Представих си, че това, което е преживял той, съм го преживяла и аз. Сещам се и за факта, че нямаше да ме има днес, ако не бяха баща ми, проф. Спасов и целият екип.

- Разкажи ни за себе си, с какво се занимаваш, какво правиш?

- Ученичка съм в 9-и клас, в гимназията в град Кула. Извън това се занимавам главно с танци - народни и спортни. Самодейци сме всички и в двата състава, но тази пролет с групата по спортни танци спечелихме второ място на фестивал в Берковица, където участваха и професионалисти. Летата прекарваме със семейството и приятелите ми, не обичам да пътувам, предпочитам да седя вкъщи. Имам и по-малка сестра на 9 години, казва се Радослава.

- Предстоят светли празници, как ще ги отпразнуваш?

- Ще празнуваме вкъщи със семейството и приятели.

- А какво си пожелаваш?

- Да съм здрава.

Мариян Горбан: Знаех, че съм в сигурни ръце

- Г-н Горбан, разговарям с вас две седмици след като претърпяхте жизненоважна за вас трансплантация на бял дроб. Видимо изглеждате добре - можете да ходите и дори карате колело. Кажете от първо лице обаче как се чувствате?

- Така е. Чувствам се наистина добре. Единствено не ми достига сънят, защото не мога да спя много, но и това ще се нормализира. За мен се грижат много добри лекари и рехабилитатори, но аз също полагам усилия, за да се възстановя по-бързо. Правя го, защото вярвам, че колкото и добри да са лекарите, няма как да ти помогнат напълно, ако поне малко човек сам не си помогне, затова и давам всичко от себе си, за да имаме този прогрес. Най-голямата благодарност обаче е за проф. Спасов и екипа му.

- Какво беше състоянието ви преди трансплантацията?

- Състоянието ми беше предсмъртно. Буквално. Откриха ми белодробна фиброза в началото на тази година, но тя се разви много бързо и за 6 месеца стигна до степен, в която вече нямаше време за чакане. Не можех да се движа спокойно, а дишането ми се поддържаше от 2 кислородни бутилки. Нормално хората с такива проблеми, ползват по една, преди състоянието да стане наистина критично. Може би щях да издържа само още две седмици. И то най-много защото, колкото и странно да звучи за много хора, часове преди трансплантацията бях изпаднал в състояние, в което виждах светъл коридор без край. Беше момент, в който се чувствах прекрасно и бях много щастлив.

- Къде бяхте, когато ви се обадиха, че има подходящ за вас донор?

- Вкъщи. Тръгнахме веднага. Добре, че е жена ми до мен.

- Знаете, че белодробни трансплантации у нас не се правеха. Имаше ли момент на съмнение или страх да се подложите на нея?

- Не, нямах никакъв момент на съмнение. Това за мен беше въпрос да живея или да не живея. 

- Каква беше последната ви мисъл, преди да легнете на операционната маса, и първата, като се събудихте?

- Когато легнах на операционната маса, мисли нямаше, бях спокоен, вярвах, че животът ми е в сигурни ръце, но въпреки това първата мисъл, която мина през главата ми, когато се събудих, беше, че съм жив.

- Какво е усещането на първата глътка въздух след трансплантацията?

- Чувствах се прероден. Оттогава усещането ми за всичко е като за нещо, което правя за първи път - начинът, по който дишам, движенията, дори всеки залък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

По пътя към успешната кариера в света на дигиталния маркетинг със SoftUni Digital 2.0

По пътя към успешната кариера в света на дигиталния маркетинг със SoftUni Digital 2.0

Днес абсолютно всички потребители обитават ежедневно онлайн пространството и го използват, за да удовлетворят редица свои нужди – от забавление до пазаруване, медицински услуги и др. Ето защо дигиталният маркетинг играе решаваща роля за успеха на всеки един бизнес. Той предоставя една динамична среда, която непрекъснато се обновява и подобрява

Проф. Димитър Димитров е новият ректор на УНСС

Проф. Димитър Димитров е новият ректор на УНСС

Проф. Димитър Димитров е новият ректор на УНСС. При гласуването на кандидатурата му на втори тур той получи 160 гласа "За". На първи тур проф. Димитър Димитров и другият кандидат за поста - проф. Валентин Гоев, получиха съответно 115 срещу 107 гласа "За", предава БГНЕС. Проф. Димитър Димитров е Ръководител на катедра „Национална и регионална

Магистърската програма на SDA Bocconi и Американския университет в България – 
трамплин към успеха

Магистърската програма на SDA Bocconi и Американския университет в България – трамплин към успеха

Студентите се подготвят да намират високоефективни бизнес решения на оперативно и на стратегическо ниво Едно от водещите бизнес училища в света - SDA Bocconi, в партньорство с Американския университет в България за трета поредна година предлага магистърска програма в София. Завършилите я получават паралелно две дипломи - от SDA Bocconi и от АУБ

"Най-добрите университети" - изтегли от тук специалното приложение

"Най-добрите университети" - изтегли от тук специалното приложение

Изтегли от тук специалното приложение "Най-добрите

Русенският университет е сред десетте най-големи български университети

Русенският университет е сред десетте най-големи български университети

• Акредитирано държавно висше училище с осем факултета и три филиала - в Разград, Силистра и Видин; • Обучава повече от 8 000 студенти в 50 бакалавърски, над 80 магистърски специалности и в 50 докторски програми; • Предлага обучение за получаване на двойни дипломи с университети във Франция и Китай; • Има изградени партньорства по програма Еразъм+

Учебна практика във вълнуващия свят, където се бутилират минерални води

Учебна практика във вълнуващия свят, където се бутилират минерални води

Даваме на гимназистите знания и нашето международно ноу-хау, казва Томас Кренбауер, главен изпълнителен директор на „Девин” ЕАД На 32 километра от Смолян, в сърцето на Родопите – в Девин, ученици от 12-и клас от местната гимназия по електротехника опознават от първо лице бизнеса за бутилиране на вода

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Даровити ученици и студенти получиха стипендии „Лука Бекяров“

Даровити ученици и студенти получиха стипендии „Лука Бекяров“

За седма поредна година ученици от XI и XII клас и студенти бяха удостоени със стипендии „Лука Бекяров“ за високи постижения в областта на математиката и информатиката. Стипендиите са учредени в памет на Лука Бекяров (1978-2013), чиито ерудиция, интелект и лидерски качества служат за пример на следващите поколения

Снимка: Десислава Кулелиева

Проф. Димитър Цанев, ректор на Националната музикална академия: Търсят ни много чуждестранни студенти, образованието ни е на високо европейско ниво

Наши възпитаници свирят и пеят по най-елитните сцени в света - Проф. Цанев, вие от въвеждането на рейтинговата система на висшите училища сте първи в професионалното направление "Музикално и танцово изкуство", как се постига това високо качество? - Високото качество се постига с висококачествена работа и с много грижи по всички сектори

Български магистърски програми сред водещите в международни класации

Български магистърски програми сред водещите в международни класации

Класацията на най-добрите магистратури в глобален мащаб (best-masters.com) на Eduniversal поставя българска магистърска програма по туризъм на 15-то място в света В класацията сред най-добрите 1000 университета в света на рейтинга Eduniversal Best Masters (best-masters.com) за четвърта поредна година магистърската специалност на Висше училище по

МОН представи в Пазарджик резултатите от проект за ограмотяване на възрастни

МОН представи в Пазарджик резултатите от проект за ограмотяване на възрастни

Резултатите от проект за ограмотяване и придобиване на основно образование "Нов шанс за успех" представиха в Пазарджик пред педагози и директори на училища от страната специалисти от Министерството на образованието и науката. Проектът е по ОП" Наука и образование за интелигентен растеж" с продължителност 41 месеца и е на стойност малко над 19

Презентация на Politecnico di Milano в София

Презентация на Politecnico di Milano в София

Най-престижният университет за обучение по архитектура и инженерни науки в Италия – Politecnico di Milano, кани кандидатите за магистърски програми на своята презентация в София, която ще се проведе на 25.11. 2019 в х-л „Маринела“ от 18:30 ч. Регистрирайте се безплатно ТУК! Със своите 40 000 студенти Politecnico di Milano е най-голямото учебно

Най-големият частен университет в Европа с презентация в София

Най-големият частен университет в Европа с презентация в София

Universita Cattolica del Sacro Cuore е най-големият частен университет в Европа и един от най-престижните за обучение по икономика, бизнес науки и международни отношения в Италия. На 20 ноември от 18:30 ч. в х-л „Маринела“ - София, представители на елитната школа ще направят презентация с фокус върху разнообразието от бакалавърски и магистърски

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber