Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7873460 Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара www.24chasa.bg
СИМЕОН РАДЕВ

Историята е записана от самия Симеон Радев

Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум.

Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония. Автор на епохалния труд “Строителите на съвременна България” - едно от най-важните историографски изследвания в българската литература.

В края на 1912 г. в София идват журналисти от цял свят. Те са изпратени от своите вестници в България, за да проучат и информират читателите от своите страни какво се случва на Балканите.

В района цари напрежение.

Мирише на война

и тя не закъснява

Започват бойни действия между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга.

Между кореспондентите е и журналист от меродавния парижки вестник Le Temps. Като негов сътрудник Симеон Радев се чувства задължен да помага на своя колега. Французинът има необходимост от превод и Радев аташира към него известния български журналист и преводач Йордан Мечкаров, който е учил драматургия и актьорско майсторство в Париж и знае добре френски.

Именно Мечкаров разказва необикновената история, случила се с неговия баща в родния им град Кюстендил. Родителят умира и го занасят в черквата “Св. Мина”, където да го опеят. Преминало опелото, но не можели да погребат мъртвеца поради изливащия се като из ведро силен дъжд. Отложили погребението за другия ден.

Сутринта клисарят отваря вратата на черквата и... припада, защото вижда, че мъртвият седял в ковчега и кротко пушел цигара. Изглежда, до този момент Симеон Радев не вярвал съвсем на разказвача и тук издебнал удобния момент да попита откъде пътникът за оня свят намерил огън и цигара.

Йордан Мечкаров обяснява, че в техния край има обичай при погребение роднините да сложат в единия джоб на покойника пара, с която да заплати преминаването си през реката Стикс. В древногръцката митология тя е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес - бога на подземното царство, а Стикс е реката на омразата, която разделя земята от това подземно царство.

В другия джоб на мъртвеца близките слагали най-обичаното от него приживе. Съпругата му турила кутия цигари. И когато се събудил от “мъртвешкия сън”, човекът извадил една цигара и я запалил от свещта, която горяла до ковчега му.

Припадналият клисар останал в това състояние дълго време. А според Мечкаров болният му баща се завърнал у дома, като че ли нищо не се е случило.

“Йордан имаше добро перо и беше духовит събеседник, обичан от другарите си”, характеризира го Симеон Радев.

Кой все пак е

Йордан Мечкаров?

Роден е на 1 май 1891 г. в Кюстендил. Учи право в Брюксел и Женева. После завършва драматургия в Париж, а през 1921-1923 г. следва журналистика в Берлин.

През 1924 г. влиза в системата на Министерството на външните работи и вероизповеданията като аташе по печата при Българската легация във Виена. Между 1927 и 1940 г. е редактор на вестниците “Слово” и “Свободна реч”.

От 1920 до 1940 г. е секретар на Дружеството на столичните журналисти. През 1940-1941 г. е директор по печата в Министерството на външните работи и изповеданията. На 3 юни 1941 г. цар Борис Трети го назначава за извънреден пратеник и пълномощен министър в Загреб.

Йордан Мечкаров връчва акредитивните си писма на държавния глава Анте Павелич на 14 юли 1941 г. Още същата вечер в Загреб се основава Хърватско-българско дружество, в управата на което влизат известни хърватски политически, научни и културни дейци, както и живеещият в Загреб български писател, драматург, литературен критик и юрист Илия Миларов. Българо-хърватските отношения се активизират във всички области на живота и особено в културата. В столица Загреб гостуват български журналисти, писатели, музиканти (царският симфоничен оркестър и струнен квартет “Аврамов”), оперни певци като Бойка Константинова, Стоян Коларов и др.

Организират се изложби и беседи, отпечатана е първата книжка от списание “Загреб-София”, издават се книги на Елин Пелин, Йордан Йовков, Ангел Каралийчев, Стоян Загорчинов и др. В легацията, която се намира на централния загребски площад “Бан Йосип Йелачич” 12, чести гости са видни хърватски културни и обществени дейци.

Д-р Йордан Мечкаров остава посланик до 13 септември 1944 г.

Въпреки изпратената

му заповед

да напусне Загреб,

той остава

в хърватската столица заедно с част от служителите в българската легация. В края на май 1945 г. е задържан от специалната служба към Щаба на Първа българска армия и върнат в България.

Йордан Мечкаров е съден от народния съд. Той е включен в групата на “професионалните журналисти от жълтия и реакционен печат, които се отдадоха доброволно-драговолно в услуга на официалната фашистка пропаганда”.

В книгата си “Повеля на дълга” Цола Драгойчева, наричана комунистическата Месалина, пише за Данаил Крапчев, редактора на в. “Зора”: “Отровното журналистическо перо на тоя мерзавец фабрикуваше без умора всевъзможни вестникарски пасквили, които насищаха със змийска отрова политическия климат, клеветяха болшевишка Русия. Беше най-усърдният водещ член от групата престъпници на перото.” Тези “престъпници” са Тодор Кожухаров, Йордан Мечкаров, Йордан Бадев, проф. Георги Генов, Райко Алексиев, Димитър Талев, Фани Попова-Мутафова и др.

Йордан Мечкаров е осъден на 10 години затвор и е изпратен в лагер. Умира на 11 февруари 1954 г. в София.

Мечкаров участва в Първата световна война. Там се вижда със своя приятел Димчо Дебелянов четири дни преди поетът да бъде убит. След войната Мечкаров пише спомени за него. Предлагам текст за Дебелянов, публикуван на 15 октомври 1941 г. във в. “Литературен глас”.

 

Спомен за Дебелянов

Димчо умря непризнат. Никой от големите ни поети и критици не му обръщаше внимание. До смъртта му никой не написа статия за него. Димчо никога не е обичал аристокрацията. Той търсеше народа и сред него най-добре се чувстваше. Той много малко грижи отделяше за външността си.

Живееше в голяма мизерия, но не обичаше да бъде в тежест на никого. Отказваше помощите на братята и сестрите си и ако получеше пари от тях, той винаги си купуваше книги. Дори след написването на “Легенда за разблудната царкиня” той ходеше без чорапи и със скъсани обувки и по цели дни пишеше адреси на вестник “Вардар”.

Мъртвец възкръсва, сяда в ковчега и пали цигара

Тогава Георги Райчев беше писар в Шеста прогимназия и въпреки че много малко получаваше, той имаше известни спестявания. Ние - Димчо, аз и Гьончо Белев, вземахме файтон, отивахме при Райчев и след дълги увещания не само го склонявахме да плати на файтонджията, но и да ни отпусне заем с обещанието, че ще се издължим още на другия ден.

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ
ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

Разбира се, Георги Райчев никога не виждаше парите си. И това се повтори няколко пъти.

Димчо беше влюбчива натура.

Един път К. Кнауер си носеше таксата за университета. Ние с Димчо сключихме от него заем и отидохме на гости на артистката М. М-ва. Още в първите минути Димчо се влюби в М. М-ва и след това започна да й носи книги от университетската библиотека.

И тази история продължи дълго - дотогава, докато в артистката се влюби и един офицер, с когото Димчо един път е имал твърде голямо обяснение, придружено със свиване на юмруци и дрънкане на сабя.

Четири дни преди да го убият, ние се видяхме на позициите при Савек. Той беше бодър и весел. Приготвяше се да замине в отпуск и беше дошъл да си вземе сбогом. Разделихме се братски.

Но на третата нощ след това, когато се водеха страшните боеве и когато аз бях дежурен на артилерийската телефонна мрежа, поради сплитане на жиците чух от няколко места: “Господин капитан, какво да правим с тялото на подпоручик Дебелянов?”

Тази нощ беше една от най-страшните ми нощи в живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 837 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 209, от които 5 145 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

СНИМКИ: Велислав Николов

30-ти ден на протести: Шествието блокира Орлов мост, опъна палатки (Обновява се)

23:00 Протестиращите преградиха платната Цариградско шосе с кашпи, пейки и кофи за боклук.  22:30 Протестиращите опънаха палатка пред Министерски съвет.  22:00 След разпъването на няколко еднакви новички палатки по-голямата част от протестиращите напуснаха Орлов мост и поеха отново в посока Министерски съвет

Румен Радев

Радев: Кризата не може да бъде решена с полицейски мерки

В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

С #Бъдете смели измамник продаде два пъти празна база данни

Актуалните случаи на онлайн престъпност напоследът не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “хвърли 5000 лв. през балкона”. Зачестяват продажба на уж хакнати данни, като се използва създаденото настроение, че хора на Васил Божков атакуват институциите и из мрежата се разхождат всякакви лични данни

Как си отиде Живков?

Как си отиде Живков?

Последните посещения на Тодор Живков са във Враца и в столичния квартал "Кремиковци". Първото е през февруари за Трифон Зарезан, а второто - за заседание на партийната организация на БСП, където искали да го приемат обратно. Защо не е стъпвал 18 години във Враца до онзи момент? Кой е любимият му сорт вино? Защо съблякъл сакото си на зарязването

СНИМКА: pixabay

Задържаха 34-годишен мъж, пресичал многократно на пешеходна пътека

Полицейски служители задържаха 34-годишен мъж Днес към 18.20 часа на бул. „Цар Освободител“ в района на БНБ, полицейските служители забелязали мъж да пресича многократно на пешеходна пътека. Той носел бухалка. След предупреждение за носенето на забранена вещ, е отведен в столично районно управление, където е установена самоличността му

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

От този сайт Ганчев приемал поръчките за атаките.

Арестуваха хакер, взел пари да удари сайтове, а после искал от тях, за да им върне данните (Обзор)

Даниел Ганчев - Instakilla хващан преди за палеж Хакер, приемал поръчки да удари различни сайтове, а след това искал пари от тях, за да им върне базите данни, бе задържан при спецакция на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП. 24-годишният Даниел Ганчев, познат като Instakilla, бил арестуван на 5 август в Пловдив

Ахмед Доган

ДПС пусна стари речи на Доган с намигване към сегашната ситуация

Обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее, пътят продължава и, може би, най-трудното тепърва предстои, казва в своя реч Соколът Стари речи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган публикуваха днес от партията в социалните мрежи. Намек ли е това към сегашната ситуация в политиката или към премиера Бойко Борисов

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Обявиха бедствено положение в Хасково заради пожар

Заради усложнена обстановка във връзка с възникналите пожари в Хасковско, областният управител обяви бедствено положение, съобщиха от администрацията. Мярката се прилага за общините Димитровград, Хасково, Харманли и Тополовград. Областният управител Стефка Здравкова съобщи, че е поискала помощ от Министерството на отбраната

Митьо Маринов

След като поумня, протестът сам блокира (Видео)

ЗАВЕЩАНИЕ НА СЕДМИЦАТА Палатките вече не спират движението, креативността се поизчерпа, а резултатът засега е умора на протестиращи и управляващи Гледай коментара на Митьо Маринов във видеото: На 8-ия ден протестът поумня, а на 29-ия сам зацикли и блокира. Както разказах в предишния си коментар, малко след първата седмица протестът изгради

СНИМКА: pixabay

Дъждът наводни Перник

Падналият следобед дъжд наводни Перник. По улиците на града се стекоха реки, „езера” се образуваха в района на Автогарата, пътен възел „Марина бара“ и в други райони на града, предаде БНР.  Една от задните гуми на пожарен автомобил, тръгнал да отводнява пътен възел „Марина бара” пропадна в дупка на разкопаната заради полагането на новия водопровод

Живков бързо става любимец на Хрушчов (вляво).

"168 часа": Как лидерът на легионерите провали атентата срещу Тодор Живков

Председателят на Националния фронт Иван Дочев ги спрял, потвърждава пред “168 часа” бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев Български eмигрант си спомня, че Тато бил замерван с яйца и домати заедно с втория човек в СССР Алексей Косигин, но до сериозен инцидент не се стигнало Имало ли е реален опит за атентат срещу Тодор Живков

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber