За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875897 За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор) За 9-и път фалконът с повреда. Често с премиер на борда (Обзор) www.24chasa.bg
Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков показва фалкона няколко часа след приземяването на премиера Борисов с него. СНИМКА: Десислава Кулелиева

- Този път изключи навигацията и загуби сигнала, който води самолета към пистата. Приземи се при втори опит

- Шефът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков: Може би е време да се купи нов

Двамата премиери - Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, разговаряха в Солун и за железопътната линия Бургас-Александруполис, част от коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.
Двамата премиери - Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, разговаряха в Солун и за железопътната линия Бургас-Александруполис, част от коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.

Фалконът - 9-местното самолетно бижу на властта, се повреди за пореден път в петък към 11 ч. И пак на борда му бе премиерът Бойко Борисов - при завръщането му от Четвъртата среща на върха в Солун.

Това е девети отказ в рамките на 5 години в повечето случаи с министър-председател на борда (виж карето долу). В петък е изключила навигацията и екипажът е загубил сигнала от бордовата система за кацане по инструменти - сляпо кацане на авиационен жаргон.

“При изпълнение на инструментален заход за кацане на летище София на “Фалкон 2000” с премиера на борда

отказва

навигационната

система,

при което се създават условия, при които се изисква доста голям професионализъм при овладяване на тази високорискова ситуация”, каза пред журналисти директорът на правителственият Авиотряд 28 ген. Тодор Коджейков.

Екипажът води самолета от изток към летището, радарът го предава на кулата, но той минава над нея и прави втори заход, тоест втори опит за кацане, казаха добре осведомени източници. При втория кръг сигналът се е появил. Този самолет поначало се приземява на ръчно управление, а сигналът от наземната система го води към пистата, обясниха авиоексперти.

Тъй като това е приоритетен полет, ръководителите на полети осигуряват възможност за приземяването му, като другите няколко самолета, които се подготвят за излитане, са били преместени.

При втората

маневра

самолетът каца

благополучно

Не е имало мъгла, било е облачно.

Когато е дала отказ навигационната система, екипажът, който е от професионалисти, ползва други прибори, по които да кацнат. Да ви кажа честно, ако сте вътре в самолета, е доста опасно.

Вътре не е

било безопасно,

докато не са

кацнали

“Машината е на 19 години, имало е и предишни случаи, при които е имало откази по една или друга причина. Ние спазваме стриктно всички изисквания за въвеждането в режим на работа на самолета, но старата апаратура показва своите дефекти.

Системите за сигурност на новите самолети са много по-ефективни - каза Коджейков и припомни, че на първо място е безопасността на пътниците. - Така че може би е време да се тръгне към купуването на нов самолет”, добави Коджейков. Припомни, че с правителствените самолети се вози не само премиерът, но и президентът, други членове на правителството, служители на НСО, екипажи.

“Безопасността в авиацията е на първо място. За нас целта е била винаги да имаме много висока степен на безопасност”, каза още шефът на отряда.

Въпросът са нова машина не бил повдигнат от премиера, а от шефа на правителствения авиоотряд, признава Коджейков. Той уточни, че това не е от негова компетентност, а на ръководството на държавата. “Като то даде зелена светлина, тогава мога да кажа какви параметри търсим. Знаете, че всеки един човешки живот е скъп. Апелирам, ако има възможност, да се купи нов самолет, защото с машини на отряда сме превозвали и болни хора”.

Фалконът ще бъде спрян от полети. Звеното за разследване на авиопроизшествия ще направи анализи. Блокът, в който се допуска, че е причината за блокирането на системата, ще бъде свален от самолета и преглеждан. Възможно е да бъде изпратен в Швейцария за преглед.

През 2009 г., при първия кабинет на Борисов, той реши да върне единия от наетите на оперативен лизинг два еърбъса. 

Най-често има проблем с колесника

- На 11 февруари 2015 г. фалконът се опита да излети от София с правителствена делегация с премиера Борисов на борда. В кабината се дава индикация, че носовият колесник не се прибира и самолетът кръжи над София да изразходва горивото и да се приземи.

- На 18 февруари пак има светлинна индикация за неприбран носов колесник, тя спира облитане.

- На 15 април отново има сигнал за неприбран колесник.

- На 17 април дефектира лагер на вентилатор на двигателя.

- На 30 август е последният за годината инцидент с каръшкия самолет. При полет от Варна към Пловдив, пак с премиера на борда, не се прибират трите колесника. Самолетът кръжи над морето с Борисов.

- На 1 септември 2017 г. е отказал дясномултифункционален дисплей.

- На 23 февруари 2018 г. е регистриран отказ на компютър.

- На 10 април 2019 г. фалконът пука гума на колесник при приземяване в Брюксел с премиера на борда.

- На 15 ноември 2019 г. изключва навигационната система при кацане в София. Пак с Борисов в самолета.  

Борисов в Солун: България с дял 20% в терминала за втечнен газ до Александруполис

Българската страна е решила да участва с 20% в капитала на проектната компания, която ще е собственик на терминала за втечнен газ до Александуполис. Това публикува в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов в петък след срещата си в Солун с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пиат. Борисов бе в гръцкия град за участие в Четвъртата среща на високо равнище, която се проведе в четвъртък и петък.

В момента “Булгаргаз” прави анализ за количествата втечнен природен газ, които предстои да резервира в рамките на втората обвързваща фаза на пазарния тест на бъдещия гръцки терминал.

Той е съобщил още, че от началото на годината до момента у нас са доставени 396 млн. куб. метра втечнен газ, от които 182 млн. куб. м синьо гориво с произход от САЩ.

В четвъртък, по време на срещата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, и двамата са се съгласили, че приоритет за двете страни е бързото построяване на газовия интерконектор, който е важен за енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа. Двамата са обсъдили стратегическото партньорство между двете държави и необходимостта от поддържането на приятелски и отворен диалог. За икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море.

Всички желаем стабилност и сигурност в Европа, а това няма как да бъде постигнато без участието на Западните Балкани, които са нашите най-близки и естествени партньори, заявил Борисов на форума. Настоял е, че продължаването на структурните реформи, привличането на инвестиции и постигането на траен икономически растеж е обща отговорност. Борисов е дал пример с работата на гръцкия бизнес в България - нямало и една компания, която да се е оплакала. Вече 10 г. не сме променяли данъците и инвеститорите знаят това, е казал той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Очаква се 1,5 млн. лв. бюджетен излишък за февруари СНИМКА: Pixabay

Очаква се 1,5 млрд. лв. бюджетен излишък за февруари

По предварителни данни към февруари 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма да бъде в размер на 1 495,7 млн. лв., което е 1,2 % от прогнозния БВП, съобщава министерството на финансите.  Приходите, помощите и даренията се очаква да бъдат в размер на 7,497,4 млрд. лв. (16 % от годишния разчет)

3 г. след сделката за аеропорта в Горна
Оряховица - вложени над 5,4 млн. от общо 32 млн. лв. по договор

3 г. след сделката за аеропорта в Горна Оряховица - вложени над 5,4 млн. от общо 32 млн. лв. по договор

Концесионерът е планирал удължаване на пистата през тази година, за да кацат по-големи самолети Три години след сделката, при която петото международно летище у нас - това в Горна Оряховица, бе дадено на концесия, в него все още се правят инвестиции. При предвидени инвестиции от 32,1 млн. лв. общо, от които 22,4 млн. през първите 4 г

СНИМКА: Pixabay

Уолстрийт с брутални разпродажби на акции заради коронавируса

Борсите на Уолстрийт стартираха и петъчната търговия с брутални разпродажби на акции, тъй като инвеститорите продължават да бъдат силно обезпокоени дали оформящата се пандемия от коронавирус няма да доведе глобалната икономика на ръба на рецесия, предаде БНР. Индексът на сините чипове DJIA отвори днешната сесия със спад от нови над 1000 пункта

Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март

Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица ще бъдат достъпни в портала за е-услуги на Националната агенция за приходите на 10 март 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. Всеки ползвател на персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис ще получи достъп до вече въведените данни за

Албин Курти СНИМКА: Ройтерс

ЕС приветства плановете на Косово да отмени частично митата за сръбски стоки

Решението на Косово да отмени частично 100-процентовите мита за сръбски стоки бе приветствано днес от Европейския съюз, но не бе подкрепено от САЩ, които искат митата да бъдат отменени напълно, предаде Асошиейтед прес. Косовският премиер Албин Курти обяви вчера, че частичната отмяна ще влезе в сила от 15 март и ще се прилага само за вноса на

СНИМКА: Pixabay

Само "Енерго-Про" обяви конкретно намерение за цена на тока - 1,83% увеличение

Другите две енергодружества - ЧЕЗ и ЕВН, съобщават от какво ще зависи предложението им  Трите компании, които разпределят и снабдяват с ток битовите потребители и малкия бизнес - "Енерго-Про", ЧЕЗ и ЕВН, обявиха днес намеренията си за цени от 1 юли. Законът ги задължава да направят това един месец преди да внесат в КЕВР предложенията си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Работодатели и синдикати с общо отворено писмо до Борисов заради отхвърлен законопроект, ето го

Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, и двата синдиката адресираха отворено писмо до премиера Бойко Борисов относно отхвърлянето на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия. Вижте какво пише в него: УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ, На 26 февруари 2020 г

Владислав Горанов Снимка: Архив

Горанов: Няма абсолютно никаква заплаха за спестяванията на българите

Преминаването от лев към евро е безспорно икономическо предимство с много позитивни ефекти, каза още финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Павел Шопов относно влизане на страната ни в еврозоната. Няма абсолютно никаква заплаха за спестяванията на българските граждани

СНИМКА: Ройтерс

"Фолксваген" има споразумение с потребителската федерация по "Дизелгейт"

“Потребителската федерация и „Фолксваген“ са постигнали цялостно споразумение”, в първо по рода си колективно дело, заведено от около 400 000 шофьори на дизелови автомобили, съобщи висшият държавен съд в Брауншвайг, само седмици след като преговорите между двете страни се прекъснаха. Потребителската федерация VZBV заяви

СНИМКА: Архив

Фандъкова: 10 млн.лв. инвестира Столична община за реновиране на първата линия на метрото

Столичната община е инвестирала 10 млн.лв. за реновиране на първата линия на метрото, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на метродепото в кв."Обеля", където видя първите два модернизирани влака. Със средства на Столичната община в срок от две години се модернизират и 12 от общо 52 влака, които се движат в столичното метро

СНИМКИ: БНБ

БНБ пуска в обращение нова емисия банкноти от 20 лева

Българската народна банка пуска в обращение третата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 20 лева и емисия 2020 г. Банкнотата ще бъде в обращение от 20 март 2020 г. като законно платежно средство, съобщиха от БНБ. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо

Скок на производствените цени в България в началото на годината до 4,3%

Скок на производствените цени в България в началото на годината до 4,3%

През януари 2020 година производствените цени в България нарастват спрямо предходния месец и се ускоряват на годишна база до 9-месечен връх, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в страната в близките месеци. Общият индекс на цените на производител в България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber