Цацаров: Не може да има втори кандидат за главен прокурор сега (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7856251 Цацаров: Не може да има втори кандидат за главен прокурор сега (Обзор) Цацаров: Не може да има втори кандидат за главен прокурор сега (Обзор) www.24chasa.bg
Сотир Цацаров и Иван Гешев бяха в Народното събрание за среща с представителите на Венецианската комисия. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Очаква се във вторник в “Държавен вестник” да излезе указът, с който президентът отказва на поста да е Иван Гешев

След това е повторното гласуване във ВСС. Ако Гешев не събере над 17 гласа, процедурата започва отначало

Не е възможно издигането на втора кандидатура за главен прокурор, преди да приключи прегласуването на тази на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента.

В петък Цацаров и заместникът му Иван Гешев се срещнаха с представителите на Венецианската комисия, но отказаха изявления след разговора. Той бе посветен на предлагания от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за разследване на главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС и предсрочното им сваляне от длъжност при тежки престъпления.

Цацаров и Гешев обаче коментираха отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор. Държавният глава мотивира решението си с липсата на истинско състезание за поста и обяви, че очаква такова.

“Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим, или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че

президентът

действа при

условията на

обвързана

компетентност”,

коментира в петък Цацаров. И обясни, че сега следва заседание на Висшия съдебен съвет, където имало две възможности.

“Едната е гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам назначаване на г-н Гешев с указ на президента. Втората възможност е ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”, разясни Цацаров. Едва при нова процедура биха могли да бъдат направени и други номинации, каза главният прокурор. Гешев бе избран от членовете на ВСС на 24 октомври с 20 гласа “за” и 4-ма “против.”

За да има ново обсъждане и гласуване на ВСС обаче, е нужно в “Държавен вестник” да бъде публикуван указът на Радев, с който отказва да назначи Гешев. Вероятно това ще стане в броя на изданието във вторник, а ВСС ще го обсъди в четвъртък.

За този ден вече бе обявен протест от сдружение БОЕЦ, които са едни от основните противници на избора на Гешев. Организацията е резервирала за протести пространството пред сградата на съвета до края на годината.

“Президентът е в правото си, той изпълни конституцията. Благодаря му още веднъж, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок, както каза”, коментира Гешев. И още веднъж благодари на всички негови колеги от професионалната общност за доверието.

“Това е един професионален избор, а не политически. Благодаря и на ВСС, който в предишното изслушване в по-голямата си част застана зад мен. Благодаря и на тези, които гласуваха против мен. И благодаря за това, че процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, по който не е в нито една друга европейска страна.

Никъде другаде

няма процедура,

която се излъчва

на живо по

националната

телевизия

в продължение на 10 часа, или поне на мен не ми е известно”, продължи Гешев. На въпрос нямаше ли да бъде по-добре и за самия него да има втори кандидат, Гешев обясни, че процедурата е разписана в закона, а въпросът за втори кандидат бил теоретичен. Според него от 10-часовото му изслушване обаче можело да се отчете, че не се притеснява от 2-ма, 3-ма или 15-ина кандидати.

“Решението колко да са кандидатите се взема от прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура, има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че аз не виждам проблем. Аз бях сам и когато бях кандидат за шеф на специализираната прокуратура”, припомни Гешев.

Малко по-късно в петък от родното си село Славяново президентът Радев отново коментира темата: “България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Оценката за професионалните качества на кандидатите за главен прокурор и техният избор са изцяло правомощия на Висшия съдебен съвет. Нека да не спекулираме и не искам да влияем като институция с прогнозни действия”. Така държавният глава отговори на въпрос ще сезира ли Конституционния съд за избора на Иван Гешев, ако ВСС го потвърди повторно. Такъв призив отправиха към Радев протестиращи срещу Гешев. Те настояха за становище от КС дали ВСС може да прегласува автоматично кандидатурата, или трябва да започне нова процедура по избор на главен прокурор.

Маринов: Кой, ако не МВР и службите, може да оцени Гешев

“Съвсем нормално е службите да подкрепят Иван Гешев за нов главен прокурор. Те ежедневно работят с него, и аз съм работил. Кой, ако не те, може да даде оценка за неговата работа. С него съм работил добре и знам, че притежава всички нужни качества.”

Така вътрешният министър Младен Маринов коментира подкрепата, която МВР и специалните служби дадоха на избрания за главен прокурор Иван Гешев.

“Не мога да коментирам решението на президента. Това са си негови конституционни права и той ги е упражнил”, добави вътрешният министър.

По повод изборните нарушения Маринов обясни, че полицията е проверила всеки сигнал и си е свършила работата.

Процентно досъдебните производства на база на подадените сигнали се запазват, увеличени са протоколите за предупреждение - те се съставят, когато при проверка на сигнала не са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, Законът за МВР дава правомощия на полицейския служител да състави такъв протокол, обясни Маринов. 

Нинова: Не сме съветвали Радев

БСП не си позволява да дава съвети на президента. Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена, каза Корнелия Нинова по повод решението на Румен Радев да върне процедурата за избор на нов главен прокурор.

“Позицията на БСП е, че състезание с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството”, добави Нинова. Според нея министър-председателят е участвал в договорка да бъде издигната само кандидатурата на Гешев. Тя се обърна към лидерите на другите партии да не прибягват към натиск над членовете на ВСС.

В отговор от ГЕРБ отвърнаха, че издигането на кандидатура за главен прокурор от правителството е законова възможност, но не е задължение. “Ако бяхме упражнили това правомощие, щяха да възникнат много въпроси”, каза депутатът на ГЕРБ Красимир Ципов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Веселина Стоянова. Снимка Архив

Пиарът на Тотев стана зам.-кмет на пловдивския район "Тракия"

Досегашният пиар на бившия вече кмет на Пловдив Иван Тотев - Веселина Стоянова, е назначена за зам.-кмет в район "Тракия". Стоянова, която ръководеше дирекция "Адмистративно и информационно обслужване" в общината подаде молба за напускане след встъпването в длъжност на новия градоначалник Здравко Димитров.

Министърът на транспорта Росен Желязков посреща новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа

Посланик Херо Мустафа покани Росен Желязков на визита в САЩ с акцент киберсигурността и 5G мрежата

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщи пресцентърът на МТИС. "От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Не ме е страх от обидите и заплахите на Борисов към мен, продължавам

Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела,

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Със 121 гласа "за" и 87 - "против", парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина, предаде БТА. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за

Снимка РОЙТЕРС

Оперираха бившия президент на САЩ Джими Картър, няма усложнения

Бившият президент на САЩ Джими Картър беше опериран за намаляване на вътрешночерепното налягане, което е резултат от кървене, получено при неотдавнашно паданe, като операцията е преминала без усложнения, съобщи фондация "Джими Картър", цитирана от Франс прес, предаде БТА. След вчерашното си приемане в болница в Атланта, щата Джорджия,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кирил Ананиев на парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ананиев: Ще платим цялата дейност в лечебните заведения за болнична помощ

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, цитиран от БТА. Министър Ананиев подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември,

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава кабинетът на заседанието си утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 13 ноември, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АТАНАСИЯ СТОЯНОВА С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Сградата на Светия синод Снимка: Йордан Симеонов

Светият синод: Приемаме трансплантациите, да уважаваме и донора

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото,

Снимка МО

Спецсилите на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

Двайсет и осем годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие по пътя Силистра - Добрич в района на село Средище, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Мъжът шофирал лек автомобил "Форд" в посока Добрич, но изгубил управлението и се ударил в дърво край пътя. Загинал е на място.

СНИМКИ: Авторката

Камион се обърна на АМ „Хемус" (СНИМКИ)

Тежкотоварен камион, превозващ сода, се обърна на АМ „Хемус“. Водачът е невредим, успял да се измъкне през люка на камиона. Шофьорът е на 31 години, правоспособен, а тестът за алкохол отрицателен. Пред полицията, водачът казал, че нещо рязко го е дръпнало надясно и загубил контрол. Товарът на камиона не е разпилян

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber