Рибари от Кърджали масово пътуват до Бяло море - стигат за два часа до Северна Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7877790 Рибари от Кърджали масово пътуват до Бяло море - стигат за два часа до Северна Гърция Рибари от Кърджали масово пътуват до Бяло море - стигат за два часа до Северна Гърция www.24chasa.bg
Пламен Петков с трофейна риба, уловена край Самотраки.

Любимите им места са около Макри и Мароня, устието на Лисос, пристанищата на Порто Лагос, Фанари и Авдира

Вече е много популярен и уловът на октоподи, калмари и сепии

Стотици рибари от региона на Кърджали пътуват до северните брегове на Бяло море всеки уикенд. Само за няколко години родопските въдичари успяха да овладеят техниките на морския риболов до съвършенство. По-запалените дори вече имат лодки и влизат навътре в морето, за да ловят трофейни риби.

“Основни риболовни дестинации за кърджалийци са пристанищата на Северна Гърция, които са само на 2 часа път с кола”, твърди Пламен Петков, който е сред най-запалените по риболова на Бяло море. Любимите им места са районите на градчетата Макри и Мароня, устието на река Лисос, пристанищата на Порто Лагос, Фанари и Авдира. Керамоти също е предпочитана дестинация, защото морето е по-дълбоко. Там обаче ходят основно пловдивчани и софиянци. Същото важи и за района на Кавала.

“Интересно място за риболовците е остров Самотраки. Там се хващат трофейни риби, защото морето е много дълбоко. Излизат групери, дорадо, маятико”, твърди кърджалиецът Пламен Петков. Около другия остров в Северна Гърция - Тасос, не е толкова дълбоко, но и там се хващат трофейни тонаки и паламуд. А между Тасос и Авдира излиза скумрия.

“Гърците я наричат колиос. Тя се движи на стада и просто трябва да намериш мястото. Има дни, в който можеш да уловиш само 2-3, а има и такива, в които можеш да хванеш 200”, казва запаленият въдичар. Според него повечето българи предпочитат да мятат за сафрид, който е една от най-често срещаните риби. Тя се лови на чепаре и на стръв - мъртва рибка или скарида. При дънен риболов излизали мормура и спарос.

Кърджалийци обичат да ловят и лаврак, който често навлизал в устията на реките. Масово през август, септември и октомври се хваща зарган. Той се появявал навсякъде по бреговата ивица.

“От по-едрите видове излизат паламуд и тунаки. Това са разновидности на риба тон. Тунаките са по-дребни, които тежат кило-две, но има и по 10 кила.

Големите риби тон са с квоти, които се заплащат допълнително, но тези са на по-големи дълбочини около островите”, обяснява Петков. Според него особено популярен е станал уловът на октоподи. Имало много кърджалийци, които са се специализирали в улова с харпуни. По-масов бил с изкуствени примамки с големи куки, които се изтеглят с въже. По същия начин октоподи се ловели и от лодки. Освен за риба и октоподи единици са кърджалийците, които влизат в морето за сепии и калмари.

“За този риболов е нужна лодка, оборудвана със светлини и GPS”, твърди въдичарят. Сепия се ловяла със светещи примамки надвечер или нощем. Калмарите се хващали на дълбочини над 20 метра.

“За първи път в Гърция българите видяхме различни и специфични начини на риболов. Гърците често не използват въдици, а ролки, на които е навита корда. Друго приспособление е така нареченото папуцаки. Това е кутийка, надопобяваща бебешка обувка, за която е вързана корда”, разказва Пламен.

Папуцаки потапя до дъното примамката. По този начин може да се хващат и екзотични дънни риби като синагрида, маятико и една от най-вкусните - баракуда, наричана от гърците луциус.

Българските такъми вършели работа за морски риболов. У нас вече се предлагат стоки, съобразени с риболова в Бяло море. В много случаи в българските магазини има по-голямо разнообразие от гръцките.  

“За риболова в Бяло море е важно да се знае, че в Гърция има регламенти, които стриктно трябва да се спазват. Риболовните лодки е нужно да са с гръцка регистрация. Ако е с българска - може да се използва за разходки”, обяснява Пламен. При регистрацията се плаща еднократна такса между 300 и 400 евро, а след това само годишна застраховка от около 70 евро.

Гръцките власти следят стриктно плавателният съд да бъде оборудван със спасителни жилетки, димки, ракети и пожарогасители, а при пропуски се налагат глоби. Морската полиция извършва непрекъснати проверки дори навътре в морето, а лодките се наблюдавали и с радари.

“За малките плавателни съдове има ограничение за навлизане в морето до 10 мили. Без ограничение са големите лодки. За управлението на съд с двигател с мощност до 30 коня и дължина до 5 метра не се изисква капитанско право”, обяснява той.

В Гърция е забранен риболовът около лодките на пристанищата. Иначе за въдичарите на брега не се изисква разрешително. Единственото изискване е уловът да не надхвърля 5 кг за рибата, като същото важи и за октоподите.

Ако екземплярът е едър, може да е и с по-голямо тегло, но трябва да е един.

Риболовът е забранен в крайморските езера, защото повечето от тях попадат в “Натура 2000”. Ограничения за улов в Гърция има само през май, когато е размножителният период на рибата. Забранен е във и около устията на реките, каналите и всички сладководни водоеми. За останалата част на крайбрежието няма ограничения.

Освен това не се допуска ловуване с харпун на пристанища и в района на регламентираните плажове. Трябва да се използва буй, който маркира къде се намира риболовецът.

“Бяло море крие и опасности за рибарите”, твърди Пламен Петков. Според него много болезнено е убождането от морски таралежи. Иглите, попаднали в тялото, трябва да се извадят веднага, защото след това се капсулират и става по-трудно.

Опасност представлява и морският дракон - риба, която е като тази в Черно море, но в Гърция достига до килограм.

“Убожданията от дракон са болезнени и е добре веднага убоденото място да се изсмуче, за да се предотврати разпространението на отровата, която трябва да се изплюе. След това се дезинфекцира с ракия”, усмихва се Петков. Той допълва, че проблеми създава и морският скорпид, но той е по-малко отровен.

“Има един вид средиземноморска змиорка, която хапе доста болезнено. Дори да я изтеглиш в лодката, тя напада, защото се движи като змия”, предупреждава той. Петков съветва рибарите също много внимателно да следят прогнозата за времето.

“Гръцките телевизии я дават много подробно - остров по остров, район по район. Съобщава се за очаквани течения, нива на вълните, посока на вятъра”, казва рибарят. И допълва, че често в северната част на Бяло море през лятото се появяват внезапни бури, които вдигат високи вълни. Те се образуват най-често и при южен вятър.

“Трябва да се знае, че от запад появи ли се черен облак, трябва да си на брега - ще последва силна буря с много вълни”, съветва Пламен Петков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Привечер леферът се търси на блесна.

На риба с Цанко - По морето гонят леферите като империалисти

Зъбатите хищници се ловят на червей и през деня Който е ходил в казармата, знае какво е да те гонят като империалист. Демек като най-големия враг на социализма. Подобна гонитба почна денонощно и на леферите по морето. Тази есен очевидно ще мине под знака на чернокопа и лефера, които са нещо като черноморските пирани, защото имат страшни зъби

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Сергей Николашин е бил гост на парада на съветските и руски автомобили в Драгоман.

Руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков изгонени заради F-16 и саботажи

Подозренията са , че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи   Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова

ЦАНКО СТОЙКОВ

Командирът на летците – гласът от записите с Радев, втори в отбраната (Обзор)

Правителството предлага на президента за повишение ген. Стойков, при него се купиха F-16 Повишение за ген. Цанко Стойков предлага правителството на президента Румен Радев. Генералът командва ВВС, а предложението е да стане втори по ранг в отбраната - заместник на началника адмирал Емил Ефтимов. Предложението бе прието на заседанието на

Снимки Николай Литов

77-и ден на протести: Шествието пак се отправи "Царя" към Орлов мост (Снимки)

21:15 ч: Протестиращи хвърляха яйца по сградата на парламента на площад "Независимост". Организаторите ги призоваха и утре недоволните да носят яйца и домати. Чуваха се освирквания и скандирания "Оставка". По традиция протестиращите изслушаха националния химн и тръгнаха на шествие към Орлов мост. Движението в района е затворено

Пламен Димитров

На домашния майстор да не се дават пари на ръка, предлага КНСБ

400 млн. годишно губи бюджетът от работа на черно Плащат извънредния труд на полицаите На домашните майстори да се плаща с ваучери, за да не се дават пари на ръка. Това предложиха от КНСБ, за да се изсветли този сектор. Сега майсторите работят нелегално, без да плащат каквито и да било данъци и осигуровки срещу сумите

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Маски в училищните коридори да се носят, но директорите да не се глобяват, се разбрали вчера на срещата в МОН.

Няма да глобяват директори за деца без маски в коридора (Обзор)

Над 30 станаха класовете под карантина само за седмица Родителите на контактните деца може да ходят на работа, братя и сестри – на училище и градина Директори на училища и детски градини няма да бъдат глобявани, ако учениците са без маска в коридора. Това стана ясно след среща на представители на директори, образователното, здравното министерство

Завод "Арсенал". Снимка Архив

Дипломатите Николашин и Биков зад саботажи във военни заводи

Имало обосновано предположение, че са свързани със странни инциденти и шпионаж за новите самолети F16/блок 70 София изгони двама руски дипломати - Сергей Николашин и Вадим Биков, заради шпионаж и подозрения за саботажи в български военни заводи. Според данните на ДАНС двамата събирали нерегламентирана информация за новите бойни самолети F-16 и за

54 пътеписа из нашите 42 планини

54 пътеписа из нашите 42 планини

Опознайте “Планините на България” с луксозното издание от Иван Панкев - фотограф и пътешественик  (ИК “Сиела”) Разказва в 54 пътеписа приключенията си при изкачванията на родните първенци в премиера на 30 септември Планините не признават сезони. Те винаги са величествени, примамливи и... опасни. Добре е, че се появяват смели безумци

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата за утре

І.МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Облачността ще се задържи значителна. Около обяд от запад ще започне да се разкъсва и след обяд, над северозападната част от страната ще намалее до предимно слънчево. Над планинските райони и на места в Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът временно ще се ориентира от северозапад и

Диян Стаматов.

Без глоби за директори и учители, ако децата не носят маски в училищата

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на предпазни маски от учениците в училищата, но директорите отговарят за всичко, което се организира в училищата. И няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците

Сградата на МВнР  СНИМКА: Архив

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber