“Мистър Икономика” е Атанас Добрев, Теодора Петкова е “Мисис Икономика”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863755 “Мистър Икономика” е Атанас Добрев, Теодора Петкова е “Мисис Икономика” “Мистър Икономика” е Атанас Добрев, Теодора Петкова е “Мисис Икономика” www.24chasa.bg
Всеки от победителите получи статуетката "Рибарят и златната рибка", превърнала се в символ на конкурса, който се провежда от 29 години.
Всеки от победителите получи статуетката "Рибарят и златната рибка", превърнала се в символ на конкурса, който се провежда от 29 години. СНИМКА: Виктория Бочевска

Главният изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев е “Мистър Икономика”, Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк” е “Мисис Икономика” за 2019 г.

Бизнес оскарите бяха връчени тази вечер на церемония в “София Тех Парк”.

Конкурсът се организира от най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Вицепремиерът Марияна Николова връчи наградата на “Мисис Икономика” като отбеляза, че икономиката на България върви нагоре.

“Желая успех и през следващата - 2020 г. да се поздравим за заслужените резултати”, заяви Николова.

“Това да съм номинирана в категорията е чест, а това да държа статуетката е отговорност, която смело поемам, защото зад мен стои целият екип. Това е екипна награда.

Сега е моментът да благодаря на всички над 4000 служители на “Уникредит булбанк в България”, каза Петкова.

Тя благодари и на клиентите:

“Всяка втора компания в България е клиент на “Уникредит”, добави тя.

“Това е първата значима награда, която получавам. И която ме задължава всяка година с екипа си, да показвам, че я заслужавам”, каза Петкова.

Министърът на финансите Владислав Горанов награди Атанас Добрев.

“Част от бизнесите на КРИБ е да пресъздават добрите новини в икономиката. Днес е празникът на добрите новини. Късно вечер да се информираме какви добри неща инициативните българи са постигнали”, каза Горанов. Според него българското общество е по-успешно, отколкото се възприема.

“Много ми е лесно да говоря добри неща, не толкова лесно да ги обещавам. Не е хубаво да се самобичуваме като общество”, каза той.

И добави:

“Имахме лош преход, за това и сме в по-лоша позиция от държавите, с които стартирахме заедно в началото на 90-те.

Добрата новина е, че освен че българската икономика расте, че българите знаят как това се случва - с повече рационалност и усилия. Господин Атанас Добрев е един от добрите примери. Той успя да убеди с неговата работа в една българска компания, международни инвеститори, които никога не са си представяли, че ще платят толкова много пари за една българска компания”, каза Горанов.

“За мен е чест и отговорност тази най-висока икономическа награда в България”, каза Атанас Добрев.

“За да сме най-големият телеком в България, ние инвестирахме над 2 млрд. лв. Телекомът работи за цифровата инфраструктура, заедно с транспортната. Двете са артериите на икономиката, които ще позволят да се движим все по-бързо”, каза той.

Той пожела на всяка една индустрия да се замисли за своята цифровизация и да трансформира собствения си бизнес.

“Това, което ни очаква следващите години, е трансформация”, добави победителят.

“За мен е чест за пета поредна година да открия конкурса “Мистър и Мисис Икономика. Това е нашият Оскар на бизнеса, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Радвам се, че отново УС на КРИБ успя да подбере всички номинирани и да излъчи победителите, допълни той.

“Цифрите говорят сами по себе си. Това, което бизнесът прогнозираше, за щастие и правителството - имаме над 3.5% ръст на БВП.

Това, което обещахме на министър-председателя - ръст на средната заплата, мисля, че също постигнахме”, каза Домусчиев.

Освен големите награди Мистър Икономика и Мисис Икономика, най-успешните предприемачи и мениджъри получиха отличия и в още няколко категории.

В тази за “Индустрия” наградата връчи Тим Курт директор на “Аурубис България”

на Ангел Желязков, изпълнителен директор на “Биовет”.

“Само преди два месеца приключихме много важен проект, с който увеличихме с над 50% нашата производствена мощност, в него вложихме над 130 млн. евро. С него поставихме България като водеща в цяла Европа в биотехнологичната индустрия”, каза Желязков.

За “Финанси и застраховане” приза грабна Михаил Антонов, управител на “АВВИ” ООД.

“Благодаря на тези, които ме номинираха за тази престижна награда”, каза той.

Наградата му бе връчена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

“През последните години развитието на София направи от града ни най-големия предприемачески център в България. За 10 години БВП на града ни се увеличи с 43%. Може да разчитате в работата на новия ми мандат за привличане и подкрепа на бизнеса и инвестициите, каза Фандъкова.

Тя добави, че има нов ресорен зам.-кмет за инвестиции и дигитализация:

“Защото чрез технологиите може да се развиват градът и бизнесът”, каза столичният кмет. И изрази надежда, че през следващите години София ще може да привлече и инвеститори във високотехнологичните производства.

Наградата за “Търговия и услуги” бе връчена на Йордан Чорбаджийски, търговски директор на “Черноморско злато” от Любомир Пейновски собственик на “Клийнтех България”.

“Приемам я от целия екип на “Черноморско злато”. Благодаря на нашите технолози, които правят най-добрите напитки в България, на търговците ни и на хората от маркетинг и реклама. Тази награда е за целия екип”, каза Чорбаджийски.

За “Транспорт и логистика”

като победител бе определен “Гопет Транс”. Наградата взе Мариела Белитова, регионален директор на България и Гърция. Изпълнителният директор на „Сиела Норма АД” Веселин Тодоров връчи статуетката. 

"Много е приятно в края на една от най успешната година в икономиката на България, може би за всички времена,  да връчваме тези награди. Трябва да потвърдим думите на премиера Борисов, че постигнахме заедно всички и бизнеса, и политическата класа, тези огромни успехи. Аз винаги съм бил на страната на либералната икономика, където бизнесът трябва да решава сам проблемите си. Но тези резултати трудно могат да бъдат постигнати без помощта на администрацията, на висшето политическо ръководство на държавата, така че блгодарим", каза Тодоров. 

"С огромно удоволствие благодаря на нашите клиенти за тяхното доверие и за възможносттта да градим повече от 20 години. Благодаря и на всеки един от моите колеги за техния професионализъм, всеотдайност и ангажираност, които направиха възможно нашето присъствие тук като най-голямата българска компания в сферата на международната спедиция и транспорт. Благодаря на всички ангажирани колеги от транспортния сектор за това, че защитават нашите интереси на европейско ниво", каза Белитова. 

В категорията “ИКТ, аутсорсинг и бизнес процеси” отличието грабна Ли Дзие, генерален мениджър на “Хуауей Технолоджис България”.

Стамен Янев, председател на Българската агенция за инвестиции заяви, че секторът на информациионните технологии и този на аутсорсинга са много горещ сектор за българската икономика. Той добави: 

"През последните години имаме между 25 и 30% ръст на този сектор, което поставя България в едно от челните места за развитие на високи технологии, за инвестиране в тази сфера. Иноваци плюс инвестиции, правят лидерство"

“За мен е огромна чест да получа тази награда за приноса на “Хуауей” в България. Ние имаме дълга история с нашите клиенти и партньори”, каза Дзин.

“Имаме ръст на този сектор, което поставя България на челните места за развитие на високи технологии

Победител за “Корпоративна социална отговорност” стана адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация и проекта национална класация „Най-добрите болници“, съвместно с Investor Media Group.

“От учредяването си до сега ние се опитваме да докажем, че асоциация е обединител на лечебните заведения. Другата ни борба е да докажем. че пациентите инат право на достъп до цялата информация”, каза Димитрова.

Призът връчи министърът на транспорта Росен Желязков.

“За мен е изключително удоволствие, че откривам церемонията. Когато човек е на върха се оправдава, че няма къде по-нагоре. Както за бизнеса така и за кабинета има къде нагоре, така че време е за работа, не за оправдание”, каза министърът.

За “Консултантски бизнес/услуги” отличен бе адвокат Наталия Димитрова, управляващ съдружник в “Димитрова и партньори”.

Наградата връчи Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

“За да има такива престижни конкурси, трябва да има добре действаща икономика, а за да има добре действаща икономика, трябва да има правила, които едно добро правителство да наложи. Преди всичко трябва да има бизнесмени и работодатели като вас”, каза Иванов.

“Наградата е потвърждение, че с ежедневните си усилия успяваме да помогнем на нашите клиенти и има смисъл от нашата работа”, каза Димитрова.

При “Земеделие и хранителна промишленост” отличието бе за Иван Папазов, изпълнителен директор на „ВП Брандс Интернешънъл“

“За мен е изключителна чест да бъда сред номинирараните защото смятам че всеки от присъстващите е достоен да стои тук на подиума и да приеме наградата. Повечето познават марката “ВП Брандс” с качествените продукти, които произвеждаме.

Истината е, че зад суровините стои трудът на много хора.

През годините създадохме земеделска структура, която помага на стопаните да се развиват, а на нас да следим качеството на продуктите”, каза Папазов.

Наградата той получи от министъра на енергетиката Теменужка Петкова: “Поздравявам ви за изключително добрите резултати и за това, което правите, защото вие сте двигателят на икономическия растеж на страната”, каза Петкова.

Специална награда получи “Кока-Кола” заради инвестициите и разширяването на

броя на работните места. 

“За мен е голяма чест да получа наградата за приноса на Кока-Кола за икономиката на България. България винаги е заемала специално място в семейството на Кока-Кола”, каза директорът на компанията в България Юрг Буркхалтер.

Над 200 млн. лв. са инвестирани в завода на предприятието в Костинброд, а там работят 2800 души.

"Без бизнес, без индустриалци, няма да има работни места, няма да има брутен вътрешен продукт, няма да има развитие. Именно затова дейността на бизнеса е важна както за правителството, така и за икономиката, но най-вече за обикновените хора", заяви издателят на списание „Икономика“ Боян Томов, който връчи специалната награда

„Ако нямаше икономика, нямаше кого да награждаваме днес. Искам да благодаря на правителството, което допринася за реализирането на инвестициите, за отварянето на нови работни места, което е неразделна част от голямата икономика", добави Томов. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи специален приз на Марина Вълканова от “Минстрой Хотели”

“Искам да благодаря на премиера Борисов и на всички колеги, че подкрепят сектор “Туризъм” да се развива, защото той е хоризонтален и без тяхна подкрепа нямаше да успеем да постигнем това”, заяви министърът. И добави:

Независимо от трудната и предизвикателна година, ние устояхме.

“Тази награда ни носи огромна радост, но и задължение да поддържаме качеството и да надграждаме постигнатото”,каза Вълканова.

Стоян Ставрев, управител на Българска консултантска организации, бе отличен за принос в развитие на европейските фондове в България.

“Ние имаме най-сериозна отговорност към младите хора в България и към това те да останат тук”, коментира Ставрев. 

“Ако се чувствам специален днес, то е заради това че съвместно със колегите от КРИБ успяхме да изпълним проекти, които спечелиха най-високи точки, представяхме ги и бяха най-високо оценени, и ги изпълнихме”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

САЩ предвиждат санкции срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“

Конгресът на САЩ заложи в бюджета за отбрана за 2020 г. въвеждане на санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“, предаде БНР. По-рано стана ясно, че проектобюджетът от $738 млрд. е съгласуван между Комисиите по отбрана на долната и горната камара на Конгреса, предстои да бъде подписан и от президента Доналд Тръмп

Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс

Зеленски: Можем да се споразумеем с Москва за нов договор за транзит на газ

Законът за специалния статут на Донбас ще бъде продължен с една година Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс. След срещата си с руския президент Владимир Путин в Париж Зеленски заяви

СНИМКА: Pixabay

Украйна и Русия продължат преговорите за доставките на природен газ

Представител на украинския президент определи преговорите в Париж като успешни Украинската и руската делегация на днешната среща в Париж са се договорили да продължат преговорите за доставките на природен газ, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко, предаде ТАСС

Снимка: Архив

8,4 млрд. лева имат застрахователите

8,4 млрд. лв. управляват застрахователните компании, работещи у нас в края на септември, отчете БНБ. Сумата е с 634,8 млн. повече на годишна база. Активите им също растат - с 299,7 млн. лв., и вече са 2,428 млрд. Застрахователите продължават да държат по-голяма част от активите в левове - 39,9%, следват тези в евро - 34,1%, а в долари са само 3

40% от разходите на  семейство - за храната и жилището (Инфографика)

40% от разходите на семейство - за храната и жилището (Инфографика)

Страната ни е на четвърто място по този показател в ЕС Българите правят за храна и безалкохолни напитки едва около една пета от всичките си разходи и по този показател страната ни е на последно място на континента. Това показват разпространени в понеделник данни на Евростат за 2018 г. От всичките си разходи българските домакинства отделят 19

Проф. Огнян Герджиков

Съдът ясно се произнесе – Златен Век има законно разрешение за строеж

Интриганти използват фалшиви новини и жълти медии, за да градят имидж на „протестъри“ След като в заповедта на ДНСК за спиране на строителните работи на Златен Век бе поставен въпросът относно становище, касаещо прилагането на чл. 153 на ЗУТ, то Административния съд София-град, като институция, която е в правомощията си да коментира

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

БМФ с още един 45 500-тонен кораб

БМФ с още един 45 500-тонен кораб

Трети 45 500-тонен кораб за превоз на насипни товари, поръчан от “Параходство БМФ”, е пуснат на вода в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding. Плавателнитя съд е с име “Бузлуджа” и е част от проекта Bluetech 45. По него вече са в експлоатация два кораба - “Плана” и “Миджур”, съобщиха от компанията.

СНИМКА: Pixabay

Редица транспортни фирми в САЩ банкрутираха

Продължава "кървавата баня" от фалити в сектора на автомобилните товарни превози в САЩ, съобщи "Бизнес Инсайдър“. "Селадон“, гигантът в превозите, който само преди 4 г. отчете приход от 1 милиард долара, ще обяви фалит на 11 декември или по-рано, според изданието "FreightWaves”. Това ще бъде най-големият банкрут в сектора на пътните товарни

Видео уроци улесняват достъпа до кадастъра

Видео уроци улесняват достъпа до кадастъра

Кадастрално - административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/ улеснява достъпа на потребителите до услуги на агенцията чрез видео уроци, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Видео материалите са достъпни на страницата на електронен адрес - https://kais.cadastre

СНИМКА: Архив

Оборотите в търговията на дребно нарастват с 1.2% през октомври

По предварителни сезонни данни на Националния статистически институт през октомври оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени запазва нивото от предходния месец. През октомври 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарни данни, нараства с 1

СНИМКА: Pixabay

Турция въведе туристически данък за хотелски престой в страната

Туристите в Турция ще плащат допълнителен данък от 2 % за настаняване в хотел в Турция. Разпоредбата е част от закона, подписан от президента, публикуван в официалния правителствен бюлетин Resmi Gazete, предава ТАСС. Информационният портал Diken съобщава, че за първия етап – от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на 1 %

СНИМКА: Pixabay

3,1% ръст в строителството през октомври спрямо същия месец на 2018 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт през октомври индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонни данни, е с 0,1 на сто над равнището от предходния месец. Календарните данни показват нарастване от 3,1 на сто на строителната продукция през октомври 2019 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber