Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880393 Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео) Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео) www.24chasa.bg
Проф. Любомир Спасов, заедно с Памела и Мариян. СНИМКа: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дни преди годишнината паметна

среща събра Памела - първата

българка с трансплантиран

черен дроб, и Мариян - първия българин с трансплантиран бял дроб у нас

Денят е четвъртък, а датата 18 ноември 2004 г. За лекарите от университетска болница “Лозенец”, за 7-месечната тогава Памела Пекова, за нейните родители, но и за цялата медицинска общност у нас тя е паметна - направена е първата трансплантация на черен дроб в България, при това на бебе и от жив донор - нейния баща.

Рискът е голям, както при всяка друга интервенция. Екип от болница “Лозенец”, начело с директора ѝ проф. Любомир Спасов, вече е преминал едногодишно обучение в един от най-големите трансплантационни центрове в Европа - този в Есен, осигурена е необходимата апаратура, налице е и специалист от Германия - проф. Масимо Малаго, но като при всичко, което се случва за първи път, притеснението е голямо. И все пак, когато 

животът на едно

7-месечно

момиченце

зависи от тази

трансплантация, време за губене няма. 

Към онзи момент в България трансплантации се правят само на бъбреци и сърце, но такава дейност почти не се е извършвала. За листа на чакащите, както и за донори не се и говори. Когато лекарите от болница “Лозенец” констатират, че Памела е с вродена липса на жлъчни пътища - състояние, при което преживяемостта е много кратка и чието единствено лечение е трансплантация, знаят, че време за губене няма. Изследват роднините ѝ и когато намират съвместимост между нея и баща ѝ, пристъпват към действие, защото иначе момиченцето си отива.

Трансплантацията продължава 14 часа - време, в което се експлантира част от черния дроб на бащата и се трансплантира на Памела. Най-голямата трудност за проф. Спасов в този момент е справянето с психологическата бариера, че на едната операционна маса лежи здрав човек, който всъщност няма нужда от неговата намеса или помощ. 

“Когато оперираш болен човек, знаеш, че му помагаш и той не може да оцелее без твоята операция. Но здравият няма нужда от твоята интервенция - ти можеш само да му навредиш. Това е най-трудната за мен психологическа бариера, защото се налага да престъпвам част от Хипократовата клетва - да не вредя”, споделя самият той малко след трансплантацията.

За щастие на всички, трансплантацията е успешна, Памела се възстановява и точно след месец е изписана от болницата, където се връща - в началото по-често за контролни прегледи, а след това за 10-годишнината и днес за 15-годишнината от паметното за нея и медицината събитие. (С какво се занимава днес тя - виж в карето долу)

За разлика от последния път обаче, сега тя имаше среща не само с наблюдаващите я лекари, но и с първия у нас белодробно трансплантиран пациент - още един голям пробив и шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация. 

Трансплантацията спаси живота на 70-годишния бургазлия Мариян Горбан. В началото на 2019 г. лекарите му откриват белодробна фиброза, която обаче се развива светкавично и времето на мъжа бързо изтича. За негово щастие обаче, както и при Памела екипът на болница “Лозенец” е подготвен да поеме отново подобен риск, след като замисленият от проф. Любомир Спасов преди 3 години проект - да стартира трансплантационна дейност на бял дроб у нас, вече е финализиран. Повече от година анестезиолози, пулмолози и всички други специалисти, участващи в този процес, се обучават в Хановер, а междувременно е закупена необходимата апаратура, най-вече за следтрансплантационното лечение. Самият проф. Спасов пък премина подобни обучения преди няколко години в Хановер и Виена.

Така, когато на 25 октомври става ясно, че се е появил донор и е открита съвместимост с нуждаещ се български пациент, екипът на болницата е готов да поеме риска и отговорността в борбата за спасяването на още един човешки живот. Въпреки тежкото състояние, в което се намира Мариян тогава, проф. Спасов решава, че след като има съвместимост, ще бъде трансплантиран, защото има спешна нужда от нов бял дроб. Така в предизборната нощ на 26 срещу 27 октомври, почти 15 години след първата трансплантация на черен дроб, е направена и първата белодробна, отново от проф. Спасов в екип с д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. 

Тя продължава около 7 часа, а

3 седмици

по-късно

трансплантираният

Мариян вече ходи

почти сам, диша

самостоятелно,

смее си и дори

кара колело

(Какво разказва самият той - виж долу) 

От 2004 г. досега в “Лозенец” са направени общо 237 трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а вече и на бял дроб. Всичко това става възможно благодарение на създадения от проф. Спасов през 2003 г. Медицински факултет към Софийския университет. Това дава допълнителен тласък на науката, иновациите и хайтех медицината у нас, тъй като, за да се съгласят на обмен и обучения на лекари и студенти, големите болници и центрове в чужбина изискват да има налична научна структура, където наученото да се предава и развива.

Памела Пекова: Знам, че не ми е оставало много време и без баща ми нямаше да ме има сега

- Памела, виждаме те 15 г. след трансплантацията ти на черен дроб - първата подобна у нас. Тогава си била само на 7 месеца. Какво са ти разказвали родителите ти за този период?

- Още като малка ми разказаха за това, че съм трансплантирана и че белега, който имам, ще го имам цял живот. Знам и че ми е оставало малко време и ако не е бил баща ми да ми помогне, нямаше да ме има сега. 

- Преди минути се срещна и с първия успешно белодробно трансплантиран в болница “Лозенец”, което също е голямо събитие за медицината у нас. Как те накара да се чувстваш тази среща?

- Разплаках се. Представих си, че това, което е преживял той, съм го преживяла и аз. Сещам се и за факта, че нямаше да ме има днес, ако не бяха баща ми, проф. Спасов и целият екип.

- Разкажи ни за себе си, с какво се занимаваш, какво правиш?

- Ученичка съм в 9-и клас, в гимназията в град Кула. Извън това се занимавам главно с танци - народни и спортни. Самодейци сме всички и в двата състава, но тази пролет с групата по спортни танци спечелихме второ място на фестивал в Берковица, където участваха и професионалисти. Летата прекарваме със семейството и приятелите ми, не обичам да пътувам, предпочитам да седя вкъщи. Имам и по-малка сестра на 9 години, казва се Радослава.

- Предстоят светли празници, как ще ги отпразнуваш?

- Ще празнуваме вкъщи със семейството и приятели.

- А какво си пожелаваш?

- Да съм здрава.

Мариян Горбан: Знаех, че съм в сигурни ръце

- Г-н Горбан, разговарям с вас две седмици след като претърпяхте жизненоважна за вас трансплантация на бял дроб. Видимо изглеждате добре - можете да ходите и дори карате колело. Кажете от първо лице обаче как се чувствате?

- Така е. Чувствам се наистина добре. Единствено не ми достига сънят, защото не мога да спя много, но и това ще се нормализира. За мен се грижат много добри лекари и рехабилитатори, но аз също полагам усилия, за да се възстановя по-бързо. Правя го, защото вярвам, че колкото и добри да са лекарите, няма как да ти помогнат напълно, ако поне малко човек сам не си помогне, затова и давам всичко от себе си, за да имаме този прогрес. Най-голямата благодарност обаче е за проф. Спасов и екипа му.

- Какво беше състоянието ви преди трансплантацията?

- Състоянието ми беше предсмъртно. Буквално. Откриха ми белодробна фиброза в началото на тази година, но тя се разви много бързо и за 6 месеца стигна до степен, в която вече нямаше време за чакане. Не можех да се движа спокойно, а дишането ми се поддържаше от 2 кислородни бутилки. Нормално хората с такива проблеми, ползват по една, преди състоянието да стане наистина критично. Може би щях да издържа само още две седмици. И то най-много защото, колкото и странно да звучи за много хора, часове преди трансплантацията бях изпаднал в състояние, в което виждах светъл коридор без край. Беше момент, в който се чувствах прекрасно и бях много щастлив.

- Къде бяхте, когато ви се обадиха, че има подходящ за вас донор?

- Вкъщи. Тръгнахме веднага. Добре, че е жена ми до мен.

- Знаете, че белодробни трансплантации у нас не се правеха. Имаше ли момент на съмнение или страх да се подложите на нея?

- Не, нямах никакъв момент на съмнение. Това за мен беше въпрос да живея или да не живея. 

- Каква беше последната ви мисъл, преди да легнете на операционната маса, и първата, като се събудихте?

- Когато легнах на операционната маса, мисли нямаше, бях спокоен, вярвах, че животът ми е в сигурни ръце, но въпреки това първата мисъл, която мина през главата ми, когато се събудих, беше, че съм жив.

- Какво е усещането на първата глътка въздух след трансплантацията?

- Чувствах се прероден. Оттогава усещането ми за всичко е като за нещо, което правя за първи път - начинът, по който дишам, движенията, дори всеки залък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Директорът е горд с начина, по който са се справили всички в извънредното положение.

Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци

Смарт класна стая чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на

Ваня Кастрева

11 съвета как се влиза в желаната гимназия

Как правилно да се попълнят документите и да се подредят желанията, за да влязат седмокласниците в желаната гимназия? "24 часа" потърси за съвети и указания шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Седмокласниците подават документи за първо класиране за гимназия от 3 до 7 юли включително

Проф. д-р Красимир Иванов получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Проф. д-р Красимир Иванов получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

С орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие е удостоен проф. д-р Красимир Иванов с указ на президента, издаден на 22.06.2020г. и обнародван в Държавен вестник на 30.06.2020г. Ректорът на МУ-Варна в периода 2012 – 2020г. получава високото отличие за значимия му принос в областта на медицинската наука и образование в Република България

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Директорът на Професионалната гимназия по електротехника г-жа Зелма Белберова разказва за защитената специалност „Автоматизация на непрекъснатите производства“ - Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката „Автоматизация на непрекъснатите производства“ в Професионалната гимназия по електротехника „А. С. Попов“ в гр. Девин

Български език и математика за 6 и 7 клас за 6++

Български език и математика за 6 и 7 клас за 6++

Академия „Никола Тесла“ кани всички деца, които са решени да работят усърдно, за да се представят блестящо на националното външно оценяване догодина, да се включат в курсовете по български език и литература и по математика от 15 септември. Обучението включва занимания в група до шест деца в събота – 2 часа математика и 2 часа български език и

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Високотехнологично и бизнес ориентирано, ВУТП се налага сред лидерите в образованието Всяка година хиляди млади хора поемат по своя път в живота, започвайки с най-важната стъпка – избора на образование. Знанията и уменията дават кода, през който виждаме света, а той до голяма степен определя личността

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

За много кандидат-студенти, издържали успешно своите зрелостни или приемни изпити, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще отвори академичните врати на знанието и на тяхната бъдеща реализация. Пловдивската Алма матер, със своите 9 факултета и два филиала в градовете Смолян и Кърджали, обучава вече 60 години студенти по природни

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Тук искат да учат младежи както от Германия, така и от Кралство Бахрейн Близо 500 кандидат-студенти вече подадоха документи за прием в Тракийски университет в Стара Загора, съобщиха от Ректората. По-голямата част от тях са се възползвали от възможността да заявят желанието си да се явят на изпити или да кандидатстват онлайн във висшето учебно

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Кампания‘ 2020 за ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" ПОДАЙТЕ ДОКУМЕНТИ СЕГА! 1. Държавна поръчка – до 4 септември 2. Обучение срещу заплащане – до 25 септември За информация: тел.: +359 2 92 26 550; +359 2 92 26 572 http://rndc.bg и във Фейсбук #Военна академия Военната академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция и основен

Получи престижна бакалавърска или магистърска диплома от световно признат университет, учейки в България

Получи престижна бакалавърска или магистърска диплома от световно признат университет, учейки в България

Бакалавър-Магистър-МБА Искате да учите бакалавърска или магистърска програма в университет от световна класа, но в същото време не желаете да напускате родината? Свързвайки Великобритания с Югоизточна Европа, СИТИ Колидж предлага на студентите от България уникалната възможност да получат диплома от университет

„Можем да се справим заедно срещу Ковид-19", I награда, Симона Гергова, 10 години

Над 100 български деца правят Добро в творбите си

Младите творци виждат себе си като главни участници в благородни каузи в онлайн конкурса на ГЕОТЕХМИН „Аз съм щастлив, когато давам, а не когато получавам. Трябва да даваме повече, отколкото получаваме, и трябва да го правим, без да го афишираме.“ Това е написал в своето есе „Струва си да си добър“ 13-годишният Евелислав Кръстев

Сградата на УНСС

От 15 до 30 юни е срокът за подаване на документи за изпитите в УНСС

От 15 до 30 юни е срокът за подаване на документи за участие в редовните приемни изпити и за класирането в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Кандидат-студентите могат да подават документи онлайн webpriem.unwe.bg, в регионалните бюра в страната или на място в УНСС (ако са със

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber