Иван Гешев: Вече имам съмнения, че се цели дестабилизиране на прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7859837 Иван Гешев: Вече имам съмнения, че се цели дестабилизиране на прокуратурата Иван Гешев: Вече имам съмнения, че се цели дестабилизиране на прокуратурата www.24chasa.bg
Зам.-главният прокурор Иван Гешев пристигна в Благоевград на национална конференция за борба с корупцията, организирана от ЮЗУ "Н. Рилски".
Зам.-главният прокурор Иван Гешев пристигна в Благоевград на национална конференция за борба с корупцията, организирана от ЮЗУ "Н. Рилски". СНИМКА: Антоанета Маскръчка

"Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизирането на прокуратурата и институциите, на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че вече почвам да имам съмнения." Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в Благоевград недоволството на определени кръгове от неговия избор за главен прокурор.

Допълни, че няма от какво и за какво да се притеснява от предстоящото гласуване във ВСС в четвъртък. "Видяхте на 10-часовото изслушване, че не се притеснявам. Всеки български гражданин можеше да си изгради впечатление за работата ми, концепцията ми, вижданията ми от това безпрецедентно изслушване, по начина по който не се провежда процедура в нито една страна от ЕС", допълни Гешев. Смята, че изборът му е толкова труден, защото в резултат на работата на през последните години, "много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите провомощия за противодействие на престъпността". Засегнати били много сериозни икономически интереси, за милиарди, повдигнати са обвинения на хора, които наричат олигарски. "Някои от тях са още в арестните помещения. КПКОНПИ замрази огромни финансови активи. Логично е да се засегнат финансови, политически, икономически и всякакви интереси на тези кръгове. Някои хора се страхуват от закона. За щастие това е малък кръг. От закона може да се страхуват тези, които нямат практика да го спазват", допълни той.

Отказа да коментира дали президентът Румен Радев, който върна предложението, е сред хората, които се страхуват от неговия избор. "Няма да коментирам президента. Казвам, че той спази Конституцията, произнесе се в обозрим срок, за което му благодаря. Изложи мотиви, което не беше длъжен да направи. Обоснова се какви според него са причините, за да върне указа. Процедурата продължава. Не виждам причини той да се страхува от моя избор, не съм имал намерение да включвам президента в тази категория", категоричен бе Гешев. Очаквал да види в четвъртък дали аргументите на Радев, ще бъдат приети или не.

Гешев знаел за определени кръгове, които не го харесват и не му симпатизират, но не знае да има такива пък, които да го харесват. "Обществена тайна е, че има кръгове, които не ме харесват. Прокуратурата е атакувана от олигархични кръгове", смята той.

За изразените становище срещу избора му бе каетегоричен, че не става въпрос за проблеми в Конституцията ил законодателството. "Тези хора, които са засегнати от действията на прокуратурата търсят някаква възможност да се провали процедурата и кандидатът. Ако бяха така искрени в тези свои съждения и любовта си към Конституцията, щяха да повдигнат този въпрос при процедурата по избор на председател на ВАС, когато беше същата ситуацията. Става въпрос за нещо друго и това е ясно на всички - да се провали процедурата и определена кандидатура", допълни Гешев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Двама бордисти се измъкнаха от малка лавина в Пирин

Йончева: Допълнителните въпроси от ЕС са поредният сигнал от Брюксел

Йончева: Допълнителните въпроси от ЕС са поредният сигнал от Брюксел

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Нинова: Водим позитивна кампания с конкретни предложения и грижа за хората

СНИМКИ: Велислав Николов

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

СНИМКА: Pixabay

14 040 дози от ваксината на "Пфайзър" срещу COVID-19 пристигат у нас утре

Александър Маринов Кадър: Нова тв

Александър Маринов: Смятам, че президентът ще се кандидатира за втори мандат

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber