Срещата с майката на донора ми беше емоция без много приказки - усети човека, в който живее синът й

https://www.24chasa.bg/novini/article/7855959 Срещата с майката на донора ми беше емоция без много приказки - усети човека, в който живее синът й Срещата с майката на донора ми беше емоция без много приказки - усети човека, в който живее синът й www.24chasa.bg
От 13 години Биляна живее с нов черен дроб. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Преди 13 г. в

Правителствена

болница правят

единствената

у нас двойна

трансплантация

от един черен

дроб

Един черен дроб, два спасени живота и среща, която се помни доживот. Това накратко е част от историята на Биляна Стършелова - една от първите трансплантирани у нас пациентки, която преди почти 13 г. получава най-големия подарък от съдбата - втори живот.

Годината е 2006-а. Биляна е щастливо омъжена и със съпруга си отглеждат първородния им син Йордан, който тогава е само на 2 г. и половина. През септември обаче внезапно влошаване на състоянието на Биляна преобръща семейната хармония.

“Ходех на работа, бях щастлива и в един момент бедите започнаха една след друга. Всяка вечер започнаха да ми се подуват краката, а една сутрин не можех да стана и да отида на работа, напълни ми се коляното с вода. Тогава влязох по спешност в болницата в Дупница, където живеех тогава. Там седях около 2 седмици, но лекарите се лутаха между диагнози. Не можеха да разберат какво ми е. Предполагаха рак на черния дроб, защото чернодробните ми показатели бяха на максимум”, разказва тя.

Допитва се до друг лекар за второ мнение, пак в Дупница, който ѝ назначава за един месец лекарства, подсилващи функцията на черния дроб. Подобрение няма и Биляна отива за консултация в София в университетската болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Там от проф. Борислав Владимиров чува и окончателната диагноза - първична билиарна цироза. Това е автоимунно заболяване, което жената отключва по време на бременността, но тогава не обръща внимание на симптомите.

“В третия месец от бременността си получих сърбежи по цялото тяло. Всички казваха, че е от напрежение, предстоящо раждане и т.н. Вследствие на тези сърбежи обаче родих детето си в 8-ия месец. След това самото раждaне и детето те завъртат в кръг, в който забравяш за проблемите, но сърбежите останаха донякъде. Това е било показателно, че черният дроб е започнал да се разрушава, но после разбрах от лекарите, че заболяването се открива в по-напреднала фаза. Не се “показва” в началото, защото черният дроб е орган, който не може да се хване веднага, че има проблем”, разказва Биляна.

Тогава тя е едва на 26 г. От лекарите в ИСУЛ разбира само, че болестта е увредила много черния ѝ дроб. На близките ѝ казват, че ѝ остават година-две живот, в зависимост от това как прогресира заболяването и как се поддържа здравето ѝ.

Лечението е само едно - трансплантация на черен дроб. И през ноември 2006 г. Биляна е включена в списъка на чакащите. Приемат я в болница “Лозенец” - единственото към този момент място, където се правят чернодробни трансплантации у нас. Правят ѝ изследвания и я пускат у дома със заръката да приготви сак с дрехи и да чака обаждане по всяко време, дори и през нощта, но да е готова да тръгне веднага. 

Лекарите обаче я подготвят и за голямо чакане, защото тогава трансплантации се правят още по-рядко от сега. По данни на агенцията по трансплантации през 2006 г. са направени общо 10 чернодробни трансплантации, от които само една е от жив донор.

За щастие обаче,

чакането трае

само месец Обаждането идва на 17 декември от проф. Любомир Спасов.

“Готвехме се за Коледа и Нова година. На 17 декември тъкмо щяхме да излизаме, и телефонът звънна. Казаха ми да тръгвам за София. Потеглихме веднага с майка ми и съпруга ми”, спомня си Биляна.

Силният ѝ характер и вярата, че всичко ще бъде наред, я крепят през цялото време.

“Не съм се замисляла, че ще има опасност. За мен беше важно, че трябва да живея и да се боря”, казва тя, без да подозира, че тази борба не само ще ѝ даде живот, но и ще я свърже завинаги с четири нови съдби.

Трансплантацията, която правят на Биляна, е първата и до момента единствена у нас, защото дарения черен дроб лекарите от болница “Лозенец” разделят на две и присаждат една част на нея, а друга - на 4-годишно момиченце, също чакащо за нов орган.

“Ние сме единствената такава чернодробна трансплантация в България - на мен и на едно дете, Йоана се казва, разделиха един черен дроб”, разказа Биляна. (Историята на трансплантираната Йоана Митова четете в следващ брой на “24 часа” - б.а.)

Двете прекарват заедно Бъдни вечер и Коледа в реанимацията на болницата, където медицинските сестри са Снежанки, а анестезиологът - Дядо Коледа.

Биляна си спомня обаче ясно и момента, в който отваря очи след трансплантацията.

“Първата мисъл беше да видя семейството си и по-скоро те да ме видят, че съм жива и че съм добре”, спомня си тя. Разказва, че най-тежко за нея е било да вижда страданието в очите на близките си, както и че не може да присъства активно в живота на детето си и да го отгледа, когато има нужда най-много от нея.

След успешно възстановяване Биляна е изписана от болницата на 14 януари 2007 г. и

заживява втори

живот

благодарение на

своя донор -

25-годишния

Димитър,

останал млад завинаги след фатално падане у дома.

Разбира кой е той 2 години след трансплантацията, и то съвсем случайно.

“Започнах да чета в интернет и попаднах на една статия за майката на донора. Много се чудех какво да правя и след разговор със семейството ми реших да напиша мейл на медията”, разказва тя.

От този мейл последва телефонен разговор - от сестрата на починалото момче.

“Спомням си го, все едно беше вчера. Звънна ми телефонът и тя ми каза - “Обажда се сестрата на Димитър”. Аз отговорих, че познавам един Димитър - братовчед ми, и че вероятно има някаква грешка. Тя ми каза: “Не, няма грешка, търся Биляна”. И така се разбрахме. Отидох им на гости, където се запознах с нея и семейството ѝ, а тя ми показа снимки на брат си. След известно време ме поканиха и на бала на по-голямата им дъщеря, когато се видяхме и с майка му”, разказва Биляна. 

Срещата е емоционална, без много приказки. Разговорите са повече с очи.

“Погледът беше достатъчен. Емоцията, че ме вижда, че вижда нещо живо, в което живее част от детето ѝ, беше в основата на първата ни среща. Обгрижваше ме. Тя е прекрасен човек, а

аз мога само

да съм вечно

благодарна”,

споделя Биляна.

Именно майката и съпругът на сестрата вземат съдбоносното решение в онзи ужасен за тях декемврийски ден.

Но благодарение на него са спасени няколко живота, защото бъбреците на момчето също са трансплантирани.

А какъв е животът на един трансплантиран?

“Животът на един трансплантиран е такъв, какъвто смятам, че трябва да има всеки обикновен човек - да бъде щастлив, че се събужда всяка сутрин, че има възможност да живее, да пътува, да обгрижва и да присъства в живота на близките си. Животът е препятствия, с които трябва да се справяш”, казва Биляна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Веселина Стоянова. Снимка Архив

Пиарът на Тотев стана зам.-кмет на пловдивския район "Тракия"

Досегашният пиар на бившия вече кмет на Пловдив Иван Тотев - Веселина Стоянова, е назначена за зам.-кмет в район "Тракия". Стоянова, която ръководеше дирекция "Адмистративно и информационно обслужване" в общината подаде молба за напускане след встъпването в длъжност на новия градоначалник Здравко Димитров.

Министърът на транспорта Росен Желязков посреща новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа

Посланик Херо Мустафа покани Росен Желязков на визита в САЩ с акцент киберсигурността и 5G мрежата

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщи пресцентърът на МТИС. "От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Не ме е страх от обидите и заплахите на Борисов към мен, продължавам

Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела,

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Със 121 гласа "за" и 87 - "против", парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина, предаде БТА. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за

Снимка РОЙТЕРС

Оперираха бившия президент на САЩ Джими Картър, няма усложнения

Бившият президент на САЩ Джими Картър беше опериран за намаляване на вътрешночерепното налягане, което е резултат от кървене, получено при неотдавнашно паданe, като операцията е преминала без усложнения, съобщи фондация "Джими Картър", цитирана от Франс прес, предаде БТА. След вчерашното си приемане в болница в Атланта, щата Джорджия,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кирил Ананиев на парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ананиев: Ще платим цялата дейност в лечебните заведения за болнична помощ

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, цитиран от БТА. Министър Ананиев подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември,

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава кабинетът на заседанието си утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 13 ноември, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АТАНАСИЯ СТОЯНОВА С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Сградата на Светия синод Снимка: Йордан Симеонов

Светият синод: Приемаме трансплантациите, да уважаваме и донора

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото,

Снимка МО

Спецсилите на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

Двайсет и осем годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие по пътя Силистра - Добрич в района на село Средище, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Мъжът шофирал лек автомобил "Форд" в посока Добрич, но изгубил управлението и се ударил в дърво край пътя. Загинал е на място.

СНИМКИ: Авторката

Камион се обърна на АМ „Хемус" (СНИМКИ)

Тежкотоварен камион, превозващ сода, се обърна на АМ „Хемус“. Водачът е невредим, успял да се измъкне през люка на камиона. Шофьорът е на 31 години, правоспособен, а тестът за алкохол отрицателен. Пред полицията, водачът казал, че нещо рязко го е дръпнало надясно и загубил контрол. Товарът на камиона не е разпилян

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber