10 ноември 1989 г. Има опасност да се пролее кръв, плаши Георги Джагаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/7855865 10 ноември 1989 г. Има опасност да се пролее кръв, плаши Георги Джагаров 10 ноември 1989 г. Има опасност да се пролее кръв, плаши Георги Джагаров www.24chasa.bg
10 ноември 1989 г. Има опасност да се пролее кръв, плаши Георги Джагаров

След като сваля Тодор Живков,

Политбюро си тръгва с бодро настроение

Предлагаме ви откъс от дневника на Георги Йорданов за 10 ноември 1989 г. Деня, в който на пленум в “Бояна” беше свален Тодор Живков.

Тогава Йорданов е кандидат-член на Политбюро и министър на културата, науката и просветата.

6,00 ч. Спортни занимания.

7,45 ч. В Министерския съвет. Преса.

9,45 ч. “Бояна”. Дом №1 - за пленума на ЦК на БКП.

Николай Жишев ми каза, че идва от среща с Георги Атанасов и Димитър Стоянов с първите секретари на областните комитети. Присъствал и Продан Стоянов. Информирали ги за снощното заседание на Политбюро. Попита ме: “Вие единодушно ли решихте Петър Младенов да смени др. Живков?”. “Разбира се. По принцип и по традиция всички решения се утвърждават с консенсус на участниците в заседанието.

Н. Жишев сподели, че

решението на

Политбюро ги е

изненадало

Някои от колегите му прибрали предварително подготвените си изказвания в чантите. Уверили Г. Атанасов и Д. Стоянов, че заедно с членовете на ЦК от областите им ще подкрепят решението на Политбюро.

10 ч. Заседание на ЦК в пленарната зала на Дом №1. Присъстват и гости: ПП на БЗНС, поканени отговорни дейци от науката, изкуството, стопанския живот и управлението.

Др. Т. Живков изнася доклад за по-нататъшното развитие на страната в сегашната сложна политическа обстановка. Докладът му е повторение на тезисите, публикувани на 29 октомври, когато пленумът на ЦК беше насрочен. Поглежда към писмения текст, но повечето време говори свободно. Мисълта му е ясна. С поведението си не подсказва, че е разстроен или смутен след снощното заседание на Политбюро. На моменти дори опитва да се шегува.

12,15 ч. Обяви се обедна почивка. Следващото заседание на пленума ще бъде закрито - само за членовете и кандидат-членовете на ЦК и членовете на ЦКРК. Обяд в ресторанта на Дом №2. Небивало оживление... Новината за оставката на др. Тодор Живков вече бе известна на всички.

15 ч. Закрито заседание на ЦК на БКП. Георги Атанасов дава думата на Димитър Стоянов, който чете решението на Политбюро от 9 ноември - за приетата оставка на др. Тодор Живков като генерален секретар на ЦК.

Кратки изказвания в подкрепа на решението на Политбюро направиха Ганчо Ганчев - бивш ректор на АОНСУ, Стефан Нинов, председател на Столичния общински съвет, Пантелей Пачов и Минчо Йовчев - първи секретари на областните комитети на БКП в Пловдив и Хасково.

Иван Масларов заяви, че приема оставката на Тодор Живков. Не познава добре Петър Младенов и предлага да се обсъди кандидатурата на Александър Лилов.

Акад. Николай Ирибаджаков заяви, че поради голямата значимост на длъжността генерален секретар заседанието е добре да се отложи, а решението за смяната да се вземе след двайсетина дни на следващо заседание на ЦК. Залата зашумя...

Георги Атанасов обяви 30 минути почивка и съобщи, че пръв след нея ще говори Лазар Причкапов - първи секретар на Софийския областен партиен комитет.

При мен дойдоха академиците Ангел Балевски, Георги Джагаров и Пантелей Зарев. Бяха възбудени. Бачо Ангел каза, че “шефът” (Тодор Живков - б.м.) им

предложил някой от

тях да са изкаже

“Посочих Жоро (Георги Джагаров). Той смотолеви нещо, но отказа. Зарев мълчеше. Живков ни изгледа и се оттегли, без да каже дума. Сигурно ни се разсърди.”

Заобиколиха ме и други мои приятели. Работниците - герои на социалистическия труд, Ради Кузманов, Стефан Рангелов, Константин Джатев, Тенчо Кънев споделиха, че Милко Балев им казал някой от тях да се изкаже от името на работническата класа. Кузманов, към когото гледаха другарите му, отсече: “Вече сме поели по този път. Решението на Политбюро трябва да се изпълни.” След тях акад. Илчо Димитров пък ми сподели, че Гриша Филипов агитира да има изказвания по предложението на акад. Ирибаджаков.

Потърсих Георги Атанасов. Той бе в помощната зала. Заедно с Тодор Живков, Петър Младенов и Йордан Йотов спокойно разговаряха. Дадох знак на Георги Атанасов, че трябва да говорим. Тодор Живков ме изгледа с остър изпитателен поглед.

Георги Атанасов изслуша разговора ми за тревогата на академиците и героите на труда, но нищо не каза...

Балевски, Джагаров и Зарев отново ме намериха. Бяха разтревожени. Джагаров бе развълнуван: “Никакво отлагане на решението. Има опасност да се пролее кръв...”

Илчо Димитров мислеше, че обстановката се усложнява: “Напрежението сред хората продължава да расте...”

Отново потърсих Георги Атанасов. Преценихме, че е добре Лазар Причкапов да предложи изказванията да се прекратят. Срещнах се с Л. Причкапов. Той не възрази след краткото си изказване

да предложи

изказванията

да приключат

Така и стори. Георги Атанасов: “Който е съгласен с решението на Политбюро... Моля да гласува... Решението се приема.” Ген. Славчо Трънски и още няколко другари поискаха да говорят, но Г. Атанасов не ги забеляза и даде думата на новоизбрания генерален секретар Петър Младенов.

Младенов благодари за доверието и изказа сърдечна благодарност на Т. Живков за почти тридесетилетната му успешна ръководна дейност начело на партията и държавата.

След като Г. Атанасов закри заседанието на ЦК, Продан Стоянов покани Политбюро в кръглата зала за кратко заседание. П. Младенов предложи на Т. Живков да се предостави за обитаване служебна вила в “Бояна”, лека кола и шофьор, сътрудник, охрана и две лица за здравно и битово обслужване. Сподели, че е правилно пенсията му да бъде равна на заплатата на председателя на Държавния съвет и да остане член на комисията по изменение на конституцията.

Политбюро прие предложенията на новия генерален секретар на ЦК на БКП без възражения. Разделихме се с бодро настроение...

20 ч. Телевизия.

21 ч. Класическа музика - CD. Литература.

Георги Йорданов описва по часове деня 10 ноември 1989 г. Текстът тук е от втория том на трилогията му - “Откровения”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка Архив

Млад мъж загина, двама пострадаха при катастрофа на магистрала "Тракия"

Мъж на 28 години е загинал, а двама от спътниците му са в болница след катастрофа, станала днес следобед на 62 -километър на автомагистрала "Тракия" в платното по посока София. Това съобщи говорителят на ОД МВР- Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от БТА. Починалият е управлявал лек автомобил "Мерцедес", в който са пътували още трима души.

Зорница Русинова

Социалното министерство с агенция за качество като Медицинския одит

Агенция за качеството ще заработи към социалното министерство от първи януари следващата година, като основните й ангажименти ще бъдат свързани с лицензиране на доставчиците на социални услуги и контрола по спазването на стандартите в социалните услуги. Това каза зам.-министър Зорница Русинова във Велико Търново

Ето колко пари струва издръжката на българските посолства по света

Ето колко пари струва издръжката на българските посолства по света

Колко пари струва издръжката на българските посолства и консулства по света? Колко са техните приходи от консулски услуги и колко души работят в тях? И показват ли парите приоритетите на външната политика на България и отношението на администрацията към нейните граждани, живеещи в чужбина. Блогърът Боян Юруков, който живее в Германия,

Челен сблъсък на пътя Силистра - Русе взе две жертви

Челен сблъсък на пътя Силистра - Русе взе две жертви

Тежко ПТП е станало по пътя Силистра - Русе, двама са загинали, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Сигналът за катастрофата, която е в отсечката между село Сребърна и разклона за село Ситово, е получен днес в 12.43 часа. По първоначални данни челно са се сблъскали два леки автомобила. Загинали са двама, един е тежко ранен

Лозан Панов СНИМКА: Архив

Лозан Панов към Кирилов: Защо обръщението на над 170 съдии не е било включено в дневния ред на Пленума на ВСС

Председателят на ВКС Лозан Панов изпрати до министъра на правосъдието Данаил Кирилов писмо с въпроса защо не е включено в дневния ред на Пленума на ВСС обръщението на над 170 български съдии, внесено в Съвета, съобщиха от пресцентъра на ВКС. Обръщението на съдиите е с искане за публично извинение от министър Данаил Кирилов и новоизбрания главен

Сотир Цацаров трябва да представи концепцията си до 7 дни.

Хора със запори ще атакуват Цацаров начело на антикорупцията

Той ще разкрива незаконно забогателите, но и вратичките в законите, които дават възможност за злоупотреби Начело на антикорупционната комисия главният прокурор Сотир Цацаров не само ще разкрива незаконно забогателите, но и ще улавя вратичките в законите, които дават възможност за злоупотреби. Той обаче ще се изправи и срещу противниците на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Обсъдиха безработицата в Черноморския регион на генералната асамблея на ПАЧИС

Обсъдиха безработицата в Черноморския регион на генералната асамблея на ПАЧИС

Безработицата в Черноморския регион и ролята на националните политики за насърчаване на разкриването на работни места обсъдиха участниците в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) в София. Народното събрание е домакин на двудневния форум

Снимка: Архив

Любен Зидаров - охулен от феновете на Хари Потър, подкрепен от Джоан Роулинг

Със 70 години практика, определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца в България, номиниран за най-престижната награда за детска литература в света „Астрид Линдгрен”, Любен Зидаров е име, което ще бъде запомнено. В последните дни той се оказа в окото на бурята, но всъщност отново създаде феномен

Почина журналистът Пламен Грозев

Почина журналистът Пламен Грозев

На 66-годишна възраст ни напусна журналистът Пламен Тодоров Грозев. Той бе редактор в София прес, основател и заместник главен редактор на първия демократичен седмичник "Свободен народ", главен редактор на в. "Експрес", автор на вестниците "24 часа" и "168 часа". Бе изключително интелигентен, с невероятно чувство за хумор,

Възможността работодателите да плащат до 15 дни от болничните в година не е нова идея

Възможността работодателите да плащат до 15 дни от болничните в година не е нова идея

Споменатата възможност работодателите да плащат до 15 дни от временната неработоспособност през една календарна година не е нова идея, тъй като тя е съществувала в нормативната уредба до 2006 г. Това се посочва в уточнение на Министерството на труда и социалната политика във връзка със зададен на 20.11.2019 г

Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

Кирил Ананиев: Ще кандидатстваме за закупуването на хеликоптери за спешна помощ

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се е срещнал с председателя на Комисията по здравеопазване на германския Бундестаг Ервин Рюделс, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. По време на срещата е била обсъдена ситуацията в сферата на здравеопазването в двете държави

Намаляват лицата, които ще проверява Антикорупционната комисия

Намаляват лицата, които ще проверява Антикорупционната комисия

Ще бъде съкратен обхвата на проверяваните от Антикорупционната комисия лица. Това стана ясно след среща между групата на "Обединени патриоти" и главния прокурор Сотир Цацаров в парламента по повод номинацията му за шеф на КПКОНПИ. В момента обхватът стига до шофьор на агенция, до редовите войници в армията - говорим за десетки хиляди длъжностни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber