Защо Америка ни обича толкова, че другите балканци ни завиждат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875489 Защо Америка ни обича толкова, че другите балканци ни завиждат Защо Америка ни обича толкова, че другите балканци ни завиждат www.24chasa.bg
Д-р Илаяз Ригз (седнал в средата), Христо Сечанов (вляво), вдясно е Петко Р. Славейков, правият е д-р Албърт Лонг през 1871 г.
Д-р Илаяз Ригз (седнал в средата), Христо Сечанов (вляво), вдясно е Петко Р. Славейков, правият е д-р Албърт Лонг през 1871 г.

Батенберг: Без американските мисионери нямаше да има България

“Ние сме древен народ с хилядолетна история. За съжаление, не ни познават от най-добрата ни страна. В Америка, ако питате, ще кажат - стреляли по папата”, заяви преди около месец премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в Пловдив заедно с ръководството на фондация “Америка за България” и група американски журналисти.

А това стана при представянето на Епископската базилика на Филипопол, чиито мозайки бяха реставрирани с подкрепата на “Америка за България”, дарила 13 млн. лв.

Макар и да е малко известно, но смело може да твърдим, че в исторически план заслугата за самото съществуване на съвременна България е на водещата световна нация отвъд океана.

И ако в наши дни за някого подобно твърдение може да прозвучи пресилено, единствената причина се крие в попадането на страната ни в орбитата на двата най-зловещи тоталитарни режима на ХХ век, които с враждебното си отношение към САЩ са се постарали да изтрият познанието за американските заслуги към нашия народ.

По конюнктурни съображения и с позиции на правителства, свързани с наложени отвън и, за щастие, вече отречени идеологии, у нас незаслужено е забравено приятелството между двата народа.

А преди стотина години специалното отношение на американците към нас е добре известно на всички българи. То е документирано и признато не само от всички наши възрожденци, а и от първите държавници на двата народа. През ХIХ и в началото на ХХ век американците са известни като българофили в такава степен, че останалите балкански народи дори ни завиждат за тази уникална подкрепа.

Българската просвета и съвременната книжнина водят началото си и пряко, и косвено от американската мисионерска дейност. Като истински продължители на делото на Кирил и Методий идеалистично настроени

американци

се заемат,

и то безкористно,

да подкрепят Възраждането на изстрадалия под чуждо владичество български народ.

На никоя друга държава освен може би на Русия България не дължи повече за своето културно възраждане и политическо освобождение. Всичко започва от дейността на американските мисионери, благодарение на чиято дейност днес България се радва на политическа и църковна независимост. През 1839 г. американският религиозен съвет на мисиите решава да изпрати първите протестантски мисионери в Османската империя, чието правителство им разрешава да проповядват сред християнското население.

Ревностните проповедници много бързо откриват, че българите се отличават сред другите християнски народи като

най-будни,

ученолюбиви и

трудолюбиви,

и бързо спечелват симпатиите и съчувствието им. Въодушевен от тези добродетели, един от мисионерите - д-р Илаяс Ригз, бързо научава български и много скоро след това, през 1843 г., вече публикува първата граматика на български език, предназначена за чужденци. Веднага след това той се заема и с грандиозен труд - да преведе Свещеното писание на български. Така под негово ръководство и коректура са преведени Евангелието от Неофит Рилски през 1840 г. и цялата Библия, отпечатана в Цариград през 1871 г. Под председателството на същия д-р Ригз са работили по превода на Библията и д-р Албърт Лонг, Христо Сечанов, както и Петко Р. Славейков.

Американецът Ригз е бил вдъхновител и съветник и на първия български журналист Константин Фотинов, който под влияние на мисионерите в тяхната “първа българска печатница” е издавал своя “Любословие” в Смирна (днешен Измир) още през 1844 г.

С делото си д-р Ригз и д-р Лонг не само правят Библията достъпна за българите, но техният превод има два много важни резултата. Първият е културно-образователен, тъй като този превод фактически дава нормата на книжовния новобългарски език. Другият е духовно-образователен - преводът ляга в основата на всички наши синодални библейски издания – тоест от него се учат и духовниците, и миряните на Христовото учение.

А когато княз Александър Батенберг награждава Уошбърн и Лонг от Робърт колеж, той се обръща към тях с думите: “Господа, не ви удостоявам с тези ордени, за да ви лаская, а за да изразя на вас и на вашите сътрудници моята благодарност за това, което сте направили за нашия народ. Ако не бяха американските мисионери,

днес нямаше да има

България, нямаше да

има и български княз

Искрената молитва, заради която Бог се смили над нас, възкресявайки сърцето на всеки българин, получи своя отговор чрез мисионерите от САЩ.”

Още от 1864 г. мощно средство за просветителското дело на американските мисионери е и вестник “Зорница”, най-старото печатно издание у нас. Още от създаването му издателите на “Зорница” окуражават българските читатели, информират ги за пробуждането на общественото мнение в западния свят.

Неоценима за освобождението ни от турско робство е и ролята на създадените от американци Робърт колеж и Женски колеж в Цариград, които също са плод на безкористна помощ от страна на американските мисионери. След Кримската война филантропът Кристофър Робърт решава да основе християнски колеж в османската столица.

Създават се и американските училища в Пловдив и Стара Загора, после пренесени в Самоков и София, както и останалите училища на Балканския полуостров. Девическите училища в Ловеч, Стара Загора и Битоля също са играли важна роля в народната ни просвета. В годините преди 1878 г. и особено след това в националните училища в страната ни дълго време са използвани американски учебници, преведени от мисионерите.

Възпитаници на Робърт колеж са били много бележити българи през първите десетилетия след Освобождението. Министри като д-р Константин Стоилов, Михаил Маджаров, Иван Славейков, Тодор Иванчев, Иван Пеев, Христо Тодоров, Александър Людсканов и др. Между тях няколко са били министър-председатели или водачи на силни партии. Дипломати като П. Димитров, П. М. Матеев, К. Калчев, Иван Ст. Гешов, Ст. Панаретов са възпитаници на Робърт колеж. Не без причина цар Фердинанд по-късно ще нарече американското учебно заведение в Цариград “люлка на българските държавници”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Между 1000 и 3000 лв. са заплатите в сектор “Строителство”

Софиянци най-добре платени, отказват работа за по-малко от 1000 лв. и без социални бонуси

Най-много получават в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв. Коронакризата съкрати 15 хил. души Софиянци искат заплата от поне 1000 лева чисто, социални придобивки и отказват да работят в друго населено място. Държат на почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време

СНИМКА: Архив

СДВР търси собственика на намерена сума пари

На 18 септември на метростанция "Красно село", по линия 3 на метрото, в близост до касата, касиерка, работеща в "Метрополитен", е открила пари. До момента в полицията не е постъпил сигнал за изгубена сума. Столичната дирекция на вътрешните работи търси съдействие за откриване на собственика. За доказване на собственост е необходимо той да

СНИМКА: pixabay

Лидерите на ЕС и Западните Балкани се събират в София

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато трябва да бъде приет планът за реализация на регионалното икономическо пространство. Това съобщи МИА, уточнявайки, че срещата на върха в София се провежда като част от Берлинския процес и се председателства от България и Северна Македония

Румънските туристи спасиха сезона в „Двореца”-Балчик

Румънските туристи спасиха сезона в „Двореца”-Балчик

100 000 туристи, което е спад с 50% в сравнение с миналата година, са посетитили бившата любима резиденция на румънската кралица Мария – културния център „Двореца”-Балчик. „Наполовина по-малко са и приходите“ - каза директорът Жени Михайлова. Според нея, сезонът е имал два етапа. Единият е от 1 януари до края на месец юли, а другият е до 31 август

СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Радев обсъди с американски представители увеличаването на инвестициите от САЩ

Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската

Жена на 64 г. заляла с червена боя църквата "Св. Петка Самарджийска"

Жена на 64 г. заляла с червена боя църквата "Св. Петка Самарджийска"

Полицаи от 5 РУ са открили хулиганката, заляла входната врата на  храм "Света Петка Самарджийска"  с червена боя. Оказало се, че не са протестъри, които недоволстват съвсем близо - в триъгълника на властта. Възрастната дама е от село Мрамор. Задържана е в сряда, а след доклад в прокуратурата е освободена с мярка "подписка"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

"168 часа": Дъщерята на убитата в Испания казвала, че майка й е на пътешествие, а тя лежала мъртва във ваната

"168 часа": Дъщерята на убитата в Испания казвала, че майка й е на пътешествие, а тя лежала мъртва във ваната

19-годишното момиче и нейният приятел убили жената в дома им, а след това седмица живели с трупа й Българката била системно малтретирана от роднините си, но не подавала сигнали "Ужасяваща, брутална, отвратителна смърт." Така испански медии описват случилото се с 46-годишната българка Ана, която бе открита мъртва в дома си във валенсианския град

СНИМКИ: МВР

Милко Бернер: МВР ще продължи да се грижи за обучението на служителите си

Ръководството МВР ще продължи да се грижи за обучението и интегритета на служителите си, заяви зам.-министър Милко Бернер. Това съобщиха от пресслужбата на МВР. Той бе гост на заключителна конференция по проект „Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация“

Доц. Ангел Кунчев

Ангел Кунчев: Извънредна обстановка до края на ноември (Обновена)

Извънредната обстановка да се удължи отново, но този път с два месеца и да продължи до края на ноември. Това предложение ще отправи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до Министерския съвет, обяви самият той след дискусия, свързана с предизвикателства и обстановката с COVID-19 у нас

СНИМКА: Архив

Изслушват единствения кандидат за член на Висшия съдебен съвет утре

На 19 и 26 септември 2020 г. ще се проведе Общо събрание на прокурорите в Република България за избор на член на Висшия съдебен съвет. Право да участват в него, според Списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д, ал. 1 от Закона за съдебната власт и чл. 5 от Правилата, имат 1531 души, от които 1312 са заявили електронно гласуване

Варна се включва в инициативата "Ден без автомобили"

Варна се включва в инициативата "Ден без автомобили"

Варненската улица "Преслав" ще стане изцяло пешеходна за един ден.. Това ще се случи на 22 септември в рамките на инициативата "Ден без автомобили". Варненци и гостите на града могат да се включат с велосипеди, тротинетки, ролери, пеша и с добро настроение в празника, който ще се проведе от 10.00 до 19.00 на улица "Преслав "

Емил Димитров СНИМКА: Архив

Емил Димитров: До края на 2020 г. да бъдат унищожени около 1 000 тона опасни вещества

Във връзка с възложената от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ) на територията на цялата страна, зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева и министърът на околната среда и водите Емил Димитров посетиха склад

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber