Бащата на починало при операция на зъб момче: Съдът ни посече

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880246 Бащата на починало при операция на зъб момче: Съдът ни посече Бащата на починало при операция на зъб момче: Съдът ни посече www.24chasa.bg
“Не крийте лицето на детето ми, покажете го. Като загубих него, загубих всичко”, казва Валери. СНИМКА: Семеен Архив

От 3 г. и половина Албена и Валери Захариеви в Перник живеят с нечовешката болка от загубата на единственото си дете, а сега ги налегна още една.

Съд отмени присъдата на д-р Валентин Павлов, зъболекар и бивш депутат от Реформаторския блок в 43-ото НС. На 30 април 2018 г. той бе признат за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на 14-годишния Алекс и получи 3 г. условно.

Валери Захариев
Валери Захариев

Преди дни обаче Софийският апелативен съд отмени решението. Наред с оневиняването на Павлов съдиите Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Владимир Астарджиев намалиха наказанията на останалите 2-ма подсъдими - на съпругата на Павлов - Венета, управител на клиниката, в която става трагедията с детето, и на анестезиоложката д-р Йоанна Филипова. Вместо по 3 г. условно те получиха по 1 с 5 г. изпитателен срок.

Д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок
Д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок

Отменена бе и

Съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, отменил присъдата на д-р Павлов
Съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, отменил присъдата на д-р Павлов СНИМКА: 24 часа

забраната на

всички да

работят

по професията си за петилетка напред.

“Решението не ни изненада, то ни втрещи. Това е подигравка с паметта на детето и с нас, родителите. Бяхме посечени от съда”, казва Валери Захариев, баща на починалото момче. Той твърди, че е можело синът му да бъде спасен, ако в стоматологичната клиника на Павлови са реагирали адекватно и навреме.

Момчето умира на 14 юни 2016 г. след операция на киста на зъб с пълна упойка, която предизвиква малигнена хипертермия - синдром на скелетната мускулатура. Тя се отключва при употребата на 5 медикамента, един от тях - “Севоран”, и е рядко срещано състояние, при което пулсът се ускорява рязко, а температурата се покачва.

Алекс отива с майка си в клиниката на Павлови в столичния кв. “Дианабад” по препоръка на зъболекарка, която работи там, но и в Перник. На панорамна снимка тя забелязва сянка между 33-и и 34-и зъб на долната челюст на момчето и допуска, че е киста.

Майката на Алекс и д-р Павлов са съученици. Стоматологът ѝ казва, че трябва да се извадят корени, останали от млечни зъби, и кистата. Предлага операцията да е с пълна упойка, “нова и безопасна”, при която детето “ще заспи за кратко и няма да усети нищо”.

“Не ѝ е разяснил какви рискове има, излъгал я е, че упойката е напълно безопасна. За риска от “Севоран” не се споменава никъде", обяснява Валери. Преди операцията жена му попълва декларация за “информирано съгласие” и въпросник за детето. Отбелязва, че то има бронхит, но не и други заболявания и алергии. А също, че като малък Алекс е имал гърчове. На въпрос на д-р Филипова дали случаят е бил единствен и имало ли е лечение, майката отговаря, че не се е повтарял и не се е налагало на ходят на лекар.

В 14,15 ч Алекс е вкаран в операционната. Поставен му пулсометър за следене на жизнените показатели и абокат на ръката. Д-р Павлов му слага и местна упойка. Изчаква 10-ина минути да подейства, а после изважда корените на няколко млечни зъба и премахва кистата. Приключва към 15 ч и излиза. Трябвало да се изчака да спре кървенето, за да може негова колежка да продължи лечението.

Към 15,15 ч апаратът в стаята започва да “пищи”. Алекс вдига температура до 39,7 С, получава тахикардия - 152 удара на сърцето в минута, дишането му е затруднено, повишено е отделянето на въглероден диоксид.

Анестезиологът

спира подаването

на упойката

и иска лед,

за да охлади тялото на момчето. Поставя медикаменти, за да го изведе от упойката. На помощ идва доктор от съседен бокс. Съмненията са, че е настъпила малигнена хипертермия. Единственият антидот срещу нея е лекарството “Дантролен”, но в клиниката не разполагат с него. Решава се момчето да бъде закарано в “Пирогов”.

Около 15,40 ч д-р Павлов се свързва по телефона с професорка от института за спешна помощ. Обажда се за частна линейка. С тръба в устата момчето е качено във “Фолксваген Транспортер” с носилка, кардиологичен стол и кислородна система, но без монитор за следене на жизнените показатели.

Алекс е вкаран в шокова зала без пулс и сърдечна дейност, с ригидна мускулатура и центрирани зеници. Екипът в “Пирогов” се бори повече от час за живота му, но той умира в 17,05 ч от остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. По-късно експертиза сочи, че тя е можело да бъде предотвратена само ако още в първите минути е сложен “Дантролен”.

“Оставили са

детето ми да

агонизира

35-40 минути

Професорка от “Пирогов” каза, че ако е закарано своевременно там, е имало шанс да живее. Д-р Павлов е ръководил целия екип, за мен той е отговорен. Не се е обадил на тел.112. Извикана е частна линейка, за да се прикрие точния час на транспортирането на детето. Закарано е в “Пирогов” без документи, все едно е намерено на улицата”.

Според бащата при други 2 случая на малигнена хипертермия в Пловдив и София лекарите реагирали “светкавично” и пациентите били спасени. Подобен инцидент имало пак в клиниката на Павлови през 2018 г., но тогава детето е извадено от упойката. В момента районната прокуратура води разследване по случая за лекарска грешка, но до обвинения още не се е стигнало.

Според прокуратурата в случая с Алекс е имало подценяване на ситуацията. Липсвала организация как да се набави “Дантролен” и информация в кои болници е наличен. Павлов не изискал задължителни консултации с кардиолог, педиатър и алерголог. Според защитата това е нямало да помогне и не е в причинно-следствена връзка със смъртта на детето. В съда се спори дали момчето е имало непреодолим страх от зъболекари, който да налага пълна упойка, или тя е предпочетена заради очакванията в устата да се събира много кръв.

Алекс имал силен страх от зъболекар на 3-4 г., но няма доказателства това да е продължило. Според защитата на Павлов момчето не било “лекувано системно с години” и това можело да се обясни със страха от зъболекари.

Мотивите на апелативния съд за отмяна на присъдата на Павлов се окачват до месец. Според юристи вероятно е приета една от тезите, че лекарите не са сбъркали с прилагането на упойката, а има пропуски в организацията по спасяването на пациента. 36 минути продължили опитите момчето да бъде извадено от упойката в клиниката, а до приемането му в “Пирогов” минал около час. Дантроленът обаче е ефикасен само в първите 15-20 минути, става ясно от мотивите на първия съд, гледал делото. След трагедията Павлов твърдеше, че детето е било откарано в “Пирогов” със запазени жизнени функции, но магистратите не потвърждават това.

Павлов, съпругата му и колежката им твърдят пред съда, че не са нарушили медицинските стандарти. Защитават ги 5-има адвокати. Една от тезите им е, че става въпрос за

“нещастен

случай” и

“случайно

деяние”,

което не може да се предвиди, защото малигнената хипертермия се появява изключително рядко и не се открива с обичайните изследвания. Нужна е мускулна биопсия и изследвания за генетична предразположеност, които се правят само в 2 държави. Тази теза например е развита в съда от адвокат Людмил Рангелов, но пред "24 часа" той отказа да коментира последните присъди по делото, поне докато не види мотивите.

Прокуратурата вече е внесла протест във Върховния касационен съд срещу решението Павлов да бъде оправдан. Той бе кандидат-депутат и водач на листата на “Реформаторски блок - Глас народен” в Перник. Разследването за смъртта на Алекс стана причина през 2017 г. главният прокурор Цацаров да поиска имунитета на Павлов и той си го даде.

Родителите на Алекс казват, че ще търсят “възмездие за детето си”, докато са живи.

“Имаме въпроси, които ни разяждат отвътре, но лекарите не искат да говорят с нас. Ако ме убедят, че във всеки един момент са направили това, което трябва, ще наведа глава и ще приема съдбата си”, казва бащата на Алекс.

Експертите: Само едно лекарство е можело да спаси

Алекс, но е разрешено единствено за болниците

Предотвратяването на смъртта на Алекс е било възможно, ако е бил приложен “Дантролен” в първите минути след възникване на малигнената хипертермия. Това е становището на трима експерти, разпитани по делото. Те посочват, че има особен режим за този медикамент. Той не се продава в аптеките. Внася се само от здравното министерство и се купува по специален ред от болниците, но не е разрешен за използване и държане в местата за извънболнична помощ (с такъв статут е денталната клиника на Павлови).

Прилага се у нас от 30 г., като практиката била да се взема от едно лечебно заведение в друго. Медикаментът е определен с решение на европейската комисия за “продукт сирак”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЙОАНА ХРИСТОВА

SofiAir на смартфона казва колко е мръсен въздухът

Специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки в дни с мръсен въздух в София, вече работи. SofiAir може да се ползва на телефони с Android и iOS. То е разработено от Столичната община. В събота в града бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те станции

Викторио Александров в съда след задържането му. Той е с лепенка, защото опитал да се застреля, но се уплашил.

Близки на убити майка и дете на протест пред Съдебната палата

Близките на убитата Дарина Министерска и едногодишната ѝ дъщеричка Никол се събират на протест пред Съдебната палата във вторник. Тогава тръгва делото срещу подсъдимия за жестокото престъпление Викторио Александров. Разпоредителното заседание ще се гледа от 11,30 ч от петчленен състав с председател Иван Коев

В София има над 2600 спирки на градския транспорт

София се отказва да дава спирките на частни фирми

Столичната община ще подготви програма за подмяна на старите и изграждане на нови Спирките в София няма да бъдат отдавани на концесия, а общината сама ще се грижи за подмяната и изграждането на нови. Това смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Затова една от първите задачи, които тя ще постави на новия си зам

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Глоби за депутатите от БСП: 100 лв. за отсъствие, 300 лв. при 2 закъснения за работа

Драконовските мерки са поискани от Нинова и напълниха лявата част на залата на парламента, вече има недоволни Драконовски глоби за отсъствия на червените депутати въведе БСП, за да осигури присъствието им в пленарната зала, научи “24 часа”. 300 лв. е санкцията при две последователни закъснения за работа. 100 лв

Искат от фондовете още варианти за  втората пенсия, за да стане 2 повече от 1

Искат от фондовете още варианти за втората пенсия, за да стане 2 повече от 1

И новата министърка Деница Сачева ще преговаря с частните пенсионни компании как ще плащат Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт. С това предложение новата социална министърка Деница

Тя смята, че може да не получи заплата и след Нова година. Кадър: Би Ти Ви

Модели отказват да позират в Художествената академия заради липса на пари

Модели отказват да позират на студентите от Художествената академия. Причината - липса на пари. В момента съм на една филия хляб, споделя един от моделите. Тя смята, че може да не получи заплата и след Нова година, предава Би Ти Ви. Жената обаче не може да се откаже. Ако няма модели, студентите няма как да учат „Голо тяло”

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Министрите се събраха извънредно в събота за промените.  СНИМКА: ВИЛИ НИКОЛОВ

Проблем: Кой ще контролира прокурора, който разследва главния (Обзор)

Патриотите искат поне да се отчита пред съдебния съвет Кой ще контролира шефа на отдел “Инспекторат” към Върховната касационна прокуратура, ако той разследва главния прокурор, когато извърши престъпление? Този въпрос озадачи партиите в неделя - ден след като правителството прие предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за

Непосредствено до нарочения за приватизация военен имот е рибарското пристанище.

Военните готвят за продажба полуостров с дюни до Несебър

Още 6 имота на Министерството на отбраната са станали частна държавна собственост и могат да бъдат пуснати на търг - в София, Ихтиман, Елин Пелин Продажбата на цял полуостров до Несебър подготвя министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В сряда правителството е одобрило прехвърлянето от публична в частна държавна собственост на 31 311 кв

Георги Марков Кадър: Нова тв

Георги Марков: Шефът на ВКС се изживява като политически лидер

„Българската съдебна система е в нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма. Председател на Върховен касационен съд се вживява на политически лидер и чете политически декларации. Казвам „чете”, защото очевидно някой му ги е писал”. Това коментира пред Нова тв бившият конституционен съдия Георги Марков

Мартин Кайер Кадър: Би Ти Ви

Венецианската комисия: Главният прокурор е изключително влиятелен спрямо останалите

"Основните акценти са в това, че ние поздравяваме българските власти в усилията им да решат проблема, идентифициран в делото "Колеви срещу България" преди много години за невъзможността да бъде търсена съдебна отговорност на главния прокурор. Въпреки това имахме притеснения по настоящите предложения за промени, които разгледахме

СНИМКА: Архив

Строителни дейности на метри от морето край Синеморец

Нов сигнал за строеж по Южното Черноморие. Бетон ще се излива на метри от морето край Синеморец. Строителни дейности започват в местността "Поляните", която се простира между плажовете "Бутамята" и "Велека", сигнализираха преминаващи край пътя, предаде БНР. Според кмета на Синеморец Костадин Диков, инвеститорът има изрядни документи: "Къщата е на

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber