Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7873460 Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара www.24chasa.bg
СИМЕОН РАДЕВ

Историята е записана от самия Симеон Радев

Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум.

Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония. Автор на епохалния труд “Строителите на съвременна България” - едно от най-важните историографски изследвания в българската литература.

В края на 1912 г. в София идват журналисти от цял свят. Те са изпратени от своите вестници в България, за да проучат и информират читателите от своите страни какво се случва на Балканите.

В района цари напрежение.

Мирише на война

и тя не закъснява

Започват бойни действия между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга.

Между кореспондентите е и журналист от меродавния парижки вестник Le Temps. Като негов сътрудник Симеон Радев се чувства задължен да помага на своя колега. Французинът има необходимост от превод и Радев аташира към него известния български журналист и преводач Йордан Мечкаров, който е учил драматургия и актьорско майсторство в Париж и знае добре френски.

Именно Мечкаров разказва необикновената история, случила се с неговия баща в родния им град Кюстендил. Родителят умира и го занасят в черквата “Св. Мина”, където да го опеят. Преминало опелото, но не можели да погребат мъртвеца поради изливащия се като из ведро силен дъжд. Отложили погребението за другия ден.

Сутринта клисарят отваря вратата на черквата и... припада, защото вижда, че мъртвият седял в ковчега и кротко пушел цигара. Изглежда, до този момент Симеон Радев не вярвал съвсем на разказвача и тук издебнал удобния момент да попита откъде пътникът за оня свят намерил огън и цигара.

Йордан Мечкаров обяснява, че в техния край има обичай при погребение роднините да сложат в единия джоб на покойника пара, с която да заплати преминаването си през реката Стикс. В древногръцката митология тя е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес - бога на подземното царство, а Стикс е реката на омразата, която разделя земята от това подземно царство.

В другия джоб на мъртвеца близките слагали най-обичаното от него приживе. Съпругата му турила кутия цигари. И когато се събудил от “мъртвешкия сън”, човекът извадил една цигара и я запалил от свещта, която горяла до ковчега му.

Припадналият клисар останал в това състояние дълго време. А според Мечкаров болният му баща се завърнал у дома, като че ли нищо не се е случило.

“Йордан имаше добро перо и беше духовит събеседник, обичан от другарите си”, характеризира го Симеон Радев.

Кой все пак е

Йордан Мечкаров?

Роден е на 1 май 1891 г. в Кюстендил. Учи право в Брюксел и Женева. После завършва драматургия в Париж, а през 1921-1923 г. следва журналистика в Берлин.

През 1924 г. влиза в системата на Министерството на външните работи и вероизповеданията като аташе по печата при Българската легация във Виена. Между 1927 и 1940 г. е редактор на вестниците “Слово” и “Свободна реч”.

От 1920 до 1940 г. е секретар на Дружеството на столичните журналисти. През 1940-1941 г. е директор по печата в Министерството на външните работи и изповеданията. На 3 юни 1941 г. цар Борис Трети го назначава за извънреден пратеник и пълномощен министър в Загреб.

Йордан Мечкаров връчва акредитивните си писма на държавния глава Анте Павелич на 14 юли 1941 г. Още същата вечер в Загреб се основава Хърватско-българско дружество, в управата на което влизат известни хърватски политически, научни и културни дейци, както и живеещият в Загреб български писател, драматург, литературен критик и юрист Илия Миларов. Българо-хърватските отношения се активизират във всички области на живота и особено в културата. В столица Загреб гостуват български журналисти, писатели, музиканти (царският симфоничен оркестър и струнен квартет “Аврамов”), оперни певци като Бойка Константинова, Стоян Коларов и др.

Организират се изложби и беседи, отпечатана е първата книжка от списание “Загреб-София”, издават се книги на Елин Пелин, Йордан Йовков, Ангел Каралийчев, Стоян Загорчинов и др. В легацията, която се намира на централния загребски площад “Бан Йосип Йелачич” 12, чести гости са видни хърватски културни и обществени дейци.

Д-р Йордан Мечкаров остава посланик до 13 септември 1944 г.

Въпреки изпратената

му заповед

да напусне Загреб,

той остава

в хърватската столица заедно с част от служителите в българската легация. В края на май 1945 г. е задържан от специалната служба към Щаба на Първа българска армия и върнат в България.

Йордан Мечкаров е съден от народния съд. Той е включен в групата на “професионалните журналисти от жълтия и реакционен печат, които се отдадоха доброволно-драговолно в услуга на официалната фашистка пропаганда”.

В книгата си “Повеля на дълга” Цола Драгойчева, наричана комунистическата Месалина, пише за Данаил Крапчев, редактора на в. “Зора”: “Отровното журналистическо перо на тоя мерзавец фабрикуваше без умора всевъзможни вестникарски пасквили, които насищаха със змийска отрова политическия климат, клеветяха болшевишка Русия. Беше най-усърдният водещ член от групата престъпници на перото.” Тези “престъпници” са Тодор Кожухаров, Йордан Мечкаров, Йордан Бадев, проф. Георги Генов, Райко Алексиев, Димитър Талев, Фани Попова-Мутафова и др.

Йордан Мечкаров е осъден на 10 години затвор и е изпратен в лагер. Умира на 11 февруари 1954 г. в София.

Мечкаров участва в Първата световна война. Там се вижда със своя приятел Димчо Дебелянов четири дни преди поетът да бъде убит. След войната Мечкаров пише спомени за него. Предлагам текст за Дебелянов, публикуван на 15 октомври 1941 г. във в. “Литературен глас”.

 

Спомен за Дебелянов

Димчо умря непризнат. Никой от големите ни поети и критици не му обръщаше внимание. До смъртта му никой не написа статия за него. Димчо никога не е обичал аристокрацията. Той търсеше народа и сред него най-добре се чувстваше. Той много малко грижи отделяше за външността си.

Живееше в голяма мизерия, но не обичаше да бъде в тежест на никого. Отказваше помощите на братята и сестрите си и ако получеше пари от тях, той винаги си купуваше книги. Дори след написването на “Легенда за разблудната царкиня” той ходеше без чорапи и със скъсани обувки и по цели дни пишеше адреси на вестник “Вардар”.

Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара

Тогава Георги Райчев беше писар в Шеста прогимназия и въпреки че много малко получаваше, той имаше известни спестявания. Ние - Димчо, аз и Гьончо Белев, вземахме файтон, отивахме при Райчев и след дълги увещания не само го склонявахме да плати на файтонджията, но и да ни отпусне заем с обещанието, че ще се издължим още на другия ден.

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ
ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Разбира се, Георги Райчев никога не виждаше парите си. И това се повтори няколко пъти.

Димчо беше влюбчива натура.

Един път К. Кнауер си носеше таксата за университета. Ние с Димчо сключихме от него заем и отидохме на гости на артистката М. М-ва. Още в първите минути Димчо се влюби в М. М-ва и след това започна да й носи книги от университетската библиотека.

И тази история продължи дълго - дотогава, докато в артистката се влюби и един офицер, с когото Димчо един път е имал твърде голямо обяснение, придружено със свиване на юмруци и дрънкане на сабя.

Четири дни преди да го убият, ние се видяхме на позициите при Савек. Той беше бодър и весел. Приготвяше се да замине в отпуск и беше дошъл да си вземе сбогом. Разделихме се братски.

Но на третата нощ след това, когато се водеха страшните боеве и когато аз бях дежурен на артилерийската телефонна мрежа, поради сплитане на жиците чух от няколко места: “Господин капитан, какво да правим с тялото на подпоручик Дебелянов?”

Тази нощ беше една от най-страшните ми нощи в живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Искате да четете "24 часа", но не можете да намерите печатното издание? Вече лесно можете да имате любимия вестник директно на своя телефон, таблет или компютър. Удобната платформа на Медийна група България дава бърз достъп и лесно плащане на абонамент както за 24 часа”, така и  за останалите  ни издания

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Все повече искат да са инженери, лекари и учители

Пластовете се разместват Има увеличение на студентите в професионалните направления, които дават дипломи с високо търсене на пазара на труда. За последните 5 г. в 5 направления има увеличение на броя на студентите с около и над 30% - “Медицина” (76%), “Военно дело” (60%), “Стоматология” (41%), “Педагогика” (36%) и “Ветеринарна медицина” (26%)

Ерен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев на церемонията “Отличниците на България” в края на октомври

Съсед преби с кол най-добрия млад автомонтьор в цяла Европа (Обзор)

Ерен Осман е един от “Отличниците на България” Ерен Осман, който е най-добрият млад автомонтьор в Европа, е бил пребит от свой съселянин преди дни. 18-годишното момче от с. Искра бе отличено и в кампанията на “24 часа” - “Отличниците на България”. Ерен вече е студент по автомобилно инженерство във филиала на Русенския университет в Силистра

Предполагаемият изгонен първи секретар на Русия от България - Владимир Русяев.

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Той е реципрочният отговор на обявения за персона нон грата Владимир Русяев Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и  инженерство

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно). Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия, реши парламентът, БТА. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Видеокамери освен в складовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бившата служителка на НОИ-Пловдив Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й СНИМКИ: Евгени Цветков

Оставиха в ареста бившата служителка на НОИ, правила фалшиви удостоверения

Оставиха в ареста 62-годишната бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е правила фалшиви удостоверения за пенсиониране, както и мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, предаде БНТ.  Георгиева е обвинена за извършването на измама в особено големи размери. Това реши районният съд в Пловдив. Дъщеря ѝ беше освободена срещу парична гаранция от

Отличници от гимназията са студентите
по медицина

Отличници от гимназията са студентите по медицина

Първокурсниците в специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини се нареждат “Теория и управление на образованието”, “Теория на изкуствата”

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Още 60 млн. лв. за учителите - заплатите им с 18% нагоре

Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието. В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

ДПС: Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП

Лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ минути след като парламентът прегласува текста за парите на партиите от бюджета и ГЕРБ, по настояване на патриотите, подкрепи предложението на БСП за 8 лева на глас. Карадайъ напомни, че още сутринта до него е достигнала информация

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Словакия в рамките на Словашкото председателство на организацията, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. “Благодаря на министър Мирослав Лайчак за

Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката

Субсидията на партиите става 8 лева на глас (Обновена)

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber