Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863416 Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата www.24chasa.bg
Едва на 1 ноември информира прокуратурата, която гледа по телевизията как руският президент награждава българина
Едва на 1 ноември информира прокуратурата, която гледа по телевизията как руският президент награждава българина

l През 1999 г. Андон Миталов моли да излезе от военната прокуратура. 11 години по-късно твърди, че не е подписвал молбата за напускане, но е изхарчил няколкото хиляди лева, които е получил като обезщетение

l Изкарал 3,95 на устния изпит при кандидатстването да се върне като съдия

l В разстояние само на един работен ден - 28 октомври, той получава искане и разрешава срещата на най-големия русофил с Путин.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия.

Две години по-рано Миталов завежда едно от най-странните дела в същия съд -

против оставката

като прокурор,

която сам е

подал през 1999

година. Андон Миталов от Специализирания наказателен съд нашумя, след като пусна в Москва обвиняемия за шпионаж в полза на две руски организации Николай Малинов, за да получи орден от Путин. Иначе е докладчик по няколко дела в Специализирания съд, които не са от най-шумните.

“24 часа” провери кой е човекът, забъркал скандала, но се оказа, че никак не е лесно да се намери информация за съдия Миталов. Не успяхме да открием дори негова снимка. След разговори с доста хора от съдебната система стигнахме до кратък вариант на историята на кариерното развитие на този съдия. А тя е повече от любопитна.

На 4 март 1991 г. старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили.

Назначен е за

военен

следовател в

Софийската

военна окръжна

прокуратура

Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка.

Официално тя е мотивирана със “здравословни причини”, но каква е истината, знаят малцина, сред които може би тогавашният главен прокурор Никола Филчев.

Колегите на Миталов от онова време не са особено разговорливи по темата. Единодушни са обаче, че майорът е бил съвсем здрав и “диагнозата” е друга. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на главния прокурор и е внесена във Висшия съдебен съвет, каквато е процедурата.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Андон Миталов “по собствено желание”, считано от 29 септември - както самият той е пожелал. Майорът сдава длъжността, подписва задължителния за военните обходен лист,

получава

дължимото

обезщетение

от 8 брутни

заплати за

прослужени

8 години,

преминава в запаса исе отдава на адвокатска кариера.

11 години по-късно Андон Миталов предприема изненадващ ход, показа проверка на “24 часа” в системата на Върховния административен съд.

Майорът от запаса и действащ адвокат подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от “некомпетентен орган”. И един още по-странен аргумент - защото молбата за оставка не е подписана от него самия. Тримата административни съдии, които изслушват Миталов в заседанието на съда на 8 ноември 2011 г., са

втрещени от

твърдението му,

че подписът

не е негов,

както и от признанието, че е получил лично заповед за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече е изхарчил.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена редовна молба за оставка и че внеслият я във ВСС главен прокурор не просто е имал право на това, а е бил длъжен да го стори.

Бившият майор обаче държи на своето и прави последен опит за завръщане във военната прокуратура, който обаче също е неуспешен.

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърждава постановеното решение и така слага точка на спора, повдигнат от Миталов.

Юристът обаче не се отказва от желанието си отново да е част от съдебната система. Изчаква до 2013 г., когато се провежда конкурс за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Писменият изпит се провежда на 15 юли, а тримата проверяващи оценяват работата на адвокат Миталов съответно с 4,50, 5,00 и 4,75.

Устният изпит се

оказва тежко

изпитание за него На 27 юли оценките на петимата членове на конкурсната комисия са 4,50, 3,50, 3,75, 4,00 и пак 4,00, с крайна оценка 3,95.

ВСС трябва да реши дали да назначи Андон Миталов за съдия на 10 октомври 2013 г. По време на заседанието се провежда бурна дискусия. Тримата кандидати за спецсъдии, издържали конкурса, са дисциплинарно уволнени бивш прокурор и бивш съдия, а третият е Миталов, чиито оценки от конкурса обаче поставят въпроса дали притежава нужната квалификация да правораздава в Специализирания съд. След едночасови дебати съветът отказва назначение и на тримата. Тогава

Миталов отново

се обръща към

Върховния

административен

съд, който вече

му е отказал да

се върне

като военен прокурор. Този път обаче печели делото. Тричленен състав с председател Александър Еленков отменя решението на ВСС и така майорът от запаса Андон Миталов става съдия през 2014-а.

Никой нямаше да чуе името му, ако преди седмица не беше “прегазил” чл. 68 от Наказателнопроцесуалния кодекс, разрешавайки на обвинения в шпионаж Николай Малинов да излети за Москва.

Двамата адвокати на председателя на националното движение “Русофили” предявяват подробно искане за отмяна на забраната му да пътува зад граница. Вместо да се произнесе по него, Миталов прави това, за което не е сезиран - разрешава Малинов да пребивава в Москва за 5 дни. Явно не отчита дребната подробност, че

за да стане това,

по закон първо

трябва да има

отказ на прокурор и едва тогава този отказ може да се обжалва пред съд. Дали резултатите от изпитите на съдия Миталов имат нещо общо с това му решение и дали то се дължи на непознаване на закона, можем само да гадаем.

Има обаче няколко незначителни на пръв поглед детайла, които са факти, а не гатанки. Искането на Николай Малинов постъпва направо в Специализирания съд при съдия Андон Миталов и той изисква делото от прокуратурата.

Знае кой е Малинов и защо ще пътува - адвокатите му са описали подробно заслугите му пред Руската федерация, предоставили са и подробна информация за церемонията, на която Путин лично ще връчи ордена на Малинов.

На 28 октомври

прокурорите

изпращат делото

в съда и още до

края на

работното време

бившият майор вече е постановил своето съдебно решение. То е изпратено на Гранична полиция и на защитата на Малинов веднага, а на прокуратурата едва на 1 ноември - петък, в края на работното време. По това време Николай Малинов вече се снима с Путин в Москва.

Ден след награждаването му с ордена “Дружба” в Деня на народното единство имаше дори изявление от говорителя на Кремъл, че преследване на председателя на движение “Русофили” може да има “пагубни последици”. Самият Малинов се завърна у нас и направо на летището даде интервю, в което разказа, че е бил и на баня с ген. Решетников.

Делото срещу Николай Малинов продължава. Продължава да е съдия и Андон Миталов. Очаква се ВСС да се произнесе по сигнала на Цацаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов: Днес е светъл християнски празник

"Днес е светъл християнски празник – Свети Николай Чудотворец! Честитя на всички именици! Поздравявам бургазлиите за празника на техния чудесен град, а банкерите за професионалния им празник! Бъдете здрави и щастливи!" Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук по повод днешния празник Никулден

Парадокс в НС заради партийната субсидия

Парадокс в НС заради партийната субсидия

Късно вечерта в четвъртък депутатите увеличиха партийната субсидия след часове спорове и преговори. Народното събрание реши - парламентарните партии да получават по 8 лева на глас, предаде БНТ.  През лятото субсидията падна на левче, след като се установи, че е била над 11 лева за предпоследните избори

Проф. Тодор Кантарджиев: Има 500 случая със салмонелна инфекция през 2019 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: Има 500 случая със салмонелна инфекция през 2019 г.

Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия. Според него причината за по-малкия брой заболели е както заради термичната обработка на месото,

Мая Манолова обявява на Никулден гражданския си проект

Мая Манолова обявява на Никулден гражданския си проект

Голям християнски празник избра Мая Манолова, за да обяви новия си проект. Днес - Никулден тя ще представи учредителите на новото Гражданско сдружение и програмната му декларация. Името на новия проект остава тайна. След учредителите са познати имена от Инициативния комитет на Манолова за кмет на София като Никола Вапцаров, Войслав Тодоров

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Как лесно да четем вестник "24 часа" на телефона и компютъра си

Искате да четете "24 часа", но не можете да намерите печатното издание? Вече лесно можете да имате любимия вестник директно на своя телефон, таблет или компютър. Удобната платформа на Медийна група България дава бърз достъп и лесно плащане на абонамент както за 24 часа”, така и  за останалите  ни издания

Ерен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев на церемонията “Отличниците на България” в края на октомври

Съсед преби с кол най-добрия млад автомонтьор в цяла Европа (Обзор)

Ерен Осман е един от “Отличниците на България” Ерен Осман, който е най-добрият млад автомонтьор в Европа, е бил пребит от свой съселянин преди дни. 18-годишното момче от с. Искра бе отличено и в кампанията на “24 часа” - “Отличниците на България”. Ерен вече е студент по автомобилно инженерство във филиала на Русенския университет в Силистра

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Предполагаемият изгонен първи секретар на Русия от България - Владимир Русяев.

Русия изгони първия секретар на посолството ни Красимир Димитров

Той е реципрочният отговор на обявения за персона нон грата Владимир Русяев Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата заради шпионаж. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин в четвъртък е бил извикан в

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и  инженерство

Най-високи доходи - с диплома по IT, медицина и инженерство

С 500 лв. ръст на заплатата за година са новите висшисти с дипломи за добивната индустрия Дипломите по информационни технологии, медицина и инженерните специалности доминират в челото на класацията по облагаем доход на новите висшисти (виж вдясно). Инженерните направления и сектора на високите технологии, както и добивната индустрия

СНИМКА:Pixabay

"Файненшъл таймс": София е Силициевата долина на Югоизточна Европа

"Файненшъл таймс" съобщава за рекордните инвестиции в българската Aй Ти индустрия. В статията София е определена за "Силициевата долина" на Югоизточна Европа. "Файненшъл таймс" (ФТ) също е допринесъл за това, откривайки технологичен център със 110 работници в София през април 2019 г. Други скорошни инвеститори са Фейсбук и Световната банка

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Парламентът гласува видеонаблюдение в данъчни складове за алкохол и цигари

Система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия, реши парламентът, БТА. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Видеокамери освен в складовете

Бившата служителка на НОИ-Пловдив Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й СНИМКИ: Евгени Цветков

Оставиха в ареста бившата служителка на НОИ, правила фалшиви удостоверения

Оставиха в ареста 62-годишната бивша служителка на НОИ-Пловдив, която е правила фалшиви удостоверения за пенсиониране, както и мъжа, с когото тя е живеела на семейни начала, предаде БНТ.  Георгиева е обвинена за извършването на измама в особено големи размери. Това реши районният съд в Пловдив. Дъщеря ѝ беше освободена срещу парична гаранция от

Отличници от гимназията са студентите
по медицина

Отличници от гимназията са студентите по медицина

Първокурсниците в специалностите “Медицина”, “Стоматология” и “Фармация” са с най-добри оценки в дипломата за завършено средно образование. Това показва този индикатор от рейтинга на университетите. Средният успех на бъдещите лекари е 5,63. След медицинските дисциплини се нареждат “Теория и управление на образованието”, “Теория на изкуствата”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber