Променят правилника на СОС, за да стане Борис Бонев зам.-шеф (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7863373 Променят правилника на СОС, за да стане Борис Бонев зам.-шеф (Обзор) Променят правилника на СОС, за да стане Борис Бонев зам.-шеф (Обзор) www.24chasa.bg
Новите съветници се заклеха пред областния управител на София Николай Пехливанов. СНИМКА: Йордан Симеонов

Елен Герджиков пак ще ръководи съветниците, “Демократична България” лансира Методи Лалов

Елен Герджиков отново ще е председател на Столичния общински съвет. Той бе избран с тайно гласуване вчера, при което получи 33 гласа.

Освен Герджиков за поста бяха номинирани юристката и досегашен зам.-председател на СОС Милка Христова от БСП. Тя получи 15 гласа - колкото са членовете на групата на социалистите в СОС. От “Демократична България” пък издигнаха за председател бившия съдия Методи Лалов. Той получи 12 гласа - колкото са членовете на групата на ДБ.

Във вота за шеф на СОС не участва лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който си тръгна преди старта на процедурата. Така предположенията са, че Герджиков е бил избран с гласовете на 27 съветници от групата на ГЕРБ, четиримата от ВМРО, останалия един в залата от “Атака” и гласа на независимия общински съветник Борис Бонев от “Спаси София”. На въпрос за кого е гласувал той отвърна, че вотът е таен.

Елен Герджиков е съветник от ГЕРБ от 2007 г., а шеф на СОС - от януари 2012 г. “След като отминаха страстите от изборите, е време да се захванем за работа. Политическата идентичност се отстоява по два начина. Единият - като участваш активно с предложения, и другият - отричането на всичко. Надявам се да изберем първия. Стана ясно, че имаме общи идеи и можем поне тях да реализираме”, призова колегите си той.

За зам.-председатели бяха избрани световноизвестният кардиолог проф. Иво Петров (ГЕРБ), Милка Христова (БСП) и неуспелият кандидат-кмет арх. Борислав Игнатов (“Демократична България”).

Герджиков обяви, че веднага ще сформира работна група, която да подготви нов правилник за работа на СОС. На въпрос дали промените ще включват възможност независим общински съветник да може да бъде избиран за зам.-председател - каквото желание е изразил Бонев, отговори, че темата ще бъде обсъдена. “Личното ми мнение е, че няма пречка да се случи”, добави Герджиков.

Неофициално се твърди, че групата на ГЕРБ би подкрепила Борис Бонев за зам.-шеф на СОС.

Елен Герджиков пак ще ръководи съветниците, “Демократична България” лансира Методи Лалов

Фандъкова: Вратата ми ще е отворена за всеки, деленето не води доникъде

Днес внасям предложения срещу презастрояването, обяви кметът на София, след като положи клетва за четвърти мандат

Моята врата ще бъде винаги отворена за разговори, идеи и решения. Но няма да подкрепя популизъм и опити да се използва градът, за да се решават партийни задачи. Деленето е лесният път, но то не води доникъде. Това заяви Йорданка Фандъкова, след като положи клетва за четвърти път като кмет на София.

“Подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували. Партийната ни принадлежност трябва да отстъпи крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града”, подчерта в словото си пред общинските съветници Фандъкова.

Тя посочи, че изграждането на общност става с приемане на общи цели и каузи, които не могат да се намерят при постоянно делене. “Деленето е лесният път, той често дава известност и слава, но не ни води никъде като град и като общност”, каза Фандъкова и добави, че това, което обединява всички в залата, е обещанието за промяна.

“Промяната за София е единствено в развитието и реалната работа. Защото

промяната не

е лозунг, а

посока и цел

Нужни са смелост и ясен поглед над злободневието на деня, дребните сметки и евтината популярност. Промяната не е в позата и в обещанието, а в решението. И именно решения очакват софиянци от нас”, подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че бъдещето на София е по-важно от рейтинга на която и да е партия и личност.

“Казвам го и от позицията на човек, който 10 г. е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, другото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме. Знам какво означава да си сбъркал и какво - да си бил прав, но ако не си намерил решение, ако не си преместил колелото напред, нищо от това, че си бил, няма да остане”, заяви още Фандъкова и добави, че ще разчита на подкрепата на всички в СОС за промените, които ще предложи.

Още днес тя ще внесе в МРРБ предложения за законодателни промени с цел ограничаване на презастрояването. Става дума за

по-големи

отстояния между

новите жилищни

сгради, по-високи

изисквания за

паркоместа и

озеленяване

След клетвата Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет и подари икона на Света Богородица на Фандъкова.

“Нека Света Богородица да ви помага и да ви благославя както досега, така и занапред достойно да работите за София и нейните жители”, заръча ѝ Белоградчишкият епископ.

Областният управител на София Николай Пехливанов пожела на избраните да работят до края на мандата в полза на София и гражданите ѝ. “Не забравяйте избирателите си, но помнете, че сте длъжни на столицата.

Нека гражданите

да ви водят

Не забравяйте, че изпълнявате тяхната воля”, каза Пехливанов.

Веднага след церемонията обаче като опозиция се заявиха групите на БСП и на “Демократична България”.

“Никога досега в последните 10 г. надпреварата за кметския стол в София не е била толкова оспорвана. Трябва да разчетем този избор. Да видим кой е готов за промяна и кой я използва като предизборен кьорфишек”, заяви шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. И очерта важните теми за социалистите - чист въздух, места в детските градини и ограничаване на презастрояването.

Няма да влизаме в безпринципни съюзи, категоричен беше Методи Лалов от ДБ. По думите му съветниците от групата ще правят това, за което са изпратени от демократичната общност: “да не допуснем още от същото”. Сред приоритетите на ДБ са: прозрачност в работата на СОС и общината, финансова децентрализация на районите, чист въздух, по-лесен достъп до Витоша и

премахване на

Паметника на

Съветската

армия

“Гражданите се умориха от празното политическо говорене. Аз ще бъда техният глас тук”, заяви независимият Борис Бонев от “Спаси София”.

Той посочи като приоритети: мерки срещу презастрояването, привлекателен градски транспорт, чист въздух и качествена градска среда в кварталите.

Сигурност и развитие на северните територии с две икономически зони - “Кремиковци” и Доброславци пък очерта Карлос Контрера от ВМРО.

“Да работим разумно, защото всички сме смъртни и един ден ще отговаряме”, призова лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Обществените поръчки, общинските фирми и забрана на “София прайд” са сред приоритетите му.

Владимир Данаилов става зам.-кмет по дигитализация и инвестиции

Досегашният шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов е първото ново лице в екипа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Той става зам.-кмет по дигитализация и инвестиции, съобщи вчера Фандъкова и добави, че Данаилов е експерт с много добър контакт с IT компаниите.

От 3 г. Данаилов е шеф на СОАПИ, а преди това беше зам.- директор.

Фандъкова обеща, че до месец ще обяви и другите структурни промени в работата на общината. Отделен зам.-кмет ще отговаря за строителството, което се вади от ресор “Транспорт”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Диана Ковачева Снимка: Пресцентър на омбудсмана на Република България.

Омбудсманът: Проектът „Бонус-Малус“ ощетява гражданите

Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с направените в хода на общественото обсъждане до 19 декември становища, относно концепцията за системата „Бонус-малус“

СНИМКА: Архив

Дете падна в изкоп с вряла вода във Велинград, с тежки изгаряния е

Дете е с тежки изгаряния, след като падна в изкоп във Велинград. На мястото на инцидента е преминавала тръба, по която тече вода с температура 90 градуса. За случилото се сигнализираха родителите на детето, което беше прието в „Пирогов”, предава Нова тв. „Детето е сравнително добре за състоянието, в което се намира. Изгарянията са доста дълбоки

Проф. Михаил Константинов Снимка: Архив

Проф. Михаил Константинов: Предсрочни парламентарни избори няма да има

Политиците трябва да бъдат внимателни, те винаги са на косъм от катастрофа, отбеляза проф. Михаил Константинов – председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване, пред бТВ. Той посочи, че според него предсрочно парламентарни избори няма да има. Основната опозиционна сила тепърва ще решава вътрешни проблеми, каза професорът

Кадър: БНТ

Изписаха от болницата пострадалия в пожара на Пантеона на възрожденците в Русе

Работникът, пострадал при пожара, избухнал вчера под купола на Пантеона на възрожденците в Русе, е изписан от болницата и е в стабилно състояние. Това съобщи БНТ. Припомняме, че пожарът избухна вчера под купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Костницата, в която са погребани над 30 български революционери, се ремонтира по проект

Снимка: Pixabay.com

Бащата, продал дъщеря си: Беше само веднъж, взех 6000 лв.

29-годишна жена се оплакала в разградската полиция, че е продадена два пъти от баща си, като при втория случай той я принудил да живее с по-млад мъж от нея. Версията на бащата, обаче, е друга, съобщава Нова телевизия. Бащата обаче отрича да я е продал втори път. За първия път потвърждава. „Като се ожениха в Холандия

И малки, и големи параолимпийци се включиха в петото издание на игрите за хора с увреждания. Състезаваха се в 8 дисциплини.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" като съвестен гражданин

Компанията прави за местната общност неща, които остават Като термин корпоративната социална отговорност сигурно стои добре в отчети, във формуляри за проекти и друг документооборот. Но едва ли пленява хората, за които е предназначена. Затова някой от “КонтурГлобал Марица Изток 3”, усещайки бюрократичния вкус на тази фраза

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Доналд Тръмп, Йонко Мермерски и Бойко Борисов

Бг преводачът за срещата Тръмп-Борисов: Харесаха се веднага

Българин превеждаше на Доналд Тръмп при срещата с Бойко Борисов в Белия дом. Йонко Мермерски работи с Държавния департамент от началото на 90-те години. От 30 години се занимава с преводачество, съобщава Би Ти Ви. „Имаше моментална химия между двамата лидери, харесаха се веднага. Мисля, че срещата беше много успешна”, на мнение е Мермерски

Гарата в Хитрино след инцидента СНИМКА: Ройтерс

Навършват се 3 години от трагедията в Хитрино

Днес се навършват три години от трагедията в Хитрино. В ранното утро на 10 декември 2016 г. дерайлира товарен влак с полипропилен, предизвика взрив, от който загинаха 7 души, а ранените бяха 29. Трагедията на жителите предизвика вълна от съпричастност. За няколко дни в дарителската сметка на БЧК бяха събрани над 2 млн. лв

Кадър: Нова телевизия

Мая Манолова: Пак съм омбудсман, но в гражданска платформа

"Адвокат съм, слава Богу, имам професия, която обичам". Така отговори Мая Манолова на въпроса на Виктор Николаев в ефира на Нова телевизия какво работи тя в момента. "Аз съвсем почтено си подадох оставката преди кметските избори", заяви бившия омбудсман и кандидат-кмет на София. В момента тя се занимава активно с гражданската платформа "Изправи се,

Петър Витанов

Петър Витанов: ЕС трябва да предложи нови инструменти, за да насърчи източните си съседи

„Необходимо е ЕС да положи сериозни усилия и да предложи нови инструменти, за да насърчи източните си партньори в провеждането на вътрешните реформи в отделните държави. Страните от региона и тези от ЕС са част от едно семейство. Успехите и провалите във всяка една са успехи и провали на цялото семейство

Замърсен въздух над София

До 2 г. затвор и 5000 лв. глоба за тези, които горят боклуци

Лишаване от свобода до 2 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лв. Такива драконовски мерки предвиждат промените на Наказателния кодекс в случаи на изгаряне на големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Предложенията са на депутати от ГЕРБ и ще бъдат внесени днес

Татяна Лолова, подкрепяна от приятелката си Юлия Пискулийска и драматурга на театъра Богдана Костуркова (вдясно). Снимки: Румяна Тонева

Татяна Лолова за Стоянка Мутафова: Отиде си, а ни обеща да бъде вечна! (Обзор + снимки)

Стотици хризантеми отрупаха затворения ковчег на Стоянка Мутафова в Сатиричния театър Директорът Калин Сърменов обмисля идеята дали да има и приз на нейно име, както този на Калата, засега ще има "поименен стол" Поклонението пред актрисата започна в 11 ч. в Сатиричния театър, на чиято трупа тя беше сред основателите и член до последния си дъх

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber