Бащата на починало при операция на зъб момче: Съдът ни посече

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880246 Бащата на починало при операция на зъб момче: Съдът ни посече Бащата на починало при операция на зъб момче: Съдът ни посече www.24chasa.bg
“Не крийте лицето на детето ми, покажете го. Като загубих него, загубих всичко”, казва Валери. СНИМКА: Семеен Архив

От 3 г. и половина Албена и Валери Захариеви в Перник живеят с нечовешката болка от загубата на единственото си дете, а сега ги налегна още една.

Съд отмени присъдата на д-р Валентин Павлов, зъболекар и бивш депутат от Реформаторския блок в 43-ото НС. На 30 април 2018 г. той бе признат за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на 14-годишния Алекс и получи 3 г. условно.

Валери Захариев
Валери Захариев

Преди дни обаче Софийският апелативен съд отмени решението. Наред с оневиняването на Павлов съдиите Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Владимир Астарджиев намалиха наказанията на останалите 2-ма подсъдими - на съпругата на Павлов - Венета, управител на клиниката, в която става трагедията с детето, и на анестезиоложката д-р Йоанна Филипова. Вместо по 3 г. условно те получиха по 1 с 5 г. изпитателен срок.

Д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок
Д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок

Отменена бе и

Съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, отменил присъдата на д-р Павлов
Съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, отменил присъдата на д-р Павлов СНИМКА: 24 часа

забраната на

всички да

работят

по професията си за петилетка напред.

“Решението не ни изненада, то ни втрещи. Това е подигравка с паметта на детето и с нас, родителите. Бяхме посечени от съда”, казва Валери Захариев, баща на починалото момче. Той твърди, че е можело синът му да бъде спасен, ако в стоматологичната клиника на Павлови са реагирали адекватно и навреме.

Момчето умира на 14 юни 2016 г. след операция на киста на зъб с пълна упойка, която предизвиква малигнена хипертермия - синдром на скелетната мускулатура. Тя се отключва при употребата на 5 медикамента, един от тях - “Севоран”, и е рядко срещано състояние, при което пулсът се ускорява рязко, а температурата се покачва.

Алекс отива с майка си в клиниката на Павлови в столичния кв. “Дианабад” по препоръка на зъболекарка, която работи там, но и в Перник. На панорамна снимка тя забелязва сянка между 33-и и 34-и зъб на долната челюст на момчето и допуска, че е киста.

Майката на Алекс и д-р Павлов са съученици. Стоматологът ѝ казва, че трябва да се извадят корени, останали от млечни зъби, и кистата. Предлага операцията да е с пълна упойка, “нова и безопасна”, при която детето “ще заспи за кратко и няма да усети нищо”.

“Не ѝ е разяснил какви рискове има, излъгал я е, че упойката е напълно безопасна. За риска от “Севоран” не се споменава никъде", обяснява Валери. Преди операцията жена му попълва декларация за “информирано съгласие” и въпросник за детето. Отбелязва, че то има бронхит, но не и други заболявания и алергии. А също, че като малък Алекс е имал гърчове. На въпрос на д-р Филипова дали случаят е бил единствен и имало ли е лечение, майката отговаря, че не се е повтарял и не се е налагало на ходят на лекар.

В 14,15 ч Алекс е вкаран в операционната. Поставен му пулсометър за следене на жизнените показатели и абокат на ръката. Д-р Павлов му слага и местна упойка. Изчаква 10-ина минути да подейства, а после изважда корените на няколко млечни зъба и премахва кистата. Приключва към 15 ч и излиза. Трябвало да се изчака да спре кървенето, за да може негова колежка да продължи лечението.

Към 15,15 ч апаратът в стаята започва да “пищи”. Алекс вдига температура до 39,7 С, получава тахикардия - 152 удара на сърцето в минута, дишането му е затруднено, повишено е отделянето на въглероден диоксид.

Анестезиологът

спира подаването

на упойката

и иска лед,

за да охлади тялото на момчето. Поставя медикаменти, за да го изведе от упойката. На помощ идва доктор от съседен бокс. Съмненията са, че е настъпила малигнена хипертермия. Единственият антидот срещу нея е лекарството “Дантролен”, но в клиниката не разполагат с него. Решава се момчето да бъде закарано в “Пирогов”.

Около 15,40 ч д-р Павлов се свързва по телефона с професорка от института за спешна помощ. Обажда се за частна линейка. С тръба в устата момчето е качено във “Фолксваген Транспортер” с носилка, кардиологичен стол и кислородна система, но без монитор за следене на жизнените показатели.

Алекс е вкаран в шокова зала без пулс и сърдечна дейност, с ригидна мускулатура и центрирани зеници. Екипът в “Пирогов” се бори повече от час за живота му, но той умира в 17,05 ч от остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. По-късно експертиза сочи, че тя е можело да бъде предотвратена само ако още в първите минути е сложен “Дантролен”.

“Оставили са

детето ми да

агонизира

35-40 минути

Професорка от “Пирогов” каза, че ако е закарано своевременно там, е имало шанс да живее. Д-р Павлов е ръководил целия екип, за мен той е отговорен. Не се е обадил на тел.112. Извикана е частна линейка, за да се прикрие точния час на транспортирането на детето. Закарано е в “Пирогов” без документи, все едно е намерено на улицата”.

Според бащата при други 2 случая на малигнена хипертермия в Пловдив и София лекарите реагирали “светкавично” и пациентите били спасени. Подобен инцидент имало пак в клиниката на Павлови през 2018 г., но тогава детето е извадено от упойката. В момента районната прокуратура води разследване по случая за лекарска грешка, но до обвинения още не се е стигнало.

Според прокуратурата в случая с Алекс е имало подценяване на ситуацията. Липсвала организация как да се набави “Дантролен” и информация в кои болници е наличен. Павлов не изискал задължителни консултации с кардиолог, педиатър и алерголог. Според защитата това е нямало да помогне и не е в причинно-следствена връзка със смъртта на детето. В съда се спори дали момчето е имало непреодолим страх от зъболекари, който да налага пълна упойка, или тя е предпочетена заради очакванията в устата да се събира много кръв.

Алекс имал силен страх от зъболекар на 3-4 г., но няма доказателства това да е продължило. Според защитата на Павлов момчето не било “лекувано системно с години” и това можело да се обясни със страха от зъболекари.

Мотивите на апелативния съд за отмяна на присъдата на Павлов се окачват до месец. Според юристи вероятно е приета една от тезите, че лекарите не са сбъркали с прилагането на упойката, а има пропуски в организацията по спасяването на пациента. 36 минути продължили опитите момчето да бъде извадено от упойката в клиниката, а до приемането му в “Пирогов” минал около час. Дантроленът обаче е ефикасен само в първите 15-20 минути, става ясно от мотивите на първия съд, гледал делото. След трагедията Павлов твърдеше, че детето е било откарано в “Пирогов” със запазени жизнени функции, но магистратите не потвърждават това.

Павлов, съпругата му и колежката им твърдят пред съда, че не са нарушили медицинските стандарти. Защитават ги 5-има адвокати. Една от тезите им е, че става въпрос за

“нещастен

случай” и

“случайно

деяние”,

което не може да се предвиди, защото малигнената хипертермия се появява изключително рядко и не се открива с обичайните изследвания. Нужна е мускулна биопсия и изследвания за генетична предразположеност, които се правят само в 2 държави. Тази теза например е развита в съда от адвокат Людмил Рангелов, но пред "24 часа" той отказа да коментира последните присъди по делото, поне докато не види мотивите.

Прокуратурата вече е внесла протест във Върховния касационен съд срещу решението Павлов да бъде оправдан. Той бе кандидат-депутат и водач на листата на “Реформаторски блок - Глас народен” в Перник. Разследването за смъртта на Алекс стана причина през 2017 г. главният прокурор Цацаров да поиска имунитета на Павлов и той си го даде.

Родителите на Алекс казват, че ще търсят “възмездие за детето си”, докато са живи.

“Имаме въпроси, които ни разяждат отвътре, но лекарите не искат да говорят с нас. Ако ме убедят, че във всеки един момент са направили това, което трябва, ще наведа глава и ще приема съдбата си”, казва бащата на Алекс.

Експертите: Само едно лекарство е можело да спаси

Алекс, но е разрешено единствено за болниците

Предотвратяването на смъртта на Алекс е било възможно, ако е бил приложен “Дантролен” в първите минути след възникване на малигнената хипертермия. Това е становището на трима експерти, разпитани по делото. Те посочват, че има особен режим за този медикамент. Той не се продава в аптеките. Внася се само от здравното министерство и се купува по специален ред от болниците, но не е разрешен за използване и държане в местата за извънболнична помощ (с такъв статут е денталната клиника на Павлови).

Прилага се у нас от 30 г., като практиката била да се взема от едно лечебно заведение в друго. Медикаментът е определен с решение на европейската комисия за “продукт сирак”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: pixabay

Въвеждат по-строги правила за етикетите на храните, съдържащи имитиращи продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите

СНИМКА: Архив

Откриха реновирания "Параход Радецки"

Една от българските светини - обновеният "Параход Радецки" - днес отново отвори врати. Той беше основно ремонтиран с над 400 хиляди лева, отпуснати от държавата. Плавателният съд беше прегледан и основно ремонтиран в съседна Румъния. Сега вече корабът ще може да прави и плавания по река Дунав. Съвсем нова в него е и експозицията

Между 1000 и 3000 лв. са заплатите в сектор “Строителство”

Софиянци най-добре платени, отказват работа за по-малко от 1000 лв. и без социални бонуси

Най-много получават в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв. Коронакризата съкрати 15 хил. души Софиянци искат заплата от поне 1000 лева чисто, социални придобивки и отказват да работят в друго населено място. Държат на почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време

СНИМКА: Архив

СДВР търси собственика на намерена сума пари

На 18 септември на метростанция "Красно село", по линия 3 на метрото, в близост до касата, касиерка, работеща в "Метрополитен", е открила пари. До момента в полицията не е постъпил сигнал за изгубена сума. Столичната дирекция на вътрешните работи търси съдействие за откриване на собственика. За доказване на собственост е необходимо той да

СНИМКА: pixabay

Лидерите на ЕС и Западните Балкани се събират в София

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато трябва да бъде приет планът за реализация на регионалното икономическо пространство. Това съобщи МИА, уточнявайки, че срещата на върха в София се провежда като част от Берлинския процес и се председателства от България и Северна Македония

СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Радев обсъди с американски представители увеличаването на инвестициите от САЩ

Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Всички пенсионери ще получат бонус по 50 лв. към пенсията и през октомври.

КНСБ: Пенсиите трябва да се вдигнат, но не с преизчисление

Руши основни принципи на осигуряването, защото разкъсва връзката между принос и права  Синдикатът смята, че най-справедливо е да се повишава  размера на пенсиите  чрез увеличаване  на коефициента за осигурителен стаж Готови са с предложения за 2021 г. - повишени приходи от вноски, минимална пенсия  да е 45% от минималната заплата  Пенсиите трябва

Жена на 64 г. заляла с червена боя църквата "Св. Петка Самарджийска"

Жена на 64 г. заляла с червена боя църквата "Св. Петка Самарджийска"

Полицаи от 5 РУ са открили хулиганката, заляла входната врата на  храм "Света Петка Самарджийска"  с червена боя. Оказало се, че не са протестъри, които недоволстват съвсем близо - в триъгълника на властта. Възрастната дама е от село Мрамор. Задържана е в сряда, а след доклад в прокуратурата е освободена с мярка "подписка"

"168 часа": Дъщерята на убитата в Испания казвала, че майка й е на пътешествие, а тя лежала мъртва във ваната

"168 часа": Дъщерята на убитата в Испания казвала, че майка й е на пътешествие, а тя лежала мъртва във ваната

19-годишното момиче и нейният приятел убили жената в дома им, а след това седмица живели с трупа й Българката била системно малтретирана от роднините си, но не подавала сигнали "Ужасяваща, брутална, отвратителна смърт." Така испански медии описват случилото се с 46-годишната българка Ана, която бе открита мъртва в дома си във валенсианския град

СНИМКИ: МВР

Милко Бернер: МВР ще продължи да се грижи за обучението на служителите си

Ръководството МВР ще продължи да се грижи за обучението и интегритета на служителите си, заяви зам.-министър Милко Бернер. Това съобщиха от пресслужбата на МВР. Той бе гост на заключителна конференция по проект „Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация“

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Извънредна обстановка до края на ноември (Обновена)

Извънредната обстановка да се удължи отново, но този път с два месеца и да продължи до края на ноември. Това предложение ще отправи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до Министерския съвет, обяви самият той след дискусия, свързана с предизвикателства и обстановката с COVID-19 у нас

СНИМКА: Архив

Изслушват единствения кандидат за член на Висшия съдебен съвет утре

На 19 и 26 септември 2020 г. ще се проведе Общо събрание на прокурорите в Република България за избор на член на Висшия съдебен съвет. Право да участват в него, според Списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт и чл. 5 от Правилата, имат 1531 души, от които 1312 са заявили електронно гласуване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber