Невъзпитани и мързеливи ученици стресират учителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7855581 Невъзпитани и мързеливи ученици стресират учителите Невъзпитани и мързеливи ученици стресират учителите www.24chasa.bg
Изследването доказва, че учителите са под стрес, когато учениците отказват да учат. Ученолюбивите деца ги мотивират в професията. СНИМКА: Йордан Симeонов

-  За 9 от всеки 10 преподаватели това е основната причина за професионално прегаряне

- Половината педагози страдат от хронично недоспиване

- Масово се нуждаят от съвети на психолог, а такива няма

Лошото поведение на учениците в клас, липсата на мотивация да учат, всекидневните ситуации, в които са принудени да разрешават конфликти между децата, агресия от страна на родителите или да тушират последствията от семейни проблеми върху поведението на възпитаниците си - това са факторите, които действат най-стресиращо на учителите в България.

Педагозите и възпитателите у нас не успяват да се грижат за собствената си физическа кондиция, защото

не им остава

никакво време

за спорт

Имат нужда от професионална помощ как да се справят с ежедневния стрес на работното място, но обикновено такава не им се предлага. И постоянно са недоспали.

Накратко - масово българските педагози проявяват симптоми на т.нар. бърнаут, или професионално прегаряне. Това показват временните резултати от национално изследване за диагностика на бърнаут синдром при педагогическите специалисти. То се прави от учени от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и е финансирано от Министерството на образованието и науката. Изследването е представително,

в него са

включени 1000

педагогически

специалисти

от цялата страна - от малки и големи населени места. Официално ще бъде представено на конференция в Пловдив на 12 декември.

Девет от десет от анкетираните учители (84,7%) нареждат лошото поведение на учениците на челно място по значимост като източник на стрес. Следващият най-широко разпространен фактор за професионално прегаряне сред преподавателите е липсата на мотивация за учене от страна на учениците. 74,9% от анкетираните педагози и възпитатели са го посочили като значим източник на стрес, с който учителите се сблъскват в работата си.

Шест от десет изследвани (61,1%) отговарят, че изпитват потребност от развитие на умения за разрешаване на конфликти в системата учител - родител - дете.

Общо 73,4% от анкетираните посочват, че

не намират

време и енергия

за редовна

физическа

активност,

с която да разтоварват от напрежението и да се поддържат в тонус.

65% от участниците в анкетата пък информират, че изпитват потребност от развитие на умения за справяне с хроничния стрес на работното място. Според специалистите изключително обезпокояващ е фактът, че почти половината от изследваните учители и възпитатели (48,1%) посочват, че страдат от хронично недоспиване. За целите на изследването се използват два метода: сертифициран метод за оценка на стреса в работата (Burnout Q) и авторски въпросник за влиянието на факторите на професионалната, семейната и социалната среда върху появата на бърнаут синдром при педагогическите специалисти, обясни доц. Юрий Янакиев от Пловдивския университет. Той преподава в катедра “Психология” и е заместник-декан на Педагогическия факултет.

Чете лекции в редица чуждестранни университети и членува в престижни международни организации. Научната му продукция наброява над 60 публикации, значителна част от които са посветени на справянето с хроничния стрес и агресивното поведение.

Според него наистина голям проблем е, че учителите не са научени да се справят с конфликти в системата учител - родител - дете. Те не получават подобно обучение по време на университетската си подготовка, няма и допълнителни курсове, които да ги подготвят.

“Оказва се, че при общуването си с учениците на тях им се налага да наложат спокойствие, да мотивират. Ако не създадат подходяща учебна среда, те не могат да си вършат работа”, обясни доц. Янакиев. Липсвала им подготовка също за изграждане на лидерски умения, да се справят с групова динамика.

Според изследването стресогенни фактори в организацията на учебния процес са

претоварване с

административни

формалности,

справяне със задачи, които противоречат на здравата логика, несправедливо възнаграждение, промени на учебната програма в последния момент.

Правим крачки по отношение на облекчаване на административната тежест на учителите, електронизираме част от документацията, електроните дневници също помагат, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Над 2/3 от родителите са склонни да подкрепят училището и учителите. По-лесно се справяли училищата, които имат истинско партньорство с родителите.

Доц. Юрий Янакиев:

Първият етап е

емоционалното изтощение,

накрая е апатията

- Доц. Янакиев, какви са методите ви на изследване на бърнаут синдома при учителите?

- Единият е сертифициран тест - най-използваният в цял свят за изследване на бърнаут синдрома. Включва 24 въпроса. Има и друг въпросник, посветен на факторите, за да може ефектът на бърнаут да се изрази по най-силния начин.

- Какви са етапите на стреса?

- Според теориите за хроничния стрес, който се нарича дистрес, първият етап е свързан с емоционалното изтощение. Когато нямаш вече достатъчно емоционална енергия, за да може да вникнеш в проблемите на другия. При учителите това се появява лесно, при лекарите също, защото се пренасищат от общуването и всякакъв контакт изисква сериозен емоционален заряд. Започват да преминават към механично отношение към хората. Точно в това се изразява деперсонализацията. Не виждаш полза от работата и това води до още по-голямо изтощение. Първият етап е първоначалното изтощение, а вторият - отдръпването от другите. Както казваме в психологията, това е защитен механизъм. Оттам нататък прекаленото отдръпване не дава възможност на човек да погледне на другия като на човек. Стигаме до последната фаза на бърнаут синдрома, която е свързана с апатията, отказ дори от амбицията да постигнеш нещо повече. В началото на работата някои хора имат прекалено големи очаквания, това е т.нар. етап на медения месец. През медения месец като в семейството инвестираме от себе си, представяме си нещата прекалено хубави. Голямото разочарование настъпва вследствие на големите очаквания. Учителите нерядко попадат в среда, в която поведението на учениците често е лошо, проявяват агресия, липсва мотивация. Тогава си дават сметка, че няма какво да постигнат въпреки енергията, която са похабили. Вторият етап е отрезвяването от разминаването с очакванията, който пак допринася за затварянето в себе си на учителите, особено при условие че нямат подкрепа от страна на ръководството или колегите.

- Кои са адекватните механизми за справяне с хроничния стрес?

- Когато имаме редовна физическа активност, развиваме устойчивост към стрес. Когато се наспиваме, също успяваме да бъдем по-резистентни на стреса. Когато имаме време за хоби и културен живот, когато успяваме да изживяваме своите креативности в социалното пространство, тогава пак нещата изглеждат солидни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сутринта колоната стигаше до 5 км, но през деня се стопи. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Стопиха се колоните от коли на ГКПП "Кулата", минава се за 10 минути

Преминаването през ГКПП "Кулата" в посока към Гърция значително се облекчи този следобед и колоната от чакащи леки автомобили започна да се придвижва по-бързо. Вече пред пункта има не повече от двайсетина чакащи автомобила, които минават за десетина минути. Това стана след като два дни туристите чакаха по 4-5 часа, за да влязат в Гърция

Мохамед позира с оръжие - тази снимка е качена в профила му в Инстаграм

Оставиха за постоянно в ареста обвинения в тероризъм Мохамед Абдулкадер

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 21-годишният Мохамед Абдулкадер, обвинен за терористично престъпление зад граница, предаде БНТ. Заседанието се гледа при закрити врата по искане на прокуратурата с аргумента, че могат да бъдат коментирани факти и обстоятелства, свързани с националната сигурност

СНИМКИ: Туитър

Гешев: Ще бъдем безкомпромисни при престъпления срещу магистрати (Снимки)

"Подкрепям изцяло колегите, които с риск за собствената си сигурност, защитават интересите на българските граждани. Ще бъдем безкомпромисни срещу всеки, за когото са налице доказателства, че осъществява престъпления срещу магистрати. #ЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ". Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в туитър

Симеон II: Да пратят багерите там, където е нужно, а не да съсипват природата в Рила

Симеон II: Да пратят багерите там, където е нужно, а не да съсипват природата в Рила

С остра позиция срещу багерите в Рила излезе Цар Симеон II. Той разказа, че заедно с Царица Маргарита е бил на разходка в Рила през изминалия уикенд и там, където трябва да има пътища - няма такива, но за сметка на това според него се извършва кощунство, като са пратени багери в планината. "Ако за тези багери е необходимо да се намери работа - да

СНИМКА: Национална Асоциация Смп

42-годишен спешен медик от София почина от COVID-19

42-годишен опитен спешен медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София е починал от коронавирус, съобщи Националната асоциация СМП. Д-р Юлиян Стамов се е заразил при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент в тежко състояние. От публикацията на асоциацията на спешните медици се разбира

СНИМКА: Архив

Прокуратурата поиска от МОСВ незабавна проверка в Национален парк Рила

Върховната административна прокуратура /ВАП/ възложи на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка - каква е причината в Национален парк "Рила" да е имало тежка строителна техника, съобщиха от прокуратурата. Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте Рилски

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

16 души са в Ковид-отделението на болницата в Кюстендил

16 души са в Ковид-отделението на болницата в Кюстендил

За изминалото денонощие установените нови случаи на заразени с коронавирусна инфекция в област Кюстендил са 7, съобщават от РЗИ – Кюстендил. Положителни проби са дали жители от общините Дупница, Кюстендил и Сапарева баня. Три от установените лица с COVID-19 са жени на по 28 г., 48 г. и на 60 г. от град Дупница. Един млад мъж от с

Увеличението на пътеките е с цел да може PCR тестът да бъде включен в тях, така че голяма част от пациентите, които ще бъдат хоспитализиран да минат през такъв тест, обясни зам.-председателят на лекарския съюз проф. Николай Габровски.

1200 лв. става пътеката за COVID-19

Двойно да се увеличи цената на клиничната пътека за лечение на болни от коронавирус. От 600 лв. тя ще стане 1200 лв. от 1 август. Това решиха на среща днес надзорният съвет на здравната каса и лекарският съюз. Увеличение обаче се предвижда и за всички инфекциозни пътеки, с цел да се повиши заплащането в тази дефицитна специалност и да се привлече

36% от интензивните легла в Пиринско са заети

36% от интензивните легла в Пиринско са заети

Областният оперативен щаб за борба с коронавируса в Благоевград заседава днес и обсъди готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19. Обсъдена бе организация, която да осигури лечението на пациенти с коронавирус, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система, към настоящия момент няма основание за паника

СНИМКА: Архив

Столичанин на 22 г. е намерен починал във водите на язовир "Пчелина"

Столичанин на 22 г. е намерен починал във водите на язовир "Пчелина", съобщи ОД на МВР - Перник.За инцидента бил подаден сигнал в полицията малко преди 16,00 ч. вчера. По данни на граждани мъж се е катерил по скалите в близост до брега на гребна база и най-вероятно е паднал във водите на язовира. Пристигналите на място служители на полицията и

ПЛАМЕН УЗУНОВ

Пламен Узунов напуснал следствието през служебен вход

Пламен Узунов е напуснал следствието, където днес бе на разпит, през служебен вход, показвайки служебна карта на президентството, твърдят запознати. Той бе извикан днес в 10,30 часа в сградата на "Г. М. Димитров", защото предоставил неверни кодове за два от трите си

Борисов събра щаба, готви се нова цена на клиничната пътека за COVID-19

Борисов събра щаба, готви се нова цена на клиничната пътека за COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус, съобщиха от правителствената пресслужба

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber