Огън в БСП, но с уговорка: Сега не е време за оставки (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880238 Огън в БСП, но с уговорка: Сега не е време за оставки (Обзор) Огън в БСП, но с уговорка: Сега не е време за оставки (Обзор) www.24chasa.bg
Зам.-шефът на БСП Кирил Добрев представи отчета за местните избори.

Кметът на Русе към кипящия пленум: Успяхме на изборите с единение, опитайте и вие тук

Злобата ще ни погуби, предупреди и Паргов

Приеха доклада “Добрев” - партията обръща тренда на загуби за първи път от 1995 г.

Пореден другарски огън прехвърча между ръководството на БСП и вътрешната опозиция на заседанието на Националния съвет вчера. Той се събра, за да даде оценката си за представянето на местните избори.

Червените излязоха с два доклада - официален и на опозицията. До оставки не се стигна.

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с предходните, записа в официалния доклад зам.-шефът на партията и председател на червения щаб Кирил Добрев. Ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше селата и малките общини, входът ни в местната власт днес е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно, обяснил той. За кметовете на левицата гласували над 650 хил. души - близо 100 хил. повече спрямо 2015 г.

Положителна тенденция за последните 3 г. била и желанието на все повече млади хора да се идентифицират с БСП. Пример било и подмладяването на кандидатите за кметове и съветници.

Добрев ударил по опозицията, като благодарил на съпартийците си, които “нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата - вътрешнопартийната”. Вие успяхте да поддържате в кондиция всички онези кандидати заедно с техните организации и предизборни щабове, за да постигнат този резултат, който днес имаме, казал той.

Добрев призовал

ПЕС да вземе

отношение

по въпросите с честността на изборния процес в България. И поискал публична дискусия на европейско ниво за участието на държавните институции като “репресивни инструменти” и намесата им в политическия живот на страната извън техните правомощия.

БСП ще ангажира целия си юридически и експертен потенциал, за да подпомогне лявата група в парламента при изработването на законодателни промени, които да променят и спрат в зародиш порочните практики на изборния процес.

Докладът на Добрев бе приет с мнозинство - 86 гласа “за” и 20 “против”.

А алтернативният доклад на опозицията - отхвърлен. Първоначално се твърдеше, че той е подписан от 50 души, но пред пленума Емил Райнов обяснил, че са го подписали само 21, а другите го подкрепяли. Той обявил, че с това ръководство БСП е обречена да губи. Оставка отново поискал Борислав Гуцанов.

Георги Гергов обаче заяви на влизане на “Позитано” 20 сутринта, че сега не е времето да се занимават с оставки, защото партията има 30 - 40 хиляди гласа ръст.

Оставките не са най-важното, трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори, каза също на влизане и президентът на ПЕС Сергей Станишев. За него големият въпрос бил защо БСП губи избори трета поредна година и българите не я припознават като алтернатива, след като ГЕРБ ерозира. Той упрекнал ръководството, че сега нямало национална кампания, а се водили “265 пехливански войни”, червените кандидати за кметове останали без гръб и рамо.

А големият му укор е,

че се прави

подмяна

в характера

на партията

БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира, стана модерна и приемлива, а сега губи основни характеристики заради политиката на ръководството, казал той пред залата.

Превръщала се в лидерска и авторитарна партия, в която демократичното начало е потиснато. Проблем било също, че БСП се самоизолирала от европейското си семейство.

Можете ли да ми дадете поне един пример за това, че БСП става авторитарна партия, попитала го вътре Корнелия Нинова. “Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам

кой орган реши

за целувката с

Местан на Орлов

мост?”, контрирала тя.

“Вие работите непрекъснато върху образа на БСП, но се изяснете с образа на ГЕРБ. Кога сте прав? Когато говорите за машината ГЕРБ, или за държавника Борисов? От вашите еквилибристики нашите съграждани оставят озадачени”, обърнала се към Станишев пък Весела Лечева.

Янаки Стоилов критикувал, че ръководството все повече разчита на външни хора. И предупредил, че противоречията в БСП ще се изострят, ще има тежки разделения. Поискал промени в устава и идейна дискусия.

В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството, опитал да спре огъня между другарите си новоизбраният кмет Пенчо Милков. Той призовал и пленумът да покаже единение.

Не липсваха удари под кръста и преди, и по време, и след изборите. От нас струи злоба и омраза, ако това се задълбочи, то ще ни погуби, предупредил пък лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. Рецептата според него е само една - съгласие, не съглашателство.

Червеният пленум даде старт на отчетно-изборната кампания в партията - от 1 декември. През април се очаква да има пряк избор на лидер, а конгресът да е в средата на май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Искате да четете "24 часа", но не можете да намерите печатното издание? Вече лесно можете да имате любимия вестник директно на своя телефон, таблет или компютър. Удобната платформа на Медийна група България дава бърз достъп и лесно плащане на абонамент както за 24 часа”, така и  за останалите  ни издания

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Пластовете се разместват Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в 5 направления има увеличение на броя на студентите с около и над 30% - “Медицина” (76%), “Военно дело” (60%), “Стоматология” (41%), “Педагогика” (36%) и “Ветеринарна медицина” (26%)

Ерен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев на церемонията “Отличниците на България” в края на октомври

Съсед преби с кол най-добрия млад автомонтьор в цяла Европа (Обзор)

Ерен Осман е един от “Отличниците на България” Ерен Осман, който е най-добрият млад автомонтьор в Европа, е бил пребит от свой съселянин преди дни. 18-годишното момче от с. Искра бе отличено и в кампанията на “24 часа” - “Отличниците на България”. Ерен вече е студент по автомобилно инженерство във филиала на Русенския университет в Силистра

Предполагаемият изгонен първи секретар на Русия от България - Владимир Русяев.

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Той е реципрочният отговор на обявения за персона нон грата Владимир Русяев Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и  инженерство

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно). Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия, реши парламентът, БТА. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Видеокамери освен в складовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бившата служителка на НОИ-Пловдив Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й СНИМКИ: Евгени Цветков

Оставиха в ареста бившата служителка на НОИ, правила фалшиви удостоверения

Оставиха в ареста 62-годишната бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е правила фалшиви удостоверения за пенсиониране, както и мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, предаде БНТ.  Георгиева е обвинена за извършването на измама в особено големи размери. Това реши районният съд в Пловдив. Дъщеря ѝ беше освободена срещу парична гаранция от

Отличници от гимназията са студентите
по медицина

Отличници от гимназията са студентите по медицина

Първокурсниците в специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини се нареждат “Теория и управление на образованието”, “Теория на изкуствата”

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Още 60 млн. лв. за учителите - заплатите им с 18% нагоре

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието. В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

ДПС: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП

Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ минути след като парламентът прегласува текста за парите на партиите от бюджета и ГЕРБ, по настояване на патриотите, подкрепи предложението на БСП за 8 лева на глас. Карадайъ напомни, че още сутринта до него е достигнала информация

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Словакия в рамките на Словашкото председателство на организацията, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. “Благодаря на министър Мирослав Лайчак за

Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката

Субсидията на партиите става 8 лева на глас (Обновена)

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber