Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863416 Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата www.24chasa.bg
Едва на 1 ноември информира прокуратурата, която гледа по телевизията как руският президент награждава българина
Едва на 1 ноември информира прокуратурата, която гледа по телевизията как руският президент награждава българина

l През 1999 г. Андон Миталов моли да излезе от военната прокуратура. 11 години по-късно твърди, че не е подписвал молбата за напускане, но е изхарчил няколкото хиляди лева, които е получил като обезщетение

l Изкарал 3,95 на устния изпит при кандидатстването да се върне като съдия

l В разстояние само на един работен ден - 28 октомври, той получава искане и разрешава срещата на най-големия русофил с Путин.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия.

Две години по-рано Миталов завежда едно от най-странните дела в същия съд -

против оставката

като прокурор,

която сам е

подал през 1999

година. Андон Миталов от Специализирания наказателен съд нашумя, след като пусна в Москва обвиняемия за шпионаж в полза на две руски организации Николай Малинов, за да получи орден от Путин. Иначе е докладчик по няколко дела в Специализирания съд, които не са от най-шумните.

“24 часа” провери кой е човекът, забъркал скандала, но се оказа, че никак не е лесно да се намери информация за съдия Миталов. Не успяхме да открием дори негова снимка. След разговори с доста хора от съдебната система стигнахме до кратък вариант на историята на кариерното развитие на този съдия. А тя е повече от любопитна.

На 4 март 1991 г. старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили.

Назначен е за

военен

следовател в

Софийската

военна окръжна

прокуратура

Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка.

Официално тя е мотивирана със “здравословни причини”, но каква е истината, знаят малцина, сред които може би тогавашният главен прокурор Никола Филчев.

Колегите на Миталов от онова време не са особено разговорливи по темата. Единодушни са обаче, че майорът е бил съвсем здрав и “диагнозата” е друга. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на главния прокурор и е внесена във Висшия съдебен съвет, каквато е процедурата.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Андон Миталов “по собствено желание”, считано от 29 септември - както самият той е пожелал. Майорът сдава длъжността, подписва задължителния за военните обходен лист,

получава

дължимото

обезщетение

от 8 брутни

заплати за

прослужени

8 години,

преминава в запаса исе отдава на адвокатска кариера.

11 години по-късно Андон Миталов предприема изненадващ ход, показа проверка на “24 часа” в системата на Върховния административен съд.

Майорът от запаса и действащ адвокат подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от “некомпетентен орган”. И един още по-странен аргумент - защото молбата за оставка не е подписана от него самия. Тримата административни съдии, които изслушват Миталов в заседанието на съда на 8 ноември 2011 г., са

втрещени от

твърдението му,

че подписът

не е негов,

както и от признанието, че е получил лично заповед за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече е изхарчил.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена редовна молба за оставка и че внеслият я във ВСС главен прокурор не просто е имал право на това, а е бил длъжен да го стори.

Бившият майор обаче държи на своето и прави последен опит за завръщане във военната прокуратура, който обаче също е неуспешен.

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърждава постановеното решение и така слага точка на спора, повдигнат от Миталов.

Юристът обаче не се отказва от желанието си отново да е част от съдебната система. Изчаква до 2013 г., когато се провежда конкурс за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Писменият изпит се провежда на 15 юли, а тримата проверяващи оценяват работата на адвокат Миталов съответно с 4,50, 5,00 и 4,75.

Устният изпит се

оказва тежко

изпитание за него На 27 юли оценките на петимата членове на конкурсната комисия са 4,50, 3,50, 3,75, 4,00 и пак 4,00, с крайна оценка 3,95.

ВСС трябва да реши дали да назначи Андон Миталов за съдия на 10 октомври 2013 г. По време на заседанието се провежда бурна дискусия. Тримата кандидати за спецсъдии, издържали конкурса, са дисциплинарно уволнени бивш прокурор и бивш съдия, а третият е Миталов, чиито оценки от конкурса обаче поставят въпроса дали притежава нужната квалификация да правораздава в Специализирания съд. След едночасови дебати съветът отказва назначение и на тримата. Тогава

Миталов отново

се обръща към

Върховния

административен

съд, който вече

му е отказал да

се върне

като военен прокурор. Този път обаче печели делото. Тричленен състав с председател Александър Еленков отменя решението на ВСС и така майорът от запаса Андон Миталов става съдия през 2014-а.

Никой нямаше да чуе името му, ако преди седмица не беше “прегазил” чл. 68 от Наказателнопроцесуалния кодекс, разрешавайки на обвинения в шпионаж Николай Малинов да излети за Москва.

Двамата адвокати на председателя на националното движение “Русофили” предявяват подробно искане за отмяна на забраната му да пътува зад граница. Вместо да се произнесе по него, Миталов прави това, за което не е сезиран - разрешава Малинов да пребивава в Москва за 5 дни. Явно не отчита дребната подробност, че

за да стане това,

по закон първо

трябва да има

отказ на прокурор и едва тогава този отказ може да се обжалва пред съд. Дали резултатите от изпитите на съдия Миталов имат нещо общо с това му решение и дали то се дължи на непознаване на закона, можем само да гадаем.

Има обаче няколко незначителни на пръв поглед детайла, които са факти, а не гатанки. Искането на Николай Малинов постъпва направо в Специализирания съд при съдия Андон Миталов и той изисква делото от прокуратурата.

Знае кой е Малинов и защо ще пътува - адвокатите му са описали подробно заслугите му пред Руската федерация, предоставили са и подробна информация за церемонията, на която Путин лично ще връчи ордена на Малинов.

На 28 октомври

прокурорите

изпращат делото

в съда и още до

края на

работното време

бившият майор вече е постановил своето съдебно решение. То е изпратено на Гранична полиция и на защитата на Малинов веднага, а на прокуратурата едва на 1 ноември - петък, в края на работното време. По това време Николай Малинов вече се снима с Путин в Москва.

Ден след награждаването му с ордена “Дружба” в Деня на народното единство имаше дори изявление от говорителя на Кремъл, че преследване на председателя на движение “Русофили” може да има “пагубни последици”. Самият Малинов се завърна у нас и направо на летището даде интервю, в което разказа, че е бил и на баня с ген. Решетников.

Делото срещу Николай Малинов продължава. Продължава да е съдия и Андон Миталов. Очаква се ВСС да се произнесе по сигнала на Цацаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Блокадата в центъра на София - на Орлов мост. Снимка: Николай Литов

Три кръстовища в центъра на София остават блокирани

Кръстовищата на „Орлов мост“, на бул. „Васил Левски“ при Ректората на Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ остават блокирани от палаткови лагери. Според публикации в социалните мрежи дъждът не спря протестиращите да останат на „Орлов мост“, въпреки дъждът, който се изля в София. Голяма мобилизация е имало към 4 ч

Калин Каменов и 5-годишната му дъщеря Калина с купата на любимия им отбор “Ботев” (Враца) от влизането в “А” група през 2018 г.

Калин Каменов - кметът защитник, който вече май ще е в националния отбор

Пътен инцидент или хвърлена граната в контейнер за отпадъци са част от случаите, заради които управникът на северозападния град става в 2 часа посред нощ Защитник – това е позицията, на която играе Калин Каменов, и в работата, и на терена. Защитава интерсите като кмет на родната си Враца, а в спорта, за който му остава все по-малко време

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се смята за един от най-очарователните политици, се превърна в звезда в инстаграм с новата си брада.

Дошло е време отново за мустакати

Самоизолацията направи мъжете по-смели в експериментите с външния си вид След като години гладко избръснатото лице с лек загар доминираше в представите ни за красив мъж, изглежда, вече идва време да се разделим с него. Останали в самоизолация заради епидемията от коронавирус, доста представители на силния пол решиха да скъсат с натрапвания от

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

СНИМКИ: Ники Литов

31-и ден: Вали, протестиращите се заканват да бранят барикадите цяла нощ

Тази вечер граждани се събраха в центъра на София за поредна 31-а вечер на антиправителствения протест. Протестиращите отново блокираха трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар. "Триъгълник на властта". 23:00 Протестите на Орлов мост протичат нормално

"Подпорната стена" на Алепу

Грамада от камъни изградиха под подпорната стена на "Алепу"

Представители на граждански формации и неформални обединения организираха протестно плажуване на Алепу. Те поискаха под т.н подпорна стена оставка на правителството и на главния прокурор, и призоваха за опазване на природата на България, предава БНР.  Грамада от камъни, събрани от цялото Черноморие с надпис "Оставка" изградиха протестиращите на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Дезинфектират дома за настаняване на чужденци в Бусманци заради заразени с COVID-19

Общо 9 позитивни проби за COVID-19 са установени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пробите са взети в рамките на процедурата за извършване на мониторинг на здравословния статус на новонастанени чужденци в специалните домове. Предстоят PCR тестове на всички чужденци

СНИМКА: Pixabay

Летни бури в различни части на страната (Видео, снимки)

Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет Гръмотевична буря се разрази в София малко след 19 часа. Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет. На "Орлов мост" към 20 ч. няма големи поражения заради бурята. Екипите на аварийната дирекция към Столична община са на терен и реагират на сигнали във връзка с интензивния

Писателят Никола Райков (с черна риза) разговаря с кмета Живко Тодоров.

СНИМКА: АВТОРЪТ

Писател, учителка и бял хакер организираха единствената успешна блокада на шосе

Без единен организатор стана единствената успешна пътна блокада, част от антиправителствените протести. Седмица група от поне 25 човека успяваше да блокира движението по пътя Стара Загора-Хасково. На 31 юли автоколона от Стара Загора опита да блокира магистрала “Тракия”. Бе спряна обаче от контраблокада на полицията и така остана повече от 7 дни

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО)

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО)

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София. Само часове след разчистването на палатковите лагери по кръстовищата в столицата протестиращи пак разпънаха шатри и палатки на Орлов мост и блокираха движението. Същото предприеха и на паветата срещу Министерския съвет. Протестиращите подредиха кофи за боклук и пейки в района Софийския университет и

СНИМКА: МО

Адмирал Емил Ефтимов се срещна с американския генерал Джеймс Макконвил

В срещата е участвала и Херо Мустафа, посланик на САЩ в България Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил на учебния полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната. Адмирал Ефтимов и генерал Макконвил са обсъдили въпроси

СНИМКА: Пресцентър на БСП

Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

Моят глас ще е за Корнелия Нинова, обяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber