Защо Америка ни обича толкова, че другите балканци ни завиждат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875489 Защо Америка ни обича толкова, че другите балканци ни завиждат Защо Америка ни обича толкова, че другите балканци ни завиждат www.24chasa.bg
Д-р Илаяз Ригз (седнал в средата), Христо Сечанов (вляво), вдясно е Петко Р. Славейков, правият е д-р Албърт Лонг през 1871 г.
Д-р Илаяз Ригз (седнал в средата), Христо Сечанов (вляво), вдясно е Петко Р. Славейков, правият е д-р Албърт Лонг през 1871 г.

Батенберг: Без американските мисионери нямаше да има България

“Ние сме древен народ с хилядолетна история. За съжаление, не ни познават от най-добрата ни страна. В Америка, ако питате, ще кажат - стреляли по папата”, заяви преди около месец премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в Пловдив заедно с ръководството на фондация “Америка за България” и група американски журналисти.

А това стана при представянето на Епископската базилика на Филипопол, чиито мозайки бяха реставрирани с подкрепата на “Америка за България”, дарила 13 млн. лв.

Макар и да е малко известно, но смело може да твърдим, че в исторически план заслугата за самото съществуване на съвременна България е на водещата световна нация отвъд океана.

И ако в наши дни за някого подобно твърдение може да прозвучи пресилено, единствената причина се крие в попадането на страната ни в орбитата на двата най-зловещи тоталитарни режима на ХХ век, които с враждебното си отношение към САЩ са се постарали да изтрият познанието за американските заслуги към нашия народ.

По конюнктурни съображения и с позиции на правителства, свързани с наложени отвън и, за щастие, вече отречени идеологии, у нас незаслужено е забравено приятелството между двата народа.

А преди стотина години специалното отношение на американците към нас е добре известно на всички българи. То е документирано и признато не само от всички наши възрожденци, а и от първите държавници на двата народа. През ХIХ и в началото на ХХ век американците са известни като българофили в такава степен, че останалите балкански народи дори ни завиждат за тази уникална подкрепа.

Българската просвета и съвременната книжнина водят началото си и пряко, и косвено от американската мисионерска дейност. Като истински продължители на делото на Кирил и Методий идеалистично настроени

американци

се заемат,

и то безкористно,

да подкрепят Възраждането на изстрадалия под чуждо владичество български народ.

На никоя друга държава освен може би на Русия България не дължи повече за своето културно възраждане и политическо освобождение. Всичко започва от дейността на американските мисионери, благодарение на чиято дейност днес България се радва на политическа и църковна независимост. През 1839 г. американският религиозен съвет на мисиите решава да изпрати първите протестантски мисионери в Османската империя, чието правителство им разрешава да проповядват сред християнското население.

Ревностните проповедници много бързо откриват, че българите се отличават сред другите християнски народи като

най-будни,

ученолюбиви и

трудолюбиви,

и бързо спечелват симпатиите и съчувствието им. Въодушевен от тези добродетели, един от мисионерите - д-р Илаяс Ригз, бързо научава български и много скоро след това, през 1843 г., вече публикува първата граматика на български език, предназначена за чужденци. Веднага след това той се заема и с грандиозен труд - да преведе Свещеното писание на български. Така под негово ръководство и коректура са преведени Евангелието от Неофит Рилски през 1840 г. и цялата Библия, отпечатана в Цариград през 1871 г. Под председателството на същия д-р Ригз са работили по превода на Библията и д-р Албърт Лонг, Христо Сечанов, както и Петко Р. Славейков.

Американецът Ригз е бил вдъхновител и съветник и на първия български журналист Константин Фотинов, който под влияние на мисионерите в тяхната “първа българска печатница” е издавал своя “Любословие” в Смирна (днешен Измир) още през 1844 г.

С делото си д-р Ригз и д-р Лонг не само правят Библията достъпна за българите, но техният превод има два много важни резултата. Първият е културно-образователен, тъй като този превод фактически дава нормата на книжовния новобългарски език. Другият е духовно-образователен - преводът ляга в основата на всички наши синодални библейски издания – тоест от него се учат и духовниците, и миряните на Христовото учение.

А когато княз Александър Батенберг награждава Уошбърн и Лонг от Робърт колеж, той се обръща към тях с думите: “Господа, не ви удостоявам с тези ордени, за да ви лаская, а за да изразя на вас и на вашите сътрудници моята благодарност за това, което сте направили за нашия народ. Ако не бяха американските мисионери,

днес нямаше да има

България, нямаше да

има и български княз

Искрената молитва, заради която Бог се смили над нас, възкресявайки сърцето на всеки българин, получи своя отговор чрез мисионерите от САЩ.”

Още от 1864 г. мощно средство за просветителското дело на американските мисионери е и вестник “Зорница”, най-старото печатно издание у нас. Още от създаването му издателите на “Зорница” окуражават българските читатели, информират ги за пробуждането на общественото мнение в западния свят.

Неоценима за освобождението ни от турско робство е и ролята на създадените от американци Робърт колеж и Женски колеж в Цариград, които също са плод на безкористна помощ от страна на американските мисионери. След Кримската война филантропът Кристофър Робърт решава да основе християнски колеж в османската столица.

Създават се и американските училища в Пловдив и Стара Загора, после пренесени в Самоков и София, както и останалите училища на Балканския полуостров. Девическите училища в Ловеч, Стара Загора и Битоля също са играли важна роля в народната ни просвета. В годините преди 1878 г. и особено след това в националните училища в страната ни дълго време са използвани американски учебници, преведени от мисионерите.

Възпитаници на Робърт колеж са били много бележити българи през първите десетилетия след Освобождението. Министри като д-р Константин Стоилов, Михаил Маджаров, Иван Славейков, Тодор Иванчев, Иван Пеев, Христо Тодоров, Александър Людсканов и др. Между тях няколко са били министър-председатели или водачи на силни партии. Дипломати като П. Димитров, П. М. Матеев, К. Калчев, Иван Ст. Гешов, Ст. Панаретов са възпитаници на Робърт колеж. Не без причина цар Фердинанд по-късно ще нарече американското учебно заведение в Цариград “люлка на българските държавници”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЙОАНА ХРИСТОВА

SofiAir на смартфона казва колко е мръсен въздухът

Специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки в дни с мръсен въздух в София, вече работи. SofiAir може да се ползва на телефони с Android и iOS. То е разработено от Столичната община. В събота в града бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те станции

Викторио Александров в съда след задържането му. Той е с лепенка, защото опитал да се застреля, но се уплашил.

Близки на убити майка и дете на протест пред Съдебната палата

Близките на убитата Дарина Министерска и едногодишната ѝ дъщеричка Никол се събират на протест пред Съдебната палата във вторник. Тогава тръгва делото срещу подсъдимия за жестокото престъпление Викторио Александров. Разпоредителното заседание ще се гледа от 11,30 ч от петчленен състав с председател Иван Коев

В София има над 2600 спирки на градския транспорт

София се отказва да дава спирките на частни фирми

Столичната община ще подготви програма за подмяна на старите и изграждане на нови Спирките в София няма да бъдат отдавани на концесия, а общината сама ще се грижи за подмяната и изграждането на нови. Това смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Затова една от първите задачи, които тя ще постави на новия си зам

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Глоби за депутатите от БСП: 100 лв. за отсъствие, 300 лв. при 2 закъснения за работа

Драконовските мерки са поискани от Нинова и напълниха лявата част на залата на парламента, вече има недоволни Драконовски глоби за отсъствия на червените депутати въведе БСП, за да осигури присъствието им в пленарната зала, научи “24 часа”. 300 лв. е санкцията при две последователни закъснения за работа. 100 лв

Искат от фондовете още варианти за  втората пенсия, за да стане 2 повече от 1

Искат от фондовете още варианти за втората пенсия, за да стане 2 повече от 1

И новата министърка Деница Сачева ще преговаря с частните пенсионни компании как ще плащат Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт. С това предложение новата социална министърка Деница

Тя смята, че може да не получи заплата и след Нова година. Кадър: Би Ти Ви

Модели отказват да позират в Художествената академия заради липса на пари

Модели отказват да позират на студентите от Художествената академия. Причината - липса на пари. В момента съм на една филия хляб, споделя един от моделите. Тя смята, че може да не получи заплата и след Нова година, предава Би Ти Ви. Жената обаче не може да се откаже. Ако няма модели, студентите няма как да учат „Голо тяло”

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Министрите се събраха извънредно в събота за промените.  СНИМКА: ВИЛИ НИКОЛОВ

Проблем: Кой ще контролира прокурора, който разследва главния (Обзор)

Патриотите искат поне да се отчита пред съдебния съвет Кой ще контролира шефа на отдел “Инспекторат” към Върховната касационна прокуратура, ако той разследва главния прокурор, когато извърши престъпление? Този въпрос озадачи партиите в неделя - ден след като правителството прие предложението за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за

Непосредствено до нарочения за приватизация военен имот е рибарското пристанище.

Военните готвят за продажба полуостров с дюни до Несебър

Още 6 имота на Министерството на отбраната са станали частна държавна собственост и могат да бъдат пуснати на търг - в София, Ихтиман, Елин Пелин Продажбата на цял полуостров до Несебър подготвя министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В сряда правителството е одобрило прехвърлянето от публична в частна държавна собственост на 31 311 кв

Георги Марков Кадър: Нова тв

Георги Марков: Шефът на ВКС се изживява като политически лидер

„Българската съдебна система е в нокаут, тя е в най-тежката си криза не от 30 години демокрация, а и от комунизма. Председател на Върховен касационен съд се вживява на политически лидер и чете политически декларации. Казвам „чете”, защото очевидно някой му ги е писал”. Това коментира пред Нова тв бившият конституционен съдия Георги Марков

Мартин Кайер Кадър: Би Ти Ви

Венецианската комисия: Главният прокурор е изключително влиятелен спрямо останалите

"Основните акценти са в това, че ние поздравяваме българските власти в усилията им да решат проблема, идентифициран в делото "Колеви срещу България" преди много години за невъзможността да бъде търсена съдебна отговорност на главния прокурор. Въпреки това имахме притеснения по настоящите предложения за промени, които разгледахме

СНИМКА: Архив

Строителни дейности на метри от морето край Синеморец

Нов сигнал за строеж по Южното Черноморие. Бетон ще се излива на метри от морето край Синеморец. Строителни дейности започват в местността "Поляните", която се простира между плажовете "Бутамята" и "Велека", сигнализираха преминаващи край пътя, предаде БНР. Според кмета на Синеморец Костадин Диков, инвеститорът има изрядни документи: "Къщата е на

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber