Рибари от Кърджали масово пътуват до Бяло море - стигат за два часа до Северна Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7877790 Рибари от Кърджали масово пътуват до Бяло море - стигат за два часа до Северна Гърция Рибари от Кърджали масово пътуват до Бяло море - стигат за два часа до Северна Гърция www.24chasa.bg
Пламен Петков с трофейна риба, уловена край Самотраки.

Любимите им места са около Макри и Мароня, устието на Лисос, пристанищата на Порто Лагос, Фанари и Авдира

Вече е много популярен и уловът на октоподи, калмари и сепии

Стотици рибари от региона на Кърджали пътуват до северните брегове на Бяло море всеки уикенд. Само за няколко години родопските въдичари успяха да овладеят техниките на морския риболов до съвършенство. По-запалените дори вече имат лодки и влизат навътре в морето, за да ловят трофейни риби.

“Основни риболовни дестинации за кърджалийци са пристанищата на Северна Гърция, които са само на 2 часа път с кола”, твърди Пламен Петков, който е сред най-запалените по риболова на Бяло море. Любимите им места са районите на градчетата Макри и Мароня, устието на река Лисос, пристанищата на Порто Лагос, Фанари и Авдира. Керамоти също е предпочитана дестинация, защото морето е по-дълбоко. Там обаче ходят основно пловдивчани и софиянци. Същото важи и за района на Кавала.

“Интересно място за риболовците е остров Самотраки. Там се хващат трофейни риби, защото морето е много дълбоко. Излизат групери, дорадо, маятико”, твърди кърджалиецът Пламен Петков. Около другия остров в Северна Гърция - Тасос, не е толкова дълбоко, но и там се хващат трофейни тонаки и паламуд. А между Тасос и Авдира излиза скумрия.

“Гърците я наричат колиос. Тя се движи на стада и просто трябва да намериш мястото. Има дни, в който можеш да уловиш само 2-3, а има и такива, в които можеш да хванеш 200”, казва запаленият въдичар. Според него повечето българи предпочитат да мятат за сафрид, който е една от най-често срещаните риби. Тя се лови на чепаре и на стръв - мъртва рибка или скарида. При дънен риболов излизали мормура и спарос.

Кърджалийци обичат да ловят и лаврак, който често навлизал в устията на реките. Масово през август, септември и октомври се хваща зарган. Той се появявал навсякъде по бреговата ивица.

“От по-едрите видове излизат паламуд и тунаки. Това са разновидности на риба тон. Тунаките са по-дребни, които тежат кило-две, но има и по 10 кила.

Големите риби тон са с квоти, които се заплащат допълнително, но тези са на по-големи дълбочини около островите”, обяснява Петков. Според него особено популярен е станал уловът на октоподи. Имало много кърджалийци, които са се специализирали в улова с харпуни. По-масов бил с изкуствени примамки с големи куки, които се изтеглят с въже. По същия начин октоподи се ловели и от лодки. Освен за риба и октоподи единици са кърджалийците, които влизат в морето за сепии и калмари.

“За този риболов е нужна лодка, оборудвана със светлини и GPS”, твърди въдичарят. Сепия се ловяла със светещи примамки надвечер или нощем. Калмарите се хващали на дълбочини над 20 метра.

“За първи път в Гърция българите видяхме различни и специфични начини на риболов. Гърците често не използват въдици, а ролки, на които е навита корда. Друго приспособление е така нареченото папуцаки. Това е кутийка, надопобяваща бебешка обувка, за която е вързана корда”, разказва Пламен.

Папуцаки потапя до дъното примамката. По този начин може да се хващат и екзотични дънни риби като синагрида, маятико и една от най-вкусните - баракуда, наричана от гърците луциус.

Българските такъми вършели работа за морски риболов. У нас вече се предлагат стоки, съобразени с риболова в Бяло море. В много случаи в българските магазини има по-голямо разнообразие от гръцките.  

“За риболова в Бяло море е важно да се знае, че в Гърция има регламенти, които стриктно трябва да се спазват. Риболовните лодки е нужно да са с гръцка регистрация. Ако е с българска - може да се използва за разходки”, обяснява Пламен. При регистрацията се плаща еднократна такса между 300 и 400 евро, а след това само годишна застраховка от около 70 евро.

Гръцките власти следят стриктно плавателният съд да бъде оборудван със спасителни жилетки, димки, ракети и пожарогасители, а при пропуски се налагат глоби. Морската полиция извършва непрекъснати проверки дори навътре в морето, а лодките се наблюдавали и с радари.

“За малките плавателни съдове има ограничение за навлизане в морето до 10 мили. Без ограничение са големите лодки. За управлението на съд с двигател с мощност до 30 коня и дължина до 5 метра не се изисква капитанско право”, обяснява той.

В Гърция е забранен риболовът около лодките на пристанищата. Иначе за въдичарите на брега не се изисква разрешително. Единственото изискване е уловът да не надхвърля 5 кг за рибата, като същото важи и за октоподите.

Ако екземплярът е едър, може да е и с по-голямо тегло, но трябва да е един.

Риболовът е забранен в крайморските езера, защото повечето от тях попадат в “Натура 2000”. Ограничения за улов в Гърция има само през май, когато е размножителният период на рибата. Забранен е във и около устията на реките, каналите и всички сладководни водоеми. За останалата част на крайбрежието няма ограничения.

Освен това не се допуска ловуване с харпун на пристанища и в района на регламентираните плажове. Трябва да се използва буй, който маркира къде се намира риболовецът.

“Бяло море крие и опасности за рибарите”, твърди Пламен Петков. Според него много болезнено е убождането от морски таралежи. Иглите, попаднали в тялото, трябва да се извадят веднага, защото след това се капсулират и става по-трудно.

Опасност представлява и морският дракон - риба, която е като тази в Черно море, но в Гърция достига до килограм.

“Убожданията от дракон са болезнени и е добре веднага убоденото място да се изсмуче, за да се предотврати разпространението на отровата, която трябва да се изплюе. След това се дезинфекцира с ракия”, усмихва се Петков. Той допълва, че проблеми създава и морският скорпид, но той е по-малко отровен.

“Има един вид средиземноморска змиорка, която хапе доста болезнено. Дори да я изтеглиш в лодката, тя напада, защото се движи като змия”, предупреждава той. Петков съветва рибарите също много внимателно да следят прогнозата за времето.

“Гръцките телевизии я дават много подробно - остров по остров, район по район. Съобщава се за очаквани течения, нива на вълните, посока на вятъра”, казва рибарят. И допълва, че често в северната част на Бяло море през лятото се появяват внезапни бури, които вдигат високи вълни. Те се образуват най-често и при южен вятър.

“Трябва да се знае, че от запад появи ли се черен облак, трябва да си на брега - ще последва силна буря с много вълни”, съветва Пламен Петков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЙОАНА ХРИСТОВА

SofiAir на смартфона казва колко е мръсен въздухът

Специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки в дни с мръсен въздух в София, вече работи. SofiAir може да се ползва на телефони с Android и iOS. То е разработено от Столичната община. В събота в града бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те станции

Викторио Александров в съда след задържането му. Той е с лепенка, защото опитал да се застреля, но се уплашил.

Близки на убити майка и дете на протест пред Съдебната палата

Близките на убитата Дарина Министерска и едногодишната ѝ дъщеричка Никол се събират на протест пред Съдебната палата във вторник. Тогава тръгва делото срещу подсъдимия за жестокото престъпление Викторио Александров. Разпоредителното заседание ще се гледа от 11,30 ч от петчленен състав с председател Иван Коев

В София има над 2600 спирки на градския транспорт

София се отказва да дава спирките на частни фирми

Столичната община ще подготви програма за подмяна на старите и изграждане на нови Спирките в София няма да бъдат отдавани на концесия, а общината сама ще се грижи за подмяната и изграждането на нови. Това смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Затова една от първите задачи, които тя ще постави на новия си зам

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Глоби за депутатите от БСП: 100 лв. за отсъствие, 300 лв. при 2 закъснения за работа

Драконовските мерки са поискани от Нинова и напълниха лявата част на залата на парламента, вече има недоволни Драконовски глоби за отсъствия на червените депутати въведе БСП, за да осигури присъствието им в пленарната зала, научи “24 часа”. 300 лв. е санкцията при две последователни закъснения за работа. 100 лв

Искат от фондовете още варианти за  втората пенсия, за да стане 2 повече от 1

Искат от фондовете още варианти за втората пенсия, за да стане 2 повече от 1

И новата министърка Деница Сачева ще преговаря с частните пенсионни компании как ще плащат Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт. С това предложение новата социална министърка Деница

Тя смята, че може да не получи заплата и след Нова година. Кадър: Би Ти Ви

Модели отказват да позират в Художествената академия заради липса на пари

Модели отказват да позират на студентите от Художествената академия. Причината - липса на пари. В момента съм на една филия хляб, споделя един от моделите. Тя смята, че може да не получи заплата и след Нова година, предава Би Ти Ви. Жената обаче не може да се откаже. Ако няма модели, студентите няма как да учат „Голо тяло”

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Министрите се събраха извънредно в събота за промените.  СНИМКА: ВИЛИ НИКОЛОВ

Проблем: Кой ще контролира прокурора, който разследва главния (Обзор)

Патриотите искат поне да се отчита пред съдебния съвет Кой ще контролира шефа на отдел “Инспекторат” към Върховната касационна прокуратура, ако той разследва главния прокурор, когато извърши престъпление? Този въпрос озадачи партиите в неделя - ден след като правителството прие предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за

Непосредствено до нарочения за приватизация военен имот е рибарското пристанище.

Военните готвят за продажба полуостров с дюни до Несебър

Още 6 имота на Министерството на отбраната са станали частна държавна собственост и могат да бъдат пуснати на търг - в София, Ихтиман, Елин Пелин Продажбата на цял полуостров до Несебър подготвя министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В сряда правителството е одобрило прехвърлянето от публична в частна държавна собственост на 31 311 кв

Георги Марков Кадър: Нова тв

Георги Марков: Шефът на ВКС се изживява като политически лидер

„Българската съдебна система е в нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма. Председател на Върховен касационен съд се вживява на политически лидер и чете политически декларации. Казвам „чете”, защото очевидно някой му ги е писал”. Това коментира пред Нова тв бившият конституционен съдия Георги Марков

Мартин Кайер Кадър: Би Ти Ви

Венецианската комисия: Главният прокурор е изключително влиятелен спрямо останалите

"Основните акценти са в това, че ние поздравяваме българските власти в усилията им да решат проблема, идентифициран в делото "Колеви срещу България" преди много години за невъзможността да бъде търсена съдебна отговорност на главния прокурор. Въпреки това имахме притеснения по настоящите предложения за промени, които разгледахме

СНИМКА: Архив

Строителни дейности на метри от морето край Синеморец

Нов сигнал за строеж по Южното Черноморие. Бетон ще се излива на метри от морето край Синеморец. Строителни дейности започват в местността "Поляните", която се простира между плажовете "Бутамята" и "Велека", сигнализираха преминаващи край пътя, предаде БНР. Според кмета на Синеморец Костадин Диков, инвеститорът има изрядни документи: "Къщата е на

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber