Огън на "Позитано" между ръководството и опозицията, приеха с мнозинство доклада "Добрев"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7879701 Огън на "Позитано" между ръководството и опозицията, приеха с мнозинство доклада "Добрев" Огън на "Позитано" между ръководството и опозицията, приеха с мнозинство доклада "Добрев" www.24chasa.bg
Сергей Станишев СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Огън и стрели си разменят ръководството на БСП и вътрешната опозиция на червения пленум. Заседанието на "Позитано" 20 продължава и в този час за анализа на резултатите на партията от местните избори.

С голямо мнозинство бе приет доклада на зам.-шефа на партията и председател на предизборния щаб Кирил Добрев. Той е бил подкрепен от 86 от членовете на Националния съвет, а 20 са гласували "против".

След изчитането на доклада опозицията е влязла в атака и с искания за оставки. Тя изготви и свой алтернативен доклад, който обаче е бил отхвърлен с мнозинство от пленума. Първоначално се твърдеше, че е подписан от 50 души, но пред пленума Емил Райнов обяснил, че е подписан само от 21, а другите го подкрепяли. Той представил опозиционния анализ и обявил, че с това ръководство БСП е обречена да губи.

В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството на БСП, заявил новоизбраният кмет Пенчо Милков и призовал и Националният съвет да покаже единение.

Най-бурно аплодирана била обаче Румяна Друмева от Казанлък. Тя обвинила Пирински, Миков и Станишев, че през последните години не са стъпили в местния партиен клуб, а ходели в Казанлък за срещи само с подбрани хора. Тя цитирала цифри, че през 2015 г. БСП е имала 4600 гласа за кмет, а сега е взела 8310. Няма да ви позволя да унижавате партийна организацията в Казанлък и резултатите, които постигнахме, заявила Друмева и поискала прочистване в партията. За трети път уж член на БСП, подкрепян от Миков, Пирински и Станишев, се явява отново, за трети път като общински съветник от друга листа, дала пример тя.

Не опозицията руши единството, контрирал обаче Георги Пирински. Аз от 2017 г. - и писмено, и на заседанията на Националния съвет, съм оспорвал тези разделителни идеи на ръководството, които запушват демократичното начало в партията, обяснил той. Като подмяна, а не обновление с нови лица, определил Пирински политиката на "Позитано" 20.

В отговор скочил младежкият лидер на БСП Николай Бериевски. "Ние cме промянaтa нa БCП. Вcички cме членове нa пaртиятa. Може би Пирински не познaвa млaдите хорa в БСП", заявил той. Не само, че БСП успя да събуди активните и млади хора, а вече повече от 3 г. се работи към реално обновяване на лицата в партията, за което свидетелства съставът на парламентарната група, листата ни за ЕП и кандидатите за кметове и общински съветници, обяснил той и благодарил на младежката организация, че се е включила активно в кампанията. В 156 общини в съветническите листи били включени хора до 35 г., до тази възраст били общо 530 кандидати за съветници. А кандидати за кметове и кметски наместници до 35 г. имало в 21 общини. Това не само е резултат от политиката, която провеждаме от 3 г. насам, но и узряването на местните организации и желанието да включват все повече млади хора, отчел още Бериевски.

Критики отправил и Янаки Стоилов. Ръководството все повече разчита на външни хора, упрекнал той. И предупредил, че в следващите месеци противоречията в партията ще се изострят, ще има тежки разделения и разцепления. Влиянието на БСП отслабва и не й дава възможност влияе сериозно и в местната власт, заявил Стоилов и поискал промени в устава и идейна дискусия.

БСП излъчва двусмисленост, с кого се бори тя, попитал Валери Жаблянов. Според него обновлението в партията довело до разцепление.

Година и половина говорим за предсрочни избори, отказахме ли се от тях, местните избори доближават ли ни до тях или не, попитал пък президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него спорът не бил за конкретните резултати, а за политическите последици от тези избори. Защо за последните 3 г. БСП не е припозната за алтернатива, попитал той. И обяснил, че най-тревожни за него са мненията на експерти от вечерта на изборите, че БСП вече средна сила.

Станишев упрекнал ръководството, че за местните избори нямало национална кампания, а се водили "265 пехливански войни", червените кандидати останали без гръб и рамо.

Днес е началото на голямата дискусия за образа на БСП, единството е основна отговорност на ръководството, заявил още Станишев. И попитал как БСП ще бори ГЕРБ, като прилага "техните похвати вътре в партията". И обвинил ръководството, че партията се превръща в авторитарна.

ПЕС винаги се е ангажирала с кампаниите на БСП, когато е поискана подкрепа, обясни президентът на левите в Европа. И дал пример с президентските избори през 2016 г., когато са проведени две обучения на червени активисти. Сега не беше поискана подкрепа, но аз участвах в кампанията и подкрепих нашите кандидати, включително с международна подкрепа, обяснил той.

Можете ли да ми дадете поне един пример за това, че БСП става авторитарна партия, попитала директно соцлидерката Корнелия Нинова. "Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост?", контрирала тя.

"Вие работите непрекъснато върху образа на БСП, но на мен ми се иска да се изясните по образа на ГЕРБ. Кога сте прав? Когато говорите за машината ГЕРБ или за държавника Борисов? От вашите еквилибристики нашите съграждани оставят озадачени", попитала го пък Весела Лечева. И обвинила Станишев, че като председател на ПЕС сигурно не забелязва, че от влизането ни в ЕС България е все по-далече от европейските си партньори не само като жизнен стандарт на своите граждани, а и като функциониращ демократичен модел.

Христо Проданов пък отговорил на твърдението на Станишев, че е бил отблъскван от ръководството в предизборната кампания. Той разказал, че е предложил Станишев да се включи в софийската кампания и да подкрепи кандидата на БСП за кмет. "И знаете ли с какво учудване останах, след като същите хора, които 4 месеца по-рано в тази зала късаха ризите, че ако не сте водач на листата, ще провалим европейските избори, сега смятаха, че не е много правилно да ви каним в кампанията, за да не се дават разнопосочни сигнали", разказал той.

Не липсваха удари под кръста и преди, и по време, и след изборите. Ако това се задълбочи, то ще ни погуби, критикувал другарите си лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. 

За София чух всякакви трактовки на резултатите - от провал неуспех на фона на последните 30 г. до грандиозен успех. Но, слушайки трактовките и в цялата страна, си мисля, че нито сме постигнали велики успехи, нито сме постигнали велики неуспехи. Резултатите на местните избори са пряко отражение на нашата работа - те показват кой е работил дълго време и кой е разчитал само на месец кампания, казал Паргов. И обяснил, че само с месец кампания не става, а трябва усърдна работа.

Той разкрил, че в Изпълнителното бюро обсъждат социологически данни, според които се забелязвала притеснителна тенденция - сондажите на национално равнище показвали близки стойности между БСП и ГЕРБ, но при местните съотношения БСП губела в пъти. Дал за пример частичните местни избори в Трън, Вълчи дол, Галиче и др. Това трябва да ни светне червена лампичка, че очевидно не навсякъде нещата организационно са добре, обяснил Паргов.

За резултатите всички си носим своята вина, без значение кой от коя страна е на барикадата. По-скоро отговорност, защото, за да има резултати, трябва да се работи, предупредил той. И обяснил, че на предстоящите парламентарни избори на червените ще им е много по-лесно да имат по-добри резултати там, където имат кметове.

Не трябвало обаче да се подминава факта, че и преди, и сега имаме области с намалено червено присъствие. От сега трябва да мислим за компесаторния механизъм как покриваме луфтовете там, където нямаме кметове и липсва солидно присъствие в местната власт, която да бъде фундамент за тези бъдещи национални избори, казал лидерът на БСП в София.

Паргов анализирал и представянето на червените в столицата. Резултатът на Мая Манолова е впечатляващ, но, за съжаление, не стигнаха малко над 20 хиляди гласа. В тази синя реститутска София, този бастион на така нареченото демократично начало и на тези демократични сили, е много трудно да намериш съюзници, обяснил той. Но похвалил досегашните червени общински съветници, че са били толкова ефективни, че в местната соццентрала на "Леге" 10 стъпили реститути, за да търсят помощ за ул. "Граф Игнатиев".

"Чувам, че сме реставрирали кафявата чума. Тя кафявата чума започна да се реставрира с брюкселския либерализъм. Ние в София премълчахме, защото за нас беше много опасно да вдигаме темата комунизъм-антикомунизъм, която, ако беше основа на кампанията, бяхме приключили. Ако ще и Путин да беше кандидат за кмет, бяхме приключили. То не бяха опити за Съветската армия, опити за лепене на звезди по емблематични дати и удържахме", коментирал Паргов.

Основното постижение е, че направихме така, че в София десницата да има 3+1 кандидата. А вляво да има само един, изключая изтърсака Кадиев, който хвана под 1%. Вдясно имаха Фандъкова, Бонев, Игнатов и тази част от това ветрило, което разтворихме и което подкрепяше Мая Манолова в лицето на ДБГ, ЗНС и т.н., обяснил той.

"Има една обща опасност, която много ме притеснява - от нас струи злоба и омраза, без значение дали е по хоризонтала, по вертикала, отляво, отдясно, отдолу, отгоре. Злоба и омраза. Ние си говорим с омраза един към друг и това е огромен проблем. Не е проблем, че има критика на критичната критичност, не е проблем. Но подходът, това, което излъчваме като другари", казал Паргов. И предупредил, че ако този процес се задълбочи, ще погуби всички, 128-годишната партия.

Има само една рецепта за отблъскване на общата опасност - и тя е със съгласие. Не със съглашателство, а със съгласие, цитирал Паргов покойния Гиньо Ганев. И предупредил, че крайни настройки от типа на чистки, разчистване, прочистване, "все термини от ленинските съботници" не отива на БСП като реторика. Нека от този пленум да излезем малко по-единни и със съгласие, а не съглашателство, призовал той.

А в следващите месеци БСП трябвало да отговори на три фундаментални въпроса: какво да се прави, как да се прави, с кого да се прави и въпросът за съюзниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Хамид Хамид

ДПС: Изборите предстоят скоро. Бутащите страната към хаос да направят крачка назад

"Дали ще са предсрочни или редовни, изборите предстоят, и те ще са много скоро." Това заяви заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид пред Нова телевизия. Той коментира искането на оставки и на президента Румен Радев, и на премиера Бойко Борисов и съставянето на експертен антикризисен кабинет, за което говори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Издирват 2-годишно дете, изчезнало от дома си в Якоруда

Издирват 2-годишно дете, изчезнало от дома си в Якоруда

Момченце на 2 години и 7 месеца е безследно изчезнало от дома си в Якоруда. Малкия Мехмед си играел в двора на къщата си вчера следобед. За кратко родителите му го оставили без надзор и детето изчезнало. Веднага е уведомена полицията. Роднините му, хора от Якоруда и полицаи със следови кучета са започнали издирване

Вирусологът проф. Радка Аргирова СНИМКА: Архив

Проф. Аргирова: Още няколко години COVID-19 ще е с нас

Мисля, че още няколко години вирусът ще е с нас. Засега виждаме, че има увеличение на случаите на заразени с COVID-19, заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова. Явно през летните месеци не се спазваха достатъчно добре мерките, посочи тя. За втора вълна в България не можем да говорим, тъй като първата вълна не е свършила, каза проф. Аргирова

Христо Терзийски

Вътрешната комисия в парламента ще изслуша министър Терзийски

Депутатите най-вероятно ще му задават въпроси за протестите и действията на полицията Вътрешната комисия в парламента ще изслуша министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Депутатите най-вероятно ще му задават въпроси за протестите и действията на полицията, предава NOVA.  Сблъсъци досега имаше два пъти

Тази плочка си харесал кметът Байнов заради еротичния сюжет.

Тегне ли проклятие над Летнишкото сребърно съкровище

Преди 57 години двама работници откриват случайно бронзова кутия с 23 тракийски апликации с позлата - част от конска амуниция Семействата им се разпръсват, някои умират млади, за други не се знае нищо Говори се, че докторът и кметът на Летница си взели по плочка, останалите яли бой в милицията Бодливи храсти и бурени покриват мястото

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Сергей Николашин е бил гост на парада на съветските и руски автомобили в Драгоман.

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи

Подозренията са , че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи   Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова

ЦАНКО СТОЙКОВ

Командирът на летците – гласът от записите с Радев, втори в отбраната (Обзор)

Правителството предлага на президента за повишение ген. Стойков, при него се купиха F-16 Повишение за ген. Цанко Стойков предлага правителството на президента Румен Радев. Генералът командва ВВС, а предложението е да стане втори по ранг в отбраната - заместник на началника адмирал Емил Ефтимов. Предложението бе прието на заседанието на

Снимки Николай Литов

77-и ден на протести: Шествието пак се отправи "Царя" към Орлов мост (Снимки)

21:15 ч: Протестиращи хвърляха яйца по сградата на парламента на площад "Независимост". Организаторите ги призоваха и утре недоволните да носят яйца и домати. Чуваха се освирквания и скандирания "Оставка". По традиция протестиращите изслушаха националния химн и тръгнаха на шествие към Орлов мост. Движението в района е затворено

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Таня Михайлова: Процентно заразените ученици и учители са 0,001 на сто

"Образователната система, за разлика от март, сега е подготвена да работи в условията на COVID-19", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в "Още от деня" по БНТ. "Следим обстановката, през лятото са разработени насоките за работа, както и решения при извънредните обстоятелства", посочи тя

Пламен Димитров

На домашния майстор да не се дават пари на ръка, предлага КНСБ

400 млн. годишно губи бюджетът от работа на черно Плащат извънредния труд на полицаите На домашните майстори да се плаща с ваучери, за да не се дават пари на ръка. Това предложиха от КНСБ, за да се изсветли този сектор. Сега майсторите работят нелегално, без да плащат каквито и да било данъци и осигуровки срещу сумите

Маски в училищните коридори да се носят, но директорите да не се глобяват, се разбрали вчера на срещата в МОН.

Няма да глобяват директори за деца без маски в коридора (Обзор)

Над 30 станаха класовете под карантина само за седмица Родителите на контактните деца може да ходят на работа, братя и сестри – на училище и градина Директори на училища и детски градини няма да бъдат глобявани, ако учениците са без маска в коридора. Това стана ясно след среща на представители на директори, образователното, здравното министерство

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber