Американската мечта на BG политиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875409 Американската мечта на BG политиците Американската мечта на BG политиците www.24chasa.bg
Бил Клинтън пристигна в София на 21 ноември 1999 г. На площада пред храма “Св. Ал. Невски” го приветства българският президент Петър Стоянов заедно с хиляди граждани.

От 1990 г. насам няма български президент или премиер, който да не е настоявал, дори молил за среща с актуалния домакин на Белия дом

“Аз снимка до камината в Белия дом си имам.” Така премиерът Бойко Борисов опитваше да неглижира упреците преди година, че нарочно е решил той да води делегацията на България за годишната сесия на ООН в Ню Йорк вместо президента Румен Радев. Намеците бяха, че го е направил само защото Радев има снимка с американския президент Доналд Тръмп, а пък Борисов си нямал.

Борисов вече участва в панел с Тръмп, посветен на борбата с трафика на хора и наркотиците, и в края с такова желание се здрависа с него, че само засили подигравките в България.

След по-малко от 10 дни премиерът отново ще е в САЩ, този път на официално посещение в Белия дом. И ще има снимка пред камината и с Тръмп, след като пази такава от 2012 г. с предишния президент Барак Обама.

Борисов от дълго време настоява да се види на четири очи с Тръмп. Но и двамата искали срещата в Белия дом да може да бъде напълнена със съдържание. Твърди се, че са изчаквали да бъде подписан договорът, с който България купи осем нови американски бойни самолета Ф-16 за 2,1 млрд. лв.

За подготвяна среща на премиера с Тръмп се заговори още през есента на миналата година от български дипломати. Твърди се, че за нея е лобирал пред високопоставени членове на Републиканската партия и бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който е изключително добре приет в САЩ.

Срещата е станала сигурна

едва след разкриването на

руски шпиони в България,

твърдят хора, които са участвали в подготовката. Неслучайно и в официалното съобщение на Белия дом се говори за сигурността в района на Черно море и за противодействие на зловредни влияния върху националната сигурност на България. Борбата с руските хибридни атаки в региона със сигурност ще е част от разговорите на Борисов и Тръмп. Още повече че с разкриването на руския шпионин, опитвал да вербува български високопоставени военни, като че ли България вече има основание да поиска и да ни бъдат подарени американски триизмерни радари за противовъздушната отбрана. Искане, което военни отправят отдавна, но винаги отговорът е бил, че е прекалено опасно руснаците да не получат през България достъп до тази технология. Пред Борисов ще бъде поставено искането да се откаже от вижданията си за Черно море като пълно само с яхти и туристи и да допусне по-голямо военно присъствие на кораби на НАТО във водите му.

Отделна голяма тема ще са

доставките на американски

втечнен газ за България,

които започнаха от миналото лято, както и проектът за АЕЦ “Белене”. И двете теми реално имат отношение към силата на Русия на Балканите.

Каквито и да са причините, довели до среща на Борисов и Тръмп във Вашингтон, с това си посещение Борисов изпълнява американската мечта на всеки български политик от 10 ноември 1989 г. насам.

Отношенията между България и САЩ са още от 1909 г., когато САЩ признават независимостта на България. Следват двукратни прекъсвания на отношенията по време на комунизма, а истинският разцвет настъпва през 1989 г. Тогава САЩ одобряват и специален Закон за подкрепа на източноевропейските демокрации, по който се предоставя финансова помощ за развитието на демократичните институции, политическия плурализъм и икономики на свободния пазар в региона на Балканите. През 2007 г. след приемането ѝ в ЕС България е вече на равнище да излезе от тази програма, като от 1990 до 2007 г. страната е получила 600 милиона долара помощ.

Желю Желев, първият демократично избран президент на България, е първият български държавник, приет в Белия дом. Срещата с президента Джордж Буш-старши е организирана само за 3 дни, спомня си бившият външен министър Соломон Паси. На 25 септември 1990 г., докато е в САЩ, Желев споделя с държавния секретар Лорънс Игълбъргър, че иска да включи България в международната коалиция за освобождаване на Кувейт от Саддам Хюсеин. На 28 септември Желев вече е приет от Буш и обявява открито своето решение. А според Паси България е била готова да се включи в операция “Пустинна буря” дори с контингент.

През 1992 г. Буш приема и тогавашния премиер Филип Димитров. Все още обаче в България се водят спорове дали страната не трябва да обяви неутралитет и да се опита да се превърне в някаква утопична Швейцария на Балканите. И макар и САЩ да са приети като нов “голям брат” на мястото на СССР, отношенията между двете държави трудно могат да се определят като изключително близки.

Повратът настъпва през 1997 г., когато президент става Петър Стоянов, а министър-председател Иван Костов. Влизането на България в НАТО и ЕС пък се превръща в национална цел №1. И логично пътят за изпълнението ѝ минава през Вашингтон, където президент вече е Бил Клинтън. А заради позицията на България към войната в Косово се стига и до първото историческо посещение на американски президент в София.

На 21 ноември 1999 г., само 4 месеца след като войната в Косово е приключила, а България изиграва решаваща роля в нея, като не допуска прелитането на руски войски, които да окупират летището в Прищина,

в София каца “Еър Форс 1”

с Бил Клинтън на борда

И до днес това посещение се смята за един от върховете на българската дипломация наравно с визитата на папа Йоан Павел Втори, с която реално оневини България от спекулациите за атентата срещу него.

След Клинтън на посещение в София пристига и Джордж Буш-младши през 2007 г. При Борисов като държавен секретар идва Хилари Клинтън през 2012 г. Тези визити са свързани с геополитически цели на САЩ - това на Буш е отплата за участието на България във войните в Афганистан и Ирак, а Хилари идва в момента, в който Русия започва да възстановява имперските си амбиции на Балканите.

Георги Първанов е при Буш през октомври 2005 г. Два са основните

акценти от срещите - Ирак

и делото срещу българските

сестри в Либия

България получава уверения, че САЩ уважават решението за изтеглянето на военния ни контингент от Ирак и оценяват волята на страната ни за по-нататъшно участие в коалицията и ангажименти под друга форма. Дипломатично, но недвусмислено става ясно, че не можем да се надяваме да ни се реши въпросът с иракския дълг. Тогава започва и договарянето за изграждане на съвместни военни съоръжения, Първанов обещава да се търсят законодателни решения за това.

Буш се обявява за освобождаването на българските медици, но в същото време говори и за заразените със СПИН либийски деца.

Другият управлявал социалист с визита в САЩ е премиерът Сергей Станишев през 2008 г. Той отива в приповдигнато настроение, след като при посещението си у нас година по-рано

президентът Буш го нарече

Мистър Клийн

Визитата му приключва с публична лекция пред студенти в Харвард, но тогава темата за борбата с корупцията вече няма така симпатичния ореол като от рекламата на почистващ препарат - български студент задава след лекцията неудобни въпроси на премиера по темата, а Станишев уверява, че кабинетът се бори с този порок. И преди 11 г. членството на Македония в НАТО също се коментира, София изразява недоволство от отказа да се отправи покана към Скопие.

При кабинета “Станишев” е

подписано споразумението

за стратегическо

партньорство със САЩ

в отбраната

Енергетиката е другата константна тема във всички разговори на върха между София и Вашингтон. Обявяването на решението на МС за спиране на проекта за АЕЦ “Белене” през пролетта на 2012 г. пък става малко след посещението у нас на държавния сектретар Хилари Клинтън.

А като тънка червена нишка през най-новата история на българо-американските отношения минават специалните връзки между първите български държавни мъже и влиятелния Американски еврейски комитет. Срещите с неговите ръководители са неизменна част както при размяната на визити, така и регулярни през останалото време.

Предстоящата визита на премиера Борисов ще е втора за него за 10-те години, откакто е на власт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Прокуратурата завърши проверката за водната криза в Перник

Прокуратурата завърши проверката за водната криза в Перник

Окръжна и Районна прокуратури-Перник са извършили общонадзорни проверки, за да се установят причините и виновните лица за ситуацията с нарушения воден баланс в язовир "Студена" и въведения в тази връзка воден режим за Перник и прилежащите населени места. Това съобщиха от държавното обвинение, цитирани от БТА

Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук/Бойко Борисов

Борисов: Радев не се държи като държавен глава

Румен Радев не се държи като държавен глава. Президентът трябва да е обединител на нацията. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. "Една минута гледах тази злоба, която не е присъща на обединител на нацията. С какво предизвикахме тази омраза? За 40 минути не е казал нито една добра дума за държавата

Пламен Мирянов-син СНИМКА: Архив

Младият архитект Пламен Мирянов вплете Библията, литература и снимки в изложба

"Това събитие е важно за нас. Това е втората ни изложба, в която ви показваме снимки и кадри от клипове, които сме правили за България. Но това е естествено и предвидимо. Вече много хора правят, но преди 4 години ние бяхме първите. Различното в тази изложба е, че картините ще бъдат фон на поезия и проза от нашата литература и от Библията

Бивш директор на ВиК - Перник става прокурист на дружеството

Бивш директор на ВиК - Перник става прокурист на дружеството

Бившият директор на ВиК - Перник Камен Каменов ще бъде прокурист на дружеството, съобщи пресцентърът на областната администрация. Назначаването му се извършва чрез упълномощаване и сключване на договор между дружеството, представлявано от настоящия управител и лицето прокурист. Нотариално заверените документи днес са подадени за вписване в

Румен Радев СНИМКА: Архив

Радев: Преди да освободя Цацаров, ще изчакам заседанието на ВСС

Преди да освободя Цацаров ще изчакам решението на ВСС. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви във връзка с подадената оставка от избрания за шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, която прави възможно встъпването на Иван Гешев като главен прокурор по-рано от очакваното. "Начинът на реализация на идеите на кабинета не

Откриха 310 коледни елхи без контролни пластини на пазари в София

Откриха 310 коледни елхи без контролни пластини на пазари в София

Вчера и днес служители на Регионалната дирекция по горите (РДГ) - София, задържаха общо 310 коледни елхи при две проверки на територията на София. Дръвчетата са от видовете смърч, ела, бор и мура. Това съобщават от пресцентъра на дирекцията, цитирани от БТА. В кв. "Красно село", на пункт за продажба на коледни елхи

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: БАБХ

Унищожават 217 кг риба без документи от проверките за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 1159 обекта за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, пазари и борси в страната, по повод религиозния празник Никулден, съобщиха от пресцентъра на институцията

Тежка верижна катастрофа на "Предела", жена е в болница

Тежка верижна катастрофа на "Предела", жена е в болница

Тежка верижна катастрофа стана в местността "Предела", по пътя от симитли за Банско, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал днес около 16,15 ч. Ударили са се четири леки автомобила. Една жена е пострадала и е транспортирана в болницата в Разлог за уточняване на състоянието й. По данни на полицията едната лента за движение е затворена

Сотир Цацаров Снимка: Архив

Цацаров депозира оставката си във Висшия съдебен съвет

Сотир Цацаров депозира оставка като главен прокурор. Прокурорската колегия, чието заседание той ръководи днес за последно, я прие за сведение. Утре тя ще бъде внесена за разглеждане и гласуване в Пленума на Висшия съдебен съвет. А после ще бъде изпратена на президента, който да издаде указ за освобождаването на Цацаров като главен прокурор

Бус се преобърна на Северната скоростна тангента до София, шофьорът е пострадал (Снимки + видео)

Бус се преобърна на Северната скоростна тангента до София, шофьорът е пострадал (Снимки + видео)

Бус се обърна около 14:00 ч на Северната скоростна тангента в София. Шофьорът е в тежко състояние. Заради инцидента движението по скоростния път на разклона за Кубратово в посока ж.к. "Люлин" временно се осъществява в една лента. Има и задръствания. По-рано днес, пак там, горя кола. Пожарът станал малко преди отбивката за Околовръстното в посока

Снимка: "24 часа"

Ученичката от Враца не е починала от респираторен вирус

Изпратеният за изследване материал от белия дроб на починалото момиче от Враца е отрицателен за респираторни вируси.  Това съобщи за "24 часа" проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Току-що ми съобщиха, че материалът от белия дроб на детето е изследван за 11 респираторни вируси чрез

Снимка Архив

Тристранката ще заседава на 12 декември

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание в четвъртък, 12 декември, от 11.00 часа в Гранитна зала на Министерския съвет, съобщиха от прессекретариата на правителството. НСТС ще обсъди Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размер на минималната работна заплата за 2020 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber